Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българският език

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Българският език

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
    Опа, в случая версията на Зарин е вярната, колкото и да ми е мъка да се съгласявам с машистите.

Конструкцията "Да се помилва не..." е без смисъл, ако няма препинателен знак. Виж "Да не се помилва.." е друга ария. Но българският език е доста подозрителен към промяна на словореда.

Кои са машисти?
    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 09-11-08, 21:35.

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
      Преди 30 секунди. Канал едно. Реклама: "Започва голямото четене: гласувай за любимият ЛИТЕРАТУРЕН роман"

Ако някой може да ми посочи някой нелитературен роман...
      Въртят ми се из главата разни рими на литераТура, ама....
      Незнам. Според тях не е "четене", а "4etene". Второто не го владея, но може би при него да се срещат и някакви нелитературни романи . Не съм запознат...
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Понятието "роман" може да се употреби и в друг смисъл. Например "одисея".
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Въпросът не опира до едната граматика. Тази фраза е реално произнесена доста отдавна и, доколкото ми е известно, именно в посочения от Зарин вид. Или най-много да е била:
          <Да се прости - не, да се обеси.>
          Което хитроумно е било преправено на:
          <Да се прости, не да се обеси.>
          Може би не толкоз словоредски префинено, но пък ефективно. Защото това спасява живота на ... ?

Добре е, че не знаеш кои са машистите, защото те и без друго са неизвестни и невъзпяти герои на една вече затихваща революция. Революция, която (като всяка такава) ще запомни само победителите си - колайдеристите.
          Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            Конструкцията "Да се помилва не..." е без смисъл, ако няма препинателен знак. Виж "Да не се помилва.." е друга ария. Но българският език е доста подозрителен към промяна на словореда.
            По принцип наистина по-правилно би било поне с тире "Да се помилва - не, да се обеси.". Обаче и без него, макар и с объркан словоред, заповедта би била разбрана съвсем ясно. Въпросът е какво може да направи една мижава зепетайка .
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Днес се замислих, дали пък въпросната фраза не беше всъщност:
              "Да се прости не може, да се обеси."
              Което става на:
              "Да се прости, не може да се обеси."
              Така по заприличва на нещо. Но както и да е...
              Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Аз съм го чувал и като:

Да се обеси не трябва(бива), да се помилва.

Да се обеси, не трябва(бива) да се помилва.

Класическият пример обаче е именно първия, който съм дал. Вижте в гугъл колко резултата дава. Има няколко легенди, които биха могли да го обяснят. Едната е, че е било пратено като телеграма и се е пестял всеки знак. Другата, че го е написала Екатерина Велика, като лаконична бележка, оставяйки секретаря да оправи препинателните знаци и граматиката.

Коментар

Сега гледам по новините надпис "разкрита бла бла за милиони лева". Правилно ли е това или е правилно левове?

Като се замисля май е правилно...сто хиляди лева, 2 милиона лева, но някак си не ми звучи милиони лева. Не е определено колко са милионите...ще спра да размишлявам, че май почнах да се излагам.

Лев - ед.ч.
                  Лева - мн.ч. (?)
                  Левове - (?)

Коментар

Правилно е "милиони левове".
                    Както и "2 милиона лева".

Коментар

Един лев, два лева, пет лева.
                      Много левове.
                      2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
                        Един лев, два лева, пет лева.
                        Много левове.
                        За всяко число левове, незавършващо на "1" е лева, мисля.

Коментар

Тогава трябва и "единадесет лев"
                          Не е така. Всичко над "1" е лева. Когато не е фиксирано, става "левове".

Коментар

Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнение
                            ...Вчера от в. "Труд" (извинявам се на адаша Spas55) научих, че има нов вид "джет-ове" - с крака. И не стига, че по Черноморието вече си имаме от новата придобивка за развлечение, ами вече туристите "му намерили цаката" и им чупят краката.
                            Няма нужда от извинения - самият аз беснея от подобни словесни "изящества".

От друга страна подобни заглавия изглежда имат и положителен ефект. Посоченото от теб:

Туристи трошат крака на джетове

явно е било прочетено от когото трябва и властите пристъпват към най-сурови мерки. Така си обяснявам едно днешно заглавие на "Стандарт":

Внасяме лешояди за лов на туристи

Това ме зарадва. Само така ще се справим с онези, които безмилостно осакатяват родните джетове.

Поздрави!
                            Искам България чиста!

Коментар

Преди няколко години дълго и тъжно обяснявах на главния си редактор, защо се смея на написания от него мат'рял под заглавие
                              "60% ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ ЧЕТАТ СПИСАНИЕТО"
                              (става въпрос за спортен журналист)
                              "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Да се похваля,днес научих нова българска дума : "подирки" - (най-вероятно с ед.ч. - "подирка").Произход : Ямбол и окръга.Интересен момент - Сливен е на 30 км,но никой не знае думата.
                                Значение : остатък от нещо,но не точно.Според ямболци остатък се казва,когато по него може да се прецени какво е било цялото.Когато остатъкът е толкова малко (или в такъв вид),че не може да се разбере от какво е, се нарича "подирка"(и).Не е жаргон със сигурност,просто местна дума.

Никога няма да го науча този език !
                                Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                                имат право да гласуват на избори.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X