Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лов, ендуро, туризъм. кой има право в гората?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

четох, пък реших и аз да се включа.

не съм ловджия, а за ендураджия ... ще изчакам още година-две пък тогава ще реша дали да си призная.

моето лично мнение е, че въпроса не е в ендураджии и ловджии. винаги опира до конкретния човек. ако 'вулгарният ловджия' както се описва тук утре реши да джитка из гората с моторче, то не означава, че за една вечер е познал що е то култура и възпитание. а тук опира до това. познавам много свестни ловджии - като хора, като личности, както и някои *** ловджии.

та ... до човека си е.
    и ако вземем да се делим на ловджии и ендураджии, на българи и американци, на пострадали и дарители, то това, според мен, до нищо добро няма да доведе, няма да подобрим живота около нас.

ако някой успее да ме предизвика (в гората или извън нея) да говоря вулгарно (пистолет нямам, за да го показвам), да крещя като ненормален, за да го надвикам и по този начин да изглеждам по-прав от него ... то в този случай ние двамата сме на едно стъпалце в културното си развитие (или деградация).

групирането по някакъв признак може най-много да обиди още някой невинен, но не и да помогне. според мен по-добре е да разбереш кой е конкретният човек, да разкажеш случката м/у теб и него и по този начин няма да обидиш друг, а съответно 'невъзпитаният г-н' като си види името ще има възможност и той да се изкаже, да изложи неговата си гледна точка или просто да се свие и да си вземе поука (дано е така).

това според мен би било по-конструктивно развитие на нещата.

Коментар

милене много си прав но и малко грешиш
      ловеца като отделен човек наи вероятно нищо няма да ти каже като те мерне в гората
      те обаче по отделно по рядко се движат
      а като са по много стават много смели
      стават ГРУПА на която е строшен хатъра
      когато и ние станем група и се поддържаме тогава и те ще се кротнат

Коментар

Ендураджии и ловджии си играят на война в гората... Накрая идва горския и ги гони всичките от там
        Тоя виц май съм го чувал
        2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от mitkov
          милене много си прав но и малко грешиш
          ловеца като отделен човек наи вероятно нищо няма да ти каже като те мерне в гората
          те обаче по отделно по рядко се движат
          а като са по много стават много смели
          стават ГРУПА на която е строшен хатъра
          когато и ние станем група и се поддържаме тогава и те ще се кротнат
          Това е истината!

Иначе все едно две бълхи се карат чие е кучето!

Коментар

Или казано с други думи в демократичното общество имаш право да замахнеш с юмрук към носа на другия, но това ти право свършва точно там където започва неговия нос...

Коментар

не е точно така, може да удариш някой по носа и имаш пълното право да кажеш после, че си го видял как пада по стълбите
              drive alive

Коментар

Ловец в 21-ви век .... абе това е смешно само като го кажа!

Аз изкарах курс с приятели, стрелях по пънички (много яко) и като дойде време да си взема билета ... не си го взех. Ами замислих се че никога няма да отида в гората да убивам и малкото останали животни!

Иначе мисля че трябва да има забранени места за мотори, но това трябва да са места където има много туристи, като витоша например. Гадничко е да им брамчим и да им дигаме прах и хвърляме камъни, като ги подминаваме тези добри хорица, които са тръгнали на разхотка. Не е нормално на една пътека да задминеш 10-20 човека.

Иначе пистолет в гората съм ползвал само веднъж, когато една тел ми се беше умотала около задният пиньон и я прострелях за да я скъсам от оградата и после я размотах от пиньона. Туоно е прав че оръжието дава много фалшива сигурност! А и тежи 1кг, което може да запълниш с стотици други неша които би ползвал наистина.

А с ловци никога не съм се карал за целият ми период на моторист. Но ме е притеснявал факта, че съществуват в гората, и че са пяни като кирки(поне повечето където съм виждал) пък са въоражени....

Коментар

Първоначално публикуван от sabin
                  ...Иначе мисля че трябва да има забранени места за мотори, но това трябва да са места където има много туристи, като витоша например. Гадничко е да им брамчим и да им дигаме прах и хвърляме камъни, като ги подминаваме тези добри хорица, които са тръгнали на разхотка. Не е нормално на една пътека да задминеш 10-20 човека....
                  На Витоша събота и неделя е забранено за коли да се движат по пътя, пък какво остава за мотори по пътеките!

