Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ГЪБИТЕ - лов или бране

Да са ти сладки тези чудни кладници!
    Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

НЕ са кладници! Това са припънки. Не всички са ядливи. Миналата година брах и ядохме дъбови-разкошни са. Но от габъра например горчат. Боровите също не стават.

ПП
      А може и кладник да е. Сега като се замисля онези бяха жълто-кафяви..........
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от Жоро Йорданов; 15-11-11, 08:11.
      Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
      0894328706

Коментар

Ей така за съживяване на слабата тема тази година......как расте манатарка в дърво.....
        Не е ли красиво ?
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от borkobo Преглед на мнение
          Здравейте,колеги!<br>Най-после и аз да се похваля с 5 кг добри(според мене) сърнели! След сухия сезон пораснаха все пак! Ей този вид обаче не ми е познат никак и преди да ги пипам с гола ръка - снимки 1 и 2. [ATTACH=CONFIG]379937[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]379938[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]379939[/ATTACH] Благодаря на всички отговорили ми на въпроса!
          Здравей,borkobo,погледни на Гугъла за leucopaxillus lepistoides. В ляво има опции натисни на изображение.

Коментар

Първоначално публикуван от гали Преглед на мнение
            Мнение на borkoboЗдравейте,колеги!<br>Най-после и аз да се похваля с 5 кг добри(според мене) сърнели! След сухия сезон пораснаха все пак! Ей този вид обаче не ми е познат никак и преди да ги пипам с гола ръка - снимки 1 и 2. Прикачен 379937Прикачен 379938Прикачен 379939 Благодаря на всички отговорили ми на въпроса!

Здравей,borkobo,погледни на Гугъла за leucopaxillus lepistoides. В ляво има опции натисни на изображение.
            С две думи - млечници са тези гъби. Аз щях да отговарям но съм се улисал. От по- възрастните става хубава салата, но изискват повечко термична обработка. Първата вода се хвърля/като при боба. По младите горчат и посиняват при варене. Последния път ги правих микс с пачи крак и манатарка и стана не лоша салата.
            Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
            0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Йорданов Преглед на мнение
              С две думи - млечници са тези гъби. Аз щях да отговарям но съм се улисал. От по- възрастните става хубава салата, но изискват повечко термична обработка. Първата вода се хвърля/като при боба. По младите горчат и посиняват при варене. Последния път ги правих микс с пачи крак и манатарка и стана не лоша салата.
              На последната снимка има и сърнели!

Коментар

Благодаря ви колеги за отговорите! За съжаление тези,на първите 2 снимки (млечниците) ги изхвърлих отдавна - научих се от този подфорум , че непозната гъба се изхвърля. И да - на последната снимка са сравнително млади сърнели и бяха много вкусни. Между другото тогава си събрах и малко рейши, но не бяха много - около 100 гр. са като изсъхнаха.
                Б. Бонев
                0осем88две6шест71три

Коментар

Преди няколко дни намерих темата и .... изчетох всичко дотук с огромен интерес! Много обичам гъби и това лято и есен доста обикалях в района на село Чурек и Жерково, но любимите ми гъби (сърнелки и булки) нямаха шанс в жегата. А като почнаха дъждовете нямаше кога да ходя, та тази година съм брал гъби колкото да не е без хич. Докато четях и се любувах на снимките в темата направо лигите ми течаха! Ужас... Добре че имам останали консервирани от миналата година пачи крак и сърнелки та малко се позалъгах, но друго си е в гората.

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                  Ей така за съживяване на слабата тема тази година......как расте манатарка в дърво.....
                  Не е ли красиво ?
                  Наистина красиво!
                  п.п. Манатарката на акациев корен ли е?
                  Всеки огън е малък пожар, а всеки пожар - голям огън!
                  Ямаха ХТ 600Е 95г.

