Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Климатици и Термопомпи - направи/доправи си сам

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Хрумна ми много дивашка идея - вместо да извличаме топлина от течна вода, да я замразяваме!

По принцип това е нежелан процес при термопомпите, но ако може да се извлече топлината на замръзване на водата, това е същото количество топлина което получаваш като охладиш течна вода от 85 до 5 градуса.

Примерно: вземаш отнякъде вода (течна), замразяваш я с термопомпата на тухлички и ги изхвърляш някъде (трупаш в двора или ги мяташ в дерето).

Някой знае ли как работят ледогенераторите?
    На кратко: като замръзяваш водата от фазовия преход "вадиш" много енергия, но леда е изолатор и темп. на топлоносителя спада и не може да се постигнат температури за отопление. Обратното да топиш лед и да се охлаждаш е много лесно и без голям разход на енергия.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

След като прочетох няколко форума от..до, няколко вида справочни листовки и най-вече направих консултация с близък познат, който монтира LG термопомпи и климатици стигнах до следния извод за моята ситуация:
      - наличния сграден фонд в моя парцел, а и около него категорично възпрепядства правенето на земна серпентина за използването на ТП вода/земя за която имах най-много мерак
      - сондажа е доста спорен в моя район - колко дъбоко и какво количество вода ще намерим, така че отпада
      - от прочетеното за ТП въздух/вода стигнах до извода, че до -5* външна температура се очаква да имам добри показатели на консумираната енергия и системата да ми бъде рентабилна. При по-ниски температури е как дойде .
      - идеята за две по-малки машини 16кw примерно, отново отпада поради крайно недостатъчното място за разположение с оглед най-краткия път до колекторната система на парното

Всичките горни становища доведоха до първоначалната ми идея - една ТП въздух/вода, в случая 27KW индустриална серия - LG - UU85W U74. Колкото и да имам някакви вътрешни недоволства относно марката като цяло. Намирам крайно оскъдна информация за машината. Някой някаква вЧепетелния ? Това което ме устройва е, че монтажа ще бъде от познат, което е някакъв +, гаранция 5г. цената е под най-ниската на пазара която намирам към момента + включен монтаж.

Естествено шума който ще генерира това нещо, липсата на възможност за топла вода и табелката LG силно ми вкарват смесени чувства в избора... Някакви препоръки

Коментар

• s_s1
        s_s1 коментира
        Редактиране на коментар
        Не съм чел предните Ви мнения, но LG - UU85W U74 е "канален" климатик въздух/въздух. Може да се "сдела" с топлообменник фреон вода, но не е фабрична ТП въздух вода.
        Освен това ползва фреон R410A, което ме навежда на мисълта, че е доста стара разработка.

• I.Stoyanov
        I.Stoyanov коментира
        Редактиране на коментар
        Всички големи са с r410A, за съжаление... Има някаква обвързаност с по-трудно запалимата смес. А иначе става въпрос за такъв кит https://alimarklima.bg/produkt/termo...onofazna-27kw/

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
      .

Естествено шума който ще генерира това нещо, липсата на възможност за топла вода и табелката LG силно ми вкарват смесени чувства в избора... Някакви препоръки
      Какъв шум? Ако се монтира правилно няма какво да се коментира. Марката е като всяка друга, важна е серията. Аз поне си ги харесвам. Топла вода до 50 гр. и ако искаш повече си я доподгряваш. Пак е полза до 50 поне

Коментар

• I.Stoyanov
        I.Stoyanov коментира
        Редактиране на коментар
        Шума от компресора и най-вече от вентилаторите...

• Паджеровод
        Паджеровод коментира
        Редактиране на коментар
        Монтира се с подов монтаж към плоча отделена от сградата. Шумът се предава най вече механично през конструкцията. Въздушно е 10% сигурно. Не е проблем

Оценката на шума силно зависи на колко шумно място живееш.

Аз примерно, на 400м и с пряка видимост към софийския Околовръстен път... нека да кажем че силно завиждам на украинците за новите гаубици с насочване от дрон.

