Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Климатици и Термопомпи - направи/доправи си сам

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

За 400m² според кръчмарски сметки ти трябват от 30÷40 до 70kW според това което ще споделиш допълнително.

Както е казал и Гущера, аз също бих ти препоръчал да разделиш отоплението поне с две ТП.

Предвид калабълъка в къщата и нуждата от БГВ за него, бих сложил отделна високотемпературна ТП само за това, което ще ти диференцира нуждите и още по-добре ще ти оптимизира разходите.

Другото което бих препоръчал в твоят случай е, това което ще правя у нас, защото съм с гравитачна отворена система на 41 години.

Колкото и неприятно да звучи, изхвърляш системата и я изграждаш наново с "новите" "парнаджийски" тръби, като има такива които са си с изолация.
    Добре е и радиаторите да се сменят с правилните, и като размер, но това е въпрос и на възможности, като може и да не се прави наведнъж.

Понеже съм останал с впечатлението, че можеш да ползваш ръцете си и за друго, освен за ядене, купи си инструменти и си пусни тръбите сам.

Подробности ще коментираме като отговориш на зададените въпроси.
    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Отговарям подред:

1) Къщата се състои от две части - стара гредоредена конструкция (първите два етажа), дограмата дървен стъклопакет (с три стъкла), парната инсталация е на 15 години, с тръби ptfe, диаметри според зависи къде колко радиатора има. Радиаторите са алуминийеви с термоглави на всеки един от тях.
      - останалата част от къщата е ново строителство от преди 10г. (останалите 2 етажа). Масивно строителство, всяка плоча е изолирана с фибран 5см от долната страна (включително и терасите на "сандвич"). Стените са от тухла четворка (8 камерна), двоен зид навсякъде. На покрива имам сандвич 15см каменна вата и дървена ламперия 2см. Дограмата е Schüco 5 камерна с 4 сезона стъклопакет. Парното е правено лично от мен миналата година, пак с ptfe тръби (изолирани), отделен щранг за всеки етаж + пенлени (ламаринени) радиатори, преоразмерени умишлено. Смятъл съм ги на 220W мощтност на квадрат, при температура 45* на водата, термовентили също на всеки радиатор. Цялата къща е санирана с 5см фасаден стиропор с плътност 30кг/м3 + фибран на бетонните видими части (колони, трегери и прочее);
      2) За момента и двата ми бойлера са направени като точка (радиатор) (по 1 за всеки 2 етажа), че иначе я чакам по 10 минути да дойде от мазето;
      3) Двора ми е голям - 400кв.м, но 2/3 е застланс плочки/бетон, останалото е плодородна градина; Друг проблем е, че градината ми е най-отдалеченото място от котела.

За последните 10г. ползваме котел на твърдо гориво DeDietrich, на Донбаски въглища. Тази година за сефте топлихме цялата къща както си му е реда (2 стай да кажем не са топлени повече от 16*), всички останали помещения, температурата е 22-24*, с изключение на две спални където е 19*. За тази доста студена и продължителна зима, ни стигнаха 6т. въглища и 4-5 кубика дърва събирани с годините още от дядовците ми. Винаги има топла вода и цялата къща е темперирана адвекватно. Проблема, е че въглищата стават все по-скъпи, но за сметка на това все по-големи боклуци като качество и калоря. Това е и причината да се оглеждам за дълготрайна перспектива. Иначе тая схема ми одисва много добре, още повече с оглед на това, че баща ми има активен бизнес лятото и цяла зима се занимава с парното на развлечение място . Жив и здрав да ми е, но и той не е първа младост и в един момент ще му писне да се занимава с тая дейност, та освен алтернатива на вида гориво се търси и автоматика в някаква степен (а защо не и в цялостна). Топлата вода съм склонен да я мина изцяло на ток, ако мога да се вместя в нискотемпературно отопление.

Ако ТП се окаже реална алтернатива, съм склонен и да накова целия покрив (доста е полегат) с фотоволтаици, че така или иначе лятото ми е жега на последния етаж, въпреки изолацията.
      Ако нещо пропускам като отговори се извинявам.

