Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лов, ендуро, туризъм. кой има право в гората?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

"важните" ловци обикновено стрелят по искуствено развъждан дивеч в ловните стопанства, така че не може да ги обвиним в ощетяване на природата, дори обратно...

"нормално" е ловците да гръмнат турист, гонач или дом. животно, но моторист, който се чува от 2-3 километра
    това ще си е живо убийство!
    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/
      "важните" ловци обикновено стрелят по искуствено развъждан дивеч в ловните стопанства, така че не може да ги обвиним в ощетяване на природата, дори обратно...
      В ощетяване на природата не, но в защитаване на "неважните ловци" може да ги обвиним.
      Ощетени са останалите хора които използват същите територии за разходка.
      2010 CRF 250 R

Коментар

Всичко си зависи от хората...
        Там където аз ловувам, се стреля с дребни съчми по бракониерите и с бренекета по двигателите на бракониерските возила...
        И повярвайте на Нивата двигателя става на пуканки след попадение на бренеке...
        Най интересното е че никой от бракониерите не се оплаква в полицията и си вадят съчметата сами по доктори, но и бягат /последния останал без яке и екипировка, но успял да дръпне по козите пътеки/..
        В същите тези стопанства всеки турист е желан и уважаван гост, само да не си хвърля цигарените кутии и пластмасови чаши в гората..
        Ако някой иска да обикаля района с мотор - никакви проблеми, само да не тръгне да го прави по време на гонка защото наистина е опасно, но сезона и без това свърши!

Хората в планината винаги са свестни, гаднярите ловци са от градовете!...

Коментар

Миналата година карах с джипа през ноща.Родопите, път тесен едно гребло, като тръгнаха да бягат пред мен два заека ама не могат да скочат встрани ,че снега беше високо натрупан или от фаровете ама аз спра и те спират и така тръгна и те тръгнат откарах ги километри напред.Стигнах разклон те се зачудиха а аз ги подкарах назад стигнах на мястото от където ги дигнах там обърнах и те останаха зад мен, не,че не можех да ги отрепя и изям,но така се почествах определено по добре

Коментар

"Всяка жаба да си знае гьола". Когато има организиран лов, и хората са заградили определен район където се ловува, най-малкия проблем е че някой външен (не ловец) ще изгони дивеча или няма право да ходи там. Проблема е че може да отнесе някоя от 14-те доста солидни съчми (при лов на едър дивеч) и да се чуди човек къде да го копа.

Коментар

Недей така..
              Проблема е много по-сложен и въпреки, че на практика се случва много рядко си е проблем - имат ли право на "временна пълна собственост" върху района на организирания лов дружинките?

Ако си в частна гора - ясно, но след като гората е обща - на всички нас, кой ще ми забрани да се разхождам в нея точно този ден и час?!

Лично аз си решавам проблема бързо, но погледнато в национален мащаб, това е неизчистен въпрос, защото ако гръмнат някой пенсионер в Плана, кой няма да е спазил закона?

Коментар

Така си е - жабите да си знаят гьоловете и да не ни се пречкат! И ние като изкараме кросаците из Витошките пътеки или в Южния парк, много мразим разни туристи и малки деца да ни се завират под гумите. Така де, ние сме излязли да караме, пък те се ръгат все едно планината е и тяхна. Яко нахалници....

qsd, принципът на общата собственост е всеки да прави каквото си иска, стига да не нарушава законите и да не ограничава или застрашава другите.

Тези, които гърмят трябва да подхождат изключително сериозно към опасното си хоби. За съжаление, огромно мнозинство от тях са най-обикновени български простаци с прилив на самочувствие щом хванат двуцевката. И се държат точно като такива. Нещо ми убягва хумора за копането на "заблудения" турист. Никой не е длъжен да се съобразява с ловците и ако го прави то е от възпитание. Ловците, обаче са длъжни да внимават за сакътлъци и ако стане нещо да търкат наровете съгласно алинеята и точката.

Ако си гледал "Пътят на самурая", там леко е илюстрирано кой има право.

Волк, ако ще и в своята гора да си и да се казваш Симеон, гръмнеш ли някой по грешка си отнасяш параграфа за непредумишлено убийство като поп, пардон цар.

Коментар

Да бе, прав си!
                  То нашата работа е малко странно хоби, все едно - днес ще си правим престрелка по "Граф Игнатиев и Раковска" - пешеходците да се съобразяват!

Добре де, аз не съм се замислял сериозно по въпроса, какво е цивилизованото решение на казуса?
                  Как се прави по света?

