Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
    ... сравни ги бре...
    Сравнявам. Темповете на нарастване на населението в бедстваща Англия и на благоденстващите под Османите българи. 15-19 век. Там изглежда е пъти по-висок.

за успешната индоктринация ... просто си сменил едно увлечение с друго.
    За 3-ти март, няма да повярваш сигурно, ама това за протоколите от Райхщад, Будапеща и Лондон съм го обяснявал и на руски. . Прекаляването не е полезно в никаква посока ...

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Схематично-елементарно, като за пиндостанци, но-о-о-о кажете ми има ли нещо невярно тук?
    Eeee, След Флорин Курта по диагонал ( наистина е в общи линии мой човек между другото, даже много мой) съм захванал Йордан Мизиец в паралелен руски превод, че само на латински ми е много трудно, а така може да се сравняват двата текста...
    Пиндостанската версия ще гледам после ))
    - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
    - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от Dydo Преглед на мнение
      И кое е вярното, всичко ли-пропагандата за македонците.........щото на США така им харесва. Ми да са си го написали, както е, пък да добавят, че онея се чувствали такива.

Другите неща по-надолу сега нямам време да чета, ама сигурно са интересни.
      Има отделен "чаптър" за МаДекония. А и в първата глава се обяснява опростенчески (с планини и котловини) безумната схема как на територия колкото Оклахома са се завъдили и запазили над 12 изтъкнати (prominent) етнически групи, всяка със собствени аспирации за държава, нация и територия. Никъде, прочее, не казва, че македонците са някакъв отделен народ, само, че в един момент около 1880-90 г. там се бил зародил македонизмът като някаква теоретична опция да се запази територията, тъй като посмъртно не може да се подели между българи, сърби и албанци, вкл. и навиращи си гагата гърци.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Убаво, Гагич, ок. Добре е, ако са и написали, защо се формира македонизмът, не попаднах на този текст. Ама четейки донякъде написаното, ми се завъждат едни въпроси.
        Очевидно първите три държави ги разглеждат отделно, тъй като не приравняват нито една от тях към славяните, а на последните са отделили общ коментар. Сега, дали много ги интересува или пък от незнание, или пък щото ние сме заблудени, ама все си мисля, че са ни отделили по-малко от заслуженото. Може да не сме били силата, която си мислим, ама все пак доста повече от сърбите по онова време, както и да е. Също така, те твърдят за минималния брой прабългари /посочени в "научния труд" като тюркски българи и номадски българи/, дошли на Балканите-нещо което противоречи за броя и приносът им, с това което уж доказано твърдим. Другото, което е, нали все говорим, че ние сме дали толкова книжовност и вяра на русите, че чак с това сме допринесли съществено да си изградят държава. Демек косвено сме създали Русия. Ако имаше някакви истински доказателства за това, хич не мисля, че някой, дори ей така уж да се изпусне, а не целенасочена държавна официална политика на США, нямаше редовно да навира на руснаците този исторически факт, за да ги унизява постоянно. Дори и не США, а друг враг на Русия. Та или толкова ни мразят тези пиндостанци и искат да ни заличат или да принизят приносът ни , рискувайки по-големия враг да му е уютно видиш ли, или просто исторически са пълна нула и не знаят за тези исторически факти, говорейки пълни глупости и измислици-ей така, да се напише нещо, или ние си въобразяваме разни работи, дето въобще не са се случвали, а ако са се случвали-са били миниатюрни в приносът им към създаването на Маша, да кажем, за нашето величие и важност в региона през отделни периоди и т.н. Нещо някъде ми се къса нишката.
        SUV

Коментар

... Дори и не США, а друг враг на Русия.
          Това че Русия обявява някого за враг не значи че той знае това или че има амбицията да враждува с Русия.

Всъщност от познатите ни страни само Русия има декларирани врагове.

Коментар

Ако имаше някакви истински доказателства за това, хич не мисля, че някой, дори ей така уж да се изпусне, а не целенасочена държавна официална политика на США, нямаше редовно да навира на руснаците този исторически факт, за да ги унизява постоянно. Дори и не США, а друг враг на Русия. Та или толкова ни мразят тези пиндостанци и искат да ни заличат или да принизят приносът ни , рискувайки по-големия враг да му е уютно видиш ли, или просто исторически са пълна нула и не знаят за тези исторически факти, говорейки пълни глупости и измислици-ей така, да се напише нещо, или ние си въобразяваме разни работи, дето въобще не са се случвали, а ако са се случвали-са били миниатюрни в приносът им към създаването на Маша, да кажем, за нашето величие и важност в региона през отделни периоди и т.н. Нещо някъде ми се къса нишката.
            Ся, това е някакво популярно четивце за тъпи хамерикански студентки, дето им трябва диплома по история, за да запишат после право (там винаги е "второ вишу"). Дадох го за пример във връзка с Османската империя, после установих, че е цял "цикъл лекции".
            Явлението, което те притеснява, съм го посочил преди няколко десетки страници в тази тема - за света НИЕ СМЕ ПРИДАТЪК НА РУСИЯ, никой никъде не ни бръсне за отделна държава и отделен народ. Бях цитирал една енциклопедия на БиБиСи от 1990 г., там България я НЯМАШЕ изобщо в тома за Европа, открих я след много издирване в третия том, посветен на "Съветски съюз", заедно с... Монголия . Кой кого е създал - така или иначе ние сме едно с Матушка нине и присно и во веки веков
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Това че Русия обявява някого за враг не значи че той знае това или че има амбицията да враждува с Русия.

