Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лов, ендуро, туризъм. кой има право в гората?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от NovemberCharlie
    а изровените от офроуд машините горкси пътища са кошмар за байкърите.
    Със сигурност и ние ровим, обаче все ми се струва, че най-голям дял в създаването на дълбоки коловози имат не почитателите на офроуда, а дървосекачите с тежките камиони. Където те минават по-редовно минават, не байкърите, ами и ние имаме проблем да минем.

А обособяване на зони и трасета - малко трудна работа. Макар че негово величество държавният чиновник като едното нищо може да спретне някоя и друга забрана. В крайна сметка къде по-безопасно и изгодно е да вземеш да се бориш с джипките, отколкото с незаконната сеч ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Ами всъщност при байкърите има едно доста сполучливо решение - правят се байк паркове, като основно това са зимни курорти, които се ползват за планинско колоездене когато няма сняг. Но естествено те не са достатъчни. Все пак с колело в гората се минават 50-60 км на ден, а в някой случаи и доста повече. Така или иначе спортовете, свързани с планините все повече се увеличават като видове и трябва да има място за всички.
      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Много мъдро разсъждаваш, но има известна несъвместимост между тия занимания!
        Моето мнение е, че лова от древността си е занятие за хора с възможностти и трябва да се локализира единствено в ловните стопанства, другото е за туристи, ама иди го обясни на бай ... от село еди кое си, за когото това е единственото истинска страст! А и никой няма да тръгне да язди колело там където Мобилтел няма обхват и не може да получи поредния си ММС!
        Затова нещата си се наместват - хищния туризъм измества кротките ловци по затънтени места и всички са доволни!
        А иди си извади чифтето насред Банско?!

Коментар

Моето мнение е, че лова от древността си е занятие за хора с възможностти и трябва да се локализира единствено в ловните стопанства, другото е за туристи, ама иди го обясни на бай ... от село еди кое си, за когото това е единственото истинска страст!
          Обичайно с Volk сме на различни мнения по въпроса за лова но тук съм абсолютно съгласен. Ловните стопанства имат грижата да развъждат животни по съответните правила, да осигуряват условия за лов и да го контролират. Те са оградени и обозначени съответно и прочие... т.е. място за конфликти там няма!

А бай еди кой си от село, като не ще да ходи там, ще трябва да се примири с лов на глухи животни, защото други едва ли ще намери там където ходим... И ние миналата неделя направихме едно кръгче във Витоша и Плана и естествено минахме покрай група ловци които бяха много разочаровани но явно интелигентни защото успяха да скрият разочарованието си зад любезност...
          VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров
            А бай еди кой си от село, като не ще да ходи там, ще трябва да се примири с лов на глухи животни, защото други едва ли ще намери там където ходим... И ние миналата неделя направихме едно кръгче във Витоша и Плана и естествено минахме покрай група ловци...
            Мдаааа, не е леко да си ловец в Плана. Таман си се притаил и току мине колона джипки. Още не затихнал шумът от тях, в обратна посока с див рев прехвърчава група ендураджии. Мъкааааа ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

[quote="Volk"] А и никой няма да тръгне да язди колело там където Мобилтел няма обхват и не може да получи поредния си ММС!
              quote]
              Всъщност много често там ходят.( http://www.mtb-bg.com/ , виж раздели "Статии" и "Маршрути")
              Няма смисъл да се повтарям, но за мен поне някакво решение е да се обособят големи зони - за ловуване, туризъм, офроуд и т.н. Нищо не пречи всяка година всяка група да ползва различна зона. А там където са необходими съоръжения за практикуването на спорта да се обособят нови или да се ползват вече съществуващи курорти.
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

В ловностопанският район на моята дружина няма ендураджии и туристи,
                въпреки че местноста е много красива.За сметка на това доста често
                минават трактори,комбайни и хора с автомобили които се занимават със
                земеделие.Естествено, че те ни плашат дивеча, но никой не им се сърди,
                защото там е тяхното работно място.Инциденти не са ставали, защото
                стреляме по животните само когато ги видим а не когато ги чуем.
                Мисля, че в гората има място за всички(независимо кой какво хоби
                упражнява), ама пуста народопсихология-всеки се мисли за по-важен
                от другите, а ако е и с оръжие в ръка да не говорим.
                А за това, че ловът трябвало да бъде само за богати хора, не знам какво
                да кажа.Познавам много богати хора които бракониерстват защото винаги
                могат да се разберат с горските,ловните и полицията и ще им се размине.

