Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От радиатори към подово отопление

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: От радиатори към подово отопление

4-6 см в тая панелка и още 3-4 см за реалните тръби и ще си удрям главата в тавана. Отпада.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
      При мен е комбинация,имам радиатори има и подово.Без помпа няма да стане.Двупътният вентил е задължителен,той и регулатор.Това от Вальо за дискомфорта ама хич не е вярноПо принцип подовото работи с 42-45гр.мах.Изолация под серпантините задължителна,тя се явява демпфер за термо разширенията и отражател насочващ топлото.Теракол флекс ти решава проблемът с напукването на фуги и отлепването на плочки.За преподсигуряване има и една синтетична армировка във вид на ситно нарязани силиконови влакна.За снадки забравяш,има си специфичен начин за нареждане на серпантините.Тръбите-добро решение трислойни.Това в началото топли в края студени-забрави,няма по-равномерно излъчване от подовото отопление.Дали ще е една или повече серпантини зависи от квадратурата на помещението.Добре е светнат човек на тази тема да ти напави сметките защото трябва да прецени и разположение на мебелите,все пак си е лъчисто отопление.
      Обобщи го!!
      יעבור
      «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
        ...
        айдеее, трислойни тръби, добре де, щом всички казвате, ще проверя колко струват. Мебелите не са интересни, защото подовото не е електрическо.

Някой да каже за специфичния начин за редене на серпентината, че да не откривам и него.

Коментар

Сега и аз да си кажа какво знам
          Подово отопление не се препоръчва при редица болести от алергии до високо кръвно. Специално за това има мног изписано в мрежата. Не се препоръчва и при наличие на много малки деца- има опастност да се възбуди алергия.
          За изграждането: Новите технолигии предоставят всичко необходимо. Обикновенно това се състои от пенополиуретанови плочи с дебелина на плътния слой 35мм и "пъпки" с дебелина 25мм от плътния слой. Между пъпките се редят тръбите. Както казаха колегите тръбите се полагат без снадки. Тръбите са полимерни. Не се хващаиде да ви правят подово с обикновенни макар и н-слойни тръби. Да не се започне безсмислена дискусия и обикновенните стават... но до едно време. Подовите отопления се правят от полибутиленови тръби. Само за протокола от по горното- ако приемем че апартамента има подова равнина с излолацията до момента имаме 60 мм надигане в нивото. След това се прави замазка със специални пластификатори 20мм над пъпките и после окончателното покритие. Преди поставянето на замазките по стените наоколо се поставя демпферна лента за обиране на линеините разширения. Реденето на тръбите се прави според проект. Взима се под внимание и подредбата на мебелите даже. Обикновенно за апартаментска инсталация се правят отделни кръгове за всяка стая, като всичко двойки тръби се обединяват в едно колекторно табло за подово отопление. Има два варианта с трипътен вентил с терморегулатор и с помпа с терморегулатор. Аз лично предпочитам помпата- постига се бързо темпериране на цялата площ.
          Да поясня нещо за подовото отопление- в теорията му се казва подово лъчисто отопление. От това следва че големия процент топлообмен е чрез лъчение, а малкия от конвекция. Поради тази причина температурата на водата варира от около 18 до 30 градуса - в този интервал лъчението е най- голямо. Според хигиенните норми температурата на пода не трябва да предминава 30 градуса. Презумцията е че човек чуства температурата на околната среда с краката си. АКо те са на топло целия се чуства добре.
          Да предупредя водното подово отопление е много хубаво нещо, но като всяко хубаво нещо е доста скъпо. Всеки може да си направи сметка колко ще му струва само разводката за тръбата на метър на една стая - цената на линеен метър тръба по количеството тръба. За битови цели серпентината се полага на 15-20 см разстояние от тръба до тръба. като се реди двойка тръба от центъра на помещението към стените.
          Ако говорим за икономии подовото отоление е по ефективно и спецификата на температурата която се ползва би трябвало да е по икономично от нормални радилатори. Но теорията се различава понякога от практиката и за това е трудно да се каже как ще се промени сметката.
          Ако мога да съм полезен с информация съм на линия
          Land Rover Defender 110SW 300tdi

Коментар

При мен направих така: върху бет. плоча наредих фолио, след това 2 см. фибран,дебел найлон,арматурна мрежа с око 20 см. и започнах да опъвам тръбите както си води арматурната мрежа от единия край на стаята до другия през 20 см. като се избягват местата където биха стояли гардероби и др.,пристягам я със свински опашки през 1 м. а на самия ер по две . Ако стаите са студени се комбинира и с радиатор (никога не е излишен)или се намалява растоянието между тръбите. Тръбата е бялата с алуминиева вложка Ф 16 .За подово отопление са малко по дебели от другите ,които се ползват за парно (едва забележимо).Другия вариант е от медни тръби.Ако е нормална стая 15-20 кв.един кръг, 20-25кв. два и т.н. След това замаска от 3 до 5 см. Ако има няколко кръга ,може и от други стаи ,всички изходи се збират в два колектора ,студен и топъл,а от там с две тръби в помпена група ,която е специално направена за подово отопление и не пуска по гореща вода от 60 градуса (дори се регулира) към подовото , защото ако пусне става страшно -нацепена замаска,нацепен теракот,сплескани тръби на подовото. Ако не ви се инвестира в помпена група подовото се подвързва към студената вода на парната инсталалация ,но това е само за локално парно. А къде би стоял топломера -не знам.
            ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              айдеее, трислойни тръби, добре де, щом всички казвате, ще проверя колко струват. Мебелите не са интересни, защото подовото не е електрическо.

