Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво правим с БА?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какво правим с БА?

Може ли аз по желание?

Първоначално публикуван от BulAf Преглед на мнение
    Ураааа....
    /друго бях написал, ама и деца четат, и хора с нежни раними души.../

Ей на тоя точно (ако имаме мозък като етнос, в което все повече се съмнявам) трябва да му вдигнем паметник. Защото ни закара доброзорлем при хората. Ама ние си искаме при животните.... е труден ще е процеса, оцеляването в него - още повече.
    Точно тоя никъде и никога не ни е вкарвал, а много умело си преписа некои заслуги по това вкарване. Решение по въпроса за вкарването ни както в ОТАН, така и в EC се взе на запад, за нас по милост, за тях по геополитически и стратегически причини. Реално погледнато и до ден днешен не отговаряме почти на нито един критерии нито за НАТО, нито за EC откъдето и както и да го погледнеш.

Айде сега да ви замоля всички радетели на "старото" - отговорете ми с факти:
    -коя бронетехника (и изобщо оръжейна система) сме унищожили, нарязали, продали, която не е била вече в техническа негодност за употреба
    Стотици единици бронирана техника, aрт. системи, ракети и т.н. Техническата годност или негодност е въпрос на ремонт и модернизация. До ден днешен в другите държави от бившия вършавски, такава техника се ползва и съхранява под една или друга форма и поетапно и постепенно се заменя, когато може и ако може. Мен като ми се счупи колата обикновенно не я почвам с горелката и резачката, ами я водя на сервиз. Това поне докато немам стотинки за нова кола (както армията и държавата ни нямат пари за нова/друга техника). На практика от както има реформи в тая армия, само се реже и съкращава. Нищо не се заменя или модернизира. Ако ситуацията беше: режем 3 Т-55, купуваме 1 Леопард, ОК съгласен съм. Ама то само режем.

или подлежаща на унищожаване според сключени СССР(Русия) - САЩ споразумения и договори за разоръжаване (споменатите СС-23 например)?
    Мен (България) договора между руснаци и американци ама ич не ме брига. Не сме били никога страна по тоя договор, а ни надупиха и принудиха да ги свалим тея ракети. По молба на мнoгoуважаваните и обичани нам съседи от югоизток. Щото те са малко по-прагматични: аркадаш, аркадаш, ама я махнете ракетите, па тогава сме аркадаш.

- защо с платена от българския народ техника (пак ''страховитите" СС) изцяло се е разпореждал СССР, включая и е отговарял за унищожението и;
    След 89 никакви руснаци не са се разпореждали с ракетите в БГ. При унищожаването им беше използвана техническа помощ от тяхна страна за да не стане някой сакатлък, нищо повече.

/тук и малко лирично отклонение - с какво са били толкова "страховити" тези ракети като до последно за едните не са ни доставени бойни глави?/
    Това че снабдяване и тил не си е свършило работата и не е осигурило бойни глави, не прави ракетите нестрашни или куци (ако въобще е било така). Спомена ми за проблемни бойни глави е относно Скaдовете, а не за SS-23. Страховити бяха с това, че след пуска на практика бяха неоткриваеми и нямаше спасение от тях+ доста добра като за Балканите далекобойност от около 400-450 км + изключителна точност.

-и за последно: готови ли сте всички вие дето въздишате по "силната" варшавска армия да извадите по едни 100 лева (на година да са, не на месец) за да стане и сегашната на ниво? Щото съм забелязал че като се стигне до плащане и всеки почва с "банкомати, карти, готованци..." .
    Аз лично съм готов, да. И 200 ще дам. И не за да става варшавска армия като някога, а да стане съвременна НАТОвска нормална, като да кажем на Финландия или Австрия (поне по територия и население го докарват колкото нас). А не да сме цървулите на Европа дето по назад и от албанците останахме. А те тея пари си ги взимат пак от нас чрез данъците, не е като да е безплатен подарък.