Коментар

Ще се опитам да дам доводи (без да съм прочел всички мнения)

Лова на едър дивеч (провежда се в гората, ползват се тежки и опани боеприпаси и за това само него описвам, другия е по полето за пилци) започва от 1 октомври и завършва на 31 декември. Провежда се само събота и неделя.

Три месеца.

Хората тръпнат с нетърпения.

Как се провежда.

1. Председателя отива през седмицата, плаща бележките за събота и неделя и описва в коя област от зачислената на дружинката територия ще се ловува.

2. Сутринта в събота/неделя се събират 20 човека. По-голямата част от тях местни хора (с малки доходи), които се надяват да сложат малко месо в торбата. Плащат едни 3-5 лева в зависимост от бройката. Има и втора порода (като мен) за които тръпката от ловуването е ненадмината.

3. Част от ловците се вдигат, качват се по колите и след това изминават средно 4-5 км. в едната посока пеша по чукарите, за да застанат на съответното място, в което очакват да прибяга дивеча.

4. Друга част - така наречените викачи, с кучетата тръгват да прогонват дивеча към така установените в предишната точка ловци. На тях (викачите) им се падат средно по 15-20 км. ходене по пресечена местност.

5. Ако има слука и късмет някой да повали животно - всикчи се радват, ако ли не - унили муцуни и надежда за следващия лов.

6. Най-чести са срещите с дървосекачи. Голяма напаст и безжалостни горски браконери.

Та това сме ловците.

Тези усилия и надежди се провалят (само 3 месеца и само събота и неделя) ако някой мине и прогони дивеча.

Нека бъдем хора дето се вика. Не пречи колегите от офроуда, просто да спрат в най-блиското село и да питат в кръчмата (генерален щаб на всяка ловна дружинка) къде се провежда лова.

Освен благодарност от нас ловците, ще получите и ненадминато уважение. Един вид - всеки има право на своето хоби.

Две думи за ходенето нощем по гората, като съвет.

Виждам, че повечето от вас са млади момчета. Имайте наум, че по селата има доста браконери. Ловуват нощем и стрелят безразборно. За това винаги си светете с фенер, или си подсвирквайте. Оцеляване един вид.

Относно алкохола и оръжието - моето мнение е, че двете са несъвместиме, но за съжаление болшинството от ловуващото братство ме опровергава постоянно.

И последно - В дружинките има и възрастни колеги. Те са по-склонни да натискат спусъка къде видяли къде недовидяли. За това - Имайте предвид и разпитвайте къде се провежда лова.

Коментар

Рано или късно ще се появи някаква регламентация (законова). Защото каквито и да са правила ако са незадължителни и неофициални са по-опасни отколкото ако ги няма... Защото един ще ги спазва друг не и накрая някой ще пострада...

В тази връзка според мен трябва здраво да се затегнат изискванията за притежание на оръжие. Защото като гледам пред КОС какви "ловци" се появяват ми става страшно. Не вижда, не чува, не може да пише, не си знае името но пушка да носи иска...

Според мен най-правилното е лова да се провежда само и единствено в ловни резервати които са съответно оградени и обозначени... Има достатъчно такива в България.

Аргумента ходим на лов за да ядем е съвършено несъстоятелен... Пък и който иска да ходи на лов трябва да може да си го позволи.
                    VPetrov.photography

Коментар

• Първоначално публикуван от Венцислав Петров
                      Рано или късно ще се появи някаква регламентация (законова). Защото каквито и да са правила ако са незадължителни и неофициални са по-опасни отколкото ако ги няма... Защото един ще ги спазва друг не и накрая някой ще пострада...

В тази връзка според мен трябва здраво да се затегнат изискванията за притежание на оръжие. Защото като гледам пред КОС какви "ловци" се появяват ми става страшно. Не вижда, не чува, не може да пише, не си знае името но пушка да носи иска...

Според мен най-правилното е лова да се провежда само и единствено в ловни резервати които са съответно оградени и обозначени... Има достатъчно такива в България.

Аргумента ходим на лов за да ядем е съвършено несъстоятелен... Пък и който иска да ходи на лов трябва да може да си го позволи.
                      Всъщност няма как да стане това.

