Иначе като цяло картерното пълнене въобще не е лишено от смисъл
въобще и не съм и помислил че картерното пълнене е лишено от смисъл
-напротив даже съм върл привърженик на моторите с картерно пълнене..може би и поради мързел .. ..че по лесно им се сменят буталата..но между другото и издържат много повече буталата на моторите с картерно пълнене -площа на цилиндъра е много по голяма охлаждането е по добро също.на тези дето са с не картерно пълнене буталата им се скапват от към карбуратора за нула време и почват да хлопат далеч преди да се разбият от към ауспухът-едно заради по малката площт на която контактуват друго заради неименуемите за един "дирт байк" боклучета и частици навлизащи от към карбуратора..та колкото и да си чистите филтъра все нещо влиза от време на време и се лепи право на буталото ..да не говорим за по обикновенни мотори които не се и поддържат много много а се карат само като например кдх са който също е с пълнене от към цилиндъра..старите бутала от кдх си обикновенно са надрани от към карбуратора..все едно с ренде .. хондите от преди 2002 ра също искат доста честа смяна на бутала до голяма степен поради тази причина
а между другото изобретил съм една разновидност на е то тая пластинка
-която съм сигурен че ще даде подобрение маалко по голямо от оригиналната и в малко по голям диапазон обороти ..остава да я патентовам в щатите и ..да взема да прибирам..пачките
Много ми е чудно защо хората от форума които толкова знаят сега не взимат думата по тази тема.Ами защото които знаят вече виждам че се броят на пръсти и те си знаят коиса.Тук е ценната информация ,ане тази дето вече я знаят и бебетата.Маи по лесно се ораганизира един кръг по ендуро от колкото да се даде ценен съвет.от по горе написаното си личи кои са в час ,Митков е като енциклопедиа и до сега честно да си кажа съм бил на 100 % съгласен с него.нека другите несе сърдят Гоблин и Краси и те мълчат ,ама когато кажат нещо сие на мястото.А за хонда ,прави сте те тотално зарязаха 2т и го оставиха на италянците да го доиизпипат.
...например хонда до 2002 ра имаха най добрия 2 тактов 250 кросов мотор..след 2002 ра решиха да пуснат нов с директно свързан към картера карбуратор и с електрически задвижвани пауър валве клапи командвани от електрониката...в крайна сметка се оказа че стария изпипан двигател с механичните клапи е много по добър....и въпреки всички напъни така и не можаха да го накарат новия модерен 250 да стане като хората ..чак до спирането му от производство..което май се случи миналата година
Проблемът не беше в концепцията, а в това че двигателят е недоклатен. Недоклатен в смисъл че след като се направи, Хонда не инвестираха повече и стотинка в него, поради успоредно вървящия успешен проект CRF450. Демек - напъни, поне от Хонда, не е имало. Ако беше имало, щяха да го оправят за нула време. Проблемът на това поколение двутактови CR250 е че обемът на картера не е изчислен правилно. Разработването на нови картери е било прекалено много пари, и моделът е бил оставен на доизживяване.
Като цяло този двигател върви добре само от средно ниски до средно високи обороти. Нагласянето на карбурацията за едни обороти пък тотално прецаква работата в други обороти.
Източник - Motocross Action Magazine.
Иначе като цяло картерното пълнене въобще не е лишено от смисъл. Ето това зверче е с картерно пълнене, и няма никакви проблеми. И ктм 65 мисля че и те са с картерно пълнене но може и да греша.
Тук съм превеждал някакви обяснения, но като цяло схемата е следната:
-този фланец отдалечава капака на резонаторната кутия за ниски обороти и увеличава обема и -от там и явно се получава подобрението
по принцип тази кутия се прави на ниски обороти да пускат част от газовете клапата от там -и удължавайки им пътя прави резонаторните вълни в ауспуха да работят по добре за ниските обороти на двигателя..а знаем колко е важно това за 2 тактов двигател -тази кутия все едно променя дължината на ауспуха -на ниски обороти да е по дълъг а на високи да е по къс -това е стара хитрост ..мисля че първо е приложена от хонда ..прави се на двигатели които имат широк диапазон на работа и обороти..каквито са ендуро мотоциклетите ..особенно 250 то както знаем всички се ползва много и от по ниски и на високи обороти..има го всъщтност и на някои по стари шосейни 125 кубикови хонди
-подобни кутии имат и кдх кавазакитата както и по старите модели ямахи 250 крос и ендуро ктм 250 също отпред раздутата част пред главата май изпълнява тази функция ..бяха споменавали някъде при промените за новия модел че увеличили обема на тази кухина и това подобрило работата на ниски..сега като си мисля и по старите ср250 хонди имаха отпред такава кухина около клапите ..само че пак не бе обособена така отстрани като капак..но ролята явно и е била същата.. ..както и да е де че се увлякох
Според теб за KDX-a тази хитрост би ли била от полза? Не ми се вижда много сложно да се изработи!
