Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колебание!!!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Колебание!!!

    Здравейте!
    Пускам темата,защото знам че има много грамотни хора от Вас,които ще ми дадат правилната насока.И дано тя да е на правилното място.
    От много време насам се колебая ,къде да ида да уча.Двете възможни места са София и Русе.Основните насоки са ми в Техническите Университети.
    В София ТУ-то много ми харесва,но за съжаление София не ми харесва като град-дано не се обидят някой хора.Университета е много добър с дванадесет блока за обучение и много други подробности.В София учат много добри мой приятели,които постоянно ме навиват да ида там.

    Сега да кажа нещо и за Русе:
    Русе ми харесва като град.Университета е на много добро ниво и излизат доста добри кадри.В Русе познавам по-малко хора,но е въпрос на време да се запозная.Има и място на което да живея при познати.

    Основнита специалност,на която наблягам това е ТТТ-Транспортна техника и технологии.Двигателите с вътрешно горене са ми страст и въобще превозните средства.


    От тук описаното се надявам да ми дадете насока,срока е до 30 Юли и след това ще се похваля за мястото на което съм се записал.
    Разчитам на Вас и ще съм Ви много благодарен за отговорите.

    С Уважение,Милен!!!
    Последно редактирано от ludau; 11-07-09, 22:18.

  • #2
    До: Колебение!!!

    По принцип когати избираш вуз, има значение и къде смяташ да работиш след като завършиш, както и къде ще имаш повече перспективи за работа.

    На теория условията на следване не би следвало да ти влияят, и това дали единият град ти харесва повече от другия не би следвало да има значение. Колкото по-тежък ти е студентлъка, толкова по-благ би следвало да ти е живота след това.

    Освен ако няма някакви скрити перспективи за обособяване на някакъв общ икономически регион с Румъния, Русе ми се вижда с по-малък потенциал за търсене на работа впоследствие.

    Ако за сметка на това пътят ти след следването е предначертан (семеен бизнес който да те чака или нещо подобно) - тогава нещата си остават висящи.
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • #3
      До: Колебание!!!

      За софия.Никой няма да се обиди от софиянците.От по новите софиянци също никой няма да се обиди,защото всеки е дошъл тук за малко...и после София води до пристрастяване.
      За ученето.На където и да погледна е пълно с учени хора без работа.Хвърляй се там където те влече сърцето и разчитай на съдбта и късмета.Късмет и от мен.
      Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
      NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

      Коментар


      • #4
        До: Колебание!!!

        Където и да отидеш да учиш тая специалност ще научиш само основно морално остарели неща. Ако наистина смяташ да се реализираш в този бизнес се подготви за много извънкласно четене. От опит говоря. От двата университета този в София е на по високо ниво. Там някой от асистентите са работещи по материята и може да научиш нещо полезно.
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

        Коментар


        • #5
          До: Колебание!!!

          Първоначално публикуван от ludau Преглед на мнение
          Здравейте!
          Пускам темата,защото знам че има много грамотни хора от Вас,които ще ми дадат правилната насока.И дано тя да е на правилното място.
          От много време насам се колебая ,къде да ида да уча.Двете възможни места са София и Русе.Основните насоки са ми в Техническите Университети.