Поради куп причини.

Една от тях е, че всъщност лова е държавно-стопанска дейност. Няма да обяснявам защо и как.

А друга, че във резерватите е абсолютно забранено човешка намеса.

Има и други

Коментар

• Може би не съм се изразил правилно използвайки думата ловни резервати или другояче казано ловните стопанства. Те са създадени точно с тази цел - лов и там е безпроблемна организацията на подобни мероприятия.

Няма такова понятие държавно-стопанска дейност. А законодателството може да бъде изменяно и променяно както е необходимо. Без да съм лошия пророк но мога да кажа още отсега как ще се развие въпроса. Нито едните нито други ще ходят, карат или т.н. по повечето места. Ловът както и всякакви други дейности е абсолютно забранен в националните паркове, тенденцията е постепенно те да увеличават площта си. Това което не е национален парк е природен като Витоша (страната откъм София) и в него отново е забранен лова. Голяма част от другите гори са вече частни което изключва лова отново и тази тенденция ще се засилва. Територията на курортите ще се увеличава (пример Банско) и там отново ловът ще е забранен.
                        Всичко което съм написал за лова важи със същата сила и за офроуда...

И така докато дойдем на дереджето на "западните" ни "приятели"... Съжалявам дано не се окажа прав но не вярвам...
                        VPetrov.photography

Коментар

• Струва ми се ,че малко се преекспонира всичко.Като знам вече колко ловци има,а и не малко хора вече ходят по горите с мотори и джипове ,единичните стълкновения са неизбежни.Идеален свят няма да направим,защото то независи само от правилата,/или законите/ които ще се установат,а както много пъти се е казвала във форума от сивото вещество .
                          Нека всеки от ендурото и от оффа ,който е имал някакви такива спречквания напише,може и без да разказва ,но да видим каква е статистиката.Аз имам чуството,че става въпрос за един два случая, и то на едно и също място.Ако е така въпроса лесно може да се реши.
                          Густо майна , пътят свърши !!!

Коментар

• И аз съм на мнение че основния проблем не е в конфликтите между ловци и "возещи" се. Но от друга страна колкото повече намаляват "обитаемите" територии толкова по-зле ще става за всички... Справка по-горното ми мнение защо...

А колкото до конфликтите то ако от двете страни са разумни хора няма да се стигне дотам а ако не са, ще "победи" по-голямата група...или по-мотивираната...
                            VPetrov.photography

Коментар

Може би не съм се изразил правилно използвайки думата ловни резервати или другояче казано ловните стопанства. Те са създадени точно с тази цел - лов и там е безпроблемна организацията на подобни мероприятия.

И така докато дойдем на дереджето на "западните" ни "приятели"... Съжалявам дано не се окажа прав но не вярвам...
                              Едно е частното ловуване, а друго - в държавните територии. Второто е за регулиране на популациите. Не ми се изпада в подробности просто. Идеята е, че е необходимо да се поддържа определена дивечова гъстота. И в Англия и във Франция и къде ли не е така.

Дано да не го докараме до нивото на южните ни съседи.

Западните са си екстра

Коментар

Може би не съм се изразил правилно използвайки думата ловни резервати или другояче казано ловните стопанства. Те са създадени точно с тази цел - лов и там е безпроблемна организацията на подобни мероприятия.

Няма такова понятие държавно-стопанска дейност. А законодателството може да бъде изменяно и променяно както е необходимо. Без да съм лошия пророк но мога да кажа още отсега как ще се развие въпроса. Нито едните нито други ще ходят, карат или т.н. по повечето места. Ловът както и всякакви други дейности е абсолютно забранен в националните паркове, тенденцията е постепенно те да увеличават площта си. Това което не е национален парк е природен като Витоша (страната откъм София) и в него отново е забранен лова. Голяма част от другите гори са вече частни което изключва лова отново и тази тенденция ще се засилва. Територията
                                на курортите ще се увеличава (пример Банско) и там отново ловът ще е забранен.
                                Всичко което съм написал за лова важи със същата сила и за офроуда...

Дано цялата страна не стане като Банско,Витоша,Златни пясъци,
                                Слънчев бряг и т.н.Защото тогава най малкият проблем ще са ни ловът
                                и оффроуда.Природата на нашата страна е невероятна и може да се
                                печели от нея, ама не по този начин.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X