п.п. макар и самохвално, мога да кажа, че знам как да ползвам ръцете и ума си и поради тая причина къщата си я построих почти сам, като изключим грубия строеж, за сметка на това стана по-добре от заложеното в проекта. Та ако обясни някой от до или ми покаже къде да чета, ще преценя дали е по възможностите ми да изградя системата сам (макар и да не виждам абсолютно нищо сложно и непосилно), единствено зареждането с фреона ми е непонятно, но пък тогава вече мога да се допитам до някой шпеЦиалист

Коментар

Отзад напред.

Зареждането с фреон е най-малкият проблем.
        Ако ТП е фабрична, всичко ѝ е измислено, ако някой ще я прави от 0, то това пак е негова задача.

Повечето правячи на термопомпи, напускали обяви за това, взимат нов инверторен климатик, разкостват вътрешното тяло, на мястото на изпарителя връзват пластинчат топлообменник, ползват всички датчици и електрониката на климатика, като оставят моторчето на турбината да се върти защото това е най-лесният начин да я излъжеш, от което би трябвало да се получи чудесна нискотемпературна термопомпа.
        Разбира се, добавят и циркулационна помпа.
        ​​​​​​Това ще можеш да го направиш и сам.

Ако се тръгва по този път, можеш поетапно да направиш 4 броя - за всеки етаж по една, като с междинен топлообменник (който е и буфер) на всеки етаж да се комбинира със съществуващото отопление, което да доподгрява ако/когато на някой му се занимава да го пали.
        Също така можеш да разделиш системата с две ТП, но отиваш на относително големи машини.

Имай предвид, че колкото е по-малка термопомпата/климатика, толкова е по-ефективен.

Купувайки нови климатици, то те ще са с R32 (защото в ЕС с R410a вече не може), което ти гарантира работа до -15°С с приличен СОР, ако се подберат правилните машини разбира се, като нямам предвид по-скъпите модели които работят до -25°С, защото това е безсмислено за нашите ширини.

Тук тънкият момент е, че (поради някакви причини) климатици и ТП с R32 над 14÷15kW няма, т.е., ако избереш варианта с една или две машини над тази мощност, то тогава ще са фреон различен от R32, което ги прави и с по-различни характеристики.

В крайна сметка, когато се спреш на концепция, тогава ще може да се коментират конкретики.

Коментар

Донякъде ми се изясниха нещата. Ти с това ли се занимаваш независимо дали хоби или про. или четеш тук там?
          Къде мога да получа повече информация по-подробна и като за най-начинаещ?

Коментар

Занимавам се с всичко което ми е интересно, а на мен ми е интересно почти всичко.

... и под "занимавам" имам предвид съвсем професионално ниво като информация, както и всички глупости писани в мрежата, от които някои са от личен опит, от които пък десетина % са полезни.
            Общо взето, опитвам се да намеря пресечната точка на теорията с практиката.

Относно вторият ти въпрос, частичен отговор има в първият.

​​​​​​Доста хора се занимават с тая материя, като са се учили по "байовският" начин - с гледане, затова и резултатите им са такива, а и така ще бъде, щом има кой да им дава пари за това което правят.

Както и да е, не пречи да почетеш според това което ще ти е интересно, като винаги може и да ти е от полза.

Помисли кой от предложените варианти би предпочел, пък тогава ще помагаме кой с каквото може.

Ако избереш варианта с една ТП, както и с две, препоръчвам ти да се обърнеш към някой, който се занимава професионално с това.
            Ако избереш варианта с няколко малки, тогава може да се пробваш с една, като дори и да не се справиш, финансовата щета няма да е голяма, на фона на инвестицията която се очертава при теб.
            Обаче ако се справиш, с всяка следваща ще изчистиш грешките при предишната, а и разликата в парите ще е голяма.
            Освен това, системата ще бъде по-ефективна, както и ако гръмне нещо няма да спре отоплението на цялата къща, а само там където е проблема.
            ​​​​Това, разбира се, е хипотетично, но е напълно възможно, техника ли е - чупи се.

Абе измисли кое би те устройвало, пък после е лесно.

Коментар

Варианта с 2 термопоми ме устройва най-много, примерно две по 16-тина KW. Щото къщата е двуфамилна напрактика (не долните два етажа живеят родителите ми с брата, на горните аз и жената). Партидите за електромерите и водата пак така съм ги разделил, така че с две ще ми е най-удачно, именно и защото ще се командват кой както си намери за добре. Спирам се каточели на високотемпературен вариант, който да постига зададената му температура, примерно 50*, а от там да контролирам температурата в помещенията чрез термовентилите.
              Ако тръгнем по тази схема какво ми е необходимо като чаркове

Коментар

По тая схема - само пари.

