Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оптимисти или песимисти сте за бъдещето на България?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Оптимисти или песимисти сте за бъдещето на България?

Първоначално публикуван от Tiger Преглед на мнение
    За всички оптимисти ще цитирам следната статия:

Черешите удариха 150 лева/кг
    30 ноември 2008 / News.dir.bg</B>
    По софийските пазари - на "Ситняково" и на ул. "Граф Игнатиев" се появиха екзотични плодове за сезона - череши, предаде БГНЕС.
    Такива високи цени едва ли има в "западните" страни. След 2 дена ще отида лично да проверя.

За сметка на това, според социологическо проучване сред 20 страни, членки на ЕС, които имат праг за мин. работна заплата, нашата страна е с най-ниска мин. работна заплата -112 евро, докато най-високата такава е 1610 евро.

Та, кога ще се оправим?
    Защо това е довод срещу оптимистите за бъдещето на България?
    Щом в София цената е над 50 евро - значи има хора, които я плащат.
    А англичаните могат да платят най-много до 15-20 паунда .
    По тази извратена логика - а кажете ми кой е по-добре и кой е по-зле /като стандарт или с главата/?
    А сега по-сериозно - голям проблем по нашите земи е 'манталитетчето' - ' Е па язе ли немам леф да си купим чорешки ва?' - ако ти продават "Жигули" на 30 години за 5000 лева - казваш 'Този не е в ред" и подминаваш. Примерът е нарочно такъв, защото мога и без череши по Коледа и без 30 годишно "Жигули". Нека продавачите си ядат черешите сами.
    Лошото е, че основни храни, енергия, лекарства са разпределени кое кого ще 'храни" не само в България ами и в света.

Коментар

Първоначално публикуван от nnikolow_n Преглед на мнение
      Защо това е довод срещу оптимистите за бъдещето на България?
      Щом в София цената е над 50 евро - значи има хора, които я плащат.
      А англичаните могат да платят най-много до 15-20 паунда .
      По тази извратена логика - а кажете ми кой е по-добре и кой е по-зле /като стандарт или с главата/?
      А сега по-сериозно - голям проблем по нашите земи е 'манталитетчето' - ' Е па язе ли немам леф да си купим чорешки ва?' - ако ти продават "Жигули" на 30 години за 5000 лева - казваш 'Този не е в ред" и подминаваш. Примерът е нарочно такъв, защото мога и без череши по Коледа и без 30 годишно "Жигули". Нека продавачите си ядат черешите сами.
      Лошото е, че основни храни, енергия, лекарства са разпределени кое кого ще 'храни" не само в България ами и в света.
      OK, лошо е това за храни, енергия, лекарства и т.н...

Но, понеже това е лошо на всякъде, дайте да си мълчим за безумията, които са в нашата мила родина?!

Нима те радва, когато роумингът на Мтел за страни извън ЕС е 6 лв. на минута? Къде по света има подобни цени?!
      А радва ли те, че всяка банкова транзакция между българската ти банкова сметка и чуждестранни банкови сметки ти е мин. 7 евро + 0,1 % от сумата, докато в другата част на Европа ти е около 5 евро и без %? Говоря приблизително, нямам под ръка точните цифри, но пропорциите са подобни.
      Радва ли те, че теглене от кредитната ти карта от банкомат на твоята българска банка струва 16-19 лв., а на колегите ти от другите страни в ЕС, които идват в БГ и теглят с техните си западни карти, тегленето им струва от 0 до 5 евро?
      А за самолетните билети да не говорим - една е цената, ако се купуват от Германия, друга (по-висока), ако се купуват от България...
      И какво можем да направим? Нищо.
      По твоята логика за черешите и колата - "Ми не ползвай".
      Е, нямам избор да не ползвам такива услуги. Щото всички доставчици са такива.
      Обаче не искам и да се примирявам с това положение.
      Какво да правя предлагаш?

