Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Всички цифри в този "научен" труд са стъкмистика. Не напразно няма автор. Всичко е насочено към идеята - Ние сме най-добрите, дайте да управляваме района.
    Ето ви конкретен пример: Предвижда се 500 000 лв. годишна печалба от производството на пелети, при цена на линията 400 000 лв. Ако беше така до сега да не е останала една треска за пелетизиране в България. Всички щяха да почнат да произваждат пелети. За производството на един тон пелети само за пресата са необходими около 100 kWh електроенергия плюс още толко за дробене и сушене. Относно суровината, качествените пелети (които струват 300 лв. на тон без ДДС) се правят от дървесина с минимално количество кора. Този тип суровина се изкупува от хартиения завод в Стамболийски на цена 120 лв./тон. За производството на един тон пелети е необходимо около 2 т. сурова дървесина. Линията за пелети на фирма „Ахира” струва около 6 000 000 лв. в нея работят около 30 човека и едвам докарват 500 000 лв. печалба на година.
    Хубавото е че поне си признават за 150 000 лв. доход от входни такси на Беглика фест, а на горското са дали 1500лв. Приходите на горското от отстрела на един глухар са около 3000лв.

Коментар

• От: Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
      И слава богу в него никъде не виждам споменава на фестивала, дано той отпадне.
      Това че си сложил розови очила не е моя приказка.

"Другият голям източник на туристически приходи в стопанството на Беглика е летният фестивал, който през 2010 г. се проведе за трета поредна година. На база резултатите от предходните години и допускането, че Беглика ще печели все по-голяма популярност като обект за еко и етно туризъм във връзка с осъществяването на проектите за биосферен парк и туризъм с едри хищници, могат да се очакват нетни приходи от 150 000 лева, формирани от посещението на средно 2500 души с нетен принос от 60 лева всеки."

Както виждаш доходите от Беглика фест са заложени в бъдещите приходи от туризъм. Интересно защо залагат 150 000 приход, като ДЛС "Беглика" е получило 1 500. Може би за в бъдеще сметките на ДЛС и Байкария ще са общи. Точно тия цифри говорят за печалбите на Байкария и обясняват защо се допуска такова вандалско мероприятие на територията на една защитена местност.

Коментар

Дано най-после да стане платено къмпирането на Беглика, че да има шанс и аз да отида там на палатка.
        Защото сега, това е мястото на Пешо, онова на Гошо, дето от 20 години все си е все тук, там не може, щото чакаме "едни хора"....

Ами аз с какво съм по различен от Вас, постоянните, че да не мога да къмпирам тук и там ?
        Изглежда само с готовността си да платя за удоволствието .
        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Колегата Ник е отговорил преди мен, явно в тия пари влиза и платено къмпиране. Тогава наистина се надявам да се разчистят всички свинщини и срещу скромна такса всеки да може, спазвайки нужните правила, да изкара един уикенд на спокойствие.
          И нещо, което ще кажа наистина за последно, писна ми някой разбрал недоразбрал да ми обяснява как помагам на тоя или оня. Аз съм един от тия гласували против феста, но съм и против мръсотията, постройките и парцелирането на язовира от"постоянно къмпиращи там от години". И ако цената да се почисти и някой да се грижи за това място наистина добре е това да има там 3 дни фестивал, май ще го приема като по-малкото зло.
          Последно редактирано от zzlatev; 09-02-11, 07:48.
          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от Todor6104 Преглед на мнение
            Един научен труд сътворен от Байкария, само дето автора не се е подписал.
            Уаууууу, толкова много претенциозни глупости и дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън отдавна не бях чела! Отворете си очите, бе хора! Или не ви пука? Или сте комбина с Беглика-фест?
            Темата е за уместността на мероприятието ТОЧНО ТАМ. Защо се замазва същността на разговора с разни странични теми?
            Нещо се превърна в "мижи, да те лажим"......
            НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
            Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
              .... Или не ви пука? Или сте комбина с Беглика-фест?
              ..........
              Лично за себе си мога да кажа : Не съм комбина. Приятел съм им. Отидох като враг, а си тръгнах като приятел. Бях нахъсен и зъл, зададох всички неудобни въпроси, видях проектите, видях сметките им, наврях си носа във всички кирливи ризи, видях фестивала, участвах в мониторинга след сезона. Отделно отидох да видя и постоянно къмпиращите там, видях и тяхната оправия, ред и старшинство. Наистина сега съществуващия ред на Беглика е върха на това, което може да се постигне от група неорганизирани хора, но именно там е проблема. Хората са съвестни, чисти, но без липса на конкретна отговорност са постигнали върха си. И резултата е незадоволителен.
              Мисля, че бъдещето, свързано с опазването на българската природа е именно в това. Да се взима управлението на цели защитени местности от конкретни хора обединени в организация, за да има на кого да се дърпат ушите при закононарушения. Не виждам нищо лошо във факта, че група доказани български планинари искат да свържат живота си с природата и бизнеса си с управлението на защитена местност. Аз им повярвах доколкото предполагам първо доброто, във всеки срещнат човек. Не всеки бизнес е далавера и не всеки е мошеник, до доказване на противното. Обратното е моят мироглед .
              Последно редактирано от Nik Nikolov; 09-02-11, 07:16.