Купуваш си две ТП от най-големите на R32, които би трябвало да ти покрият нуждите.
                Може да купите една такава за долните етажи, а ти да си импровизираш с една правеняшка, като се подготвиш за още една ако е малка за двата етажа.

Има вариант за голяма самоделка на R32, но трябва да се прави от 0 и е за напреднали.

В твоят случай най-удачно ми се вижда да вземеш един климатик 24000÷30000 BTU (70÷100 с другите означения), пластинчат топлообменник, както и буфер (въпреки че инверторните могат и без) поне 200л, с който би трябвало да си покриеш нуждите за твоят етаж, както и за топлата вода.
                Ако докараш t° в буфера 40÷45°С, и си с термоглави навсякъде, спокойно си грееш етажа, като водата може да си я доподгряваш на ток ако сте свикнали да си щавите кожата.

Иначе, новите ТП са около левче/ват, та ако минаваш на магазински вариант ще трябва да приготвиш 2х15, + некви допълнителни които ще ти искат според това което ще ти предложат тези които ще ти я/ги монтират.
                Разбира се, има разлики в цените според различните марки, та цената зависи дали ще се гонят характеристики или/и марки.

Коментар

• gy6ter
                  gy6ter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Добавям електронна циркулационна помпа .

Добре, а как стоят нещата с дълготрайността на цялата система и какъв е приблизителния живот на тия чаркове

Коментар

• gy6ter
                  gy6ter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Сложен въпрос.Преки наблюдение върху две 100 киловатови ,вода/вода работещи от 16 години -един (от четири) сменен компресор(на около 20 000 часа) ,два клапана ,четири контактора ,три циркулационни помпи (от десетина) .
                  На село имам 14 киловата ,въздух вода,инверторна с буферен съд 300 литра ,но наблюденията ми са от една година ,а и още не съм и пуснал топлата вода защото бойлера ми е 500 литра и е твърде голям за сам човек .

... и в нов пост, че не мога да го дописвам.

t° 50°C отива към високотемпературен режим, с който обаче ти пада СОР-а.
                С R32 спокойно може да се докара и 60°С, но разхода ще е относително голям и се губи смисъла.

R32 е най-ефективн при около 45°С, което е напълно достатъчно за да се отопляваш, разбира се, ако инсталацията е сметната за нискотемпературна.

P.S. След малко ще погледна едни таблици и ще ти кажа точно при какво налягане и t° е най-ефективн, но по спомен е 43÷45°С.

Коментар

• I.Stoyanov
                  I.Stoyanov коментира
                  Редактиране на коментар
                  Сметната е именно за температура на водата 45* и при такава и дори при -20* навън вътре е 23-24 градуса без проблеми.

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
                Добре, а как стоят нещата с дълготрайността на цялата система и какъв е приблизителния живот на тия чаркове
                На кои чаркове ?

Имаш компресор пълен с масло РОЕ, който се охлажда от входящият в него фреон.
                Имаш и вентилатор/и на външното тяло, който обдухва кондензатора, както и циркулационна помпа.
                Това е механиката, а другото е електроника, и при нормална употреба, амортизацията е никаква.

Разбира се, техника ли е - винаги може да се стрòши.

Коментар

• I.Stoyanov
                  I.Stoyanov коментира
                  Редактиране на коментар
                  ясно!

Изрових графиката от папките, че я бях забил на майната си.

Ето инфо за R32, за тези които искат да си правят ТП от 0:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:LnP-h-of-an-ideal-vapour-compression-cycle-for-subcooling-and-super-heating.png Прегледи:0 Размер:68.4 КБ ID:6852007

както и две сравнителни графики които са доста информативни за разликите и ползите на R32

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:1-s2.0-S0140700712003532-gr1.jpg Прегледи:0 Размер:19.4 КБ ID:6852008

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:3-Figure1-1.png Прегледи:0 Размер:21.4 КБ ID:6852006

...

Коментар

Може да ми се смеете , ама имам едно питане. До колкото разбирам , термопомпите имат по-добро КПД , при положителни температури. Дали не може да се комбинира термопомпата с някаква система на твърдо гориво ?
                  Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                  За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Може, което е идея която не ми е минала през главата.

