Първоначално публикуван от kalibbg
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Климатици и Термопомпи - направи/доправи си сам
Свий
X
-
Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
Това термо помпа ли е? Какъв разход на ток дава?
Изолацията както каза колегата е мнооого важна.
Освен това е важно какво се ползва за излъчване на тази топлина т.е. подово,конвектори,радиатори и т.н.
А важно е и къде е външното тяло.
Абе много важни неща има на база разход.
А същият е най-меродавно да се даде на база сезон като общ разход разделен на месеци.
Другото е приказки от шипковият храст.
От зимата също много зависи как ще е и до кога ще е отоплителният сезон.Няма страшно в умирачката...
Страшното е да си жив!...
Коментар
-
Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
Тук важно да е се пита кога какъв разход дава,че при едни температури едно при други друго.
Изолацията както каза колегата е мнооого важна.
Освен това е важно какво се ползва за излъчване на тази топлина т.е. подово,конвектори,радиатори и т.н.
А важно е и къде е външното тяло.
Абе много важни неща има на база разход.
А същият е най-меродавно да се даде на база сезон като общ разход разделен на месеци.
Другото е приказки от шипковият храст.
От зимата също много зависи как ще е и до кога ще е отоплителният сезон.
Ford Maverick II 2.3 XLT
Ford Mondeo MK5
Коментар
-
Пак казвам сметките няма да излязат верни.
И ще ти кажа защо.
Ти топлиш апартамент с газово котле и радиатори.
Той топли апартамент с термопомпа и конвектори/подово.
Ако сте и двамата в Драгалевци да речем слънцето играе еднакво и за двамата както и температурите.
Остава изложение,изолация и т.н. да ви съвпаднат до някъде.
И пак ще сте космос разлика.
Щото утре ти взимаш термопомпа като неговата щото там му работи добре и ти харесва разхода.
Ама ти имаш радиатори и нямаш други отоплителни тела.
Тия радиатори искат поне 60 градуса да си правят конвекцията така както е зададена от производителя и да отделят това дето производителя е дал при тази температура,
Да ама тази термопомпа само ги сънува тия градуси.
И се оказва,че да държи по-ниски от тези и се налага да работи яко на нагреватели(електрически разбира се) и по-малко на термопомпа.
Разхода....е ясно къде е...ама на всичкото отгоре и жегата не е тази дето си очаквал.
Другият полов орган е че ти имаш 2 контурен котел и имаш и топла водица и парно едновременно.
Термопомпата тоя филм го не може.
Или жега или вода...ти избираш кое ти е приоритет.
А да и веднъж седмично грееш бойлера пак на нагревател да трепеш гадовете,че градусите пак са малко.
И те така с икономията.
Мога една библия да изпиша по темата ма ....няма файда ...
Та тия съвети и други такива споделям само с другари на маса когато ми ги искат.
От мене толкова...Няма страшно в умирачката...
Коментар
-
Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнениеКажи нещо за мощностите, съответно и фреона, както какво грееш с тях и как се справят.
Ако споделиш и нещо за разхода, за което съм сигурен, че имаш статистика, също няма да е лошо.
Коментар
-
Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
Интересно ми е как са свързани топлообменниците, за да работят заедноо в тандем и двете ТП.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
Грея етаж около 100 квадрата, една голяма дневна с подово и три спални с радиатори. Това е разхода за февруари. НО тъй като ни няма по цял ден и се прибираме вечер, ТП е настроена да поддържа в стаите 16 гр. А като се приберем вечер пускам климатици в стаите, които ще обитаваме. В края на месеца се включва и водната ТП и затова има скок но за малко, месецът беше топъл. Това е оптималният ми вариант за отопление сега. Ако надуя навсякъде да поддържа 22-24гр. е Х2 и нагоре
Понеже още мисля мощността на ТП-та, това което си направил е единият от вариантите.
Климатиците ще са три, в двете спални и хола, и предвид преоразмерените радиатори които към момента няма да махам от хола и едната спалня, мога да вържа и тях като допълнителна опция.
Лошото е, че не знам излишъка от енергия през лятото дали и колко ще качи разхода само за БГВ, в сравнение с по-малката ТП.
Малката ТП ще е 6÷7kW, а голямата мога да я докарам към 10kW.
Буфера който съм измислил е 170л, но не знам дали ще може да обира пиковете на голямата, когато грее само БГВ.
ТП ще виси на 5м отвън на стена, и смяната за експерименти и емпирични резултати ми е тегава към тоя момент защото не мога да я премонтирам сам, та разчитам на възможно по-точни предварителни сметки.