Коментар

Въпросът тук е не дали да се прави платен кънпинг или не. Проблема е дали да са точно тия хора. На пръв поглед са много умни и интелигентни момчета и момичета, но като се поразрови човек става ясно че там се преследват сериозни икономически интереси без да се съобразяват много много с природата. Веднага давам примери:
                1. - Приходи от Беглика фест-150 000лв. от тях 1 500 за ДЛС , организацията струва не-повече от 50 000. А останалите 100 000 къде са? Беглика фест е свързан с прекалено високо ниво на шум, голяма концентрация на хора което нарушава консервационното значение на защитена местност Батлъбоаз.
                1. - Господата от Байкария са получили 60 000 евро за подобряване условията за къмпигуване около язовир Голям Беглик (информация от тяхния сайт). Около язовира не виждам да е направено нещо което да стува повече от 6 000 евро. Тоалетните са изпълнени в стил да покажем че нещо се прави. Покривите са изпълнени без хидроизолация, което ще доведе до разпадането им след не-повече от 2-3 години. Принос в строителната технология е правенето на водоплътна яма от полиетилен.

Коментар

1. - Възтановяват се и се ползват бунгалата в местността Чатъма без те да имат разрешение за ползване от РДНСК или нотариални актове. Намират се в район където е забранено строителството. В плана за управление е записано :за обекти над 20 човека да се изградят локални пречиствателни станции. Къде е тая пречиствателна станция?
                  Един бегъл поглед на „Икономически анализ на природно-ресурсния потенциал на ДЛС Беглика” показва , че това са празни обещания за доходи, които не могат да се реализират с предвидените инвестиции. Целта е да се вземат парите за инвестиране а какви ще са резултатите няма значение. Защо автора не си е подписал труда?
                  Колкото до твърденията на господата Златев и Николов, че някой ги е гонил и не им е разрешавал да си поставят палатките (те приличат ли ви на хора, които ще се оставят да ги изгонят), просто се цели размиване на темата. Пристигам на язовира без предварително да съм запазил място и поставям караваната си там където е свободно. Нямам нищо против всеки който иска да почива на метри от мен, стига да спазва някакви санитарни норми (дане замърсява с боклуци и шум).
                  Колкото до твърденията че Беглика фест е три дни, погледнете сайта им. Монтирането на съоръженията започна на 05.08.2010г. а демонтирането им завършва на 31.08.2010г. Според мен това са 25 дни.

Коментар

1... - Колкото до твърденията на господата Златев и Николов, че някой ги е гонил и не им е разрешавал да си поставят палатките (те приличат ли ви на хора, които ще се оставят да ги изгонят), просто се цели размиване на темата...
                    Господин Тодор6104, написаното от вас директно намеква, че лъжа. И тъй като август 2008 не бяхте с мен и семейството ми, когато не ни разрешиха да застанем на шийката на полуострова, защото чакали еди кой си, не сте присъствали на разговора и не знаете мотивите на тия, дето на фона на сръбска музика и димящи огньове ми обясняваха как от 15 години къмпирали все тук и нямало как да се намери място за новодошли, ще приема извинението ви тук и ще приключим случая. На какъв човек приличам може да обсъждат близките ми, така че се въздържайте да коментирате характера ми или външността ми, което също е несериозно и обидно за мен. Също така престанете да тълкувате мнението ми и да обяснавате кой какво размива, а се съсредоточете върху фактите и техните коментари( някои от тях са важни и трябва да им се обърне внимание).
                    Никой не коментира директно Вас и вашата личност, не го правете и Вие за хора, които не познавате.
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Г-н Златев, от 1 до 15 08. 2008г. кънпингувах точно на шийката на полуострова и твърдо мога да заявя, че сръбска музика още повече с високи децибели не е имало. Най - силно се чуваше "дум-дум" от говорителите на Беглика фест 2008. По същото време къмпигуваше един сърбин, който редовно пишеше тук докато не го изгонихте. По-коректно държание от неговото спрямо съседите не е имало.Това дали са ви гонили или не по никакъв начин не може да се докаже.
                      Като искате дискусия с факти защо не коментирате някой от цифрите които споменавам по-горе?

