Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Схватките в Украйна откъм техническата им част

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
    Интересно кое е за смях??? Във учебника по минно-подривно дело (копие на съвеЦкия такъв) точно така е показано.
    Нима?

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
    По долните заряди ( и по горните естествено) има какво да се желае по отношение на забивката (камъни, чували с пръст, вестник ако щете, които ще насочат взривната вълна в определена посока). Но всичко това зависи от много фактори - имало ли е време за изработването на такива, имало ли е материали за това и пр.
    Разбира се. Междувпрочем, Мариупол не е превзет от опълченци, демек време за приготвене има бол.

Относно количеството взривно вещество - в противотанковата мина то е 10 кг.
    На снимка се ТМ-62М

Дори субективно погледнато, с това че са ги обърнали с взривателите към колоната може да се постигне и някакъв кумулативен ефект поради пространството с по-малка плътност на взривателя.
    Абсурдно твърдение!

Единствената ми забележка е защо не са ги сложили срещуположно - от двете страни на колоната, за да се постигне "ножица" ефекта.
    Е, за това трябва да се четат учебника по минно-подривно дело, съвеЦкия такъв.

П.П.: И по какво да сме сигурни, че точно сапьори са сделали това, че да се смеем, а не неуки кашици??
    Толкова по-зле за украинската армия, щом кашици сами правят минно-взривните загражденията.

Сега дали би било достатъчно да разруши колоната... има формули с които се изчислява това, но в практическа ситуация се слага толкова колкото имаш "на око" и още толкова отгоре (ако има) за по-сигурно. Е може някой да може да ги помни формулите и наизуст де ... аз такъв не познавам.
    Тези хора се наричат сапери, воени инженери. Затова им и плащат заплати. В СССР те са си се учили 5 години, за разликата от проЗти кашишки офицери.
    Последно редактирано от Sibirski; 12-09-14, 23:02.

Коментар

• От: Схватките в Украйна откъм техническата им част

...Дори субективно погледнато, с това че са ги обърнали с взривателите към колоната...
      П.П.: И по какво да сме сигурни, че точно сапьори са сделали това, че да се смеем, а не неуки кашици??
      Няма ги щатните взриватели май, мините са много плътно до бетона. Импровизирано е някакво електрическо взривяване, та едва ли е работа на чак толкова прост кашик. Осемнадесет пъти по грубо осем кила тротил...аз не бих застанал на моста за проба, за вас не знам Иначе колкото повече -толкова повече :

П.С. Войскарския учебник не го помня, отдавна беше. Пък и има известен прогрес, поне в цивилната област от времето на КД 8 насам

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:01072013446.jpg
Прегледи:1
Размер:170.0 КБ
ID:5609866

Име:01072013449.jpg
Размер:157.5 КБ
ID:5609867
      Последно редактирано от icos; 12-09-14, 21:41.
      And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

Коментар

Тези оранжеви кремвиршки щяха да свършат перфектна работа , обаче аз бих заложил не на капризна елмрежа, а на стар проверен и надежен ДШ.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
          ... обаче аз бих заложил не на капризна елмрежа, а на стар проверен и надежен ДШ.
          Това са неелектрически детонатори, с изключение на най- десния. Нищо по- сигурно не е измислено още
          And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

Коментар

Искаш да кажеш, че това на снимка ти са щатни сегашните КД-те с фабрично установлен ДШ?

Коментар

Старта е електрически, разводките-ДШ. тук иде реч за промишлен взрив.
              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

• Има, има - понеже няма как да съм си копирал българския учебник, понеже се води секретен и ще попадна под ударите на закона, затова хакнах руския ("съветски") такъв : https://docviewer.yandex.com/?url=ya...c=5413663aa653

/гледаме страници 240 - 245 /

За мината обаче ще се съглася! По инерция съм дал цялото тегло на мината без взривател. Има и такива с ВВ което е 10 кг - дървени, но такива аз поне съм срещал само в учебниците.

Въхх, чак пък абсурдно? Гледаме стр 23 и сравняваме схемата на зарад ВВ с кумулативно действие и разреза на ПТ мина. При наличие на пространство с по-малка плътност или пък направо кухина във даден заряд няма как да не се образува насочена ударна вълна в тази посока. Както някой по-горе спомена правилно "взрива" търси "на живота лекото и на хляба - мекото".

Ако става въпрос, че другарите украинци не са го чели - сОгласен съм. И аз ги порицавам, че не са го разгръщали както трябва.
                Ако обаче е, че аз не съм го разгръщал - вот: стр. 153 .