Коментар

Първоначално публикуван от tzetzo_slavista Преглед на мнение
                    Преди няколко дни намерих темата и .... изчетох всичко дотук с огромен интерес! Много обичам гъби и това лято и есен доста обикалях в района на село Чурек и Жерково, но любимите ми гъби (сърнелки и булки) нямаха шанс в жегата. А като почнаха дъждовете нямаше кога да ходя, та тази година съм брал гъби колкото да не е без хич. Докато четях и се любувах на снимките в темата направо лигите ми течаха! Ужас... Добре че имам останали консервирани от миналата година пачи крак и сърнелки та малко се позалъгах, но друго си е в гората.
                    Наистина красиво!
                    п.п. Манатарката на акациев корен ли е?
                    НЕ съм сигурен каква е дървесината........?
                    Просто за толкова години такава странност не бяхме виждали и доста се зарадвахме на този "шедьовър" на природата.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:387533_334565906573195_100000593650952_1284203_1437188519_n.jpg
Прегледи:1
Размер:94.4 КБ
ID:5330105

Коментар

Първоначално публикуван от nestinar Преглед на мнение
                        [ATTACH=CONFIG]397682[/ATTACH]
                        Къде е това??
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Здравейте,

от скоро се ентусиазирах да бера гъби приятел ми каза, че има начин да разбереш, дали гъбата е отровна, а именно, режеш от края на жсяка гъба и слагаш крайчетата в тенджъра с вряща вода. Ако водата позеленее, значи има отровна сред гъбите. Вярно ли е това, според вас?

И още едно въпросче - вярно ли е, че през пролетта не излизат двоиниците на гъбите ?

Коментар

Първоначално публикуван от pixela Преглед на мнение
                            Здравейте,

от скоро се ентусиазирах да бера гъби приятел ми каза, че има начин да разбереш, дали гъбата е отровна, а именно, режеш от края на жсяка гъба и слагаш крайчетата в тенджъра с вряща вода. Ако водата позеленее, значи има отровна сред гъбите. Вярно ли е това, според вас?

И още едно въпросче - вярно ли е, че през пролетта не излизат двоиниците на гъбите ?
                            И на двата ти въпроса отговорът е НЕ!!! И един съвет- не бери гъби никога с този приятел който ти е казал тези неща!!! ОПАСНО Е ЗА ЖИВОТА!!!!!!!!
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Здравейте,

От такива бабини методи са си отишли много хора - ама като я бил нагризал охлюв, значи не е отровна, ама ако посинявала при разчупване била отровна, ама ако я натъркаш с чесън ... Абсолютни глупости.

Няма универсален начин да разбереш дали една гъба е отровна или не. Или познаваш даден вид гъба, или не. Береш само тези които добре познаваш. Четеш книги за гъби, ходиш с опитни гъбари, макар че те рядко взимат някой на който да покажат тайните си.

През пролетата излизат пролетните гъби, през есента есенните. Сред тях има и отровни и неотровни.

А на мен тъщата ми каза, че като ги береш в мъгла - всички гъби били отровни ... Е, пред нея се опитах да се натровя с една порция млади печурки с яйца и сирене, ама нема късмет горката.
                              Последно редактирано от bullet_pk; 04-01-12, 17:42.
                              Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Здравейте,
                                от скоро се ентусиазирах да бера гъби. .
                                (не)Приятел ми каза, че има начин да разбереш, дали гъбата е отровна, а именно, режеш от края на всяка гъба и слагаш крайчетата в тенджера с вряща вода. Ако водата позеленее, значи има отровна сред гъбите. Вярно ли е това, според вас?
                                Намерил си подходящ форум.
                                Намерил си подходяща тема.
                                Използвай тази рядка комбинация и до пролетта ще си направо майстор на картинки.
                                Когато видиш тези картинки на живо - вече ще започнеш да се чувстваш спокоен и сигурен .
                                Едва тогава ще разбереш колко са добронамерени колегите, като те съветват да не слушаш такива НЕверни неща, както и да не ходиш за гъби с подобни съветници.
                                С тях си остани приятел и ги научи на нещо вярно.
                                Поздрави и успех в тази прекрасна страст - ГЪБИТЕ !

П.С. Не се сърди за (...) шегичката .... тя е за усмивки ......

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X