Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От радиатори към подово отопление

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: От радиатори към подово отопление

Първоначално публикуван от MIK Преглед на мнение
    Май това подово е голяма наука.
    Добро утро! В света се ползва от преди век.
    А в някои части и от преди 20 века.

Коментар

Първоначално публикуван от Воден дух Преглед на мнение
      Съгласен съм с горните поправки.По скоро не съм разбран правилно.Ако пиша по -подробно и професионално ще стане отекчително.Да стъпката зависи от много неща:Изложение на помещението,остъкляване,външна изолация на сградата,предназначение на помещението , настилка на подовете, средна годишна температура и тн. тн.Компа го смята. При мен минимално допустимата е 5 см. , а максималната е 22см. От тази гъстота се определя мощноста на излъчване на серпентината.Може да се използва тръба 18x2 или 20x2 . Не е от значение разположението на мебелите в помещението.Максималната температура на топлоносителя е 44 градуса.Настилки на пода се допускат в широк диапазон.Има ограничение за дървени подове с дебелина над 18мм.и двойни подове.И за предпазните клапани накратко.За 22 години съм виждал две гръмнали инсталации поради не сработили клапани.Слава богу само с материални щети.Една камина с водна риза и един котел.На камината клапана беше оставен отвън и беше замръзнал?!? за да не протича и цапа вътре?!От повече глава не боли.За изолацията имам предвит за външните стени са тези дебелини за планински и полупланински месности за Бал. п-в без Гърция.А под подовото при нас максимума е 5 см. дебелина на изолацията.Не се допуска т.н. кори за яйца или релефна изолация.Пак стана дълго! ПП. За дължината забравих.При нас компа пуска до 110м. мак.Поради това,че топлоотдаването вече не е същото а не поради съпротивлението.Мога да имам на един обект серпентина дълга 100м. и такава с дължина 20м.Регулират се с изходящите вентили за поток.
      Много му вярвате на тоя "комп". Ако имаш една линия 100м, а друга 20м ще трябва да предвиждате и звукоизолация на колекторните кутии. Въпроса е наистина в съпротивлението, което трябва да бъде приблизително еднакво за да може скоростта на водата през регулаторите на дебит да бъде сравнителна еднаква. А топлоотдаването зависи от контактната повърхност и от едни други фактори. При тия дължини на линиите безгрижно може да ползвате тръба ф16, защото съпротивлението на 100м със сигурност е по малко от това на регулатора на дебит и темостатния клапан. Въпрос на сметки. От повече може да не боли глава, но се изпразва джоба.
      По отношение на мебелите смятам, че отново не си прав. Мястото където ще има непреместваеми мебели /шкафове, гардероби и т.н./ може да се заобиколи или да се нареди с голяма стъпка, все пак подовото е ЛЪЧИСТО отопление.
      Високата температура на подовата настилка вреди на обитателите на помещенията, а не толкова на самата настилка. Дори има норми за това. Противопоказни са най-вече на хората с съдови заболявания /разширени вени/. ТрЕбе и да се чете от време на време.
      П.П. Искам да внеса яснота, не се заяждам! Всеки който прави подово отопление /а и не само/ трябва да се стреми към висок професионализъм.

Коментар

Мисля,че форума е за споделяне.Спора за мен е излишен.Ако е само за спорта нямам време....Споделям как го правим при нас, възоснова на големия ни опит и патила.Ако преча просто изтриите или не се съобразявайте.Не мисля,че 10/12 лв.ще изпразнят нечии джоб или ще си купи по-голямо спокойствие.Хем да четем хем да не вярваме на компа....?!?На разположение съм за споделяне на лични.И за финал един въпрос ама без да ползвате компа.Коя сграда от българското средновековие е с хипокауст и къде се намира?Предварително се извинявам за историческия въпрос в този раздел.

Коментар

Имам питане.
          След като се положат тръбите на пода колко дебела трябва да е замазката.

Коментар

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
            Имам питане.
            Според мен: колкото по -тънка, толкоз по-добре.

Коментар

Още един въпрос.
              Колко тръба и как трябва да я сложа на хола 57 квадрата е.
              Коридор 6 квадрата и спалня 16.
              Вторият етаж ще оставя със радиатори.

Коментар

Имам питане.
                Според мен между 5 и 7 см.

Коментар

Още един въпрос.
                  Това, което съм виждал е през 5 инча. Комбинацията с радиатори не знам как ще се върже. Подовото иска около 30 градуса а радиаторите над 70.

Коментар

Още един въпрос.
                    Квадратурата на помещенияте не е единствения фактор за общата дължина на тръбата. Къща с къща еднаква няма в това отдавна съм се убедил. Така че: "рецепти" много, но точната е само една, като се види на място.

Коментар

Първоначално публикуван от Десислав Преглед на мнение
                      Квадратурата на помещенияте не е единствения фактор за общата дължина на тръбата. Къща с къща еднаква няма в това отдавна съм се убедил. Така че: "рецепти" много, но точната е само една, като се види на място.
                      Каква инфо още е нужна.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                        Това, което съм виждал е през 5 инча. Комбинацията с радиатори не знам как ще се върже. Подовото иска около 30 градуса а радиаторите над 70.
                        За всеки радиатор си има отделна линия (подаване/връщане), както и за всяка серпентина. За серпентините е нужен трипътен вентил и помпа.
                        Toyota Hilux '07 120 hp Double Cab
                        Mercedes w212 E350 4matic
                        Ducati Monster 600
                        O888795575

Коментар

Каква инфо още е нужна.
                          Десислав и прав, всеки обект е индивидуален и няма два еднакви. За да стане, както си му е реда си иска сметки. Топлинни загуби и печалби, отопляеми и неотопляеми помещения в къщата... не са 1 и 2. Но все пак казвам: За да стане ефективно отопление...
                          Toyota Hilux '07 120 hp Double Cab
                          Mercedes w212 E350 4matic
                          Ducati Monster 600
                          O888795575

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SAM_5215.jpg
Прегледи:1
Размер:195.8 КБ
ID:5242472
                            Ще има външна изолация както и от вътре.

Коментар

Каква инфо още е нужна.
                              Топлоизточник, изолации, разпределение на помещенията, денивелация на етажа, евентуално разпределение на мебели, подово покритие, желана температура на помещенията, при каква температура на флуида ще работи и т.н. Всичко оказва влияние върху работата.

Коментар

[ATTACH=CONFIG]288358[/ATTACH]
                                Ще има външна изолация както и от вътре.
                                Ти не си за тази тема. ТЕЦ не се вижда наоколо.
                                Твоята би трябвало да е съвсем друга: Как да се отоплявам разумно.
                                Съвет първи:забрави за вътрешна изолация.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X