Някой да каже за специфичния начин за редене на серпентината, че да не откривам и него.

http://www.otoplenie.bg/articles/view/14/381

Май горе долу така трябва да изглежда. И аз си произведох това лято подобно но още не съм го изтествал.

ПП. Упсссс ако съм направил неправомерна реклама ме трийте.
              Последно редактирано от Жоро Нешев; 15-10-09, 22:29.
              0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Ако ще слагаш Фибран например,той и достатъчно плътен,2 см.са ти достатъчни.Върху него 4 мм.арматурна мрежа.Тръба има от 16 до 20 мм.примерно,твой избор.Замазка 4см.но по-добре 5см./тя се явява и солиден акумулатор на топлина/.Сложи и плочките м/у 7 и 10 мм.Смятай сега с колко ще ти се приближи таванътКолегата от горният пост е прав,пропуснах че и отстрани се слага демфер от изолацията.Виж за алергиите съм готов да поспоря от личен опит с моето дете.От години в детската стая е подово отоплението а тежката дихателна алергия я пратихме в небитието.И за икономическата ефективност също съм на различно мнение от неговото.Аргументирам се:За да загрея помещенията които са с отоплители ал.радиатори подавам 60-65 гр.топла вода.За подовото 40 гр.Е колко гориво ми отива да загрея водата/11 гр.входяща t/ до горните нива!?!
                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Опсс писали сме заедно , сори.
                  ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

Коментар

Съгласен съм за икономията, но не винаги хората разсъждават така. Ако се прави подово на едно жилище, то най-често се прави на главните помещения и хората си пускат всичко да работи "защото" е по- икономично и накрая сметката е по- голяма. За това казах че не винги нещата са такива каквито си мислим. Има толкова много други фактори...
                    Просто в бранша водното подово си е лукс особено за БГ.
                    Land Rover Defender 110SW 300tdi

Коментар

Първоначално публикуван от SIMOCOREX Преглед на мнение
                      Съгласен съм за икономията, но не винаги хората разсъждават така. Ако се прави подово на едно жилище, то най-често се прави на главните помещения и хората си пускат всичко да работи "защото" е по- икономично и накрая сметката е по- голяма. За това казах че не винги нещата са такива каквито си мислим. Има толкова много други фактори...
                      Просто в бранша водното подово си е лукс особено за БГ.
                      Факторите са наистина много.Отоплявам 1310 кв.м.Имам подово в помещение с височина 3.60 м.което трябва и да се вентилира.Не знам по ефективен начин за отопление на такова помещение.И то без да изстива независимо дали работи вентилация и колко врати се отварят и по колко пъти.Да спомена че цялата сграда е термоизолирана и това също е важен фактор.Имам три потока на подгряване,подово,радиатори и топла вода за 18 бани,3 фамилни кухни и една ресторантска.От един котел на природен газ.Е подовото ми е най-икономичният консуматор а отоплявам с него доста голяма част от сградата и то помещения които са изложени на най-често охлаждане.Не е зле да споменем и за динамиката на подовото-около 70 ч. след пълно изключване продължава да отдава топлина.Всички замазки са ми с дебелина 6 см.и това явно има значение.
                      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Хипокауст...

Това му е името... Преди Хънтъра са го пробвали и римляните, с минерална вода под пода...

Е с по-малки помещения, ама дотам са им били възможностите!

Всички дървени и псевдодървени /ламинат/ материали имат ограничение от 29 градуса.

Това е и западния стандарт за топлина на пода , германския май беше 30...

Това работи при жестока топлоизолация на къщата, поне 10 см. вата, на външните стени...

При нашата култура на топлоизолиране - фибранчета и "стереопори", по изчисления на Баш майстора, всички отопления с подово и дървен под са кауза пердута!
                        Последно редактирано от Volk; 16-10-09, 20:29.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                          Хипокауст...

Това му е името... Преди Хънтъра са го пробвали и римляните, с минерална вода под пода...

Е с по-малки помещения, ама дотам са им били възможностите!

И инките с глинени тръби

Коментар

Малко оффтопик...

Понеже преди години се занимавах с това - един интересен случай!

Около 30-те години в София, точно когато са се строили сегашните кооперации в центъра е било много модерно "лъчистото" отопление, демек вкарани медни тръби в стените.

Един колега обещал на клиент в някаква кооперация около Възраждане да му го възстанови...

Добре, обаче се оказва че в котелното в мазето визат около 300 медни тръби от цялата сграда, "прецизно" изрязани с флекс - до самата стена.

Нашия се въртял и чесал, пък случайно докато ровил старата документация видял името на немска фирма, тази която ги е монтирала.

И тук почва купона, открил фирма със същото име, свързал се и след седмица получил план с точно отбелязани тръбите за въпросното жилище!

И всичко бил точно!

Коментар

Никой не споменава "fan coil units"-виждали сте ги по обществени сгради и офиси.Стават ли за замяна на същесвуващи радиатори?Според мен са много добри за отопление (охлаждане),при наличие на топла/студена вода.
                              0+

Коментар

Първоначално публикуван от Emil (0n4o) Преглед на мнение
                                Никой не споменава "fan coil units"-виждали сте ги по обществени сгради и офиси.Стават ли за замяна на същесвуващи радиатори?Според мен са много добри за отопление (охлаждане),при наличие на топла/студена вода.
                                Прекалено шумни са , задръстват се с прах, искат жици...

По принцип май най-добре са си старите чугунени радиатори!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X