Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От радиатори към подово отопление

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От радиатори към подово отопление

Разстановка:
    апартамент, поробен от Топлофикация. Вопиеща нужда от ремонт, дограма и изолация, но това като му дойде времето. Отвратителни чугунени радиатори, които греят слабо и главно в горната половина на стаята. Т.е. не са радиатори, а по-скоро конвектори. Краката студени, каквото и да се прави.

Та, начална идея: да се вкара парното в пода, а радиаторите - на скрап.

И тук почват разсъжденията. Съществува ли такава практика? Готови градивни елементи? Как се осигурява хем да се регулира, хем да топли равномерно в цялата площ? Как се "осчетоводява топлинно" тази иновация?

Топлинното счетоводство не ме бърка особено. Между спрени радиатори и радиатори на макс през целия сезон разликата в начислената топлина е около 15%, ** ** *** ******* *************** * ******** на топлинните счетоводители. Въпросът е дали ще решат да начисляват ПОВЕЧЕ от радиаторите на макс.

Представяме си някакви тръби, които ще взидаме в пода. Метални? Пластмасови? Съображения за диаметъра, разстоянието между две съседни? Да има ли изолация под тях? Една серпентина през цялото помещение или няколко отделни, в паралел?

Какво правим с регулацията? Ако намалим водата от крана, тръбата ще е топла в началото си, после ще изстине и подът ще е различно топъл в различните си части, което не щем. Ако я пуснем на макс, ще е равномерно, но ще ни пари на краката. Идват ми на ум идеи за помпа, която да върти водата локално, за да изравни температурата, а топлата вода да се смесва към кръга. То и с локален топлообменник може, но все пак търсим бюджетно решение.

Давайте идеи, сведения?

До: От радиатори към подово отопление

Започни от това има ли човек в семейството с разширени вени, или затруднено кръвообращение?

Коментар

На кой етаж е апартамента? Ако не е много високо една каминка с водна риза и готово. Аз така съм го решил проблема. Стига да имаш комин де
      [IMG]http://forum.offroad-bulgaria.com/attachment.php?attachmentid=79977&stc=1&d=1237313877[/IMG] Дискавъри 2 , ТД5

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
        Започни от това има ли човек в семейството с разширени вени, или затруднено кръвообращение?
        май няма, но каква е идеята?

Първоначално публикуван от egbelev Преглед на мнение
        На кой етаж е апартамента? Ако не е много високо една каминка с водна риза и готово. Аз така съм го решил проблема. Стига да имаш комин де
        А, ако аз ще си произвеждам топлината, знам какво да направя. Въпросът е да се ползва това, което Топлофикация уж доставя.

Коментар

Ясене, подовото парно не търпи високата температура която идва за радиаторите. Пари, а може и плочките да се напукат и отлепят. Трябва ти намалител на температурата! Може би някакъв термодатчик който да пуска топла водичка когато изстине в тръбите и както писа помпа да върти водата локално! Ще ми е интересно решението!
          יעבור
          «И това ще мине»

Коментар

При всички положения резултата ще е в пъти по-добър от радиаторите, бъде сигурен. Серпентината е добре да се сложи върху топло изолация - иначе ще топлиш и тавана на тези от долу. Серпентината задължително с "пластмаса", най-добре обаче от тръбите които са трислойни с единият слой метално фолио. Никакви снадки вътре, серпентината се полага като спирала тъй че топлата идваща да е до студената отиваща си и така наясякъде да е равномерно разпределена топлината. Имай в предвид че върху серпентината плочки се се лепят с добавяне на някакъв специален препарат който позволява при затопляне и изстиване да не се пукат фуги и т.н. Регулацията е елементарна, слагаш си един управляем вентил който пускаш и спирах с електронен термометър който е в помещението и прави обратна връзка в класическият и смисъл. Има и нещо много важно... внимавай с входната температура... Ако вземат да ви пуснат 90 градуса и нещо объркаш с обратната връзка ще вземаш уроци по нестинарство... Това е и най-комфортното отопление, нищо друго не е е толкова приятно... Ако ти трябват и практически наблюдения идвай у нас да пробваш...
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
              Ясене, подовото парно не търпи високата температура която идва за радиаторите. Пари, а може и плочките да се напукат и отлепят. Трябва ти намалител на температурата! Може би някакъв термодатчик който да пуска топла водичка когато изстине в тръбите и както писа помпа да върти водата локално! Ще ми е интересно решението!
              Никакъв проблем, правят се два кръга като от малкият към големият (подовото) се вкарва вода само когато температурата му спадне под определена граница... Прави се с двупътен вентил...
              VPetrov.photography

Коментар

Вкъщи сме на газ, тръбите вървят по пода и не сме имали проблеми с гранитогреса.
                Температурата достига до над 90 градуса ... нещо непосилно за топлофикация

Коментар

Решението е елементарно, слага се температурен вентил на изхода на кръга, щом започне да излиза гореща вода, се затваря автоматично.. т.е. пода вече е топъл...