Коментар

Здравейте на всички.Моите уважения към всички вас,но просто с две думи сте пълни аматьори или по-точно гола вода.Познавам доста пишман ловци като вас.Първо по-древна от най-старата професия е ловът с тази разлика че днешният лов няма нищо общо с тогаващния.Второ за туристите в гората имам много пресен случай.На пусия на групов лов с гонка при който 10 кучета лаят и гонят диво прасе към мен и колегата с който сърцата ни са вече в гърлата като очакваме да видим някой трлабант с бивни чувам детски глас на 30-40 метра който пита тате тези кучета защо лаят от същата посока в който момент аз изтръпнах и свалих пушката и започнах да крещя с колкото глас имам,но колегата по-старичък ме чул но помислил,че се карам по-телефона и стреля 2 пъти.Направо на тоя турист му се стъжни след това и то защото трябваше да пресече през гората да съкрати 100 метра.Гората в ловни дни,които не са много смятам,че туристите не че нямат право да се разхождат но да имат едно на ум,а не да се правят на много смели и умни,защото на младите ловци им се причуват елени и прасета да минават покрай тях,а то скъпите туристи.Има си пътеки и пътища за тях.Аз ходя на лов цяла година,но стрелям подборно.Не може един истински ловец да не е бракониер и да ходи на лов само през сезона.Ако на някой нещо не му е ясно нека ми пише.Дано всички във форума да не пишат като вас без да са запознати по други теми.А що се отнася за имането на лов бъдете сигурни ИМА.Миналата година съм отсрелял към 200 заека ,14 прасета,8 други и доста пернато.Айде до скоро

Коментар

inko ти ма разби бе братче

Как ти хрумна това, че истинския ловец трябва и да е бракониер За това как всъщност се ловува в България и как е по закон мисля че няма нужда да обясняваш на пишещите в тази тема.
                      Аз не съм ловец, обаче поне познавам законодателството и дори изпитвам кандидат ловци. Това, че човек като вземе пушка в ръцете и се чувства по-така от другите хора, не значи че наистина е господар на гората. В крайна сметка всички сме нашественици там.

Като чета бройката на убийствата дето си направил за миналата година се убеждавам че не си ловец.
                      2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър
                        inko ти ма разби бе братче

Как ти хрумна това, че истинския ловец трябва и да е бракониер За това как всъщност се ловува в България и как е по закон мисля че няма нужда да обясняваш на пишещите в тази тема.
                        Аз не съм ловец, обаче поне познавам законодателството и дори изпитвам кандидат ловци. Това, че човек като вземе пушка в ръцете и се чувства по-така от другите хора, не значи че наистина е господар на гората. В крайна сметка всички сме нашественици там.

Като чета бройката на убийствата дето си направил за миналата година се убеждавам че не си ловец.
                        Митко,забравих да ти кажа ,че заделям по 3000 лв. за подхранване на дивеча .Щом ги разбираш горе долу нещата се сещаш,че за да има дивеч трябва да се грижи някой за него.А за да ме разбереш по точно,аз съм убиец на трофейни екземпляри ,които вече нямам място къде да ги слагам,а и списъка на отсреляните и без това е по дълаг.Аз отивам в гората на гости на лова и ако съм по-добър от него му се случва случка,да не искаш да ми кажеш,че прасето като го натиснат 5-6 човека в кочината умира по-добре от дивото.Има разлика,защото това в гората има всички шансове да избяга и да се спаси докато това у вас е обречено да мре.
                        ЛОВЪТ Е МНОГО ПРОСТА РАБОТА ЗА МНОГО УМНИ ХОРА.

Коментар

Темата се измести в друга посока!
                          Въпросът е, когато се прави такъв мащабен лов, да има отцепки, предупреждаващи туристи, мотористи, шофьори по-рано, а не да се попада направо на бойното поле или пушки да размахвт подпийнали авджии, събрали се на обедна спявка!
                          Аз също съм ловец и целият ми род от както го помнят са ловци, но ходя само за прелетен дивеч, тъй като това за мен е спорт, а и не е роден-български.
                          Въпрос на гледна точка.

Коментар

Митко, я ми обясни приятелю, какво са правили нощем с пушките в Ладата тия твои колеги, дето ги биха скоро ония дрисльовци в еленския балкан?!
                            И по-точно, какви точно функции изпълняват нощем двама горски с пушки и боен фар в гората?! Дървета ли маркират, таксация на дивеча ли правят или си мислят че като са горски са нещо като горски царе или нещо като лъвовете на саваната, на върха на хранителната верига?

А може би са такива работохолици при тези заплати, че не искат да си напуснат работното място?!

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър
                              ... Като се спомена за табелки - ами нали по трасето за това са били сложени - да се знае. Тия дето са имали намерение да ловуват са имали предостатъчно време да сложат табелки че там ще се ловува. По-лесно е обаче да махнеш табелките на тия дето ти пречат и да им кажеш " я марш от тука, тва си е наща гора " Нещо ни липсва вежливост
                              След като си лесничей трябва да знаеш,че в БГ няма практика да се слагат табели "тук се ловува".Има си бележки в които се пише местноста вкоято се ловува и вида дивеч.Значи ако има ендуро и е ловен ден, може би трябва точно вие горското да съгласувате тези неща ,и да не се издават разрешителни за тази местност.Що се касае за браконирите,които ходят навсякъде и по всяко време те пак са ваш проблем.
                              Густо майна , пътят свърши !!!

Коментар

Трябва ли туристите да съгласуват разходките си с горското?!

И съответно да получат разрешителни за пребягване през гората...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X