Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От радиатори към подово отопление

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: От радиатори към подово отопление

Първоначално публикуван от Десислав Преглед на мнение
    Топлоизточник, изолации, разпределение на помещенията, денивелация на етажа, евентуално разпределение на мебели, подово покритие, желана температура на помещенията, при каква температура на флуида ще работи и т.н. Всичко оказва влияние върху работата.
    Котел на твърдо гориво.
    Снимката и по горният пост съм писал какво е 1ви етаж а на втори 4ри спални.
    5 см стериопор от вън а вътре карто и вата.

Коментар

Да бе... я сподели с какво мислиш да се отопляваш..? ------------------->>>>>>>> видях малко късно - котел твърдо гориво.
      И защо не си направих ОВ проект за да не окепазиш хубавата къща?

За какво ще се ползва къщата - постоянно ли ще се живее или само уикендите?
      Toyota Hilux '07 120 hp Double Cab
      Mercedes w212 E350 4matic
      Ducati Monster 600
      O888795575

Коментар

Първоначално публикуван от torozoff Преглед на мнение
        Да бе... я сподели с какво мислиш да се отопляваш..?
        И защо не си направих ОВ проект за да не окепазиш хубавата къща?
        Нали писах дърва и въглища.
        Вилата е в гората на снимката се вижда.
        Със същият котел отоплявам 3 етажа по 130квадрата плюс подземен гараж.
        Мощтност имам но питам как да направя първият етаж на подово.

Коментар

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
          Нали писах дърва и въглища.
          Вилата е в гората на снимката се вижда.
          Със същият котел отоплявам 3 етажа по 130квадрата плюс подземен гараж.
          Мощтност имам но питам как да направя първият етаж на подово.
          Според мен ако нямаш опит в тази насока и си решил ти да си го правиш ще се сблъскаш с много засади по пътя. Изчети темата отначало и си изваждай специфични питания на които тук ще ти отговорят най-вероятно. Другият вариант-професионалисти в бранша. Имам едно питане обаче на тема изолации. Първо кой ти даде акъл да изолираш и отвътре, и кой ти даде същият да размениш местата на изолациите?!? Минералната вата е перфектната изолация но когато е ОТВЪН. Стиропора ако е от нашенският просто го забрави, пари хвърлени на вятъра и куп проблеми за в бъдеще време. Обосновка: няма добавки против гризачи и много бързо ще почнеш да ги чуваш как го гризкат за десерт. Другото е че е спойка от отделни гранули и с времето губи обем та да не установиш че мазилката след време се крепи само на рабицата а под нея нама нищо.Съвета ми е да инвестираш още някой и друг лев в по-качествен материал. И сега за изолацията ОТВЪТРЕ. Защо искаш да изгубиш акумулиращият евект на стените и да си вкараш мухалът в стаите?
          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
            Според мен ако нямаш опит в тази насока и си решил ти да си го правиш ще се сблъскаш с много засади по пътя. Изчети темата отначало и си изваждай специфични питания на които тук ще ти отговорят най-вероятно. Другият вариант-професионалисти в бранша. Имам едно питане обаче на тема изолации. Първо кой ти даде акъл да изолираш и отвътре, и кой ти даде същият да размениш местата на изолациите?!? Минералната вата е перфектната изолация но когато е ОТВЪН. Стиропора ако е от нашенският просто го забрави, пари хвърлени на вятъра и куп проблеми за в бъдеще време. Обосновка: няма добавки против гризачи и много бързо ще почнеш да ги чуваш как го гризкат за десерт. Другото е че е спойка от отделни гранули и с времето губи обем та да не установиш че мазилката след време се крепи само на рабицата а под нея нама нищо.Съвета ми е да инвестираш още някой и друг лев в по-качествен материал. И сега за изолацията ОТВЪТРЕ. Защо искаш да изгубиш акумулиращият евект на стените и да си вкараш мухалът в стаите?
            Първо мисля да изолирам вътре после от вън и върху стериопора да сложа къмък.

