Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колебание!!!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Колебание!!!

    Вчера още се опитах да отговоря на въпроса ти според моите скромни ненатрапващи възгледи, но временно темата не се появаваше всред новите теми. Спомням си колко труден избор правих и аз на времето.
    Та, на лични съобщения мога да ти кажа за ТТТ в Русе, тъй като бившата ми учИ точно това точно там.
    Принципно образованието (висшето) в цяла България е на повече от ОКАЯНО ниво. Работя в София и имам много колеги, които току-що завършват (ИТ сферата). Свестни момчета и момичета са, кадърни, но както на мен, така и на тях са им изгубили 5 г. от живота да им пълнят главите с глупости. Та, където и да завършиш, все тая. Аз от 3-ти курс ходих да чиракувам, за да мога да се справя на пазара на труда. Ако сега имам твоя избор - бих си купил диплома и за 5 г. работа и обучение в реалния свят ще съм на светлинни години от учещите ми колеги. Аз тогава нямах и възможността да уча задочно (не бях служил). Моля да не вземаш думите ми за агитация или да им даваш тежест при избора си. Просто това е моето неангажиращо виждане. Съзнавам, че мнението ми е малко крайно, дано не обидя някого, но в работата ползвам под 10 % от наученото в университета. И до ден днешен ми се налага да доучвам. Освен това ДВГ вече не са това, което бяха, имай на предвид че основно проблемите идват от електрониките и познавам много стари добри майстори дето мигат на парцали дори пред античното ми Сузуки. Нали не си мислиш, че кадърен специалист ще остане в университета да се занимава със студенти за 400 лева заплата? Някои карат даскаллък по съвместителство с частната фирма, но пък нямат стимула да наливат в главите на студентите.

    Коментар


    • #17
      До: Колебание!!!

      Втрещен съм от горното мнение!
      Вярно е, че образованието у нас девалвира. Но да се твърди, че една купена диплома ще даде фундаментални знания по математика, физика и още куп науки, като металознание, примерно, или те ще бъдат изучени в някоя работилница, или автосервиз, е най-малкото абсурдно.

      @ludau: Приятелю, не се двуоми, записвай се в София, там все още е позапазено нещичко.
      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

      Коментар


      • #18
        До: Колебание!!!

        Oще веднъж се извинявам за крайното ми мнение. Фундаменталните неща се учат 10 пъти по-ефективно самостоятелно след сблъскване с реален проблем. Понеже имам реален поглед върху съвременната индустрия... престъпление е да сцепиш хората от чертане с молив и пергел, и после да мигат като мишка в брашно при вида на Autocad и SolidWorks като отидат да търсят работа. А за чий са им 4 физики... и електротехника (поляризиран елипсоид :-) ). Лелеее - механика на флуидите !!!! Диференциални уравнения! Чудо...
        Дипломирана магистърка ми обяснява че им показали Ванкелов двигател, имало там някакви намотки и четки :-) Магистърка по ИТ я учих на copy-paste под Windows. Maлко изкривих темата на офтопик. Но така мисля. Учиха ни на неща дето и в музея няма да ги видиш. И ме скъсаха от преписване на протоколи и теоретични постановки. Това си знаят хората... Ако имаше на мен кой да ми даде акъл тогава... щях да го почитам цял живот като баща! Ся на дърти години ходя на курсове и плащам 4 цифрени суми да си доучвам.
        Последно редактирано от Rabin; 13-07-09, 10:25.

        Коментар


        • #19
          До: Колебание!!!

          Първоначално публикуван от Rabindranat Преглед на мнение
          ... Учиха ни на неща дето и в музея няма да ги видиш. И ме скъсаха от преписване на протоколи и теоретични постановки...
          Теоремата на Питагор също не фигурира между музейните експонати... А относно преписването, то едва ли е грешка на училищата...
          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

          Коментар


          • #20
            До: Колебание!!!

            Първоначално публикуван от ludau Преглед на мнение
            Приятел живя една година в общежитие,а то пълна СМРАД.Хлебарките са само на фона на остналото.Това момче го харесва това общежитие.Аз като отидох и се отказах тоталто,защото вътре беше меко казано "Матреш".
            Чух,че от тази година ще ги оправят,но не знам до колко е достоверна информацията.
            Да ви попитам сега,има ли реализация според вас с тази специалност „Транспортна техника и технологии“ в София или въобще в цяла България?
            То аз вече съм подал документите,но все пак с вас да се спитам.

            Лек ден!
            Недей да преценяш нещата само от мненията на другите. Твоите лични впечатления и изводи са по-важни. Например общежитията във Варна миналата година ги ремонтираха и предполагам са добри. Идеални условия трудно ще намериш.
            - Каква реализация търсиш по-точно ? Не си мисли , че като завършиш и веднага ще работиш на добра длъжност и висока заплата (личен опит!). В момента в България сигурно всеки трети е висшист.Проектант или конструктор не можеш да почнеш , просто защото в България не се произвеждат двигатели и автомобили.