Всъщност от познатите ни страни само Русия има декларирани врагове.
              Ами аз не се съмнявам, че США и УК например, ще изпуснат да уязвят или да се подиграят с Русия, ако имат възможността. Еле пък през студената война, където подобни писаници са нищо в сравнение с другите способи, които са използвани реално. Да подкопаеш самочувствието на един народ не е малко, още повече, ако са имали доказателствата и начинът да го направят. Нищо не им е пречило, в някое уж предаване, документален филм или дори на някой форум, да се изтърси подобно нещо-как се е зародила държавата, кой иим е дал писменост, религия и т.н. и с това основно е допринесено Русия сега да я има въобще като държава, какво остава за военна сила. Ама никой не е коментирал толкова агресивно този въпрос. Та или не са знаели /щото ако са, ще се възползват/, или ние си мислим, че сме дали повече, от колкото е реалното. Трети вариант, аз поне не виждам.......................ааа, ............или США са постъпили джентълменски, като не са изнасяли и коментирали тези факти

Гагич, това дали ни бръснат или не, е отделен въпрос. Очевидно е обаче незнанието и то на такива нива, да не си наясно със съществуването на отделна суверенна държава и да си мислиш, че е бивша или настояща Руска република. Това само доказва, колко трябва да се вярва на чутото и написаното в подобни медии.
              SUV

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                Сравнявам. Темповете на нарастване на населението в бедстваща Англия и на благоденстващите под Османите българи. 15-19 век. Там изглежда е пъти по-висок...
                Сравнявай брой кланета( като нали онова за бунтовете ) ми бунтовни са били времената навсякъде.
                Я дай нещо за кланетата по време на френските революции, къде в ОИ имаш такъв мащаб по това време?

А относно населението има рязка граница преди и след чумата.
                Определено една от причините да се запази българския език е, че не е имало големи гонения срещу него.
                Какво значи гонение проведено като държавна политика - сам знаеш за северна Гърция.
                Ако имаше такава османска политика - то за 500г. със сигурност сме щели да изчезнем като език.

ОИ до 16в. е била доста умно устроена държава, за разлика от западна Европа. После нещата се обръщат.

пп
                за прекаляването си прав
                байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                Суперспам - спама на суперите

Коментар

Ами аз не се съмнявам, че США и УК например, ще изпуснат да уязвят или да се подиграят с Русия, ако имат възможността.
                  А защо не се съмняваш? Я дай цитат кого къде и кога са обидили?
                  Гагич, това дали ни бръснат или не, е отделен въпрос. Очевидно е обаче незнанието и то на такива нива, да не си наясно със съществуването на отделна суверенна държава и да си мислиш, че е бивша или настояща Руска република. Това само доказва, колко трябва да се вярва на чутото и написаното в подобни медии.
                  Боя се, че са били много наясно. Просто - Realpolitik (туй любимото на путинофилите, нали?). Мигар сме били суверенна държава до 1990 г.? Теорията (и практиката) на другаря Леонид Ильич за ограниченный суверенитет не знаеш ли?

Коментар

Ами аз не се съмнявам, че США и УК например, ще изпуснат да уязвят или да се подиграят с Русия, ако имат възможността
                    А ползата от това? За тях имам предвид.

п.п. не си представяй другите страни като Русия в друг мащаб и с друг език. Русия наистина е умом не понятная и по отношение на външната си политика - почти уникална.
                    Други страни, за които се сещам да са обявили някоя страна за враг, са С. Корея и Иран. По-рано и ние, в качеството си на руски придатък.

Коментар

Гагич, а защо Румъния, Полша, Чехословакия и др. не са ги третирали като част от Русия, като са били все така към тях, колкото и ние в чисто политически план-не дали обичат русите или не по-малко от нас. Ама сигурно в таз Енциклопедия, за тез държави е писано, а за нас не.

Апропо, един път каза, че чак изпитвали погнуса към нас, че си бил писал за това, ама така и не намерих причините Явно са видели, как си хвърляме боклуците дет ни падне и изводът е ясен.

