Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За обичая въртене на кучета

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За обичая въртене на кучета

Първоначално публикуван от Константин (stankovich) Преглед на мнение
    Що за обичай е това и какъв му е смисъла?
    http://www.besove.com/%D0%BD%D0%BE%D...B5%D1%82%D0%B0
    животът е магия !
    X5 3.0d

Коментар

По времето когато е измислено това забавление не е имало евроГейски ценности. И си е било едно най-обикновено забавление.

От прекален ентусиазъм дайте сега да забраним и паленето на огньове на заговезни. За децата това е супер изживяване. Или да се отменят кукерските танци, защото за тях са заклани кози и овце. В смисъл-за едното дрънкане на звънци да страдат невинните козички...
      Да забраним яденето на месо защото за да го добием трябва да заколим животното. Това пък как може да се квалифицира не знам.
      ДА изловят всички лъвове и леопарди в Африка, защото с огромните си грозни зъби разкъсват без милост гърлата на невинните антилопки.
      И така нататък, и така нататък...

Смисъла на това ми писание беше да не се правим на по-католици от папата. Идете да живеете з година-две на село, па тогава ще ви питам за ценностна система.

И аз не одобрявам измъчването на кучетата, но прекаляването с милозливост също не мога да разбера. Просто бъдете реалисти.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално като прочетох първите коментари (не съм гледал новините) си помислих, че някой действително ги "беси" тези кучета, а то какво било. Че по на изток ги ядат, а нашите се разхождат свободно из страната. По скоро за похвала сме, отколкото за укор.

Коментар

Предлагам да се възобнови тази традиция, като се "тричат" небезизвестни политици, като не е нужно да се хранят (те са достатъчно уядени) за да се насерат във въздуха!

пп: и да не падат в реката, а в катран, оттам веднага в пера и с по една по-голяма пиратка в задника-някъде за експорт...на митницата да им се драсне клечката !

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
            По времето когато е измислено това забавление
            Именно. Но сега не е по времето. Ако ме ухапе куче ще го ликвидирам на място, но и този обичай, по това време, е абсолютна свинщина. Тези, които мислят друго да си проверят ценностната система. Хрумвания от 19-и век...
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

А като дърпате прасетата да га ги колите не ви е жал . Зашто ? Заштото има суджучи .

Коментар

Аз да си кажа отсега, че нито съм неккъв природозащитник или нещо подобно и, ако например куче ме нападне да ме хапе не бих се поколебал да го претрепя, но в случая за мен това си е тормоз над животинките. Пък който каквото ще да си говори.
                П.П. Май бавно пиша.

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                  Брей из тая Странджа ич ли жени не останаха та кучета връткате да го...........
                  Не бе, жените ги минаа и глад братче. Тогава наред.

Това са си наши обичаи. Добри, лоши - традиции са. Племето ни е объркано. Езическо-християнско. Как брутално звучи само. Етносът си иска своето. Кръв, халва, лапад, агнешко. Ние сме си неверници. И здраво стъпили на земята. Смес от славяни и прабългари и после щипка от това-онова. И след това Свети Валентин vs Трифон зарезан, Хелоуин vs Сирни заговезни и т.н. и т.н. Трябва да се отстояват позиции.
                  Дайте свободно на евро-ценностите. Тук тепърва ще ги копаем.
                  За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

В миналото и човешките жертвоприношения са били част от обичаи, но това не е оправдание и в днешно време да ги има. Някои обичаи не трябва да се възобновяват, те са отминали безвъзвратно, както би трябвало да е отминал и "обичаят" "Свинска сватба" (поне според мен), и всички свързани с целенасочени мъчения и гаври с всякакви животинки

!!!!! Аз това с мъченето на животни не го разбирам.

Коментар

1. Не одобрявам. Безсмислено е и жестоко. И напълно ненужно.
                      2. Ама, неодобрявам 20 пъти повече испанската корида. Там убиват, при това по гаден според мен начин, тук - не. Обаче, реално бика има някакъв макар и минимален шанс, и сам се бута в шамарите, докато кучетата са просто жалка гледка.
                      3. Евро и амерканските нам кви си да вземат да си заврат ценностите някъде на топло и тъмно, понеже са доказано лицемерни в много отношения.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

В село Бродилово/община Царево/-обичая с въртенето на кучетата е много стар.Не съм сигурен ,даже смея да твърдя ,че незнам защо се практикува това- с кое поверие го свързват.Но както в повечето Странджански села, това там е обичай.Село Българи -нестинарски танци,село Кости -организират борби,кукери,правят пали кош.Със заповед на кмета на общината,забраниха въртенето на кучетата през 2005г,след това са използвали доколкото знам плюшени кучета за обичая.Тази година са възобновили традицията с истински кучета и това не е останало незабелязано.Не вярвам да престанат да го правят,може би ще променят датата на събитието,мястото край Велека,както и няма да има такава гласност на уважавания от местните така да го нарека ``празник``.

Коментар

Дереш крава, правиш 6-то ъгълни кожени парчета, шев и плондер, имаш топка.
                          ...футбол!

Куче, кожа, коне и хора...
                          На кой му пука за футбола, като има куче.
                          ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Абе обичаят си е тъп. Ако се напъна ще му намеря дълбокия символен смисъл в кучето тотем на селото и ритуалното му убийство и изяждане за сила и потентност, ма така няма да почне да ми хареса. Все пак 21 век не е пети преди Христа.
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от mxmanol
                              Я какав куражлия,недей така бе колега,що така обиждаш...
                              Защото е гнусно колега. Ти защо не завъртиш себе си или детето си . Защото няма такъв обичай ли???

Коментар

Сигурно в законите ни е предвидена санкция за тази диващина.Сапазват законите.Догодина пак и на третата сами ще спрат.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X