"Нагъзена" ли е държавата, след като около 1/3 от тези 450 човека са постоянно някъде "на мисия" или учение на НАТО извън страната?
    Нагъзена е и още как. Щото мантрата "в НАТО сме, то ще ни пази" взе много да мирише. То това НАТО е военен съюз, а не пенсионерски клуб. Много чудно, ако всеки почне като нас и каже, ми то ние сме в НАТО, те ще ни пазят, па ние ни танкове ще имаме, ни самолети, ни пушки. Егати НАТОто ще се заформи тогава. Иначе, да става, по милост ни търпят, пазят ни, скоро и техни самолети ще ни боднат да ни носят ВВС дежурството, щото ние пак нямаме. Хуу де, ама това даване и пазене не е за без пари и заради сините ни очи. Колкото повече те го правят вместо ние сами да си го организираме, толкова повече ставаме политически, икономически и военно зависими. Та не нагъзена, ами направо опъната ни е държавата.
    Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

По темата: ако имахме някакъв ум, в момента праговете на Брюксел трябваше да изтъркаме и да поддържаме всячески идеята за "Общи въоръжени сили на ЕС" и също така за такива в НАТО. При все че сега е и момента за такива напъни, след като и големите взеха да си отварят устата за това.
      Български роти и батальони дислоцирани в България, но в състава на многонационални такива. Поне едни 5000 човека да имаме по тази схема. Техника ще се закупи от "общият кюп" и при все, че другите си я имат - ще ни ''обуят'' само нас. Че и поддръжката ще е от "общото" - т.е. от НАТО.
      От българска страна ще се иска да плаща заплатите и командировъчните (че и за тук има опция от "общото", ама ще се загуби една от главните "благини" - пъчене с медали от трибуните и приемане на тържествени маршове....).
      И всичката тая какаманга - поне една трета да е постоянно "навън" - мисии, учения и пр.

Забравих - максималният команден пост за българин да е командир на рота (поне едни 5-10 години). Щото и малкото такива начинания са засрани и им се пъха прът в колелата точно от към българска страна!

/Извинявам се, че го пиша малко като за в приказка с картинки, ама не мога да изпадам в подробности, че има примери, ама примери... за "уредеността" ни/

П.П.: Всичкото това е невъзможно естествено, защото мало и голямо ще писне: "Отнеха ни суверинитетааа".

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
        Може ли аз по желание?.....
        По ред:

Айде посочи ми един поне политик (той даже тогава и политик не беше), който от 90-те години още, започна да снове нагоре-надолу с лозУнга "България - в НАТО" ?? По стечение на случая (уличен демократо-пролетариат) още в крехка ученическа възраст съм бил делегат (ехеее ) на конференция "Атлантическия ''тинтири-минтири'' и развитието на България в него'' (97 година някъде). Ми смееха му се в лицето, че това някога ще стане. Е стана!

Какво можеш да модернизираш на едно МТЛБ (примерно)? И по-важното - колко ще струва? Същата работа и с останалата техника.
        Баба ми уж проста жена казваше: "Скъсаният чорап си остава скъсан! И да го закърпиш - хем няма да е удобен, хем ще му трепериш дали няма да се разпори пак, хем не можеш се срамува пред некоя мома.."

Теб договорите между Русия и САЩ не те бригат, ама баш по тях трябваше да се нарежат въпросните. И понеже руснаците са ни "подкокоросали" да си ги купим от тях - те и носят поне моралната вина, че изгоряхме с едни пари. Комшиите ни нямат абсолютно никакво участие в това дело.
        /виж за домашно договора ДОВСЕ , че и сме участници в него/

По тая точка - за даването на пари, само адмирации.

