Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Климатици и Термопомпи - направи/доправи си сам

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от kalibbg Преглед на мнение
    Отоплявам 200 /около 570 кубика/ квадрата добре изолирани в Драгалевци с 16 киловатово ГРЕЕ... На предела на възможностите му е - поддържа 21 градуса в големите студове като го пренастройвам на 45 градуса на изходяща вода... Следващата зима ще се мъча да го заранвам през деня със 17КВп фотоволтаични панели... Най-вероятно ще се наложи да сложа бъферен съд
    Това термо помпа ли е? Какъв разход на ток дава?
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение

Това термо помпа ли е? Какъв разход на ток дава?
      Тук важно да е се пита кога какъв разход дава,че при едни температури едно при други друго.
      Изолацията както каза колегата е мнооого важна.
      Освен това е важно какво се ползва за излъчване на тази топлина т.е. подово,конвектори,радиатори и т.н.
      А важно е и къде е външното тяло.
      Абе много важни неща има на база разход.
      А същият е най-меродавно да се даде на база сезон като общ разход разделен на месеци.
      Другото е приказки от шипковият храст.
      От зимата също много зависи как ще е и до кога ще е отоплителният сезон.
      Няма страшно в умирачката...
      Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение

Тук важно да е се пита кога какъв разход дава,че при едни температури едно при други друго.
        Изолацията както каза колегата е мнооого важна.
        Освен това е важно какво се ползва за излъчване на тази топлина т.е. подово,конвектори,радиатори и т.н.
        А важно е и къде е външното тяло.
        Абе много важни неща има на база разход.
        А същият е най-меродавно да се даде на база сезон като общ разход разделен на месеци.
        Другото е приказки от шипковият храст.
        От зимата също много зависи как ще е и до кога ще е отоплителният сезон.
        Знам че всичко е относително, искам просто да направя някакво сравнение с газта. При мен например в най-студените дни стигам до 15 м3 на ден, в по-топли 6-7. На сезон е най-точно, с уговорката според зимата. Някакви груби сметки все пак.
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

Коментар

Пак казвам сметките няма да излязат верни.
          И ще ти кажа защо.
          Ти топлиш апартамент с газово котле и радиатори.
          Той топли апартамент с термопомпа и конвектори/подово.
          Ако сте и двамата в Драгалевци да речем слънцето играе еднакво и за двамата както и температурите.
          Остава изложение,изолация и т.н. да ви съвпаднат до някъде.
          И пак ще сте космос разлика.
          Щото утре ти взимаш термопомпа като неговата щото там му работи добре и ти харесва разхода.
          Ама ти имаш радиатори и нямаш други отоплителни тела.
          Тия радиатори искат поне 60 градуса да си правят конвекцията така както е зададена от производителя и да отделят това дето производителя е дал при тази температура,
          Да ама тази термопомпа само ги сънува тия градуси.
          И се оказва,че да държи по-ниски от тези и се налага да работи яко на нагреватели(електрически разбира се) и по-малко на термопомпа.
          Разхода....е ясно къде е...ама на всичкото отгоре и жегата не е тази дето си очаквал.
          Другият полов орган е че ти имаш 2 контурен котел и имаш и топла водица и парно едновременно.
          Термопомпата тоя филм го не може.
          Или жега или вода...ти избираш кое ти е приоритет.
          А да и веднъж седмично грееш бойлера пак на нагревател да трепеш гадовете,че градусите пак са малко.
          И те така с икономията.
          Мога една библия да изпиша по темата ма ....няма файда ...
          Та тия съвети и други такива споделям само с другари на маса когато ми ги искат.
          От мене толкова...

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
            Кажи нещо за мощностите, съответно и фреона, както какво грееш с тях и как се справят.
            Ако споделиш и нещо за разхода, за което съм сигурен, че имаш статистика, също няма да е лошо.
            Грея етаж около 100 квадрата, една голяма дневна с подово и три спални с радиатори. Това е разхода за февруари. НО тъй като ни няма по цял ден и се прибираме вечер, ТП е настроена да поддържа в стаите 16 гр. А като се приберем вечер пускам климатици в стаите, които ще обитаваме. В края на месеца се включва и водната ТП и затова има скок но за малко, месецът беше топъл. Това е оптималният ми вариант за отопление сега. Ако надуя навсякъде да поддържа 22-24гр. е Х2 и нагоре

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_2022-04-25-19-20-30-305_com.coolkit.jpg
Прегледи:549
Размер:77.7 КБ
ID:6850940

