Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оптимисти или песимисти сте за бъдещето на България?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Оптимисти или песимисти сте за бъдещето на България?

Какво мислят някои. Цитат:

"За мнозина връхлетялата ни финансова и икономическа криза е бич Божи. Според мен - тя е дар Божи. Друг е въпросът, ще можем ли да се възползваме от този дар, ще ни стигне ли акълът тоест? Има шанс това да се случи и той е 50:50. Петдесет процента е шансът, че светът, такъв какъвто го познаваме, ще остане още петдесет години (да се мисли конкретно едно по-далечно бъдеще е фантастика, при това ненаучна). Този факт може да се изрече и другояче: петдесет на сто е шансът, че в следващите петдесет години ще се самоунищожим. С което ще зачеркнем смисъла от житието на стотиците милиарди човешки същества, населявали някога Земята. Залогът е чудовищен. И е сравним само с лакомията и глупостта човешка. То затова и шансовете да стигнем рая или ада са еднакви.
    Съществува един тъжен парадокс и той потвърждава песимистичните прогнози. Във Вселената, която познаваме, от много дълго време има много планети като нашата. Следователно на много места и преди много време би трябвало да са възниквали разумни раси и цивилизации. Сигурни следи от тях обаче няма. Което пък навежда на мисълта, че на някакъв етап от своето развитие разумните раси са се оказвали не толкова разумни. Съумявали са да се самоубият тоест. Не е нужно човек да е пророк или суперучен, за да се досети, че човешката цивилизация е много близо до критичния момент..."
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
      На времето бях чел че в доклад на ЦРУ пишело че до 2012 година няма да има държава България...
      Ето тогава нацията ще се обедини и ще почне национално-освободително движение.Оптимизъм.

Коментар

Първоначално публикуван от maks Преглед на мнение
        Ето тогава нацията ще се обедини и ще почне национално-освободително движение.Оптимизъм.
        То дотогава няма да остане БГ нация. Песимизъм.
        Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Въпреки всичко България ще пребъде.Ако не тук то на друго място.

Коментар

Гласувах, че съм оптимист за бъдещето на България. Разбира се има доста неща, които ме смущават в нейното положение и развитие. Мисля, че единствено в България, сравнена с останалите страни от бившия социалистически блок най-трудно се осъществиха процесите на прехода от социализъм(планова икономика) към капитализъм(пазарна икономика).Тази година ще се навършат 20 години. Какво се направи досега? Осъществи се приватизация и реституция. Приватизацията се извърши по възможно най-бавния и уродлив начин. Да не говорим за масовата приватизация. Мисля, че доста участници във форума/в това число и аз/ сме жертва на тази общонационална пирамида.Защо казвам бавен и уродлив начин? Защото промишлените предприятия умишлено бяха забатачвани и нарочно водени към фалит за да може накрая да бъдат закупени на безценица. За селското стопанство да не говорим:Там довеждането до фалит беше извършено физически с помощта на така наречените ликвидационни комисии. А можеше всичко това да стане и по друг по-добър начин. Можеше предприятията да се продадат символично за по 1 лев/както беше направено в Източна Германия/ още когато бяха силни и доходоносни без да се продават по този опорочен път. В случая ще дам за пример Кремиковци само дотолкова, доколкото, че беше продаден за 1 лев, но и при него нещата се опорочиха.Изчакаха го да задлъжнее много яко и тогава го шитнаха за 1 лев. Както и да е, има много примери за страшно много грешки и неволни, и нарочни в прехода. Искам само да напиша и за външната ни политика, защото там мисля, че се допуснаха най-много грешки.Не трябваше така радикално да си късаме връзките с Русия.Не трябваше толкова бързо да се включваме във войната с Ирак и Афганистан, а да го направим с пазърлъци както го направи Турция и извлече много полза от това.Не трябваше така радикално да правим ембарго със съседна нам държава, защото добрите комшии от братя са по-полезни.Не трябваше така без нищо и изненадващо бързо да признаваме Македония, защото по този начин прецакахме Гърция, а и самите макета, признанието трябваше да го изстрадат за да ни оценят!Трябваше да се огледаме и да взимаме пример от северните ни комшии.Те направиха три много полезни неща:1.Не си разтуриха предприятията и сега заплатите са им много по-високи от нашите/защото икономиката е силна/ и като отидат в Русе - купуват целият град. 2.Сложиха си един истински министър/а не като нашият мухльо/ на правосъдието, който реформира съдебната им система и борбата с корупцията стана реална и 3.Румънците винаги са си имали държава, която ги покровителствува и това е Франция. Ние уж също си търсим такава държава, но в последно време въобще не знам кого сме си избрали да ни покровителствува.Според мен трябваше да си изберем Германия да ни помага и да лобира за нас, защото през войните/изключвам само ІІ-рата фаза на ІІ-та свет.война/ винаги сме били заедно,а и доколкото знам и Германия има необходимият интерес. Искам да кажа, че трябва да си поставяме по-скромни, но по-реално постижими цели, да не бъдем крайни във своята външна политика и да уважаваме, и да се съобразяваме с комшиите, и да пазим тяхното приятелство и добронамереност.
            Въпреки всички тези грешки и недостатъци, които се опитах да изброя по горе, аз смятам, че България върви напред, а не назад. Ще се оправи ли обаче и както на нас ни се иска това да стане много скоро мисля, че това е по скоро грешка в нашето мислене, в нашата нагласа. Ето вземете една Швейцария. Ами и там хората са недоволни и там хората си имат проблеми. Ние трябва да се научим да виждаме позитивното и да наблягаме повече на него за да бъдем креативни и целеустремени. Обратното ще ни води към отчаяние, апатия и психология за разрушаване. Това е.
            sigpicНЕ ТРУПАЙТЕ ПАРИ! ТЕ СА СРЕДСТВО ЗА ЖИВОТ! ПОЛЗУВАЙТЕ ГИ ВСЕКИ ДЕН!(Ванга)