Но качествен климатик примерно не забелязвам като шум.

Коментар

• Джоу (x3mrjoe)
        Джоу (x3mrjoe) коментира
        Редактиране на коментар
        Ей, чичак, младите искат да се кефят на бегачките дето са си сътворили (или са им купили), а къде е по-подходящо от южното околомръсно ?!

Така е, съвсем правилно отчетен фактор е фоновият шум. Така или иначе нямам много друг избор и ще монтирам такова устройство. Просто искам до колкото е възможно като един почти пълен лаик на тема ТП да подбера подходяща машина, така че да имам ефект от поставянето й. Та освен хамалогията с въглищата да съм на близки сметки за ток, разчетено месечно...

Четох тема в направи си сам форума за баш същата ТП на човек живеещ в моята котловина, с който се опитвам да се свържа. Извода от научените несгоди при него, е че е изключително важно да се подбере правилна машина за инсталацията която има в момента. Освен това и управлението на цялата система да е адекватно с максимална възможност за коригиране и оптимизации.

Коментар

Относно LG, ми това е една от водещите марки, която има разработка на техен си компресор, който е с 10г гаранция, освен другите му плюсове.

... и с риск да съм досаден, пак ще ти препоръчам да преосмислиш предложението на "твоят човек", и да помислиш за две помпи на R32 по 14kW, които са от най-големите възможни такива, от което ще получиш само плюсове, и като ефективност, и като по-прецизирана и разтоварена работа.

Както за автомобилите, така и за всичко технологично, а и не само, мисля че трябва да се гледа напред.
        В твоят конкретен случай, да сложиш нещо с R410a, пред алтернативите, е не добро (да не казвам друго) решение.
        ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

• s_s1
          s_s1 коментира
          Редактиране на коментар
          Моля за марка и модел ТП.
          А тези ТП с СО2 добри ли са?

• I.Stoyanov
          I.Stoyanov коментира
          Редактиране на коментар
          И още нещо среднотемпературна ТП означава ли че при 45* температура на водата ще е по-икономична от нискотемпературна на 40* ?

• Джоу (x3mrjoe)
          Джоу (x3mrjoe) коментира
          Редактиране на коментар
          Погледни графиките в #60 и ще си отговориш на въпроса.

С 2 машини е по-правилно, защото голямата машина има висока минимална мощност и в преходните режими работи доста па неикономично отколкото да работи само 1 ТП.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

• Джоу (x3mrjoe)
          Джоу (x3mrjoe) коментира
          Редактиране на коментар
          ... освен, че колкото е по-малка машината е с по-голям СОР.
          Отделно, R32 е по-лесен за обслужване, защото може да се допълва по налягане, за разлика от R410a, който е зеотропен и трябва да се зарежда след вакуумиране и с кантар, а и е с доста по-добра енталпия от R410a.
          Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 17-05-22, 20:38.

Малко емпирични резултати след конверсията на инверторно Хитачи 12-ка на R410a към R32.

След пет месеца греене съм доволен, като си работеше перфектно и на -15°С.
        От известно време, както и днес, го тествам и на студено.
        Охлажда си перфектно, но не е толкова рязко като със R410a.
        На доста места четох, че R32 не работи добре на охлаждане, като ако разликата е това което усещам, дори съм по-доволен.
        Когато го монтирах в края на декември, времето не ми беше подходящо да си играя с температурата и налягането, за да видя дали сметките ми са били съвсем правилни, особено след като тръгна да си бачка добре.
        Следващите няколко дни май ще позволят да го изключа за достатъчно време за да видя как стоят нещата, като очаквам да ми пристигне и електромерчето за контакт, с което мога да се заиграя с малко допълване на фреон за сравнителни резултати.

Колко всъщност харчи ще стане ясно, но до тук съм доволен, като го сравнявам с Хитачи 8-ца, което е с оригиналният си R410a, което си е от значение при зеотропните бъркочи.

​​​​​

Коментар

• s_s1
          s_s1 коментира
          Редактиране на коментар
          Сменя ли се вида на маслото?