Е явно в нашата армия сме "напредналЕ", защото дори и последния войник от кухнята трябва да мине обучение по инженерна подготовка - в това число и по подривно дело. За кашондарите пък е задължителна част от програмата, особенно на сержантския и офицерски състав.

Е това искам да го видя - някой да знае всички формули за изчисляване от учебника... в Българската армия аз такъв не познавам (и сред офицерите).
                Отделно, че предпочитам да работя с находчив и съобразителен човек, способен да мисли логически, отколкото с някакъв такъв буквоядец.

Е тия "жълтите" само съм ги виждал на макет, в работа - за жалост не (пък и не ми е вече работа това, та не съм и търсил повече информация). Ама ще излезнем извън темата, ако ги разчоплим.

П.П.: Че откога електрическият способ е по-ненадежден от огневия .
                При нас има ограничение във времето за използване на ДШ мрежи на открито. Особено ако пък е изложено пряко на слънчева светлина. Подготвен по този начин (с ДШ) мост би бил определено приключение за разминиращите.

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                Старта е електрически, разводките-ДШ. тук иде реч за промишлен взрив.
                Това не е ДШ (детониращ шнур) със сигурност.
                Доколкото внимавах когато се опитваха да ми обяснят (доста слабо всъщност ), това е Пневмо-метод за взривни работи. Имаме първоизточник на ударна вълна -> проводи ("жълтите неща" - всъщност пластмасови тръбички) -> детонатори.
                Последно редактирано от Чавдар (V93); 13-09-14, 08:56.

Коментар

Искаш да кажеш, че това на снимка ти са щатни сегашните КД-те с фабрично установлен ДШ?
                  Tова е вълновод, 3 мм. дебел пластмасов шлаух с инертен газ и прахообразно ВВ вътре. Опростява работата, появи се на пазара преди по- малко от десет години. Можеш да минеш с един електродетонатор за произволно количество заряди с различно закъснение или пък съвсем без ток, където не е целесъобразно. Стандартен ДШ е сведен до минимум, това зеленото:

Име:14062013428.jpg
Размер:180.7 КБ
ID:5609873

Извинявам се за офтопика

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН
                    Това не е ДШ (детониращ шнур) със сигурност.
                    Доколкото внимавах когато се опитваха да ми обяснят (доста слабо всъщност ), това е Пневмо-метод за взривни работи. Имаме първоизточник на ударна вълна -> проводи ("жълтите неща" - всъщност пластмасови тръбички) -> детонатори.
                    Не съм работил с вълноводи, от старата генерация съм, все пак. Последен взрив ми е старата задгранични на М. Луиза.
                    Последно редактирано от derhunter; 13-09-14, 14:22.
                    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Хахх - то както е видно, и аз ама съвсем не съм внимавал като са ми говорили (поста на колегата по-горе). Благодарности за разяснението му .
                      Това, че има ВВ в тръбичките съм го изпуснал , та може да се причисли и то към ДШ-тата спокойно. Посипвам си главата с пепел !

Коментар

Първоначално публикуван от icos Преглед на мнение
                        Няма ги щатните взриватели май, мините са много плътно до бетона. Импровизирано е някакво електрическо взривяване, та едва ли е работа на чак толкова прост кашик. Осемнадесет пъти по грубо осем кила тротил...аз не бих застанал на моста за проба, за вас не знам Иначе колкото повече -толкова повече
                        Явно като не могат да го направят качествено разчитат количеството да свърши работа .
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

...Това, че има ВВ в тръбичките съм го изпуснал , та може да се причисли и то към ДШ-тата спокойно. Посипвам си главата с пепел !
                          Има нитропента в минимално количество, нещо като милиграми на линеен метър. Можеш да държиш вълновода в ръка по време на детонация, ако ти стиска де, шлаухът остава цял Колкото до моста...откъде са снимките, ако не е тайна? Щото нищо не пречи след като е снимано да са затрупали мините с няколкостотин килограма ТНТ или каквото друго там им се намира под ръка

Коментар

Пише се само че снимка е на мост в покрайнините на Мариупол, подготвен за взривяване.

Интересна снимка, обясняваща защо украинската БТТ така лесно се анихилира.

Коментар

...
                              Интересна снимка, обясняваща защо украинската БТТ така лесно се анихилира.
                              Имаш предвид сандъците с боеприпаси в БТР-а ли?
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Ъхъ. И като база за сравнение:

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 6 потребители онлайн. 0 потребители и 6 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X