          С Уважение,Милен!!!
          Милене ,
          Честито че си приет за студент !
          Браво , че си избрал науката , пред печеленето на една заплата !
          Това което ще избереш е важна стъпка , но ти вече най-важната си я направил - да те приемат .
          Аз не съм учил( следвал ) в Русе - за това нямам наблюдения за този град .......но :
          Изборът ти е само един - СОФИЯ !???????????? с много въпросителни
          1. Там е академичната младеж .
          2. Там е събрано на куп всичко което искаш да видиш и докоснеш - и хубавото и ...... лоооошото.
          3. Уроците които ще получиш в този град - никъде другаде няма да ги получиш .
          4. Възможностите за работа в София - неограничени . Ако не веднага , след първата сесия вече ще си на ясно - че искаш освен да следваш също и да работиш нещо .Дали ще работиш научно или в някое заведение - си е твой личен избор.
          5. Познанствата в София ( сега не го разбираш ) -си остават най-важните в живота ( говоря за научният ти живот , а не душевен или друг )
          6. Всеки който не е следвал в София - после се чувства мааалко излъган . Все едно не е бил студент . Ама последното не е при всички .....
          7. Перспективата от София е във всички посоки - чужбина , НАУКА , собствен бизнес или някой пост по специалността. Просто там ще видиш всичките възможности , без изключение.
          8. Ако случайно се окажеш талант в областта ( това е рядкост ) - в София ще те оценят и забележат бързо и ......
          До тук с хубавото !
          А сега виж и другата страна на монетата - лошата :
          1. Ако си слабохарактерен ( никой не знае ) - много бързо ще ти свършат парите и ..... ще бъдеш принуден да работиш . Огромна е разликата - да избереш да работиш и да си принуден на това.
          2. Ако си податлив на леките забавления ( дискотеки , алкохол и ...др, ) - не си за София . Там си потънал още преди първата завършена година . И за големите мечти - просто ги забравяш .
          3. Ако просто искаш да вземеш диплома - в София ще ти е по-скъпа тарифата. Там цените са други .
          Може още доста неща да се кажат ....... но в общи линии е това !
          Най-искрено и безкористно ти завиждам . Следват най-хубавите ти години и емоции .
          Ако знаеш какво искаш да постигнеш( а май още не си сигурен ) - направи си план и се придържай към него с цената на много усилия и лишения .
          Това е единственият път към успеха !
          А какво е за теб успех - напиши си го и в трудните моменти си го припомняй !
          Приятно следване и успешен избор !

          Коментар


          • #6
            До: Колебание!!!

            Няма да давам мнение, тъй като съм некомпетентен по въпроса Русе (бил съм един два пъти в Русенският Университет но за по един час).
            Но това което ме КЕФИ е че все още има Хора който си задават този въпрос, а не се мятат в Столицата! Която сега май приютява Половин България! Не знам дали е възможно у нас, но по цял свят хората имат Живот и Бизнес и Извън Столицата, сигурно не толкова печеливш като в големият град, но пък и живота там е по-евтин и по-Спокоен! Ще ми се да вярвам, че и у нас това ще се случи (не е да не се случва вече - Някой от най-големите фирми и организации у нас имат седалище извън Столицата), че ако не стане Тежко ни! Не може Цялото население да е в един град, не е хубаво нито за градът, нито за Страната!

            А по твоя въпрос - аз съм учил в МЕИ-то (но завърших ТУ - София), имам Много хубави спомени и прекрасен Студентски Живот - който Никога няма да се върне, следването просто те подготвя за това което следва, научаваш се да Четеш и Учиш нови неща, защото това те чака! А после (поне в моят случай) Никой не ти гледа дипломата, всеки пита какво можеш, а това става с опит и Бачкане.
            И накарая не забравяй, че щастлив е само този който Работи Хобито си - т.е. Работата Трябва да ти доставя Удоволствие иначе е Зле, Много Зле

            Коментар


            • #7
              До: Колебание!!!

              Благодаря Ви сърдечно на всички!
              За характера:мисля си ,че не съм от слабохарактерните хора,тъй като от доста години насам искам да уча тези специалност свързана с автомобилите и транспорта.

              Не изблах Транспортния"Тодор Каблешков",защото разбрах,че е на много ниски ниво.
              Главната причина,поради която не искам да уча в София ,е че всеки трети човек казва:"Бягам към София,защото там е работата и там са парите на държавата....!!!!!!!!".Точно поради тази причина не искам да ида в София.Техническия много ми хареса,но за съжаление аз съм от хората,които не обичат много "джангърите" и многото народ.Ако говорим за излизане съм нещо средно,нито си седя постоянно в къщи,нито съм уличар.Обичам да излизам с приятели в петъчните вечери,но това се случва от време,на време.
              Познавам няколко човека завършили в Русе и са много добри инжинери.Единия от тях се е реализирал в нашия завод"Агротехчаст",като зам.директор и е един наистина голям разбирач.беше правил Трабант с двигател от "Дайхатсу" и също Трабант кабрио.Той ми каза това,което ми каза и "alex_markov",че ако си намериш работа по душа,никога няма да се чувстваш работник.Но аз искам да се реализирам в сферата на транспорта и предполагам ,че Русе може да ми го предложи.
              От много книги съм чел,че Русе е разположен на доста особено място ,в което транспорта намира сериозно предназначение.