ама нали сме си българчета, знаците за нищо ги нямаме! Все пак е Народен Парк, не мотописта!
                  То и за ловци е забранено също
                  помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Наистина звучи много тъпо - ловец в 21 век.
                    Проблема според мен е в това че повечето ловци разбират ловуването така както са го разбирали хората преди да станат скотовъдци и земеделци - т.е. отиваш в гората за да убиеш животно което ще ти послужи за храна Абе поне сега в магазините има всичко. Никой от тия които са ловци не е закъсал за пари, че да се изхранва по този начин.
                    Тия пък дето стрелят по животни за удоволствие най-много не ги разбирам Психопати Убийци Веднъж гледах по ловджийския канал едни дето стреляха по патици и се отвратих от тия хора.
                    Най-поносими са ми ловците дето ходят по баира за удоволствие и носят пушката само да се подпират на нея. Те са хората дето се грижата за природата и не стрелят по всичко което се движи.

Аз участвам вече трета година в провеждането на изпитите на кандидат ловците и не съм стрелял с ловна пушка по панички Сигурно защото се настрелях с пушки и автомати в казармата . Нито пък имам ловен билет, макар че мога да си го изкарам без никакъв проблем.

Но да не се отклонявам много от темата - ако предварително (поне един месец) се съгласуват състезанията с шефа на съответното лесничейство, мисля че няма да има никакви проблеми. В крайна сметка такова състезание се провежда само веднъж годишно на това място. Всички останали неделни дни са за ловците
                    2010 CRF 250 R

Коментар

митак а в кои дни имат право да ходят на лов
                      само в неделя ли
                      и айде светни ни от кога до кога е разрешено ловуването
                      щото да не се окаже че не ние а ловеца дето мрънка е в нарушение

Коментар

Ако взема да цитирам правилника за приложение на закона за лова и опазване на дивеча за сроковете за ловуване ще ми трябва доста време и много хора ще се изненадат колко е усложнено всичко това.
                        Освен това има много термини които трябва да се обясняват щото иначе нищо не се разбира

С две думи - обикновено се ловува в събота и неделя. Ловния сезон се открива на 15 август за пилета и на 1 септември за зверове и свършва зимата (за различните животинки - различни дати)

В някои случаи (подборен отстрел на едър дивеч) може да се ловува през всички дни на седмицата

Абсолютно е задължително ловеца да има издадено от горското позволително за ловуване за съответния ден.
                        2010 CRF 250 R

Коментар

ха е те точно тва трябва да ни е първия въпрос
                          а бе като толкоз мрънкаш имаш ли разрешително да ловуваш днеска а или да звъня на димитър от горското

майтапа настрана но като поразмислих по добре не се ежете много на ловци ако ви срещтнат и се старайте да ги отбягвате
                          нещо ако кажат кажете "ми добре " и не се разправяйте много

Коментар

Как моторист помогнал на ловец

знам истински случай на моторист помогнал на ловец - председателя на дружинката в селото на жена ми решил да доубие един чакал с приклада на пушката, но забравил че пушката е заредена... Лявата ръка му се откъснала над лакътя и парчето било толкова раздробено, че не можело да се зашие обратно... за негов късмет обаче, в същия момент докарали в болницата загинал моторист... Хирургът /светило от международна величина/ решил да експериментира и присадил на ловеца ръката от моториста... Постепенно ръката се пооправила и сега му служи доста добре... Дори го водили на медицински конгрес в Германия като жив експонат...
                            Ако някой не вярва, ще го заведа в селото - да отиде да се запознае... Само да има предвид, че гледката на човек с 2 различни ръце е малко стряскаща
                            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от sabin
                              Туоно е прав че оръжието дава много фалшива сигурност!
                              Няма такова понятие! Сигурността или я имаш или подвиваш опашка и се изнизваш като....

Коментар

Тази история на LJ73 наистина е много интересна. Още по-интересно щеше да е ако гръмнал се в главата ловец беше помогнал по същия начин на някой моторист.
                                От мотористите рядко обаче се случва някой да оцелее с откъсната ръка

На мен ми се е случвало да се връщам от гората с мотора заради това че има ловци в нея. Беше една мъгла и прецених, че може да ме отстрелят погрешка вместо елен.
                                Слушал съм много истории за злополуки с ловци и знам че е по-безопасно човек да е по-далече от тях.
                                Председателя на БЛРС-то в Харманли така си изяде хляба, но загина невинно момче Щом на тия дето стоят най-отгоре в йерархията се случват злополуки с оръжие - представете си какво могат да направят останалите ловджии (някои от тях са неграмотни )
                                2010 CRF 250 R

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X