Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лов, ендуро, туризъм. кой има право в гората?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Най-големия проблем на българския лов е тоталното осиране с алкохол, което е възможно най-отвратителното нарушаване на дисциплината, но се счита за задължително....Какво остава за спазване на реда и организацията след като самите организатори не я спазват.. Когато искам от председателя на дружинката разрешение за индивидуален нощен лов на лисици, той мига на парцали и ме пита сериозно ли му говоря

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
      .. Когато искам от председателя на дружинката разрешение за индивидуален нощен лов на лисици, той мига на парцали и ме пита сериозно ли му говоря
      голям майтап
      за сведение на неловците - ловуването през тъмната част от денонощието е забранено !
      Запивките са уж след като свърши лова, ама ...
      2010 CRF 250 R

Коментар

Чл. 65. При ловуване се забранява използването на следните средства и методи:
        1. огнестрелни оръжия, неотговарящи на изискванията на чл. 56, ал. 1 и 2, лъкове и арбалети;
        2. капани, примки и мрежи, лепила и ями (трапове), ако се прилагат за неизбирателен лов или за убиване;
        3. отровни или упойващи вещества, както и стръв с такива вещества;
        4. (изм., ДВ, бр. 79 от 2002 г.) електрически звуковъзпроизвеждащи устройства и изкуствени източници на светлина, както и приспособления за осветяване на целта;
        5. огледала и други заслепяващи предмети;
        6. електрически уреди, способни да убиват или да зашеметяват;
        7. живи животни, използвани като примамка;
        8. експлозиви, обгазяване или опушване;
        9. приспособления за нощна стрелба, съдържащи електронен преобразувател или увеличител на образа;
        10. моторни превозни средства;
        11. летателни средства;
        12. ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки;
        13. (нова, ДВ, бр. 79 от 2002 г.) моторни плавателни съдове, които се движат със скорост над 5 км/час, а в Черно море - над 18 км/час.

Ако намериш някъде забрана за ловуване през ноща, имаш едно 12 годишно уиски !

Коментар

Тва сигурно ми е останало в главата от някой тъп въпрос от изпитния тест на ловците
          Ще взема пак да си прочета закона и правилника че голям срам стана
          Добре поне че не си падам по пиенето на уиски защото още повече щеше да ме е яд за тази издънка
          2010 CRF 250 R

Коментар

Добре,може да няма изрична забрана за нощния лов,но фактът,че се забранява използуването на осветителни и заслепяващи средства,както и специални мерни прибори-оптики,инфраред идр. не обезсмисля ли въобще такъв лов?Или може да ловуваш през нощта,но с обикновена пушка и само ако има луна-иначе рискуваш да гръмнеш някого или себе си -ако си прекалил с ракийката? И няма ли в такъв случай нощния лов да заприлича на "бой на негри в тъмна нощ"???

Коментар

доколкото знам едрия дивеч се ловува предимно нощно време /елени, прасета.../
              помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar
                Тва сигурно ми е останало в главата от някой тъп въпрос от изпитния тест на ловците
                Ще взема пак да си прочета закона и правилника че голям срам стана
                Добре поне че не си падам по пиенето на уиски защото още повече щеше да ме е яд за тази издънка
                Не си се объркал чак толкова много )

(Изм. - ДВ, бр. 41 от 2003 г.) Групово ловуване на дивеч се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

(4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2003 г.) Индивидуалното ловуване на дивеч се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето, с изключение на дива свиня, мечка и хищници.

Идеята на тези ограничителни мерки е да се даде шанс на дивеча и доколкото маже да се изравни играта - дивеча с неговите осезателни качества и ловеца с много по-притъпени такива, но с пушка...

Разчита се единствено на лунната светлина и тъй като почти всички животни са активни нощем става интересно..

Разбира се няма групов нощен лов защото със сигурност ще има отстреляна цел - най-вероятно двукрака..

Коментар

Знаех си аз че нещо ме будалкаш

Няма логика да може да се гърми нощем, а да не може да се ползват фарове и уреди за нощно виждане.
                  Както е казал Тихомир Севов - бой на негри в тъмна нощ
                  2010 CRF 250 R

Коментар

прочети внимателно - " с изключение на дива свиня, мечка и хищници "...