А вече пробвах и мисля, че успях да постигна подобрение с едно подобно чудо в карборатора си!
гн, Митков е от хората които те кефят само като ги слушате как компетентно обясняват техническата част на този спорт.
Благодаря..може би ще ви е интересно да знаете че с повечето от тези неща съм се запознал от РУСКИ /тогава съветски/ издания от преди 87 ма година
..а всички нови неща които се правят използват същите принципи и физични закони ..и въпреки всички рекламни надписи ..всъщтност използват за база неща отдавна открити и направени
ПП ..между другото -дори модерните 2 тактови инжекциони за които така се говори в последно време..още преди 86 та имаше фирми които пробваха тези технологии .. и имаха готови действащи мотори ..сега предимството е че електрониката и мощтните компютри дават възможност да се симулират компютърно и експерементират неща чрез компютърни програми които преди са отнемали месеци и години експериментиране и проби и грешки а сега могат да го направят за дни и то с разход на много по малко средства ..отделно електрониката дава възможност вече за направата на компактни умни машинки които взимайки информация от тук таме датчици и предавайки импулси на разни други хитроумни приспособленийца /коквото е например пауър джета/ могат много да подобрят нещата..макар че ..понякога ги и влошават..например хонда до 2002 ра имаха най добрия 2 тактов 250 кросов мотор..след 2002 ра решиха да пуснат нов с директно свързан към картера карбуратор и с електрически задвижвани пауър валве клапи командвани от електрониката...в крайна сметка се оказа че стария изпипан двигател с механичните клапи е много по добър....и въпреки всички напъни така и не можаха да го накарат новия модерен 250 да стане като хората ..чак до спирането му от производство..което май се случи миналата година
Както вече знаете гн, Митков е от хората които те кефят само като ги слушате как компетентно обясняват техническата част на този спорт.Напълно прав е във всичко което казва ,аз се радвам за товаче обясни много добре цялата тази история с увеличаването на клапата.Фирмата която се занимава с това се казва www.2T racing.IT там можете да видите с какво се занимават и как го правят.Те пък от своя страна работят с ЛТР които са американци и както казва Митков откриват разширяването на клапата преди много много години .
Само не разбрах този фланец как ще подобри работата на клапите
-този фланец отдалечава капака на резонаторната кутия за ниски обороти и увеличава обема и -от там и явно се получава подобрението
по принцип тази кутия се прави на ниски обороти да пускат част от газовете клапата от там -и удължавайки им пътя прави резонаторните вълни в ауспуха да работят по добре за ниските обороти на двигателя..а знаем колко е важно това за 2 тактов двигател -тази кутия все едно променя дължината на ауспуха -на ниски обороти да е по дълъг а на високи да е по къс -това е стара хитрост ..мисля че първо е приложена от хонда ..прави се на двигатели които имат широк диапазон на работа и обороти..каквито са ендуро мотоциклетите ..особенно 250 то както знаем всички се ползва много и от по ниски и на високи обороти..има го всъщтност и на някои по стари шосейни 125 кубикови хонди
-подобни кутии имат и кдх кавазакитата както и по старите модели ямахи 250 крос и ендуро ктм 250 също отпред раздутата част пред главата май изпълнява тази функция ..бяха споменавали някъде при промените за новия модел че увеличили обема на тази кухина и това подобрило работата на ниски..сега като си мисля и по старите ср250 хонди имаха отпред такава кухина около клапите ..само че пак не бе обособена така отстрани като капак..но ролята явно и е била същата.. ..както и да е де че се увлякох
Това с радиатора май от мен са го видяли в тоя магазинПодобен радиатор на същото място имам от поне две години.Оттам минава най топлата вода и скоро сложих терморегулатор да ми пуска вентилатора.
Само не разбрах този фланец как ще подобри работата на клапите
Понеже не можах да ги пусна в голям размер снимките етоги в по малкия.Ставаше въпрос за една поръчка която направих в Италия от магазин специализиран за 2т разработки.От там си купих два предпазитела фланец за увеличаване на изпускателната клапа и един ускорител за охлаждане които се монтира на единият от мъркучите преди радиатора.За въпростния увеличител се монтира между цилиндъра и капака на самата валвула на ауспуха,така се печели много в ниски и средни обороти.Пробвах го и мога да ви кажа че аз самият не вярвах че може толкова голяма промяна да има в режима на работа.
Остави коментар: