Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ГЪБИТЕ - лов или бране

Проявете внимание към печурките !
    Ако нямат аромат на печурки е възможно да са карболови печурки (карболова гъба, карболка). Сега ги има доста. Това ще стане ясно при варенето(бланширането) - ще мирише неприятно на изгорял контакт, на бакилит.
    Това се случи при нас преди три дни.
    Набрахме печурки, зарадвахме се доста и ...... когато жената ги бланшира ги усети, че са карболови.
    Та затова - внимание !

Коментар

@bgbul,
      В действителност ли от карболката може да се получи натравяне ? Питам, понеже миналата година с тъста брахме печурки и из между тях имаше карболки. След бланширане и гъбена каша не почуствахме какъвто и да е било дискомфорт.
      Съвет към четящите: ТОВА, КОЕТО ПИША ВЕРОЯТНО ЗАВИСИ ОТ ОРГАНИЗМА НА ЧОВЕК ТАКА, ЧЕ НЕ ПРОБВАЙТЕ.

Коментар

Стопроцентови печурки бяха, с характерния мирис и вкус.Единствения недостатък беше малкото им количество.Вкусна гарнитура стана от тях.

Коментар

Колеги,освен по миризмата на изгорял бакелит при готвене как може да се разпознае карболовата печурка от "стандартните".Прочел съм всички страници от двата гъбарски форума но никъде не се споменава това.Надявам се най-опитните колеги да откликнат.

Коментар

Първоначално публикуван от gygytka21 Преглед на мнение
            Стопроцентови печурки бяха, с характерния мирис и вкус.Единствения недостатък беше малкото им количество.Вкусна гарнитура стана от тях.
            Радвам се, че са били печурки. Вкусни печурки.Поздравления!

Първоначално публикуван от iph Преглед на мнение
            @bgbul,
            В действителност ли от карболката може да се получи натравяне ? Питам, понеже миналата година с тъста брахме печурки и из между тях имаше карболки. След бланширане и гъбена каша не почуствахме какъвто и да е било дискомфорт.
            Съвет към четящите: ТОВА, КОЕТО ПИША ВЕРОЯТНО ЗАВИСИ ОТ ОРГАНИЗМА НА ЧОВЕК ТАКА, ЧЕ НЕ ПРОБВАЙТЕ.
            Това което казваш е възможно, но е повече изключение, отколкото правило според мен.
            Карболовата си е неядлива . Не е смъртоносно отровна, но притесненията от тежката нощ и тежеста в стомаха са ти достатъчни да те откажат от гъбите. Освен това миризмата е доста гадна и трудно се издържа. НЕ мисля, че си заслужава риска да се опитва консумация на карболовата гъба. Все пак нали сме офроуд общество - това си е подобно преживяване.

За разпознаването на тази гъба:
            Често по шапката (в средата) и по пънчето на гъбата има добре видими жълти петна. Оставена на слънце също пожълтява.
            Още докато я берем се усеща леко неприятна миризма и неприятен вкус, но при обилни дъждове може миризмата и вкуса да се отмият.
            Успокоителното е, че не е смъртоносно отровна, а създава тежест и дискомфорт ..... и притеснение.
            С две думи - по-добре да я избягваме.

Коментар

Днес попаднах на тези екземпляри. "Живееха" на една поянка. Ухаят много приятно на анасон.
              Някой случайно да знае как се казват?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1230103.jpg
Прегледи:1
Размер:65.8 КБ
ID:5279375

Име:P1230101.JPG
Размер:74.2 КБ
ID:5279374

Име:P1230102.JPG
Размер:64.0 КБ
ID:5279373

Име:P1230105.JPG
Размер:120.4 КБ
ID:5279372

Име:P1230100.JPG
Размер:78.2 КБ
ID:5279371

Коментар

Вчера си купихме около 350 грама замразени от един гъбар (от известно време си купувам от него манатарки и пачи крак). Изпържих ги с масло и хапнах една за проба. Много е вкусна. Въпроса е следния - колко вероятно е да се обърка със зелена/бяла мухоморка. Повечето гъби, които взех бяха възрастни, оформени и категорично жълтеникави, но една беше сравнително млада, беше разпукала "пъшкула", но с още не съвсем разгърната гугла. Въпроса е - след 12 часа, ако е имало нещо, трябва ли да съм усетил и ако ми няма нищо, това означава ли, че останалите гъби могат да се консумират спокойно (много са вкусни и не ми се иска да ги хвърлям). Някой знае ли колко е смъртносната доза на килограм живо тегло, че нещо не намирам (това от чисто любопитство)

Знам, че по принцип двойник на Булката се води червената мухоморка, но все пак да попитам.
                Александър

Коментар

Привет колега , въпросите ти будят интерес в мен и от скромния ми опит и това което съм чел , според мен макар и да споменаваш в скобите манатарка и пачи крак , по-долу споменаваш за пашкул или така нареченото було при булката.Оттам до колкото знам идва и името й , ( в Странджа съм я чувал и като Ченушка ).Всички мухоморки също излизат от було и реално има риск да се обърка булката със мухоморка в начален стадий когато не е разкъсано булото.Един от най-отличителния белег за разпознаване на мухоморка е това ,че ламелите й са бели на всички от тях, докато булката са много топло патешко жълто дори и в начален стадий.Но едно от нещата които тук в тази тема се прокарват като идеи , е това че , по книги , по снимки или без опитен гъбар , по добре я прескочи / изхвърли дадена гъба в която не си сигурен.
                  За смъртоносни дози не мога и не искам да коментирам , опитвам се да избегна този момент , забрави и за всички тестове и проби които се говорят в нета за да провериш дадена гъба дали е отровна.При повечето гъби които се водят отровни може би ще минеш със стомашно разтройство и няколко лоши дни , но недей да разчиташ на това.
                  Има едно интересно четиво което BGBULL беше пуснал някъде в темата.И аз не знам точно къде беше , но ето ти линк ако ти е по удобно към него.