              Поздрави!

              Коментар


              • #8
                До: Колебание!!!

                Първоначално публикуван от ludau Преглед на мнение
                В София ТУ-то много ми харесва,но за съжаление София не ми харесва като град-дано не се обидят някой хора.Университета е много добър с дванадесет блока за обучение и много други подробности.В София учат много добри мой приятели,които постоянно ме навиват да ида там.

                С Уважение,Милен!!!
                Въпросът на мен ми звучи риторично. Ти не избираш курорт, в който да отидеш, а ВУЗ, т.е. важно е какво и как ще научиш и каква диплома ще вземеш. Оттук резултатът е 5:0 за София- дипломата важи в цял свят.
                P.S.София е отвратителна, но е столица. Така е като едно време са смятали, че Македония ще бъде присъединена скоро и че София ще е с по-централна локация в България.

                Коментар


                • #9
                  До: Колебание!!!

                  София или Русе? Хвърляш "ези-тура" - и се озоваваш в Дармщад или Хамбург. Мисли докато е време...
                  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
                  Б.Франклин

                  Коментар


                  • #10
                    До: Колебание!!!

                    Аз не съм следвал, но живея близо до Студентски град.
                    Почти всичките ми приятели учиха в ТУ, аз реших да работя.

                    Наблюденията са ми от самият живот там. Сега и преди 15г. разликата е ОГРОМНА. 98% от хората са там на живот и разврат.
                    Достатъчно е да се разходите след 21 часа да видите каква измет се разхожда.
                    Пияни, друсани и какви ли още не са на всеки 2 крачки.

                    Аз бих ти препоръчал да бягаш далеч от София.
                    Все пак това е една тапия, хората гледат какво можеш.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Колебание!!!

                      Първоначално публикуван от ludau Преглед на мнение
                      Благодаря Ви сърдечно на всички!
                      За характера:мисля си ,че не съм от слабохарактерните хора,тъй като от доста години насам искам да уча тези специалност свързана с автомобилите и транспорта.
                      Поздрави!
                      Дали не се страхуваш от Големия град и от изкушенията в него ????
                      Ако отиваш с ясна цел - София .
                      Ако отиваш за проба - в Русе е по-малко вероятно да .... сгрешиш .
                      Ако искаш да растеш над мечтите си - София .
                      Ако искаш да достигнеш просто нивото на твоят съсед - Русе.
                      Ако искаш да видиш това , което виждат студентите - София .
                      Ако искаш просто да учиш - Русе .
                      Въобще - какво искаш ? Ти вече си решил .....
                      Приятно следване !
                      ( аз съм следвал в София ( старо ВМГУ - по новому МГУ).
                      Ако сега трябваше да избирам - само София .

                      Коментар


                      • #12
                        До: Колебание!!!

                        Извинявам се много,но да те попитам сега с какво се занимаваш???
                        Още не са излезли резултатите,но съм сигурен че и на двете места съм приет.
                        Не се страхувам в никакъв случай от големия град,просто в Русе има къде да живея в апартамент.Докато в София трябва да живея в общежитие,което е на ужасно ниско ниво.Може ли да ми кажеш ти доволен ли си от ВМГУ-то?
                        С каква специалност си завършил?
                        Поздрави!

                        Коментар


                        • #13
                          До: Колебание!!!

                          Аз уча в ТУ-Варна защо не я споменаваш, Варна е средното положение между Русе и София, има ТТТ и е строго технически не е като Русенския, но се влиза малко по-трудно.
                          Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                          Телефон - в профила!

                          Коментар


                          • #14
                            До: Колебание!!!

