Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво правим с БА?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какво правим с БА?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ... и аз точно затова питам за не знам кой път какво очаквате от войската...
    С две думи искаш от нас да направим нещо като "национална отбранителна доктрина"?Ами такава вече има и даже е минавала няколко пъти през парламента.За създаването на такава е необходимо събирането и обработването на колосално количество информация , често пъти недостъпна за обикновения човек.Всичко това не е по силите на един човек(особено лаик) , но все пак.Пред какви заплахи(военни) е изправена България?

Офтопик:преди да започна да пиша искам ще перефразирам мнението на един наш съфорумец (Jam) според който "Най-големите зулуми в тоя живот започват с думите "Ти луд ли си това никога не може да се случи" и завършват с думите "Кой можеше да предположи , че ще стане така"" .Един от най-големите недостатъци(според мен) на нас българите е живеем ден за ден.Мислим само и единствено за утре.Великите нации са велики защото мислят за 100-200 години напред , а са велики сега защото преди 200год. някой е мислил за днес.

1.Световна война(общото мнение е , че е изключително малко вероятна)-много пъти сме писали по въпроса и всеки път достигаме до извода , че каквото и както и да го правим все ще сме от страната на булката.Проблема е , че войната със сигурност ще се изроди в ядрена , а България(заради местоположението си) задължително ще бъде въвлечена като страна(виждали сме го няколко пъти).Т.е. каквато и армия да имаме/нямаме-мача е свирен.
    2.Агресия от страна на наш съсед(също много малко вероятен сценарий)-с изключение на Турция , всички наши съседи са или членове на ЕС или потенциални такива-т.е. никой няма да ни позволи да си играем на война.Що се отнася до Турция(която май вече не иска да бъде част от ЕС) там текат едни процеси , на които няма как да не обърнем внимание-постепенна ислямизация на страната,управление все по-приличащо на диктатура,заявяване на имперски амбиции(може и да са блъф , ама знае ли човек),стабилно и при това впечатляващо развитие на икономиката,заиграване с "естествения враг" на НАТО(въпреки че Турция е член и освен това втората по големина армия в пакта).Идилия!Да!Турците едва ли ще тръгнат да ни превземат,но ... прочети пак прозрението на Jam-а.В тоя ред на мисли идеята за обща европейска отбрана не стои никак лошо(за нас).Но за да можем да разчитаме на някаква помощ,редно и е нашата част от общата армия да е на ниво , а не да е бутафория.Особено като се има предвид , че ще сме фронтова държава.
    3.Последователно(във времето) или едновременно разпадане на ЕС и НАТО. Това е вариант който изглежда направо невероятен!!! Само , че през 70-те год разпадането на ВД и СССР и изобщо източния блок изглеждаха също толкова невероятни(отново препратка към ... джам-а).Да ама се разпаднаха! При такъв сценарий мисля всичко е ясно-България остава (доколкото това изобщо е възможно) сама за себе си-нещо подобно на 90-те.На мен честно казано също ми изглежда невероятно , но не е лошо във въоръжените ни да се заложат резерви.Армия не се изгражда за година , две или три.Как да стане?Имаше цяла тема за/против професионалната/наборна армия.Личното ми мнение е , че най-смисления е смесения вариант.Например професионална армия+Национална гвардия или Сили за териториална отбрана или както искаш там го наречи(извън официалните структури на БА и НАТО) , които да са на наборен принцип(примерно с 6мес срок на служба).Възникнаха и други идеи според които НГ да има не чисто военни функции , а да включва и обучение за потушаване и оцеляване при природни бедствия и аварии(пожари,наводнения,тежки земетресения и т.н. и т.н.) което хич не е лоша идея(вместо Венци да организира курсове ).

стигаме до черешката на тортата:

4.Сепаратизъм-с други думи косовския вариант.Нека не бъдем наивни-подобни изцепки никога не стават без помощ от вън-справка Украйна.Най-"готиното" в случая е , че нямаме агресия от страна на друга държава-т.е. в този случай не можем да разчитаме на съюзниците(на практика юридически погледнато това е гражданска война).Особено опасни са новите методи които се използват- например когато месните "бунтовници" аматьори са измешани с външни (еднакви по етнос,език и религия) професионални "бунтовници".Отделен въпрос е до каква степен би трябвало да бъде намесена редовната армия-по презумпция това е работа на жандармерията,но практиката показва , че и без армия не може да се мине.Веднага възниква въпроса-при подобна ситуация по-адекватна ли ще е БА в сравнение с украинската?
    5.Ислямски фундаментализъм-същото като горното , но базата не е етнос , а религия.Както всички знаем България е заселена с не малко жители изповядващи ислям.Когато всичко е тихо , мирно и кротко , въпросните хора си живеят в абсолютно разбирателство с останалите(умишлено не използвам думата християни).Обаче знаем ли кога на някой ще му хрумне идеята да прави халифат който да включва балканите и Испания и да започне да ръчка въпросните хора.А! То май на някой вече му е хрумнала тая идея и лека полека си плете кошницата.
    6.Хибридна война-според визия 2020 "...съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска,кибер и информационна война..."-нещо пък за което според мен сме тотално неподготвени.Там трябва да се включат по-сериозно и едни други служби , но все пак трябва да отбележим и тоя сценарий.