Ухаа, "нагъзена" е, ама в шестък. Щото Люксембург дори и с тази си микроскопична армия участва активно в НАТО, и поддържа най-важната му част - логистиката
        /в НАТО работят не само военни, а и доста "цивилни" служители/
        То и затова питам, защото в момента мантрата е: "Влязохме в НАТО, събуха ни гащичките, олелее".
        А като се заговори за "натовски бази", то е вой, то е чудо...
        И изобщо докато битува това мнение, че все някой иска да ни такова, ще ни е това дереджето. Не само на армията, ами и на цялата държава.

Коментар

Аз и друг път съм казвал освен че армията ни е небоеспособна и не виждам и политическа воля за подобрение на нещата.В по-горния си пост писах какво ни е нужно като наблегнах на любимата си руска техника.Дори и със западни еквиваленти да е пак ще е по-полезно да имаме високоточни арт.и ракетни системи с мощен възпиращ ефект(каквито сме имали)Като нямаме авиация трябва да имаме модерно ПВО.Не е нормално да плащаме за охрана на въздушното си пространство и да си отдаваме за безплатно ползване базите на американците,като други държави печелят за това стотици милиони долари годишно.Въпросните юнаци Паси и Свиняров,както и всички останали политици от прехода са виновни за жалката карикатура БА.
          Дори и ако бяхме модернизирали МЛД-та и ако бяхме поддържали 29-ките и Су 25-ците,можехме да имаме едни прилични ВВС със 100-120 боеспособни и донякъде модерни машини.Вместо да бяха купували Кугари , можеше да се модернизират и стегнат поне 30 МИ-24.Нямам нищо против закупуването на Г-класи и Актроси,но защо разни там тиквеници ги платиха на цена с 30% по-висока от стартовата за останалите армии и ги държат на склад непокътнати 3-4 години след изтичането на гаранцията им.
          Като става дума за тъпото мислене на много хора че НАТО ни пази,защо по дяволите изобщо имаме армия.
          Като става въпрос както винаги че пари няма,защо както винаги съм твърдял 90% от личния състав в БА са тюфлеци и не могат да си изпълнат нормативите за ФП - за това пари не се искат...

Коментар

Първоначално публикуван от АРКАН Преглед на мнение
            като наблегнах на любимата си руска техника.
            Добре де защо ви е любима руската техника? Какво толкова привлекателно намирате в нея? Аз каквото съм пипнал западно все е по-хубаво, качественно и направено като за хората, а не против тях.

Коментар

Аз и друг път съм казвал освен че армията ни е небоеспособна
              Аз пък така и не съм разбрал какво значи да е боеспособна.

Коментар

Имаме ли изобщо армия?
                и що за армия е това имаме повече полковници от колкото редници.
                БА с изключение на професионалните редници и сержантския състав, е хранилка на роднинска партиина и всякаква друга некадърна сволач.

Коментар

Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
                  ...хранилка на роднинска партиина и всякаква друга некадърна сволач.
                  По същество това се отнася до всяка една държавна структура у нас и по този въпрос може и трябва много да се работи. Но това не пречи някои от тях да са съвсем работещи (макар и по либералните критерии за държавно).

Къде е войската в тази картинка? По-добре или по-зле е от полицията, примерно? Или от средното образование?

Коментар

Добра активност, но ще стане ли образование, здравеопазване, ако щеш и държавица по- активна? Вървят конгреси, идат избори, наш ред е.
                    А тези простотии се правят от името на всички ни.
                    Даника
                    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Ясене, застани пред МНО
                      Овчи погледи от всякъде, остави това ама ФП е забравено какво е. едни шкембета и това млади ....
                      Другото с това пенсиониране в момента на 30 години полковници стават, никъде няма такова бързо кариерно израстване.
                      Честно гнус ме. Единствените къде са редниците и сержантите, където ходят често на мисия, може да се нарече армия, обаче останалата гад ....