Коментар

На повечето от питанките не си ми отговорил, но това е без значение, по-важнжто е ти да си отговориш. Не камък а и космотехнологии да измислиш гадинките винаги си намират място откъдето да се вмъкнат. Особено пък за къщичка в гората където е пълно с гадинки....
              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                На повечето от питанките не си ми отговорил, но това е без значение, по-важнжто е ти да си отговориш. Не камък а и космотехнологии да измислиш гадинките винаги си намират място откъдето да се вмъкнат. Особено пък за къщичка в гората където е пълно с гадинки....
                Добре де ти какво ме би посаветвал.
                Имаш снимка проект и идея.
                Слушам аз незнам как да го направя и за това пиша тук.

Коментар

Добре де ти какво ме би посаветвал.
                  Имаш снимка проект и идея.
                  Слушам аз незнам как да го направя и за това пиша тук.
                  Ако въпросът ти е за изолациите- минералната отвън и в/у нея слагай каквото ти душа иска. И камък става има си технология. Вътрешната я забрави, тя и сама по себеси е излишна според мен. Праскай си гипсокартона и това е. За подовото темата е дълга и друга, пак ти казвам ако нямаш познания в тази област намери хора със знания и опит. Не е толкова просто колкото изглежда. Понеже ще имаш два вида отопление а и вероятно и бойлери тръгни от там че трябва да разделиш подаването на топлоносителя на три. И понеже подовото работи с по-ниска темп. ако искаш да е технически издържано мислиш за управлението му. Трипътният вентил е все още скъпо решение но има и евтино и елементарно-двупътен. После помпата, там вече като се сметнат серпантините. Хубаво е отсега да имаш горе-долу идея какви и къде ще са ти мебелите в помещенията с подовото за да си планираш нареждането на серпантините. Изолация под тях и отстрани покрай стените за да поемат динамичните разширения. Замазка / тук някой каза колкото по-тънка по-добре но е в грешка/ мин 5 см., с пластификатор против напукване. какво ще е подовото покритие в/у замазката /от значение е при смятането / и още много други. Ще помагаме ама така дистанционно ще е доста трудно.

Коментар

Нека да припомня, че наред с плюсовете подовото има един същесвен минус. Инертността. Ако тази къщичка се използва като вила т.е. се използва само едно или две денонощия в седмицата. Подовото няма да е най-разумното решение.
                    Ако къщата беше моя и я обитавам така отоплотелната инсталация щеше да е радиатори на всякъде + конвектор за голямото момещение долу /за по-бързо загряване долу/. И другата разлика е, че ако ползвам вата ще е каменна, а не минерална.

Коментар

valkov.val, и за отоплението, и за изолацията е писано по принцип доста. Това може да свърши работа за обща култура и, за да има човек понятие. За реалното изпълнение и на двете (предвид, че и обектът ти не е особено малък) си трябват професионалисти.
                      Вътрешната изолация изобщо е компромис - когато изпълнение на друга не е възможно, или по финансови причини, или по каквито и да било други. Ако целиш по-добра изолация, просто направи по дебел слой отвън. И друг път е ставало въпрос: Изолация от пенополиуретан, или пенополистирол върху фасадата също е компромисен вариант, наложен от практиката при реновиране на стари сгради, неясно защо за мен, установил се тук при ново строителство. Изолацията трябва да е част от стената, дали материалът за нея ще е сам посебеси изолационен, или такъв (изолационен) ще е интегриран, е въпрос на допълнително решение. Добър вариант (и препоръчан от мен) за който при теб вече е късно е стената да е изградена по следният начин: Вътрешен слой от единични плътни тухли, външен слой от единични решетъчни тухли и изолационен материал между тях, дебелината на този слой е въпрос на изчисления, но напрактика (а и ти май си на морето) са достатъчни 5-7см. - удачно решение за този материал е минералната (стъклена) вата.
                      Най-общо за подово отопление: Плаващ под, термоизолационна замазка, лъчева термоизолация непосредствено под слоя, в който са тръбите (или съответно - проводниците) и еластичен материал за този слой.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Да има логика в това. Бавно загрява и още по бавно изстива. При мен около 70!ч. след спиране но нямам замазка по-тънка от 7см.

Коментар

Мерси Момци ще се ходи при специалисти това вече е ясно.
                          А за замазската са ми останали 6см дограмата вече е сложена мисля че стигат.
                          тоес 5см и 1см гранитогрес.