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение

Интересно ми е как са свързани топлообменниците, за да работят заедноо в тандем и двете ТП.
              Последователно. Първо въздух-вода, след това водната. Идеята е максимално доближаване на температурите първичен-вторичен кръг. Тогава и ТП са най ефективни. Първо въздушната се мъчи от 16 гр. да вдигне водата до 25 гр. После водната до 35 гр. и повече. Входящата температура на въздуха на първата варира, но на втората (на водата) е относително постоянен около 10гр.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение

Грея етаж около 100 квадрата, една голяма дневна с подово и три спални с радиатори. Това е разхода за февруари. НО тъй като ни няма по цял ден и се прибираме вечер, ТП е настроена да поддържа в стаите 16 гр. А като се приберем вечер пускам климатици в стаите, които ще обитаваме. В края на месеца се включва и водната ТП и затова има скок но за малко, месецът беше топъл. Това е оптималният ми вариант за отопление сега. Ако надуя навсякъде да поддържа 22-24гр. е Х2 и нагоре

С тия 500kW каква температура докарваш когато сте у вас ?

Понеже още мисля мощността на ТП-та, това което си направил е единият от вариантите.
                Климатиците ще са три, в двете спални и хола, и предвид преоразмерените радиатори които към момента няма да махам от хола и едната спалня, мога да вържа и тях като допълнителна опция.
                Лошото е, че не знам излишъка от енергия през лятото дали и колко ще качи разхода само за БГВ, в сравнение с по-малката ТП.

Малката ТП ще е 6÷7kW, а голямата мога да я докарам към 10kW.

Буфера който съм измислил е 170л, но не знам дали ще може да обира пиковете на голямата, когато грее само БГВ.
                ТП ще виси на 5м отвън на стена, и смяната за експерименти и емпирични резултати ми е тегава към тоя момент защото не мога да я премонтирам сам, та разчитам на възможно по-точни предварителни сметки.

Само за двата радиатора в хола и спалнята са ми необходими 5÷6kW, които няма да са достатъчни с малката ТП.
                Идеята е комбинация като твоята, а не основен отоплител, та не ми пречи да пусна едни тръби и да видя дали ще смогва, и с какъв разход.
                Ако на малката ѝ идват в повече, винаги мога да врътна крановете и да грея вода, баня, кухня и евентуално едната спалня, която така или иначе е съседна на кухнята, и ще трябват само 1.5m тръби до проекторадиатора в нея.

Тоя вариант пò ме устройва, защото е опционален и може да се доизгради когато ми е удобно, ако въобще го направя.

При варианта с голямата ТП всичко трябва да се върже още в началото, като 6 месеца ще грея само вода с компресор 2.2kW (а може и 2.4 да беше ).

Другата причина поради която не ми се занимава с радиаторите от чугуний е, че вътре би трябвало да са пълни с боклуци от употребата им преди повече от 20г, което ми скапва концепцията за система без черно.

... нооо, имам време за мислене, та решението не е спешно.
                ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от kalibbg Преглед на мнение
                  Отоплявам 200 /около 570 кубика/ квадрата добре изолирани в Драгалевци с 16 киловатово ГРЕЕ... На предела на възможностите му е - поддържа 21 градуса в големите студове като го пренастройвам на 45 градуса на изходяща вода... Следващата зима ще се мъча да го заранвам през деня със 17КВп фотоволтаични панели... Най-вероятно ще се наложи да сложа бъферен съд
                  Имам спомени от някакви снимки, на които показваше къде си я заврял по нареждане на "шефа".
                  ​​​​
                  На тия 570m³, ако са добре изолирани, 30kW са им достатъчни.
                  Ако си направил пасивна къща, може да се справиш и с 20÷25, но наистина 16 са под кантара, въпреки че има хора които реално се топлят с малка мощност на ТП.

Сподели с какво отопляваш, щото е важно.

Коментар

Като дойде време за промивка ще ти кажа как и помпа да си направиш за промиване не бой се.
                    Черното е смърт за термопомпите.Най-обичам да има подово с прозрачни тръби от белите и те да станат жълтокафяви...мммм...мед ми капе на сърцето....ааа таковата направо ми се къса сърцето.....
                    И понеже заводските имат и филтри на водният кръг(какъвто е редно да имаш и ти) той се запушва,флоуслуича спира и.... идва реда на големият самурайски меч...ааа таковата промивката....
                    А там колко пари ще се вземат и колко време ще отнеме никой не знае.
                    Не една и две лири съм изхвърлил по тази схема от системи на година или две,защото уж всичко е месинг и пласмаса,а накрая икономисали 100/200лв от лира и тя стомамена.
                    Та само месинг и мед да ти е мирна главата.
                    И успех и ниски сметки пожелавам.
                    Аз чакам да дойде другият месец да заръчам 5 кубика дърва за бабата и 6 тона пелети пък догодина ще го видим.