Коментар

Точно по темата:
        http://news.ibox.bg/news/id_1808351916
        Трябва да се научим да се оплакваме.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
          Точно по темата:
          http://news.ibox.bg/news/id_1808351916
          Трябва да се научим да се оплакваме.
          Е, точно това се чудя как да направя.
          Много ми се иска да подам жалба, но едва ли някой ще й обърне внимание.
          А причината за възмущението ми - прехвърлям едни ГСМ номера от Глобул към друг оператор. Обаче не искат да ми издадат сертификат за пренос, докато не излезе фактурата, което събитие ще е около 20 дена след подаването на искането ми за сертификат. Това го казват, след като ни накараха да покрием всички текущи задължения и изведнъж се оказва, че едната карта е на специален тарифен план и трябвало да се чака фактурата.
          През същото време на чакане, някои от тези ГСМ карти се наложи да ходят в чужбина и поисках роуминг за тях. Отговор: "Вие се отказвате от нас, няма да ви пуснем роуминг" А операторът, към който искам да ги прехвърля, веднага би ми пуснал роуминг.
          Какво се оказва - насила ме държат като клиент, а не ми дават услугите си, и то без да имам задължения към тях.
          Е, как да не искам да подам оплакване... Но кой ще ме чуе... мен, обикновен човек, срещу гиганта Глобул.

Коментар

Първоначално публикуван от Tiger Преглед на мнение
            OK, лошо е това за храни, енергия, лекарства и т.н...

Но, понеже това е лошо на всякъде, дайте да си мълчим за безумията, които са в нашата мила родина?!

Нима те радва, когато роумингът на Мтел за страни извън ЕС е 6 лв. на минута? Къде по света има подобни цени?!
            А радва ли те, че всяка банкова транзакция между българската ти банкова сметка и чуждестранни банкови сметки ти е мин. 7 евро + 0,1 % от сумата, докато в другата част на Европа ти е около 5 евро и без %? Говоря приблизително, нямам под ръка точните цифри, но пропорциите са подобни.
            Радва ли те, че теглене от кредитната ти карта от банкомат на твоята българска банка струва 16-19 лв., а на колегите ти от другите страни в ЕС, които идват в БГ и теглят с техните си западни карти, тегленето им струва от 0 до 5 евро?
            А за самолетните билети да не говорим - една е цената, ако се купуват от Германия, друга (по-висока), ако се купуват от България...
            И какво можем да направим? Нищо.
            По твоята логика за черешите и колата - "Ми не ползвай".
            Е, нямам избор да не ползвам такива услуги. Щото всички доставчици са такива.
            Обаче не искам и да се примирявам с това положение.
            Какво да правя предлагаш?
            Със съзнанието за оспамване на темата - предлагам да протестираш срещу изброените от теб парадокси и нередности където трябва.
            МТел - собственост на австрийци; Глобул - на гърци; Вивател - хамериканци; банките - някой в този форум беше писал, че само една или две са български. Така, че ако си убеден в правотата си /визирам малките букви, присъстващи във всеки договор/ - съди ги в собствените им държави, след като мислиш, че тук са гиганти.

Коментар

Първоначално публикуван от nnikolow_n Преглед на мнение
              Със съзнанието за оспамване на темата - предлагам да протестираш срещу изброените от теб парадокси и нередности където трябва.
              МТел - собственост на австрийци; Глобул - на гърци; Вивател - хамериканци; банките - някой в този форум беше писал, че само една или две са български. Така, че ако си убеден в правотата си /визирам малките букви, присъстващи във всеки договор/ - съди ги в собствените им държави, след като мислиш, че тук са гиганти.
              Ако имах юридическо образование... сигурно щях да ги съдя, но сега нямам компетенцията.