Ами в общи линии така ги виждам нещата.Възможно е да съм написал и някоя страшна глупост,но все пак нито съм военен нито съм в структурите на МО. Поправяйте ме ако греша.
    Последно редактирано от ЕМО; 01-05-15, 15:14.
    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
    Джон Кенеди

Коментар

Добре. Хайде сега да разставиш едни вероятности всяко от тези неща да се случат в близките 50 години. И реалистичен сценарий за противодействие на всяко от тях.

Когато се отбраняваш от въображаеми и малко вероятни заплахи губиш защита от реалните и вероятните. В медицината на това му се вика алергия и хич не е приятно.

Коментар

В действителна обстановка учебната тревога е забранена. Очаквания в момента нямат даже служещите.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Добре. Хайде сега да разставиш едни вероятности всяко от тези неща да се случат в близките 50 години. И реалистичен сценарий за противодействие на всяко от тях.
          Ако можех да го направя , вероятно писанията ми щяха да са в папка с гриф "Секретно".
          Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
          Джон Кенеди

Коментар

Гледахте ли тази вечер зарята в Панагюрище?
            Кадрова армия на заря пред президента ... срам и позор...
            Поднасят венец, една редица от 20-тина ТЮФЛЕКА, кой марширува с ляв крак, кой с десен... ако не беше трагично, щеше да е смешно...Същата работа със знамето и знаменосците...
            Ако това е добре подготвена кадрова армия то и чеп за зеле не става от нея..
            Имаше в бригадата един капитан Петко Лилов, щеше да ги разкатае за една седмица от строева подготовка ... лейтенант Валери Миронов от батальона в Сливен щеше да ги направи манекени ...
            Какви самолети 5-то поколение говорите, какви високоточни оръжия...
            Войската не може да марширува и е с наднормено тегло...
            RAV 4
            F650GS

Коментар

Това Войска ли е?Тюфлеци,ти го каза
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                ..."историйката" между Гърция и Турция...
                Дали не е добре, все-пак да уточним - какво всъщност се е случвало между Гърция и Турция?
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  Дали не е добре, все-пак да уточним - какво всъщност се е случвало между Гърция и Турция?
                  Понякога философията ме изморява......
                  Ами дай философско обяснение на 10 хиляди убити гърци ти........
                  висете отпуснато

Коментар

Играли са на "фунийки"
                    Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
                    Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

• От: Какво правим с БА?

Република Кипър не е членка на НАТО.
                      Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Въпрос:Коя точно част от строевата подготовка смятате, че ще се приложи при евентуални(не дай боже) бойни действия с най-добро въздействие върху противника?
                        Последно редактирано от Stoian Ivanov; 02-05-15, 00:29.

Коментар

Ами дай философско обяснение на 10 хиляди убити гърци ти........
                          Това може-би около 1828 год. - или кога все-пак. Как за какво?

пп
                          Философията е „голяма работа" - аз лично се въздържам (по причина, съзнаване собствения си капацитет) от изразяване на отношение, освен рутинен респект, разбира се.

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                          Република Кипър не е членка на НАТО.
                          А-а, това е нещо конкретно. Само че, там имаме нещо между Кипър и Гърция, а също и нещо между Кипър и Турция. Да уточнявам/е, че Кипър не е членка на НАТО, считам, че е обидно за нивото на аудиторията (ако, персонално някой настоява за задълбаване - нека си остане за негова сметка...).
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Строевата подготовка няма нищо общо с бойните действия и бойните строеве. За тях си има "Боен устав".
                            "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              Да уточнявам/е, че Кипър не е членка на НАТО, считам, че е обидно за нивото на аудиторията (ако, персонално някой настоява за задълбаване - нека си остане за негова сметка...).
                              Ми не знам дали е редно, или обидно за нивото на аудиторията, но тука се повтаря като някаква мантра, и леко почва да ми става обидно за собствения ми интелектуален капацитет. А той не е особено висок и без това.

Собствено - нашироко и надълго дъвкания чл. 5 от устава на НАТО няма нищо общо с кипърската история. Кипър НЕ Е член на НАТО нито тогава, нито сега. . Чл. 5 третира нападение срещу страна-членка, каквато ние СМЕ. От тук нататък - дали гърци и турци ще си мерят чурките на територията на Кипър, Ангола или Южен Вазиристан - техен си бизнес. Ключовият момент, е че не могат да си ги мерят на наша територия. Поне на теория и не без последствия. Поне към настоящия момент. По мое лично мнение - сравнително добра ръка ни се е паднала.
                              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Дотук излезе едно реалистично искане към войската - представителната гвардейска рота да изглежда опрятно, да е в приемлива физическа форма и да марширува добре.

Интригата между Турция и Гърция в Кипър, у нас се свежда до необходимостта да пробутаме Македония в НАТО преди някой да е успял да развие кипърски сценарий там. Въпрос повече дипломатически, отколкото военен и зависещ повече от самата Македония, отколкото от нас.

Е, ще помогне ако не избираме на власт кухи лейки които да намекват че подкрепата ни за Македония в ЕС и НАТО не е безусловна. Ама и тоя въпрос не е военен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X