http://uploading.com/files/e8df9685/...Mushrooms.rar/
                  "Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not the fish they are after."
                  "Много мъже риболовят цял живот , без да осъзнават , че не рибата е това което преследват."

Коментар

В нета пише всякакви простотии и затова чакам мнението на колеги от ТОЗИ форум - тук не, че не се пишат и глупости, но обикновено има кой да каже истината.
                    Въпросните гъби ги взех от гъбар, занимаващ се с гъби и билки 15 години, с диплом и т.н., но съм предпазлив, плашлив или както искате го наричайте.
                    Гъбите са няколко - преди да ги опържа ги погледнах, бяха си жълтеникави и отдолу и отгоре. Едната беше по-млада,но с разтворен пашкул. Както и да е. Вече са минали повече от 12 часа от консумацията. Просто се пише много, но малко се размиват нещата. За себе си мога да кажа, че имам понятие от диви гъби, но не бих се наел да ги бера сам или ако ги бера, ще ги покажа на опитен гъбар преди да ги консумирам. Досега залагах на по-сигурното - манатарка и пачи крак, тъй като те са с по-малко токсични двойници и рядко се срещат близо до населени места.
                    И така - гъбата булка. Колко вероятно е да се сбърка с БЯЛА или ЗЕЛЕНА мухоморка. Питам, защото седят в хладилника задушени с масло, но не смея да ги ям. Снощи изядох една и беше много вкусна, ама...
                    Александър

Коментар

Булката се бърка с червена мухоморка! :http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...8A%D0%B1%D0%B0

И то често.

Коментар

Не е сбъркана с червена, до час се започва гадене и разни други интересни ефекти. А и щях да я позная. Единствено се притесних да не е с бяла, защото там докато разбереш какво е станало вече си се запътил към великите ловни полета.
                        Александър

Коментар

Булката НЕ МОЖЕ да се сбърка с бяла или зелена мухоморка. Освен ако гъбаря от който ги купуваш не е от племето на чернокраките. Двойник и е червената мухоморка. Няма смъртоносна доза защото до сега няма регистриран случай на починал от натравяне с червена мухоморка. Най-много да се понадрусаш, съдържа мускарин, мощен халюциноген.
                          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Предполагам ,че споменаваш бяла и зелена мухоморка като смъртно отровни гъби.Тези гъби както споменах по горе са сходни по начина си на израстване ,т.е. от було и когато са малки има опасност да се объркат.

Зелена мухоморка - пластините нагъсто разположени , свободни от пънчето , тънки,широки 12-15 мм,бели , със зеленикав оттенък.

Бяла мухоморка - пластинките нагъсто разположени , свободни от пънчето ,тънки ,широки 5-8 мм , бели.

Булка - пластинките свободни от пънчето ,нагъсто разположени,дебели,широки 15-20 мм, крехки , златистожълти , едноцветни с пънчето.

Както казват всички има вероятност да се обърка със червената мухоморка макар ,че и тя е бяла отдолу и с характерни остатъци от булото на шапката.

При всички положения книгите са си книги , снимките са си снимки.Покани си някой опитен гъбар да ги види и ги изяще заедно
                            "Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not the fish they are after."
                            "Много мъже риболовят цял живот , без да осъзнават , че не рибата е това което преследват."

Коментар

Прост въпрос- Береш гъби докато са малки, още в булото, разкъсваш го и какво виждаш под него?
                              Булката и като съвсем малка си е жълтеникава. И двете отровни и червената, също са бели. Отделно смрадта по време на топлинна обработка, която и най-хубавото масълце не може да прикрие. И още ред неща но нямам време да ги изреждам. Най-добре е колегата с притесненията, щом ги купува от гъбар, да си избира пораснали добре оцветени булки гъби и така ще елиминира момента на съмненията.
                              Последно редактирано от derhunter; 13-06-11, 15:10.
                              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Колега - щом познаваш гъбаря от който купуваш гъбите - успокой се.
                                Объркване на булка с бяла или зелена мухоморка е трудно, освен, ако булката не е обелена.
                                Обяснили са ти колегите за жълтия цвят на булката и това е важното.
                                За мен важното е човека от който купуваш гъбите. Довери му се и си хапвай спокойно. Не се шашкай.
                                Дали италианците (най-големия консуматор на булките ) дали те знаят от кой са изкупени гъбите?
                                Дали знаят къде са расли и дали в съседство е имало бяла мухоморка ?
                                НЕ - просто се доверяват на хората, които разбират от гъби. Казваш 15 години човека с това се занимава. На мен ли имаш повече вяра или на него ?
                                Мисля, че той заслужава твоето доверие . Мое мнение.
                                Да са ти вкусни !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X