Имам горе долу представа, баща ми е бивш военен, а аз съм служил 93-95г

Коментар

Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
                        ...Овчи погледи от всякъде, остави това ама ФП е забравено какво е. едни шкембета и това млади ....
                        ...Честно гнус ме. Единствените къде са редниците и сержантите, където ходят често на мисия, може да се нарече армия,
                        И мен. Колко мисионери си видял?
                        Даника

Коментар

нормативите за ФП - за това пари не се искат...
                          Без пари и физическата подготовка даже не става. Минимум, защото хората които могат да покриват нормативи за ФП струват едни други пари и тези пари ги искат всеки месец иначе си намират други занимания. Подборът им също струва едни други пари.

Коментар

Армия и полиция нямаме, но рамбовци си имаме- ''спецчасти'' с всякаква принадлежност, под всякакво командване участват успешно вече 25 год. вьв вьтрешните конфликти. Дьржавата очевидно не е против.
                            Даника

Коментар

...Стотици единици бронирана техника, aрт. системи, ракети и т.н. Техническата годност или негодност е въпрос на ремонт и модернизация. До ден днешен в другите държави от бившия вършавски, такава техника се ползва и съхранява под една или друга форма и поетапно и постепенно се заменя, когато може и ако може. Мен като ми се счупи колата обикновенно не я почвам с горелката и резачката, ами я водя на сервиз. Това поне докато немам стотинки за нова кола (както армията и държавата ни нямат пари за нова/друга техника). На практика от както има реформи в тая армия, само се реже и съкращава. Нищо не се заменя или модернизира. Ако ситуацията беше: режем 3 Т-55, купуваме 1 Леопард, ОК съгласен съм. Ама то само режем...
                              Ти можеш ли да дадеш пример с поне една държава, членка на бившата ОВД, в която ситуацията е: „...режем 3 Т-55, купуваме 1 Леопард...". та дори и Русия включително. До ден днешен, в другите такива държави, такава техника се съхранява и ползва в абсолютно пропорционални откъм количество измерения с тук, интензивно се съкращава - абсолютно еквивалентно с тук, а също така и заменя абсолютно аналогично с тук.
                              Нещо повече, Германия - в която живееш - за броени години се освободи тотално от въпросната (техника). Единствено държа МиГ 29 десетина години, използвайки го за спаринг.

...Мен (България) договора между руснаци и американци ама ич не ме брига. Не сме били никога страна по тоя договор, а ни надупиха и принудиха да ги свалим тея ракети. По молба на мнoгoуважаваните и обичани нам съседи от югоизток. Щото те са малко по-прагматични: аркадаш, аркадаш, ама я махнете ракетите, па тогава сме аркадаш...
                              Теб може и да не те брига (или така да ти се иска) но реалностите са други!
                              Договореностите са постановени/вменени императивно и от/в твое (България) име, точно така - както през цялото онова време. Освен това ти (България) не си никакъв прецедент и със суверенитета на всички спрягани „бивши", Русия се разпореждаше напълно аналогично, включително конкретно - точно по този въпрос. Имахме някакво време „гратис" (всичките), но когато окончателно и еднозначно се определихме в ориентацията си - именно Русия се яви в ролята на „изключителен взискател" и най-активно пледираше за стриктно спазване и изпълнение на договореностите (по отношение на всички оператори без изключение).
                              И ако нашите си провинциални „нато-бОрци" имат на разположение за спекулациите си „мнoгoуважаваните и обичани нам съседи от югоизток" - направо съчувствам и ми е жал за такивата от Германия, Чехия, Словакия, Румъния.
                              Последно редактирано от davc; 01-05-15, 00:05.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Четейки мненията си мисля че половината са завършили Генерал - Щабна Академия на изток , пък другата половина на запад . Има служили , ама с какви звания и постове никой не казва . Типично всеки всичко знае и всичко може . Не служа от 2002 г и съм сигурен че лошото от тогава е станало още по-лошо . Съжелявам само че загубих 18 години от младините си .
                                По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X