Тях можеш индивидуално, с разрешение - нощем, но ако си пич, трябва да го издебнеш и удариш дори без фенерче..само на луна.

Ако удариш лошо глигана, а не го убиеш считай, че ако си наблизо двубоя става съвсем справедлив, затова е добре да си до дърво

Ако се спазват правилата на закона лова е етичен и интересен, другото е просташко убийство

Коментар

Лошото е , че вече всички се мислят за големи пичове и затова понякога стават трагедии!А трябва само да сме малко по-разбрани и по-добри един към друг и тогава ще има място за всички.И ловците и ендуристите имат и право и вина при упражняване на хобитата си - но както всичко останало у нас - какво е наред , че и това да е!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
                        ...Ако се спазват правилата на закона лова е етичен и интересен, другото е просташко убийство
                        "Етичен" ??? Животното да няма пушка? или да е дошло у вас да се трепете? Като отидеш с джобно ножче (като зъбите на вълка) срещу дребна мечка (около 100кг) ето това е двубой (не че мечката ще го е искала ), НО да застреляш нищо не подозираща живинка и да го наречеш етично???
                        Не искам да засегна никого. Но просто моята представа за етика е малко по-различна.

Коментар

Гората е за всички,които я обичат.За лова си казах мнението в
                          "Дефиниция за лов?Какво е ловът?" интересно е вижте го.Аз съм ловец и ще ви кажа за една случка,когато ловецът спаси доста мотористи,може би някой от вас.Октомври или ноември месец местноста се казва "О........е" над С.......л ,където бехме на .....
                          Вървехме по горски път и какво беше учудването ,когато първия,който вървеше се натъкна на тънко въже опънато между две буки.В последствие разбрахме ,че май било сложено за бракониерите с мотори да се научат веднъж за винаги.Естиственно го махнахме и точно след 10 мин. минаха сигурно 20- 25 мотора.Сещате се какво щеше да стане ако въженцето беше там! Мисля че това е било една от ендуро сбирките.Същия ден италианци изпитваха две мицубишита от кариерата по пътя към С.......ча.
                          Всичко опира до сивото вещество ,а у много то наистина е с една гънка,която им е на гъэа!
                          Густо майна , пътят свърши !!!

Коментар

с етичността не трябва да се прекалява, щото много ще спадне раждаемостта

вече май позакриха ловния сезон, така че...
                            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Нашите приятели от Австрия също са ми говорили за такива конфликти и там И познайте кой е спечелил накрая? Ловците
                              Сега off road (джипове, мотори) в Австрия няма, но ловците си ги има.
                              Сигурно такава ще е и нашата участ след години.
                              Crazy job често е имал конфликти с ловджии при преходи, особено в Средна гора. Прави ми впечатление, че те се изострят след обяд, когато размахващите пушки ловджии вече са няколко ракии и се карат, завалвайки думите. Тогава те придобиват голям кураж, особено с оръжие в ръцете.
                              В района на гара Кръстец в Стара Планина още търсят изчезнал турист и слуховете са, че се е превърнал в глиган малко преди да умре, но все още никой не го е намерил, за да се докаже истината, така че не само за ендураджиите е опасно
                              И моят съвет е: Карайте в група по такива места

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Хаджиев
                                Нашите приятели от Австрия също са ми говорили за такива конфликти и там И познайте кой е спечелил накрая? Ловците
                                Сега off road (джипове, мотори) в Австрия няма, но ловците си ги има.
                                Сигурно такава ще е и нашата участ след години.
                                Таква ще е защото до сега не съм чувал в управлението на държава да има любители на офроуда, но ловци има бая, както казва Митков. Като се почне от цар Борис, бай Тошо, Пенчо Кубадински и т.н. Де що има по-голям шеф на държавна институция всичките са ловджии.
                                Моето скромно мнение е, че лова трябва да се забрани в целия свят. Иначе след години тия животни дето ходят сега по баирите, децата и внуците ни ще ги гледат само на филмчета, а в най-добрия случай в софийския зоопарк.
                                2010 CRF 250 R

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X