Коментар

Във всеки случай няма спор, че живеем в "интересни времена" (т.е. връхлетяло ни е древното източно проклятие ), както и на интересно

място: http://banks.dir.bg/2008/12/09/news3715884.html

П.П. Tigеr не се примирявай толкова лесно, не е нужно да си с юридическо образование, за да можеш успешно да се пребориш с който и да е - пробвано
                ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

субективно - след бутилка водка всеки става оптимист.
                  Питането е за България,дали ще я бъде дали ще го бъде животът в нея.
                  България ще я има ,но кой ще живее тук и какъв ще е животът е въпрос без отговор.
                  Все ми се иска да станем нормална държава, но не ми се вярва ,че ще съм жив да го видя.
                  Хора-песимисти по определение няма. Всеки има мечти ,всеки иска да направи нещо в живота а всичко това е несъвместимо с песимизма.Ако нямаш вярата ,че това което правиш, го искаш да стане и ,че ще стане- по добре не го прави.
                  Не знам дали това е оптимизъм или песимизъм, но хората са казали и друга приказка -ситият на гладния не вярва.

Коментар

Гласувах с песимист,но ако бях такъв щях да замина някаде кадето е по оптимистично.Придържам се към Стефан за скептицизма,то на фона на ширещата се простотия и мръсотия няма как да съм оптимист.Искам да е чисто и подредено като във Австрия например,ама зад блока хвърчат пликчета с боклук от балконите.Хвърлящите ги са освен работници и началници...и кмет си имаме чуден,трупа пликчета на камари че и на други дава,чух скоро премиер ще става.Оптимистично.

Коментар

На времето бях чел че в доклад на ЦРУ пишело че до 2012 година няма да има държава България, дали е вярно не знам и какво са имали в предвид също, но ако приемем че са имали в предвид влизането в ЕС и падането на границите - то са били прави, дано не са имали нещо друго в предвид
                      А иначе аз съм си Реалист, не старадам от прекомерен оптимизъм, нито от Прекомерен Песимизъм. Факта че имам дете показва достатъчен оптимизъм за Бъдещето

Коментар

Супер си е България, само дето сички са се сдухали и несмеят, че ги и мързи, да се размърдат и да оправят кашата. Младите сме оставени "на сухо", а старите държът кокала и не пускат. Едно голямо скатаване...

Коментар

За съжаление, съотношението пред седмица беше друго..
                          Определено хората започват да стават песимисти и очаквам през февруари диаграмата да изглежда в полза на песимистите...

И мисля, че почти всички правят ЕДНА ОГРОМНА ГРЕШКА! Защото се виждат като част от обществото, а не индивидуалност! И се завличат с обществото в блатото!

А схемата е проста - ако аз съм се погрижил добре за себе си напред във времето, няма причина да не съм оптимист!

И това като го направи всеки, ето че ще станем нация от оптимисти!

Е ще има и тъжни хора, но пък те служат като база за сравнение и измерване на личните успехи!

Просто, ясно, грозно и вярно!

То всъщност западния оптимизъм се държи точно върху тия основи!
                          Последно редактирано от Volk; 12-12-08, 18:58.

Коментар

Ако темата бе "Оптимист ли сте за своето бъдеще?" бих отговорил с "да" - дай боже да съм здрав, моя си "двор" съм го наредил, но изляза ли от него - ГОЛЯМА СМРАД! Та дори и всички да станем преуспяли индивидуалисти-оптимисти, докато не започнем да мислим, работим и живеем в общество подчинено на общи правила и цели, не виждам причина да съм оптимист за бъдещето на България.

Коментар

Друг въпрос е че, съм песимист с наличния "материал" какво общество може да има в България, от което пък да излязат правилните политици и управници. С две думи - ни стадото, ни пастирите...

Коментар

Волк ,ще си позволя да ти опонирам
                                какво значи да се погрижиш добре за себе си занапред във времето?
                                Не разбираш ли че във тази държама всичко е относително-
                                Утре говедата ще решат че нямаш право да имаш лична ферма и какво -всичко заминава на кино
                                трябва да падне атомна бомба, да се изчисти всичко гнило и да се почне наново
                                трябва коренно да се промени мисленето на българите и тогава можеш да задаваш теми за оптимизма ,
                                да по условие всички са добри хора, само дето те натискат постоянно за да се качат на тебе и да те стъпчат за лично удоволствие.
                                и за съжаление аз тази промяна не я виждам в близкото бъдеще , а не искам да съм като всички да се ръгам и блъскам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X