Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Според мен критерий за упадъка на една цивилизация е упадъка на ценностите. Една цивилизация се изгражда на базата на някакви ценности и идеи. В момента, в който ценностите започнат да се подменят, цивилизацията се прояжда отвътре и е въпрос на време нещо( или някой) да я унищожи. Западната цивилизация е изградена на базата на християнските ценности. В днешно време тези ценности са упорочени и направо усмивани. Как звучи днес "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си" или " Ако ти ударят шамар обърни и другата буза", "Не кради" или "Не лъжи" ....... Днешния човек не само, че няма да даде на ближния си, но ако може ще му вземе. И като му направи някоя гадост ще каже по американски: " Сори, нищо лично". А то си е ама БАШ лично. В днешния свят скромният и трудолюбив човек е "балък", по същия начин е и честният.... Хората занимаващи се с наука и култура са някакви непотребни "мишоци" дето папкат от бюджета... Те не парадират с пари и не ходят по лъскави партита.
    Най-страшното е, че те НЕ СА ПРИМЕР ЗА МЛАДИТЕ. Младите се захласват по футболисти, манекенки, "паркетни лъвове" и всякаква паразитираща паплач!
    И всичкото това ще свърши........
    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Добре казано!
      VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
        Западната цивилизация е изградена на базата на християнските ценности. В днешно време тези ценности са упорочени и направо усмивани. Как звучи днес "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си" или " Ако ти ударят шамар обърни и другата буза", "Не кради" или "Не лъжи"
        Мъча се да се сетя кой точно е историческия период, през който френските аристократки са раздавали роклите си на селянките, а английските и шотландски благородници са подлагали и другата си буза след поредното нападение. "Не кради" и "Не лъжи" няма и да ги коментирам...

Нека не сварняваме реалноста с никога не съществувалата идеалистична утопия...
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Наличието на обществено приемливи ценности не предполага автоматично и пълното им "припознаване" от всички обществени индивиди... Колегата по-горе е имал в предвид обществените ценности въобще и доколко те са приемливи за обществото в различните му етапи... Защото към момента категорично не са приемливи в никакъв аспект... нито като практика нито дори като "лицемерно припознаване"... Всъщност сме на етапа директно отричане...
          VPetrov.photography

Коментар

Момчета, ще ме извинявате за офтопика, ама тия хленчове за упадъка, за лошите млади и изобщо за скорошния свършек на света определено звучат като приказките на почти 80-годишния пенсионер, който си имам в къщи. Ама не и на здрави, прави млади мъже ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Ами, ако вземем обществото като цяло. Най-ревностните прояви на масово христянство в Европа май са били през периода на Лова на вещици, който чудесно се връзва с "Обичай ближния си" и "Не убивай".

Колкото до директното отричане, предпочитам го пред откритото лицемерие от онези епохи.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                Ами, ако вземем обществото като цяло. Най-ревностните прояви на масово христянство в Европа май са били през периода на Лова на вещици, който чудесно се връзва с "Обичай ближния си" и "Не убивай".
                Горното мнение пък чудесно се връзва със заглавието на темата "Бъдещето на човечеството и връзката му с науката..." .

Предлагам последните мнения да бъдат отцепени в тема "Накъде върви човечеството - бърза смърт или ново начало?" или нещо подобно.

Коментар

Какви християнски ценности пък ви гонят вас?! Християнството е рядко изопачена религия. Пък добродетелите му са толкова лицемерни, че чак е срамно. Значи дотук около 15 века всичко е било християнска идилия, ама ето - дойде нашето поколение на безнравствени паразити и ще затрием Западната цивилизация.

Дотук историята ни е свинство след свинство. Хайде, всеки от вас да каже в кой исторически период и къде би искал да живее, защото тогава мъжете са били истински, жените прекрасни, а ценностите, науката и изкуството са били в разцвета си. Аз пък ще се погрижа да ви разшия тезите. Понеже питам, първи ще си кажа - аз оттук не мърдам.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                    Какви християнски ценности пък ви гонят вас?! Християнството е рядко изопачена религия. Пък добродетелите му са толкова лицемерни, че чак е срамно. Значи дотук около 15 века всичко е било християнска идилия, ама ето - дойде нашето поколение на безнравствени паразити и ще затрием Западната цивилизация.