            Аз завърших специалност "Транспорт и енергетика", която е много близка до твоята. Вярно е , че се учат и остарели неща , но има полза от ВУЗ. Важното е да четеш това , което смяташ че ще ти е от полза по-нататък. Самообучавай се постоянно.
            Една от професиите , които може да упражняваш е автомонтьор. Трудна и изнервяща професия е - необходимо е да си сръчен, с железни нерви, да не си гнуслив и малко мазохист. Аз работих като такъв, сега работя друго.
            След известно време може да се издигнеш до ръководна длъжност, но са нужни познания и опит. Сервизи има много из страната, но първоначално ще ти е трудно и няма да те приемат на сериозно.

            Не се безпокой, след като завършиш ще ти е малко по-ясна картинката. Русе е голям град и сигурно ще си намериш работа още докато следваш.
            Ако имаш въпроси питай.

            Успех!

            Коментар


            • #21
              До: Колебание!!!

              Техническите университети дават най-вече инженерен начин на мислене. Стига да искаш да го усвоиш. В днешно време самите знания евоюлират доста бързо, така че освен най-фундаменталните, останалите от първи до пети курс, може и да са остарели. Обаче начинът на мислене, за правилно възприемане и на новите и на старите е един и същ и е добре да се тренира.
              Естествено, има и хора, които избутван някак си, без да научат нищо. Но тава си е техен избор. Грешно е да се смята, че в университетите остават само некадърни хора, заради малките заплати. Тези 400-500 лева са за минимална заетост в седмицата. А титлата и позицията отварят врати. Из университетите се въртят толкова допълнителни проекти, спонсорски програми и т.н., че поне в по-актуалните дисциплини, допълнителния доход на преподавателите не е толкова лош.

              Специално за Транспортния в Софийския, мога да кажа, че познавам няколко преподаватели и те са доста добри професионалисти. Има какво да се научи от тях. Стига да искаш. Иначе на повечето не им се занимава много да късат на изпитите и наистина е възможно, да избуташ и без да си даваш много зор.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

              Коментар


              • #22
                До: Колебание!!!

                Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                Теоремата на Питагор също не фигурира между музейните експонати... А относно преписването, то едва ли е грешка на училищата...
                Преписване имам предвид задължително преписване на опитната постановка - мин. 2 страници от учебника.
                Единствен съвет, който бих си позволил да дам - питай Славин. Нямам честта да го познавам лично, но не се е пречупил в посока бюрокращина, кадърен техничар и настоящ работодател. Доколкото чета от постовете му. Може да каже от личен опит какви кадри липсват най-много на пазара.

                Коментар


                • #23
                  До: Колебание!!!

                  Първоначално публикуван от Rabindranat Преглед на мнение
                  ...Свестни момчета и момичета са, кадърни, но както на мен, така и на тях са им изгубили 5 г.....

                  Ти ме Разби, да не съм се преместил в Щатите без да разбера
                  За мен тези 5 години са едни от Най-Хубавите в Живота! От там нататък само Бачкане, а после още по-зле. Факт е, че масата от нещата който те учат, първо Няма да ти потрябват и второ често се поднасят така, че няма и да разбереш за какво става въпрос, Но Това се казва Обща култура - Не ползвам в практиката бързите преобразования на Фурие нито безкрайни редове, но имам поне някаква представа за тях (или поне знам че съществуват), а и никога не знаеш с какво ще се сблъскаш в живота.

                  Съветвам всеки който може да си Изживее 5-те години Следване, защото надали ще му се отдаде шанс в живота (а той е един) да гои повтори! Дори да работиш като студент - пак няма нищо общо с бачкането от 9 до 18 Вервайте ми, така че Живейте си и учете в рамките на разумното - Зубърите не са много успешни след това и дано имате и късмет след това, че това е най-важното

                  Коментар


                  • #24
                    До: Колебание!!!

                    Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                    Ти ме Разби, да не съм се преместил в Щатите без да разбера
                    За мен тези 5 години са едни от Най-Хубавите в Живота! ...
                    Ама чакай сега, не съм коментирал студентския ЖИВОТ. Говорих за смисъла от учене. Доколкото разбрах това е основния мотив за вземане на решение в кой град. Лично аз учих в най-мизерните години, но това не е от интерес за темата. Съгласен с теб!
                    Последно редактирано от Rabin; 13-07-09, 12:41.

                    Коментар


                    • #25
                      До: Колебание!!!

                      Първоначално публикуван от Rabindranat Преглед на мнение
                      ... при вида на Autocad и SolidWorks като отидат да търсят работа. А за чий са им 4 физики... и електротехника (поляризиран елипсоид :-) ). Лелеее - механика на флуидите !!!! Диференциални уравнения! Чудо...
                      Правилният въпрос е:
                      Без фундаменталната подготовка, за чий си му на Autocad-a ти?