• Джоу (x3mrjoe)
          Джоу (x3mrjoe) коментира
          Редактиране на коментар
          Вида не, но слагам ново + магии които използвам при автомобилите от четвърт век.
          Errecom имат POE специално за R32, но пичовете които го вкарваха, преди Нова година нямаха.
          Сега ме подсети да им звънна днес, че имам да обслужвам няколко компресора.

И още нещо важно, когато разглеждате оферти за употребявани машини или "нови", но от "някъде".

Заради колегата, поразгледах и обявите за ТП, като там имаше такава за високотемпературна ТП на R32, която беше обявена като 22kW, което всъщност беше обявената мощност на отопление, а на охлаждане беше обявена като 17kW.

Та, важно е да знаете, че мощността която представя размера на машината винаги е на охладителната мощност, като отоплителната е в характеристиките.

Това го казвам, щото гледам е пълно с некви оферти за какво ли не, които са обявени, така че да изглеждат като "по-интересни".

Отделно е пълно с абсолютно неграмотно написани обяви, в които се предлагат услуги като профилактика, ремонт, монтаж и демонтаж, или както беше написал поредният спец от Хасково (или май Ямбол) - "монташ и демонташ".
        Тия дни видях и подобен ботевградски бисер на правяч и преправяч на термопомпи и климатици, та дано да има и други хора занимаващи се с материята, че иначе лошо за всички в района.

Коментар

За това масло, което не намираш, да те пратя при един познат(силно казано-виждали сме се веднъж и веднъж по тел.)
          Може би има, а и други работи е възможно да си харесаш. Занимава се с рециклиране и продажба на климатици. Има магазин и сервиз в София
          Питай чичо гошо за климатици sheen еоод-Симеон Димитров се казва. Дано да ти е полезен.
          "Ob Arm, ob Reich, im Tode gleich“
          Русофилия: Тежка, наследствена незаразна болест, която не се лекува и от която за съжаление не се умира. Същата е дефиницията и за шизофрения.

Коментар

• Джоу (x3mrjoe)
            Джоу (x3mrjoe) коментира
            Редактиране на коментар
            Аз се занимавам с масла, и работя с изворите, но това е много специфично, а и в сервизите никой не се занимава да сменя масло на клиент защото е неоправдано, за което и никой няма да даде гаранция, а новите компресори са си с масло.
            ... и, с риск да те разочаровам, ама тия с втората употреба японски климатици, са на горублянската схема.

• Джоу (x3mrjoe)
            Джоу (x3mrjoe) коментира
            Редактиране на коментар
            Аз се занимавам с масла, и работя с изворите, но това е много специфично, а и в сервизите никой не се занимава да сменя масло на клиент защото е неоправдано, за което и никой няма да даде гаранция, а новите компресори са си с масло.
            ... и, с риск да те разочаровам, ама тия с втората употреба японски климатици, са на горублянската схема.

С колкото повече хора говоря и се интересувам, толкова повече цялата схема ми се види мижи да те лАжЕм . Независимо дали предлагат нови, стари, сбирщайн по най-иновативните методи познати само на предлагащия машините, до един дето ме попита - колко въглища гориш до сега, викам 6т. на сезон Домбас.. Той вика - слагай 35кВ ТП и приключваш . Определено най-печеливши от ТП ми се виждат производителите и фирмите които ги монтират. Крайния клиент в н@еб@н кой как дойде и в крайна сметка след инвестиция 20к+ ти се вижда нормално да плащаш по 1000лв+ за ток ежемесечно, щото нали било мързеливо и чисто .
          Лошото, е че нямам абсолютно никакъв опит в тая посока и освен механичния монтаж не знам дали няма да срещтна пречки или допусна грешки при включването на самата машина, а веднъж закупя ли я, независимо дали нова, втора употреба или събрана някаква, шанса да дойде някой да ми удари едно рамо в моя район е -1 .
          Ето защо все още мисля, да пробвам с фирма инсталатор, НО разчитам единствено и само на себе си да смета необходимата мощност и вида на машината. Досега нито един (а те са поне 5 фирми и 3-ма часТника) не ме попитаха пък колко радиатора имам, какъв обем въздух топля, какво строителство е сградата, дали е санирана, с какъв тип радиатори съм, какво е изложението на помещенията, нито пък машината която ще сложим колко ток ще харчи на месец, ако средната температура за денонощие януари месец да кажем е -10* .