Ползата, Ясене е да се срине руският национализъм. Леко полеко, друго е когато човек започне да вижда, че е не е чак толкова велик и не произхожда от кой знае какъв народ. За руснака това няма да е малък удар.
                      SUV

Коментар

Ами защо Румъния, Полша, Чехословакия и др. не са ги третирали като част от Русия, като са били все така към тях, колкото и ние в чисто политически план-не дали обичат русите или не по-малко от нас. Ама сигурно в таз Енциклопедия, за тез държави е писано, а за нас не.
                        Със сигурност не любят страстно русите като нас. Това едно. Второ - Чехия е била втората по развитост страна в Европа след Германия и преди Франция в навечерието на втората св. война. Трето - яка полска диаспора по света, най-вече в САЩ. Знаят за тях. За нас кой да знае? И какво да знае? Че сме измислили компютъра, ракията, Лили Иванова и Русията?

Коментар

Руският (и всеки друг) национализъм с такива задявки можеш само да го усилиш.

Впрочем Румъния, Чехословакия, Полша и нт НЕ СА БИЛИ в нашето положение в комунистическия период. Към България отношението на Русия е специално. Специално е и отношението към идентичността на България.

Коментар

Гагич, Ясене, пак повтарям, че не става дума, дали чисто субективно в разговор на маса не приемаш някого за самостоятелен, с оглед привързаността към друг народ и държава, а иде реч за официални позиции и факти в признати Енциклопедии, където ти не признаваш реално съществуващ правен субект-държава. И то толкова реално съществуващ, колкото останалите които коментираме, независимо какви диаспори имат и т.н. БГ дори чисто териториално е по-голяма от редица държави в Европа и е смешно да я пропуснеш, а не защото има принос към измислянето на ракията, компютъра, Лили Иванова и кюфтето.........както бе написъл един уличен никаквец протестър в блога си. Просто това е пълна тъпотия тяхното, не иде реч, какво субективно мисли отделния индивид, какви сме и що сме, а умишлено и явно пренебрежение.

Но както бе казал един съкварталец преди поне 15 г.: "Мнооого сме над тях" И понеже идеше реч са самосъзнание, което включва и самочувствието, ще го кажа за не знам кой път, че докато умра сигурно, дай Боже, мнението ми обобщено /не във всяко отношение естествено-не ставаме по много показатели/, ще е именно такова.
                            Последно редактирано от Dydo; 07-06-16, 13:44. Причина: Допълнение
                            SUV

Коментар

...Просто това е пълна тъпотия тяхното, не иде реч, какво субективно мисли отделния индивид, какви сме и що сме, а умишлено и явно пренебрежение.
                              Това е обективно медийно отразяване на нашето г@зоблиз... ъ-ъ-ъ-ъ... политическо поведение. Самостоятелна държава сме били, колкото Украйна (тука имаше една тема как Украйна никаква държава не е - темата отпреди "Майдана", ама имА нещастието да бъде реанимирана покрай събитията и по този случай изтрита без следа). Самостоятелна държава "де юре" по волята на др. Леонид Ильич, противно на щенията и прошенията на Тато, напъвал да я пробута за 16-та реСпублика.

Коментар

Всъщност, сега ще го кажа, въпреки да съм си го мислил винаги. Ние тук в БГ кои от тъй-наречените западни ценности изповядваме. Махни Русия, Китай и др., но вземи например Япония, Южна Корея, там лошо ли е. Ако се замислим, освен американските филми, много повече в животът ни присъства азиатското, обградени сме от него. Техниката ни азиатска /цялата/ сигурно на 90 % от българите, дрехите ни произведени в Китай, Бангладеш, Виетнам, макар и Адидас, Пума, Лий Купър и др., колите ни масово азиатски. Аз реално нищо немско, американско, английско и всичко друго, нямам около мен. Какво ми даде Запада-език, писменост, култура, всичко си е наше собствено дело, съхранено през вековете. Западът ни даде едно членство в ЕС с право на "свободно движение на стоки и хора", някакви евросредства, които не знам дали са повече от внесената лепта и същевременно закриване с негова помощ на редица български печеливши предприятия, които да не са конкурентни на техните, излизайки утре на свободния вече пазар. Закриване на ядрените ни блокове и какво ли не още. Това не е призив да избираме между Матушка и Запада, ама какво ни даде той РЕАЛНО. Не можем ли да отстояваме наши си интереси, само в полза на нас си. То е ясно, че те не ни бригат за нищо, ние ценностите им ще изповядваме, ще се съобразяваме с тях и т.н. Хайде ксъъътт.
                                Ма темата е дълга и да не отваряме разговор в тази посока.
                                SUV

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X