С подово в къщи няма да можеш да си обуеш обувките и щ есе чувстваш все едно си стоял на пост пред мавзолея..

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                    Серпентината е добре да се сложи върху топло изолация - иначе ще топлиш и тавана на тези от долу.
                    Не е само добре, а е така да се каже задължително!
                    יעבור
                    «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Разстановка:
                      апартамент, поробен от Топлофикация. Вопиеща нужда от ремонт, дограма и изолация, но това като му дойде времето. Отвратителни чугунени радиатори, които греят слабо и главно в горната половина на стаята. Т.е. не са радиатори, а по-скоро конвектори. Краката студени, каквото и да се прави.

Та, начална идея: да се вкара парното в пода, а радиаторите - на скрап.

И тук почват разсъжденията. Съществува ли такава практика? Готови градивни елементи? Как се осигурява хем да се регулира, хем да топли равномерно в цялата площ? Как се "осчетоводява топлинно" тази иновация?

Топлинното счетоводство не ме бърка особено. Между спрени радиатори и радиатори на макс през целия сезон разликата в начислената топлина е около 15%, ** ** *** ******* *************** * ******** на топлинните счетоводители. Въпросът е дали ще решат да начисляват ПОВЕЧЕ от радиаторите на макс.

Представяме си някакви тръби, които ще взидаме в пода. Метални? Пластмасови? Съображения за диаметъра, разстоянието между две съседни? Да има ли изолация под тях? Една серпентина през цялото помещение или няколко отделни, в паралел?

Какво правим с регулацията? Ако намалим водата от крана, тръбата ще е топла в началото си, после ще изстине и подът ще е различно топъл в различните си части, което не щем. Ако я пуснем на макс, ще е равномерно, но ще ни пари на краката. Идват ми на ум идеи за помпа, която да върти водата локално, за да изравни температурата, а топлата вода да се смесва към кръга. То и с локален топлообменник може, но все пак търсим бюджетно решение.

Давайте идеи, сведения?
                      Ако не те притеснява, заповядай да се запознаеме. Мисля, че по темата зная повече от Кърлев(оня от защитата на потребителите)
                      В топлофицирана сграда живея и не се оплаквам от високи сметки.
                      Ако ти е интересно как става - просто звънни.
                      Пробвали сме всичко: мазут, нафта,ток. Накрая подкупихме Вальо и ни пусна топло.Амо то е само за присъединяването, да не си помислиш, че не си плащаме по топломер в абонатната.

Коментар

Не е само добре, а е така да се каже задължително!
                        Една от целите в случая е да обере температурните разширения..

Иначе опре ли се замазката в две колони надига с микрони средата на стаята и всичките плочки стават като пуканки!

Коментар

все се надявах да има хитрина без помпа. Това дето Volk го пише донякъде става, но ще докара пулсации в температурата. Иначе и обикновеният радиаторен термовентил става (той не е трипътен).

За изолация отдолу не съм сигурен - на съседите това им е тавана, той конвективно трудно се охлажда, а радиационно при тези температури - хич. Я се загубят 15%, я не - и това при положение, че което преразходвам аз, ще го спести съседа отдолу, а все едно плащаме общо (спмоенах ли на топлинното счетоводство роднините?).

Още не разбирам за краката и обувките - ползвал съм електрическо подово отопление и си е рахат. А водното си има куп предимства.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                            Една от целите в случая е да обере температурните разширения..

Иначе опре ли се замазката в две колони надига с микрони средата на стаята и всичките плочки стават като пуканки!
                            Ъхъ, личен опит!!
                            Да ги бях снимал преди няколко години, ама бях бесен и не се сетих!
                            יעבור
                            «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Още не разбирам за краката и обувките - ползвал съм електрическо подово отопление и си е рахат. А водното си има куп предимства.
                              Значи кръвоносната ти система е на шест!

Топлината /и ракията/разширяват и отпускат кръвоносните съдове, а това е проблем за връщащата система на кръвта.....

Нали е пасивна - с клапи..

При разпъване на кръст са умирали от спиране на кръвотока.. Най-гадната смърт!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X