Дотук историята ни е свинство след свинство. Хайде, всеки от вас да каже в кой исторически период и къде би искал да живее, защото тогава мъжете са били истински, жените прекрасни, а ценностите, науката и изкуството са били в разцвета си. Аз пък ще се погрижа да ви разшия тезите. Понеже питам, първи ще си кажа - аз оттук не мърдам.
                    Нека към това добавим и, че към това трябва да вземат предвид и факта, че до към 17ти век средната продължителност на живота е била под 40 години .

Коментар

Не съм споменал продължителността на живота, нито чумата, холерата, туберколозата и т.н., защото се абстрахираме от такива битовизми, както и от редовните войни.

Ти пък с тези 40 години продължителност... 40, но изпълнени със съдържание, добродетели и изобщо "истински живот". Не като нашите 60 лишени от съдържание и смисъл.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                        Това не са най-ревностните прояви на християнството. Това са най-ревностните прояви на ламтежа за власт на една от църквите. Не бъркайте нещата.
                        Относно аристократите- в началото те са били по-скромни. В момента в, който са се самозабравили е дошла гилотината заедно с идеята: " Свобода, Равенство, Братство". За мен Френската революция е в някаква степен завръщане към християнските ценности, защото света след нея става малко по-справедлив.

Между впрочем тези ценности за залегнали и в другите монотеистични религии. Тоест те в някаква степен са общочовешки ценности. На тяхна база е и Хартата за правата на човека.

Коментар

Колкото до християнските ценности с теб определено няма да се разберем, но ще вмъкна едно леко отклонение. Винаги когато става въпрос за това ми се вадят средните векове и папската инквизиция. Само дето се забравя факта че католическата църква е всъщност една секта отпаднала от християнската такава по много причини. Който както иска да възприема християнството. Аз съм православен християнин доколкото въобще мога да се домогна до това и се надявам поне да успявам да се доближа до ценностите за които идеше реч.

Колкото до това кой и в какъв свят би желал да живее, то въпросът е риторичен но в едно съм сигурен и в миналото и сега, нямам проблем със "справянето", та в този аспект ми е все едно по кое време бих живял. Колкото до моя поглед върху нещата то той определено не е повлиян нито от мързел нито от неуспешна реализация. Все пак моя личен "стандарт" е цел за 98% от останалата част от населението при това за повечето непостижима в близко а и по-далечно бъдеще. Но това въобще не ми пречи да се стремя да гледам нещата такива каквито са и да не съдя от моята "камбанария". Защото съдейки само по личното си положение би следвало да съм много доволен от света около мен и да съм пълен оптимист. Какъвто съм, между впрочем но само в персонален аспект.

Не искам под никаква форма тук да се развиват тези за и против християнството - налагам категорично вето върху тях! Убеден съм че подобни диспути не носят нищо добро нито за едната нито за другата страна. Тъй че с този въпрос дотук!

А колкото до историята ни в нея има всичко. И "свинства" и велики хора и много мъдрост и много падения. Всеки там вижда това което иска и взима каквото му импонира...
                          VPetrov.photography

Коментар

Не съм споменал продължителността на живота, нито чумата, холерата, туберколозата и т.н., защото се абстрахираме от такива битовизми, както и от редовните войни.

Ти пък с тези 40 години продължителност... 40, но изпълнени със съдържание, добродетели и изобщо "истински живот". Не като нашите 60 лишени от съдържание и смисъл.
                            Продължителността на живота зависи от качеството на живота т.е от технологичния напредък, и няма нищо общо с ценностите( а може и да има- обратнопропорционална зависимост). В древния Рим качеството на живота е било много по-високо от това на хуните, но упадъка на ценностите е довел до гибелта на империята. Варварите са имали много по-здрав морал и закони от свръхзадоволения Рим. Нещо подобно съзирам и сега. Само не знам, кой ще изиграе ролята на хуните....

Коментар

Само да добавя че всъщност древния Рим е разполагал с по-добра инфраструктура за жителите си отколкото повечето съвременни столици. И във всякакви аспекти те са живеели повече от добре. И между другото който обича да чете тогавашни писмена, със сигурност е забелязал пълния оптимизъм който е царял по това време както и възгледите за вечната Римска империя... Но дошли варварите... Но по наше време няма да идват варвари... Друго ще да е... Ама какво толкова. Ако не съм прав ще почерпя...
                              VPetrov.photography

Коментар

А освен това има и повод за оптимизъм. Както стана ясно ако не съм прав аз ще черпя... Ако пък съм прав случайно, на всички които застъпват сега противната теза няма да им се наложи да черпят...
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X