Коментар

Здравеите и от мен!! От доста време попрочитам това и онова което пишете и дискутирате !! Да да се обадя и аз! В далечната 86 г,празнувах нова година в Стоян Майсторов в Разлог, та там видях как в една готварска печка са сложили малка серпентина над фурната и радиатор в спалнята!! ЯЯЯ идея що и аз да не направя нещо подобно в къщи,и без това родителите ми по цял ден палят печка от долу!Само че ми доиде идея да махна тухлите и на тяхно място да направя водни ризи.В ония времена кой ти бе чувал за камини и печки с водни ризи??Направих така печката и се отоплявах няколко години.Доиде ми идеята за модернизация,над фурната пуснах 5 тръби по един цол,да може пламака га ги облизва и допълнително топли!!РЕкох си ами защо да не хвана и пламъка в кюнците?? Взех метална тръба ф130 която ползвам за кюнец,върху нея надявам втора ф160 заварявам ги за да се получи водна риза с около 7.8 мм водна стена .Понеже готварската печка има отвори за два кюнеца ,шо да не им подобря горенето с извеждане на два комина,тоест два кюнеца с две водни ризи?? Речено сторено!!Да ама сега получената топлина ми доиде много!! Ремонт на първия етаж,радиатор в спалнята,100л.боилер с мантел,плюс серпентина за слънчев колектор.Доиде ми и идеята за подово в голямата стая!! Кои ти бе чувал за подови тогава?Тъкмо се бе появил три слоиния маркуч даже и с поръчка ми го доставиха! А пък някой да ди даде съвет?? Няма!Изправих пода със замазка,положих 3см фибран послан добре с полиетилен, за да не се намокри изолацията,а намокришли я, отпишия!Ами сега как да навия маркуча? Ако почна от единия край,до другия водата ще истине?Да го правя на два кръга -сложно!Тогава ми щукна започвам в крък от края,навивам до центъра и кръгом обратно покраи навитото до началото.Тогава имаме топъл ,студен! Макар че като поработи и разликата в температурата на входа и изхода почтине се усеща! Ами сега как да го закрепя?Взем ах 10 см греди и го претиснах с тях към пода,между гредите го залях със замаска исползваикиго за ниво като майки.След като повтвърди преместих хредите върху замазаното и замазах останалото!! Еехх де ти тогава скари де ти свински опашки??Мои приятел плочкаджия от старото матриал ми налепи теракота с около 1см пясък,вар и цимент по негова рецепта от време оно. Вече почти 20 додини нее мръднал!! Казвам го най сериозно!!По същия начин направих подово и в банята,кеф голям!! Тогава като пощуря народа :Даваи Фъре и аз искам ! Кога почваш в нас ,за две години над 50 къщи съм направил!!Еехх минали години!! Някой ден ще снимам "Ядреният център" и ще ви го покажа,ако има интерес разбирасе!! Чичко ви Фър
                            Най-добре е да имаш богати приятели!!!
                            Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Valkov, замислял ли си се за отопление на климатици? По-евтино като първоначална инвестиция, евтино по време на експлоатация. При положение, че няма да се ползва постоянно, подовото е лошо решение.
                              Аз лично мисля да слагам климатици. Това ми спестява дебела подова замазка, а оттам време за съхнене и т.н.
                              За вътрешната изолация са ти го написали вече. Само за стиропора не бих се съгласил. На моята вила няма никакви индикации нито за гадинки нито за загуба на обем.

Коментар

Мерси Момци ще се ходи при специалисти това вече е ясно.
                                А за замазската са ми останали 6см дограмата вече е сложена мисля че стигат.
                                тоес 5см и 1см гранитогрес.

Тези пет сантиметра са крайно недостатъчни. Значи, забравяш за плаващ под и термоизолационен слой. Направи една съвсем тънка изравнителна замазка (напрактика шпакловка) от каквото и да е и положи върху нея поне лъчева изолация. Имай предвид, че без тези слоеве, интензивно ще загряваш цялата конструкция на сградата, което при положение, че живееш постоянно в нея и в същото време си осигурил ефективна външна изолация не е превратен проблем, но при положение, че това е сграда за временно обитаване е много нерационален вариант.
                                Като обобщение: Ако още не си предприел стъпки по отоплението (закупуване на елементи за инсталацията, закупуване на материали и пр.) - смени си концепцията. Май наистина отоплението с климатици е най-удачният вариант.
                                Последно редактирано от davc; 12-01-11, 14:14.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X