Коментар

• До: Оптимисти или песимисти?!

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              В обозримо бъдеще тракторите няма да станат излишни, както и много други постижения на технологичната цивилизация. Тогава представяте ли си колко ще са куул инженерите по душа?
              Ето това ми хареса особено.
              Да попитам-ако ни няма нас-дето работим земята, какво ще ядат тези, които продават софтуеър, например?
              Радвам се, че България не супервискотехнологична, щото това е нереално израстване, може и да печелиш страшно много пари, но какво ще правиш, ако всички се юрнат да правят пари, то земеделието е нискотехнологично, и не модерно, никак...
              Ама след няколко часа пак трябва да ядеш, а откъде идва манджата...
              Радвам се, че в България все още има хора с нормален разсъдък, неподдали се на съвременната лакомия за вещи и разкош.
              Много силно се надявам България да има бъдеще, макар и понякога да ми се струваточно обратното.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

• До: Оптимисти или песимисти?!

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                Радвам се, че в България все още има хора с нормален разсъдък, неподдали се на съвременната лакомия за вещи и разкош.
                Хм, не тръгвам да ти противореча и да ти развалям надеждите, ама по моите скромни впечатления именно нашенецът си пада много по гъзаренето от типа "на гол тумбак - чифте пищови". Няма ли последен модел ЖСМ и последен модел Мерцедес, считай че българинът не се чувства човек. И обратното - има ли ги, значи 'сичко е ток и жици, ако ще за вечеря да има само варен оризец. Този криворазбран идеал за това що е то "стандарт на живот" и има ли почва у нас, на мен ми се струва потресаващ на моменти. На чести моменти.
                Ще се учудиш колко внимателен и пестелив е средностатистическият ЕС-гражданин. И скръндзав да го наречем, няма да се изсилим. Хем че той може да си позволи бая повече екстри и луксове от мене. За капак на всичко, ефективността на труда му е сигурно таман 10 пъти над моята, и то не само защото съм тъп. Ето защо ония имат икономики и живеят в държави, а ние имаме тарикатлъщина и населяваме територия. На тях вече им мина мерака за нечовешка консумация и сега стана модерно да се пести. Начесали са си крастата, разбрали са че тая планета няма да работи дълго на тоя принцип, и сега си преразглеждат възгледите. Ние, нали сме половин век назад с материала, но пък все гледаме да сме като тях, сега се люшкаме между желанието да притежаваме много неща (хем че досега сме ги нямали) от една страна, и разните екосъобразни моди от друга. В резултат се получава манджа с грозде - седят кофите за разделно събиране на боклука, които ги събира един камион и ги хвърля на едно сметище. Всеки да има по три коли, пет ЖСМ-а и минимум осем виртуални гаджета от чата. Това примерно, нали.
                С две думи - криво е положението. Има някакво тъпо смесване на нещата и то избива в чалгарска психика, на която и без друго не й е нужен кой знае какъв катализатор, за да вирее на Балканите.
                Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Направо се кефя, с каква скорост страната се приобщава към нормалните държави!

С всеки изминал ден, държавността се връща, да са живи и здрави новите ни приятели...

"С каквито се поведеш, такъв ставаш...!"

Забелязвам освен това, бързо нахлуване на нормативи във всичко, което води до малко скука, но пък и ред...

Има мощна вълна, от млади в науката, които отнасят старците като пяна...

Всичко върви много добре, ако на някой му е криво и го гонят демони, сигурно ще му е трудно въобще да се адаптира към живота...