Опирам до вашата помощ, познания и опит. Как най-правилно мога да калкулирам необходимата машина за моя случай. Ако хване кучи студ 20 дни, на -15* постоянни (имаше такива случай и тази година, но за 7-8 дни, а преди 4 години кара под -15* почти целия януари ), ТП ще успее ли да работи над COP 1, сиреч 30кВ -овият ми котел на ток, освен че ще ми създава фонов шум, поне да топли. Изхождайки от тези размисли и ако реално изпадна в подобна ситуация, не би ли било по-резонно да монтирам машина 16-20кВ, която при меки зими да насмогва като работи постоянни и къщата се темперира и в най-големите студове и продължителни минусови температури да му помагам с въглища ?
          Естествено, че се търси ефект за ефективно и целосезонно заменяне на твърдото гориво, но когато живееш в полите на планината и виждаш това дори на 20-ти април:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0-02-05-993dd7ce83dc838f0c3510f260e6b08257c2dd5a28850c1bf4b5d693df8b4e57_b7487ba663680385.jpg
Прегледи:374
Размер:236.7 КБ
ID:6860176 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0-02-05-8d5e8451b93bbf7b1f493c6624e5858fd6e37a2d6848acb1ac675c1cc34f53bb_e3a175c7b2fa8098.jpg
Прегледи:353
Размер:225.8 КБ
ID:6860177
          - остава въпросът - дали ТП въздух/вода е решението за бъдещо отопление

И още един въпрос - ТП вода/вода - какъв дебит трябва да успея да извадя от сондажа?
          - Колко ток консумират помпите дето извличат водата от сондажа ?
          - Задължително ли е да връщам водата във втори сондаж или може и в канализацията ?

Благодаря

Коментар

• gy6ter
            gy6ter коментира
            Редактиране на коментар
            Аз го смятам грубо 1 литър за секунда = 10 киловата с температура 12-15 градуса .

По повод движението "направи си сам"...
          Познат работил дълги години в сервизните мрежи за "черна техника" - още отпреди перестройката имаше свеж лаф: На другите прави, на себе си купи.
          На правеняците все има нещо недоизкусорено, все нещо трябва да се барне, погледне, фиксне, пачне, ъпдейтне и какво ли не още. "То почти работи, имам само да му направя намсикво и ще сцепя шортите на Мицубиши" (примерно)...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• s_s1
            s_s1 коментира
            Редактиране на коментар
            Бих си купил, но цената е неприлично висока за сравнително стари модели. И като сметна вложените пари "нямат избиване" от икономията, комфорта е същия. Е не знам точно в кой момент с какъв КОП е работила ТП, но нали съм на топло и сметката е поносима, това ми е достатъчно.

• I.Stoyanov
            I.Stoyanov коментира
            Редактиране на коментар
            Аз пък бих прежалил сравнително висока сума, само и само да ми ни е топло и както ти каза - сметките да са поносими. Под поносими все си мисля, че 50% горница от това което плащам за въглища на месец примерно ме устройва - спестявам си занимавката и мърсотията, отделно че е и ЕКО. Да ама нъцки пръцки - всеки обещава нещо, но не дава гаранци...
            И баш най-много мразя неща дето уж работят, ама все нещо не им е наред. Ич ми не дреме дали май уЙ я сдела в гаража или японски консорциум е мислил ситемата 5г. - важното за мен като краен потребител е системата да работи коректно и АДЕКВАТНО без моята намеса през 5 мин.