Коментар

...Това дали са ви гонили или не по никакъв начин не може да се докаже.
                        Като искате дискусия с факти защо не коментирате някой от цифрите които споменавам по-горе?
                        Във второ мнение на тема Беглика намеквате, че лъжа. Ако държите, ще ви запозная със съпругата ми и кумовете ми, да ви разправят те кое как беше в последната седмица на август 2008. Кръшелницата ми е 4 клас, нека тя да сподели впечатления. Повтарям, не сте били там, така че бъдете така добър да се извините и да се върнем към темата.
                        А тези 150 000 хиляди, които са залегнали в този план, определено са приходи не само от феста, а от събиране на такси за къмпингуване. И ако част от тези средства се инвестират после в почистване на кейове, навеси, огнища и бунища, събрани особено около въпросната шийка на полуострова, би било отлично. Ако някой купи 100 барбекюта и ги дава под наем заедно с дървени въглища, би било чудесно да се спрат огньовете и сечта, ако някой пусне няколко лодки тип каяк и аз бих си наел, за да се разходя, ако има възможност за езда стотици биха се възползвали. Ако тези инвестиции се случат така, като трябва и това място най-накрая стане чисто, аз бих бил най-щастлив.
                        Казвате, кой е ЗА и ПРОТИВ феста. Аз съм ПРОТИВ, но ако чрез тоя фест се постигне това, за което съм ЗА, ще претегля и преценя. И за да ползвам факти, ето например конкретен позитив, който би помогнал за обръщане на моето мнение. Ако този план и мероприятията около него спомогнат за почистването на всичко, построено на провлака и около него( за справка вижте темата за мониторинга на замърсяванията около язовира), където те са най-концентрирани и след това някой котролира какво и какво се случва поне в този, сега най-замърсен район, аз съм ОК с този план. От залива, където е големия завой на пътя, до края на провлака е истинско бунище и този план дава може би реална възможност това да се прекрати. така че аз съм по принцип ЗА плана( без някои негови детайли) и ПРОТИВ феста и безразборното "парцелиране" и замърсяване на района. Да , това ще накара някои да зарежат строените с любов кейчета, кованите в живо дърво навеси и маси, любими огнища. За да се сложи ред това трябва да се почисти, всички навеси и прочие да се нарежат и дарят за огрев на някой детски дом, буклуците да се съберат и извозят, огнищата да се засипят и всеки да плаща занапред за къмпинг, да подписва декларация за опазване на природата в района и да подлежи на контрол и глоби. Аз съм ЗА това, без значение дали става дума за феста или постоянно къмпингуващите.
                        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Въпросът тук е не дали да се прави платен кънпинг или не. Проблема е дали да са точно тия хора. На пръв поглед са много умни и интелигентни момчета и момичета, но като се поразрови човек става ясно че там се преследват сериозни икономически интереси без да се съобразяват много много с природата....
                          1. - Господата от Байкария са получили 60 000 евро за подобряване условията за къмпигуване около язовир Голям Беглик (информация от тяхния сайт). ........
                          Щом е побликувано в сайта, заедно с всички други сметки, значи няма скрито поккрито. Те никога не са крили, че искат да вземат цялата местност под управлеие и да отговарят за това пред държавните органи с цялата тежест на закона. Превърнали са тази цел в смисъл и съдържание на живота си.
                          Организирайте се и Вие, останалите заинтересовани и направете конкурентен проект, повече от година изпуснахте с напразни оплаквания. Това е бъдещето, така е в Европа, така ще е и при нас.

Коментар

Следният откъс намирам за абсолютно потвърждение на моите и на Злати думи, относно реда на разпределяне на местата около язовира в момента:
                            ......
                            Колкото до твърденията на господата Златев и Николов, че някой ги е гонил и не им е разрешавал да си поставят палатките (те приличат ли ви на хора, които ще се оставят да ги изгонят),.........
                            Е така ли ще си изоюваме местата ? Със сила и заплаха, които е най-голям, той е най-отпред.
                            Лично аз не съм привърженик на този метод.

