Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Етимологията на думите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Етимологията на думите

Някой ще ми каже ли, как се е родила думата "семеринг", срещам я и като "семерина", а като е чуя "сиеьмиринъ" направо ми се обръща стомаха....ама кой знае може и аз да съм в грешка (все си мисля, че е от мъжки род)
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
      Някой ще ми каже ли, как се е родила думата "семеринг", срещам я и като "семерина", а като е чуя "сиеьмиринъ" направо ми се обръща стомаха....ама кой знае може и аз да съм в грешка (все си мисля, че е от мъжки род)
      Ринга е ясен. Да помислим за семето!

Коментар

Шансът да произлиза от Семи - ринг (полупръстен) е много голям.
        подаръци за мъже от FACOM
        промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

А какъв ли е шанса да произлиза от Валтер Зиммер и да се пише simmerring ?
          Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
            А какъв ли е шанса да произлиза от Валтер Зиммер и да се пише simmerring ?
            Абсолютно си прав.
            подаръци за мъже от FACOM
            промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
              Да ама не, във Варна е от женски - "семеринга"
              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от x3mrjoe Преглед на мнение
                Да ама не, във Варна е от женски - "семеринга"
                Те тук са братовчедки със "селеновата втулка".
                Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Глах по телевизията грузински филм със субтитри. Като слушах оригиналната грузинска реч, ме стресна думата МАКСУС.
                  -Доведох те тука МАКСУС да опиташ грузинските вина...
                  В моето село и сега употребяват максус като нарочно, а аз я читам за турска дума.
                  Максус помествам това мнение да видя как мислат останалите.

Коментар

"Пешкир" - една дума от ежедневието ни. Знае ли някой произхода на думата и значението на оригинала?
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                      "Пешкир" - една дума от ежедневието ни. Знае ли някой произхода на думата и значението на оригинала?
                      Нещо което "пешва" кирта

Остава тези които не са на вие с турския език да кажат какво значи "пеш". Предполагам че е "чистя", "бърша". А "кир"... Е. Кир си е кир, и 90% е турска дума...
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                        Нещо което "пешва" кирта.... Кир си е кир, и 90% е турска дума...
                        Горещо, че чак пари, а видях само една сбъркана буква... Но за произхода само останалите 10% са верни. Тази дума е от най-древните в нашата цивилизация, персийска...
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

• От: До: Етимологията на думите

Произхода на думата хулиган? Чувал съм, че в Англия имало човек с такова име (фамилно може би). Не успях да открия повече информация за него - кога е живял, какво е правил и пр.

Коментар

• От: До: Етимологията на думите

Първоначално публикуван от ivo.yosifov Преглед на мнение
                            Произхода на думата хулиган? Чувал съм, че в Англия имало човек с такова име (фамилно може би). Не успях да открия повече информация за него - кога е живял, какво е правил и пр.
                            Произходът на английската дума "хулиган" не е известен, въпреки че има вероятност да е ирландски.
                            Често се спекулира, че тя произлиза от ирландското име Patrick Houlihan или Hooligan, който скандализирал с поведението си Лондонския район Southwark.
                            Други смятат, че то произлиза от думата "hooley" което в свободен превод може да се каже като "дива, пиянска веселба" или пък - от от името на уличната банда Hooley gang от северен Лондон (Islington).
                            Началото на използване на тази дума в съвременното й значение е в Англия някъде към края на ХІХ в., а от началото на ХХ в. вече е станала международно популярна.
                            proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                            NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                            Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Пешкир е кърпа за ръце.Пестимел - носна кърпа.Ръченик рушник по украински е също малка кърпа.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                                и "солдать" идва от солта...
                                Обаче тук в руския попада чрез немския език. Предполагам като много други немски в руския и по-сетне в българския език - щаб, плац, фелдфебел, и много други военни термини. Например руското Есть! идва от Yes, sir обаче, още от времето на цар Петър.
                                Днес искам да запитам знаещите, от какъв произход е матрос и евентуално нейното значение? На един документ в мрежата мернех нещо нелепо за мен "фелдегеро-пощенска служба". До колкото знам feldjäger (нем.) е военен полицай, защото от средните векове - feld (поле), а jäger (ловец) - тоест службата им е била свързана с гонене на дезертьори (каква хубава чуждица е това). Някакви идеи за пощата?
                                Думата plumber (англ.) - водопроводчик, произлиза от латинското plumbum - олово. Вероятно паради използването в началото на оловни тръби.
                                Достатъчно точно ли звучи думата размерност за български аналог на мащаб. Аджеба някои о тия безумни чуждици, които ни заливат имат възможност за превод.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X