п.п. имам се за достатъчно грамотен и технически подготвен индивид и ми се чини сЕм несериозно да ми калкулират необходимата мощност за отопление, чрез методи - колко етажа е къщата, колко въглища гориш... и именно от там би дошла най-голямата грешка - некоректно изчислена захранваща мощност. Кой е най-правилния подход/подходи за калкулация ?
            Последно редактирано от I.Stoyanov; 19-05-22, 09:34.

ТП е много ефективна с КОП над 3 до +5С. При по-ниски темп. почват дефрости, които свалят мощността и заради времето в което размръзява и КОП пада. Моята ТП ми върши работа при до външна темп -2 С. След това е недостатъчно мощна за отоплявания обем. Решението-паля си котела на пелети. От 1 кг пелети "добивам" около 4 квч.

За сондажа: каква е темп на водата;
          Колко КВЧ ще са ви необходими за 24 часа?
          Колко ток консумират помпите дето извличат водата от сондажа зависи от това колко е дълбоко, на какво разстояние от ТП се намира и какви тръби са инсталирани;
          Може да се връща и в канализацията, ако някой доброжелател не ви натопи.

Къде се намира, къщата ВИ, в коя част на БГ?

Коментар

• I.Stoyanov
            I.Stoyanov коментира
            Редактиране на коментар
            гр. Банско, баш в полите на Пирин. За пелети го мислех много и ме отказа скъпата им цена в момента + хамалогия и прахоляци. Мислех да съм изцяло на пелети, инвестицията ми е 1/6 от тази за термопомпа, няма да се чудя къде да я монтирам, и мога сам да си извърша всичко от...до.

А реално при сондажните дейности всичко е как дойде нали така? Предвидимост йок?!

• s_s1
            s_s1 коментира
            Редактиране на коментар
            Вие имате ли сондаж?
            Ако нямате няма смисъл да инвестирате в такъв.

• I.Stoyanov
            I.Stoyanov коментира
            Редактиране на коментар
            Няма!

Ако връщаш водата във втори сондаж, вече имаме замърсяване - термично. Очаквам Брюкселска директива по въпроса

Коментар

• s_s1
            s_s1 коментира
            Редактиране на коментар
            По тази логика и с климатик имаш термично замърсяване на атмосферата. А с ТЕЦ, АЕЦ...

• I.Stoyanov
            I.Stoyanov коментира
            Редактиране на коментар
            Пед@ерасти сър!
            Мдам....

Колега Стоянов, никой няма да ти каже как да не ти вземе парите, еле па местен тарикат.
          Явно тия с които си се консултирал са като оня пореден селски хитрец с "на другите прави - на себе си купи".
          Нагледал съм се на постоянната инвазия на подобни, щото "в София е пълно с балъци, които може никога пак да не ги срещнеш".

Относно сметките за необходимата мощност, дал съм проста кръчмарска, но работеща, сметка още в началото на темата, но трябва да я прочетеш.

Ако искаш някой да ти сметне точно необходимата мощност за покриване на топлозагубите, намираш някой който е учил по темата, че и са го оценявали след това, който има и професионални термокамери, щото това му е работата, а не някой каратист с две голи ръце в джобовете, който се опитва да ти продаде термопомпа, а той се грее с дЪрва, по логиката "на себе си купи".
          Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 19-05-22, 12:48.

Коментар

• Джоу (x3mrjoe)
            Джоу (x3mrjoe) коментира
            Редактиране на коментар
            Радиаторите се смятат за необходимата мощност при съответната температура на флуида.
            Нищо сложно, просто всичко се смята от нуждите към размера на котела/ТП, но съобразено с работната температура.

• I.Stoyanov
            I.Stoyanov коментира
            Редактиране на коментар
            Даа, това ми е ясно. Така съм смятал цялата система и работи много ефективно на 45* на водата дори при -15 навън. Въпроса ми бе от гледна точка на ТП-те системи повече или по-малко съдържание на вода в системата е за предпочитане ?

• gy6ter
            gy6ter коментира
            Редактиране на коментар
            Многото вода е буфер .Инверторните не искат много вода под формата на буферен съд ,ако обема на инсталацията е над определено количество изискано от производителя и ползват една инверторна помпа .

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
        X