Коментар

... и да си нацепиш дървата сега, че да изсъхнат добре.

Идеята е всичко да е цветно, ама какво ще стане всъщност, ще видим.
                      Разбира се, много вероятно ще сложа и филтър, но независимо от него, така съм измислил буфера комбиниран с топлообменник, че да работи и като центрофуга, така че боклуците ще се утаяват на дъното, в което така или иначе ще има тапа за източване.
                      Това е и причината да мисля системата с нагнетяваща помпа към буфера, но сега не ми се влиза в подробности.

... и трябва да се видим, или поне да се чуем, щото трябва да взема решение за бойлера, че е на дневен ред.

P.S. Миналият вторник привечер пак бях около вас, но като ти потърсих номера да звънна, не го намерих (а го имах), та пусни ми го пак на ЛС.

Коментар

• slatanic
                        slatanic коментира
                        Редактиране на коментар
                        Дърва имам 15 кубика и сега сухи.
                        Пелетки тон и малко.
                        Ама като гледам колегите какви градуси държат... ммм... за мен си е студено това...
                        Аз го карам 23.2 от 6 до 22 и след това 20 градуса за сън.
                        При това и с отворена система с неизолиран покрив на който реално качвам топлата вода в разш. съд и подаващите тръби харча 6 тона пелети или 15-20 кубика дърва около.
                        Та така.

• Джоу (x3mrjoe)
                        Джоу (x3mrjoe) коментира
                        Редактиране на коментар
                        Предполагам имаш предвид цялата къща.
                        Каква квадратура е ?

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение

Ето и консумацията на ТП в моя дом.

Име:TP_02_2022.jpg
Прегледи:496
Размер:108.6 КБ
ID:6851154

Февруари беше топъл и го изкарах само на ТП.

Отоплявам напълно 85м2, на втори етаж и частично същата площ на първи етаж.
                      Втори етаж: темп от 07 до 23 часа - 21,5С от 23 часа до 07 часа - 18С, коридор с 1 радиатор 10 ребра чугунен поддържа темп. - 15- 18С.
                      Първи етаж темп 12-15 С - битова стая /механа, тоалетна, баня, перално помещение, коридор и голям гараж.
                      Отоплявам частично и почти същата площ таванско помещение, като темп. е 8,5-14С.

Отоплявам и 200 литра бойлер. Но темп е недостатъчна за къпане и последователно е включен ел. бойлер.

Системата е изградена само с радиатори и един конвектор за кухнята, че там е с таван -стъклопакет и 2 стени също стъклопакет. Беше стара гравитачна отворена система на която добавих помпа.

Изолацията е 3 см. рехав стиропор полаган 2002-2004 г. и ПВЦ дограма монтирана на части 2002-2007 г.. Остъкление на кухнята с алуминиева дограма.
                      Тавана с 3 см стиропор с фуга и замазка върху него положен 1998 г.

Надморска височина около 300 м., но къщата граничи с река и има постоянно студено течение.

Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Абонирам се за темата!
                        Аз се интересувам какви са опциите са ТП вода-вода, без кладенец. Сонда мога да бия, но водата е над 80-90м. надолу и със сигурност няма да е над 7-8 градуса. Та въпроса ми е ако направя сондаж в който да поставя тръбите и да ги залеем с нещо, което да е топлопроводимо, ще мога ли да постигна желания ефект ?

Термопомпата трябва да е 30-тина киловата, трифазна, щото отоплявам 4 етажа от по 100-тина квадрата, не се отопляват винаги всички стай, но все пак държа да има запас. Отделно запазвам инсталацията с котел на трвърдо гориво и в най-студените дни мога да го припалвам на въглища (не ми е проблем). Търся алтернатива с огледн най-напред икономическия фактор, че донбаските въглища станаха кът и с цената на златото. То не, че тока не е, но поне няма хамалогия и мърсотия. Живея в Банско и тука зимите са студени, дълги и напоителни, та затова ми се иска да направя комбо система (да запазя твърдото гориво) макар и да не ми се иска. С ТП въздух/вода незнам какви резултати ще постигна. Отоплението ми е на радиатори (панелни и алуминийеви), температура от 45* на водата ме устройва напълно и в най-големите студове. Именно и затова съм се ориентирал за ТП вода/вода макар и с по-голяма първоначална инвестиция. Очаквам всякакви идей и насоки в областта

Като цяло всякаква специализирана (може и платена) литература би ми влезнала в полза, въпреки че да стигна до момента направи си сам май ми е далечно с оглед, че ще ми е за пръв път, но пък и за пръв път си направих парното на цялта къща и стана перфектно, така че знае ли се