Коментар

През годините на безкраиния преход,станах умерен песимист и мисля 'че е по безболезнено от наивния оптимизъм.
                    Може да оказва влияние и факта ,че живея в район,който бе предаден (или продаден) на етнически парламентарно представена партия.ЗА четири мандата успяха да обезбългарят общинския център.
                    Ако влезите в кметството може да не разберете нищо от разговорите водени от администрацията,око не сте полиготи.

Коментар

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
                      През годините на безкраиния преход,станах умерен песимист и мисля 'че е по безболезнено от наивния оптимизъм.
                      Може да оказва влияние и факта ,че живея в район,който бе предаден (или продаден) на етнически парламентарно представена партия.ЗА четири мандата успяха да обезбългарят общинския център.
                      Ако влезите в кметството може да не разберете нищо от разговорите водени от администрацията,око не сте полиготи.
                      За съжаление си прав!

Ходих в Кубрат и се стреснах, дали съм в България...

Но насила хубост не става, сега доколкото знам, са започнали, да си сменят имената на български, защото се отразявало по-добре на кариерата..

В интерес на истината, само говора им е проблема, там пък за сметка на това не се краде и се работи честно...

Коментар

Да продължим с "оптимизма":

"Стотици строители и общи работници, останали без работа в последните месеци, се прибират по родните си места и тръгват да грабят..."

И стават все по-нагли! И това не са цигани! Вероятно проблема в с. Мечка ще се реши положително, но как ще бъде на хиляди други места? Та, продължавам да съм песимист...
                        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Единственото сигурно е - " живи от живота няма да излезнем " !
                          Затова - , че няма да ни има след 1 , 10 или 50 години е ясно .
                          Защо обаче обвързате нашето изчезване с изчезването на Човека , Българина или Детето !
                          Просто изживейте САМО ТОЗИ миг от 50 или 70 години , докато сте сред живите ! Изживейте ги с усмивка и вяра в доброто и бъдещето !
                          ( може пак да умрем , но поне ще ни запомнят щастливи и добри )
                          Оптимизъм , оптимизъм - както и да го погледнете !
                          Дори факта , че всеки от нас иска по-добър живот , кола , жилище и професия - това е оптимизъм . Истински , вътрешен !
                          Така , че - кажете си истината - всички сме оптимисти !
                          Нали всеки от вас си е уговорил среща за след няколко си време ?
                          Какво си кривите душата тогава ?

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                            Единственото сигурно е - " живи от живота няма да излезнем " !
                            Затова - , че няма да ни има след 1 , 10 или 50 години е ясно .
                            Защо обаче обвързате нашето изчезване с изчезването на Човека , Българина или Детето !
                            Просто изживейте САМО ТОЗИ миг от 50 или 70 години , докато сте сред живите ! Изживейте ги с усмивка и вяра в доброто и бъдещето !
                            ( може пак да умрем , но поне ще ни запомнят щастливи и добри )
                            Оптимизъм , оптимизъм - както и да го погледнете !
                            Дори факта , че всеки от нас иска по-добър живот , кола , жилище и професия - това е оптимизъм . Истински , вътрешен !
                            Така , че - кажете си истината - всички сме оптимисти !
                            Нали всеки от вас си е уговорил среща за след няколко си време ?
                            Какво си кривите душата тогава ?
                            Ха!
                            Аз мислех, че само в моя двор изгрява слънцето!

А то греело и на други места!

Ще си пием с теб ракията на дърти години , да знаеш...

И ще си спомняме, колко недоволни младоци са си отишли преждевременно... /за съжаление/

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                              Ха!
                              Аз мислех, че само в моя двор изгрява слънцето!

А то греело и на други места!

Ще си пием с теб ракията на дърти години , да знаеш...

И ще си спомняме, колко недоволни младоци са си отишли преждевременно... /за съжаление/
                              Какво забелязвам като извод за хората от Форума ?

Хората не харесват позитивно настроените личности.( според писаниците)
                              Повечето участници обичат да си изплачат мъката , с надежда ..... някой да им оправи бъдещето. Не става .
                              Когато от някъде изгрее позитивизъм - темата се успива !( статистика)
                              Когато напишеш лошото - мале, мале ....... хор Бодра смяна !

А на живо - всеки иска да отиде някъде , където да забрави проблемите, да види усмихнати лица и да чуе за вярата в доброто .
                              Друг извод :
                              Хората които се допират до земята ( земеделците) , до животните ( стопани на такива ) са по-вярващи в доброто на народа !
                              Не знам защо , но май защото земята и животните не те лъжат ?
                              А слънцето грее еднакво за всички . Зависи дали искаш да те огрее , или предпочиташ сянката на облачните приказки ?
                              Всеки сам прави своя избор !

Коментар

Каква е разликата "между облачните приказки" и слънчевите такива? Нали са все приказки. Песимист. Ей това съм. Или май реалист. Няма да влизам в подробностти, само едно имам да кажа- добре, че се махнах. Темата е много дълга и страшно тъжна, за съжаление. Успех!
                                https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X