                      Коментар


                      • #26
                        До: Колебание!!!

                        Първоначално публикуван от ludau Преглед на мнение
                        Извинявам се много,но да те попитам сега с какво се занимаваш???
                        Още не са излезли резултатите,но съм сигурен че и на двете места съм приет.
                        Не се страхувам в никакъв случай от големия град,просто в Русе има къде да живея в апартамент.Докато в София трябва да живея в общежитие,което е на ужасно ниско ниво.Може ли да ми кажеш ти доволен ли си от ВМГУ-то?
                        С каква специалност си завършил?
                        Поздрави!

                        Завърши си в Русе. Но не вземай булка от там.

                        Нито котка!

                        Коментар


                        • #27
                          До: Колебание!!!

                          Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                          Завърши си в Русе. Но не вземай булка от там.

                          Нито котка!
                          Защо???
                          Много ми е интересно!!!

                          Коментар


                          • #28
                            До: Колебание!!!

                            Е да кажа и аз, недозавършилия. Докарах до до дипломна, и така си и остана. Но и на мен това са ми били едни от най-хубавите години в живота.

                            За другото - никой не излиза научен, даже и тия с пълни с шестици книжки. Дори те не рядко са по-некадърни от някой с успех около 4. В главата остава само някой и друг бръмбър да бръмчи, ама когато нещо от това, дето сте учили или си слушал отегчен на някоя лекция, само за да си вземеш изпита, вземе та ти потрябва, твърде бързо се сещаш за какво иде реч и много бързо си попълваш пропуските, щото вече яйцето ти е на гъза и ти трябва за реална работа. Това е и то висшето образование, или поне инженерното такова. И аз съм преписвал, и аз съм ходил с пищови и какво ли още не. И аз имам сума тройки по книжката, обаче поне знам за какво иде реч. Случва ми се не веднъж и два пъти да ми потрябва, и точно на хора, дето са решили сами да се обучават, всичко им изглежда до колене, ама като се заемат, се борят като прасе с тикви, откривайки топлата вода за незнам кой пореден път.

                            Е, та образованието ти дава това - да имаш беглата представа за какво иде реч и колко са дълбоки водите, в които газиш. А реално истински ще запомниш това, което наистина ти е било интересно, но след време сам ще се чудиш от кое ъгълче на мозъка ти е изплувало нещо, ей-така, без да знаеш че е било там, и взело че ти помогнало.

                            Истински се учат само тия, дето докато се учат, работят по специалността си, защото например са сключили договор с някоя фирма, и тя им плаща следването. Само и единствено така можеш да излезеш подготвен специалист - когато наравно с ученето си работил и имал стимула да работиш, дали по курсови работи над реални проблеми, или дирекно за някой. То това еи пробелма на българското образование - понякога е далеч от съвременната реалност. Обаче колко ще си далеч ти от нея си зависи само от теб. Информация има всякаква и навсякъде вече. И почти за всичко.

                            Инженер от хартия и книги не се става. Трябва да работиш, да пипнеш с ръцете си, да се опариш, да се омърляш. Да направиш нещо, и то я да гръмне, я да се строши. Така се помни всичко и се развиват умения. И, ако си харесваш професията, се връщаш вкъщи скапан от работа и мърляв до ушите, обаче удовлетворен.

                            Е, дано да ти се случи. С мен се получи само до някъде, но пък утре може да стигна и докрай. Знае ли човек?
                            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                            Коментар


                            • #29
                              До: Колебание!!!

                              Това за Русе или София е твърде относително,ако учиш само за тройките си е "бошлаф",ако се бориш за знания и умения ще вървиш напред.
                              Ерудираните хора се търсят навсякъде.
                              Чул съм,че и преподавателите в София се драскат малко серсеми.Много късат,дори и да си си написал за три.Един приятел ми каза,че момчето до него е преписало всичко от него.Преписалият има 3,а това момче е скъсано-може ли да ми обясни някой този факт.
                              Чел съм в нета,че в Русе може да се намери работа н сферата на транспорта,но нека се искаже човек живеещ и знаещ всичко това.

                              Поздрави!

                              Коментар


                              • #30
                                До: Колебание!!!

                                Прави ми впечатление ,че свързвате това каде ще учиш с това каде ще работиш след това ЗАЩО??? Аз уча във Варна пак в техническия само че друга специалност и нямам намерение да оставам там след като завърша, но ми харесва университета, пък и ми е близо. Много е важно да учиш това което искаш да работиш и малко от малко да разбираш от това, защото и искам да уча за пилот ама не става. А инъче съм се обедил в това че отличниците не стават след това най-добрите експерти.Лошото на университетите е че имат малко практика и много излишна и подробна теория, а практиката е най-важна там се научават нещата.
                                Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                                Телефон - в профила!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X