И пак във връзка с въпроса ти, има комбинации с вакуумнотръбни слънчеви колектори, които според писанията работели и нощем.
                    Дали е така, нямам представа. Не съм търсил подробности, защото не мога да реализирам подобни неща при мен, но като идея ми харесва.

И още нещо, което се сетих пак в тази връзка.
                    Преди време бях попаднал на комбинирана ТП с котел на газ, в която вкарваш цената на това с което ще работи, както и цената на ел. енергията по време, като тя сама преценяваше кога и на какво да прехвърли.
                    ...

Докато рових за разни неща по папките, намерих няколко графики и таблици които съм свалил.

Ето една информативна сравнителна графика като за обща култура:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:r32.png Прегледи:0 Размер:40.2 КБ ID:6852566

Ето и една таблица с интересни, поне за мен, фреони:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Table_1-Refrigerants_Main_Properties 1.png Прегледи:0 Размер:20.7 КБ ID:6852567

Някои фреони ми харесаха, но за съжаление са ми екзотика, ако в рамките на час не мога да се сдобия с необходимият ми, както и цените са от осително неясни.

Това е и причината да заложа като посока R32.

Понеже идеята ми за ТП е изключително за топлене, бях се замислил и върху R134a, защото е подходящ за високотемпературна машина.

Ето сравнителна таблица за да добиете представа:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:111-6.jpg Прегледи:0 Размер:101.0 КБ ID:6852568

Проблема е в готовите управления, които трябва да се преработят или направят от 0.

Не съм се отказал от R134а, но трябва да си отделя време за мислене по въпроса, което в момента нямам.

И да се похваля с новата си придобивка, която ми донесоха преди няколко часа.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20220428_163356955~2.jpg Прегледи:0 Размер:294.8 КБ ID:6852569

....
                    Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 28-04-22, 18:39.

Коментар

Човек без работа.
                      Иначе по темата комбинирал съм котел видотденс с даикин алтерма 16кв на 240+ квадрата къщи.Има няма 8 броя една до друга.
                      Понеже дайкина е като другите боклуци и си пуска на опредена температура ел нагревателите които са 9кв да речем там го направих да пуска газовият котел.
                      И жми града.Кога стане много студено и помпата бачка като ел.котел се работеше на евтиният тогава газ.
                      Далавера един път и жега един път.
                      Лятото си бачкаше на охлаждане през конвекторите.Зимата конвектори и подово за всяка стая със управление за всяка стая.
                      Имаше вариант за бмс управление на цялата къща онлайн през аипад/фон.
                      Само бмс беше 40 бона на къща/Не управляваше само парното де.Ама и най-евтината къща беше милион и малко преди 6-7 години.
                      Успех на печелившите от тотото.
                      Иначе монтирал съм там и хибридни бойлери и стандартни солари и бойлери.
                      Хибрида е ташак за 5 бона тогава.С много изисквания за монтажа.
                      И те така.Както съм ти казал много мога да ти кажа като идеи,ама пусто от работа няма време да правя пари от акъл.
                      Няма страшно в умирачката...
                      Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
                        Може да ми се смеете , ама имам едно питане. До колкото разбирам , термопомпите имат по-добро КПД , при положителни температури. Дали не може да се комбинира термопомпата с някаква система на твърдо гориво ?
                        Разбира се че може, но за пълно щастие горивото трябва да е газ. Тогава са възможни едни хитрости с комбинацията от двете.

Както е известно, горивата имат горна и долна калоричност. Горната изисква да кондензираш всичката вода от изгорелите газове. Е те това може да стане с термопомпа.

Има вече на пазара такива системи, ама нищо не пречи човек да си я съчини и сам.

Идеята е изгорелите газове да излизат с температура 2-3 градуса - колкото да не обледяват топлообменника.

С твърдо гориво не е тривиално да се постигне защото пепелта ще задъни топлообменника.

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                          ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                          Редактиране на коментар
                          A не може ли да не са от изгорелите газове , например нещо като радиаторче , което да се затопля от котлето , така няма да има изгорели газове там и пепелаци .

• Джоу (x3mrjoe)
                          Джоу (x3mrjoe) коментира
                          Редактиране на коментар
                          Сичко може, но Ясен казва как да е възможно по-ефективно.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                      X