Коментар

Във второ мнение на тема Беглика намеквате, че лъжа. Ако държите, ще ви запозная със съпругата ми и кумовете ми, да ви разправят те кое как беше в последната седмица на август 2008. Кръшелницата ми е 4 клас, нека тя да сподели впечатления. Повтарям, не сте били там, така че бъдете така добър да се извините и да се върнем към темата.
                              Наистина не съм бил по това време там, така че извинявайте за директното обвинение. То до голяма степен е продиктувано от това, че вие поставяте под един общ знаменател всички къмпигуващи.

А тези 150 000 хиляди, които са залегнали в този план, определено са приходи не само от феста, а от събиране на такси за къмпингуване.
                              Тука вече мога директно да ви обвиня,че не сте прочели „научния труд” достатъчно задълбочено. На страница 33 таблица 2 са предвидени ралични приходи, между които на четвъртия ред пише къмпинг 150 000лв.Общо доходите в таблицата са на стойност 655 000лв. Малко след това на края на 34 и началото на 35 страница пише:
                              "Другият голям източник на туристически приходи в стопанството на Беглика е летният фестивал, който през 2010 г. се проведе за трета поредна година. На база резултатите от предходните години и допускането, че Беглика ще печели все по-голяма популярност като обект за еко и етно туризъм във връзка с осъществяването на проектите за биосферен парк и туризъм с едри хищници, могат да се очакват нетни приходи от 150 000 лева, формирани от посещението на средно 2500 души с нетен принос от 60 лева всеки. Така потенциалът на туризма (без допълнителен антропогенен натиск) може да достигне нетно 800 000 лева годишно."
                              Към тези 655 000 лв. се прибавят и 150 000 от феста и общо доходите стават 800 000 лв.

И ако част от тези средства се инвестират после в почистване на кейове, навеси, огнища и бунища, събрани особено около въпросната шийка на полуострова, би било отлично.
                              Както виждате само доходите от феста се изчисляват на 150 000 лв. на сезон. Проведени са два феста по 150 000лв. плюс 60 000 евро държавна субсидия. Какво е направено около язовира съизмеримо с 300 000 лв. приход. Не виждам къде е ползата за природата и народа на таз държава. Вярно е че административния чадър струва скъпо, но все пак.
                              Последно редактирано от Todor6104; 09-02-11, 15:34.

Коментар

Наистина не съм бил по това време там, така че извинявайте за директното обвинение. То до голяма степен е продиктувано от това, че вие поставяте под един общ знаменател всички къмпигуващи.

Тука вече мога директно да ви обвиня,че не сте прочели „научния труд” достатъчно задълбочено. На страница 33 таблица 2 са предвидени ралични приходи, между които на четвъртия ред пише къмпинг 150 000лв.Общо доходите в таблицата са на стойност 655 000лв. Малко след това на края на 34 и началото на 35 страница пише:
                                "Другият голям източник на туристически приходи в стопанството на Беглика е летният фестивал, който през 2010 г. се проведе за трета поредна година. На база резултатите от предходните години и допускането, че Беглика ще печели все по-голяма популярност като обект за еко и етно туризъм във връзка с осъществяването на проектите за биосферен парк и туризъм с едри хищници, могат да се очакват нетни приходи от 150 000 лева, формирани от посещението на средно 2500 души с нетен принос от 60 лева всеки. Така потенциалът на туризма (без допълнителен антропогенен натиск) може да достигне нетно 800 000 лева годишно."
                                Към тези 655 000 лв. се прибавят и 150 000 от феста и общо доходите стават 800 000 лв.

Както виждате само доходите от феста се изчисляват на 150 000 лв. на сезон. Проведени са два феста по 150 000лв. плюс 60 000 евро държавна субсидия. Какво е направено около язовира съизмеримо с 300 000 лв. приход. Не виждам къде е ползата за природата и народа на таз държава. Вярно е че административния чадър струва скъпо, но все пак.
                                Сега вече съм съгласен с казаното, не съм догледал в детайлите. Въпроса е такъв обаче - досега ли са правени по 150 000 лева от феста или занапред ще се правят, щото това нали е план? А за това как се харчи печалбата е нужен контрол и той може и да е отчасти тук, във Форума. първо да настояваме за почистване, след това за ред и контрол. Имам и конкретно предложение, да се съберем пак на язовира напролет, преди сезона и отново да направим мониторинг. И като казвам всички, нека да има и хора от къмпингуващите, и хора от Байкария. На място да видим отново какво е състоянието и тоя път да има конкретни обяснения и от двете страна. Може пък ЗА и ПРОТИВ да се променят. Щото и на мен ми се иска да стана куп неща, и ще се радвам да чуя дали и как ще се случат.
                                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X