                            Първоначално публикуван от ludau Преглед на мнение
                            Извинявам се много,но да те попитам сега с какво се занимаваш???
                            Още не са излезли резултатите,но съм сигурен че и на двете места съм приет.
                            Не се страхувам в никакъв случай от големия град,просто в Русе има къде да живея в апартамент.Докато в София трябва да живея в общежитие,което е на ужасно ниско ниво.Може ли да ми кажеш ти доволен ли си от ВМГУ-то?
                            С каква специалност си завършил?
                            Поздрави!
                            Аз сега си гледам живота !
                            Имам синове на по 20 години и ми е по-интересен техния живот .
                            Иначе се занимавам със строителство и гъби .
                            Не , не съм доволвн от ВМГУто - но това е защото е безперспективно - Мините отдавна не са печеливши за работниците и техническият състав , а само за собствениците . И бяха мой избор по различни от научните причини.
                            Специалността ми е ОПИ - обогатяване на полезни изкопаеми .
                            Ако смяташ , че да живееш на общежитие е ниско ниво - според мен грешиш.
                            Ти казваш , че си сериозен . Имаш планове и мечти , и дори те се припокриват със специалността ти . Какво по-добро от това.....
                            Да се уредиш на общежитие в София - за един студент е добро начало.
                            Да живееш в Апартамент още от началото - създаваш си трудности преди да си се ориентирал в обстановката.
                            Но - това е субективно мнение . Ако съм бил краен и рязък - то е защото има едно правило :
                            "Винаги е по-добре да се учиш от грешките на другите , вместо от своите "
                            Огледай се - събери мнения на независими познати ( приятелите винаги те съветват с "едно на ум ").
                            И ще осъзнаеш - истинските студенти ( и у нас и в чужбина ) живеят в студентски град . Учат в университетският център и общуват със своите колеги дълги години след завършването си .
                            Това , че студентски град в София е свърталище на караконжури и изроди - не е вярно . Там ( в Студентски град ) са събрани на едно място ЦЯЛАТА ПЕРСПЕКТИВНА МЛАДЕЖ на България .
                            Всяко стадо си има мърша . Ти няма да си от мършата - нали ?
                            Студентски град по мое време - 1986-1993 г беше 50 хиляден град.
                            Сега е още по-голям . Той си е цял град само студенти .
                            За какви изроди говорят всички , като през нощта там не се разюздва Елитната научна младеж на БГ , а само тези които са отишли в София за забавления .
                            Когато се хвърлят обвинения към студентите - е голяма грешка .
                            Не може под един знаменател да слагаш свестният студент , който си взима изпитите с добри оценки и този който е записал да следва и после е прекъснал за да работи и да се забавлява само.
                            За това ти казвам : напиши си план и го следвай . Прочитай плана в трудните моменти и не се поддавай на лесните емоции .
                            Всичко което написах е от собствен личен опит .
                            Аз докато бях студент се ожених ,сдобих се с две деца , живяхме в бл.29 ( за семейни с две деца ) работих като спасител в басейн Диана и си живеехме задружно и щастливо всички колеги студенти .
                            И сега е подобно положението . Само който не е бил там - може да говори друго . Това е !
                            Ако съм те объркал ( дезориентирал ) - пак е полезно .
                            По-добре сега да си объркан , от колкото после да съжаляваш , че си избързал с избора .
                            Каквото и да избереш - ако си гледаш науката е прекрасно и те очаква добро бъдеще .
                            Успех !

                            Коментар


                            • #15
                              До: Колебание!!!

                              Отново благодаря за изчерпателния отговор!
                              Това,което си ми написал в големи граници е точно така,но има и неща,които са малко по-различни.Приятел живя една година в общежитие,а то пълна СМРАД.Хлебарките са само на фона на остналото.Това момче го харесва това общежитие.Аз като отидох и се отказах тоталто,защото вътре беше меко казано "Матреш".
                              Чух,че от тази година ще ги оправят,но не знам до колко е достоверна информацията.
                              Да ви попитам сега,има ли реализация според вас с тази специалност „Транспортна техника и технологии“ в София или въобще в цяла България?
                              То аз вече съм подал документите,но все пак с вас да се спитам.

                              Лек ден!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X