Коментар

Принципно всичко може ама дали си струва?
                          Правил съм по търновско преди 15 години с бащата една къща на англичани.
                          Беше на баир и вода йок.
                          Ни питейна ни никаква.
                          Та човека извади пари и направи пречиствателна станция с езеро в което обираше дъждовни и т. н. води, пречистваше тези дето му бяха отпадни до ефект да могат дс се пият ама не ги пиеше.
                          Там ме извикаха първо да му направя инсталацията вътре в къщата.
                          След това обаче се изхитриха и решиха, че местните ще му навиват серпентините във земните траншеи да вземат лесните пари...
                          Някой ги бе взел ама момчетата дето го бяха правили не бяха и му нарязали тръбите още при полагането.
                          Та викна ме човека след това и айде на ново един масов изкоп.
                          полагане и заравяне на ръка с пясък, а после и до багера плътно с лопатата, че излизаха едни големи камъни... а пясъка не им стигна... абе приключение...
                          Та системата си бачкаше екстра в последствие. Сега какво е станало в годините не знам.
                          Ама почти никой освен този и един двама още не са ме карали да им правя вода вода със серпентини.
                          Последно време никой почти и не слага такива системи,защото са капризни/скъпи за изпълнение.
                          Къде изкопи и полагане, а си иска площ къде сондажи. И нс къде ще се връща водата,пясък, задръстени филтри и топлообменници.
                          Та помисли я работата преди почване.
                          Не е лошо иначе.
                          Ей на аз например сондаж имам и канала на квартала се излива директно в река Искър.Та не е проблем да я направя така.
                          Ама от миналата година имам грижи с пясък в сондажа,а е на 30 години.
                          Това ако имам филтриране ще ми е смърт за експлоатация.Ял съм го тоя на една такава система до Павел Баня преди години.

Коментар

• I.Stoyanov
                            I.Stoyanov коментира
                            Редактиране на коментар
                            Много му се чудя и аз кое как и затова съм не тап проучване. ТП въздух-вода 30кВ, какво да гледам като производител ? Кои са топ в момента като качество и технология ?
                            И формално - колко години живее такъв уред преди да се наложи капитален ремонт/смяна ?

Благодаря!

• gy6ter
                            gy6ter коментира
                            Редактиране на коментар
                            Аз бих избрал схемата с няколко по-малки ,работещи каскадно .За най -студеното бих добавил и електрокотле .

Щом като сондажът е сух до 80-тия метър каква вода? Пуска медните тръби с фреона до долу и запълва с пясък. Но за 30 kW се опасявам, че една дупка ще е малко. Сметки трябват, и за мощността, и за цената

Коментар

• I.Stoyanov
                            I.Stoyanov коментира
                            Редактиране на коментар
                            Именно!

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
                          Абонирам се за темата!
                          Аз се интересувам какви са опциите са ТП вода-вода, без кладенец. Сонда мога да бия, но водата е над 80-90м. надолу и със сигурност няма да е над 7-8 градуса. Та въпроса ми е ако направя сондаж в който да поставя тръбите и да ги залеем с нещо, което да е топлопроводимо, ще мога ли да постигна желания ефект ?

Термопомпата трябва да е 30-тина киловата, трифазна, щото отоплявам 4 етажа от по 100-тина квадрата, не се отопляват винаги всички стай, но все пак държа да има запас. Отделно запазвам инсталацията с котел на трвърдо гориво и в най-студените дни мога да го припалвам на въглища (не ми е проблем). Търся алтернатива с огледн най-напред икономическия фактор, че донбаските въглища станаха кът и с цената на златото. То не, че тока не е, но поне няма хамалогия и мърсотия. Живея в Банско и тука зимите са студени, дълги и напоителни, та затова ми се иска да направя комбо система (да запазя твърдото гориво) макар и да не ми се иска. С ТП въздух/вода незнам какви резултати ще постигна. Отоплението ми е на радиатори (панелни и алуминийеви), температура от 45* на водата ме устройва напълно и в най-големите студове. Именно и затова съм се ориентирал за ТП вода/вода макар и с по-голяма първоначална инвестиция. Очаквам всякакви идей и насоки в областта

Като цяло всякаква специализирана (може и платена) литература би ми влезнала в полза, въпреки че да стигна до момента направи си сам май ми е далечно с оглед, че ще ми е за пръв път, но пък и за пръв път си направих парното на цялта къща и стана перфектно, така че знае ли се
                          Разкажи малко за къщата, има ли някаква "модерна" дограма и изолация ?

Другото което ме интересува е, колко е голям дворът ти ?

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X