Само за двата радиатора в хола и спалнята са ми необходими 5÷6kW, които няма да са достатъчни с малката ТП.
Идеята е комбинация като твоята, а не основен отоплител, та не ми пречи да пусна едни тръби и да видя дали ще смогва, и с какъв разход.
Ако на малката ѝ идват в повече, винаги мога да врътна крановете и да грея вода, баня, кухня и евентуално едната спалня, която така или иначе е съседна на кухнята, и ще трябват само 1.5m тръби до проекторадиатора в нея.
Тоя вариант пò ме устройва, защото е опционален и може да се доизгради когато ми е удобно, ако въобще го направя.
При варианта с голямата ТП всичко трябва да се върже още в началото, като 6 месеца ще грея само вода с компресор 2.2kW (а може и 2.4 да беше ).
Другата причина поради която не ми се занимава с радиаторите от чугуний е, че вътре би трябвало да са пълни с боклуци от употребата им преди повече от 20г, което ми скапва концепцията за система без черно.
... нооо, имам време за мислене, та решението не е спешно.ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
Коментар
-
Първоначално публикуван от kalibbg Преглед на мнениеОтоплявам 200 /около 570 кубика/ квадрата добре изолирани в Драгалевци с 16 киловатово ГРЕЕ... На предела на възможностите му е - поддържа 21 градуса в големите студове като го пренастройвам на 45 градуса на изходяща вода... Следващата зима ще се мъча да го заранвам през деня със 17КВп фотоволтаични панели... Най-вероятно ще се наложи да сложа бъферен съд
На тия 570m³, ако са добре изолирани, 30kW са им достатъчни.
Ако си направил пасивна къща, може да се справиш и с 20÷25, но наистина 16 са под кантара, въпреки че има хора които реално се топлят с малка мощност на ТП.
Сподели с какво отопляваш, щото е важно.ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
Коментар
-
Като дойде време за промивка ще ти кажа как и помпа да си направиш за промиване не бой се.
Черното е смърт за термопомпите.Най-обичам да има подово с прозрачни тръби от белите и те да станат жълтокафяви...мммм...мед ми капе на сърцето....ааа таковата направо ми се къса сърцето.....
И понеже заводските имат и филтри на водният кръг(какъвто е редно да имаш и ти) той се запушва,флоуслуича спира и.... идва реда на големият самурайски меч...ааа таковата промивката....
А там колко пари ще се вземат и колко време ще отнеме никой не знае.
Не една и две лири съм изхвърлил по тази схема от системи на година или две,защото уж всичко е месинг и пласмаса,а накрая икономисали 100/200лв от лира и тя стомамена.
Та само месинг и мед да ти е мирна главата.
И успех и ниски сметки пожелавам.
Аз чакам да дойде другият месец да заръчам 5 кубика дърва за бабата и 6 тона пелети пък догодина ще го видим.Няма страшно в умирачката...
Коментар
-
... и да си нацепиш дървата сега, че да изсъхнат добре.
Идеята е всичко да е цветно, ама какво ще стане всъщност, ще видим.
Разбира се, много вероятно ще сложа и филтър, но независимо от него, така съм измислил буфера комбиниран с топлообменник, че да работи и като центрофуга, така че боклуците ще се утаяват на дъното, в което така или иначе ще има тапа за източване.
Това е и причината да мисля системата с нагнетяваща помпа към буфера, но сега не ми се влиза в подробности.
... и трябва да се видим, или поне да се чуем, щото трябва да взема решение за бойлера, че е на дневен ред.
P.S. Миналият вторник привечер пак бях около вас, но като ти потърсих номера да звънна, не го намерих (а го имах), та пусни ми го пак на ЛС.ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
Коментар
-
Дърва имам 15 кубика и сега сухи.
Пелетки тон и малко.
Ама като гледам колегите какви градуси държат... ммм... за мен си е студено това...
Аз го карам 23.2 от 6 до 22 и след това 20 градуса за сън.
При това и с отворена система с неизолиран покрив на който реално качвам топлата вода в разш. съд и подаващите тръби харча 6 тона пелети или 15-20 кубика дърва около.
Та така.
-
Предполагам имаш предвид цялата къща.
Каква квадратура е ?
-
-
Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
Грея етаж около 100 квадрата, една голяма дневна с подово и три спални с радиатори. Това е разхода за февруари. НО тъй като ни няма по цял ден и се прибираме вечер, ТП е настроена да поддържа в стаите 16 гр. А като се приберем вечер пускам климатици в стаите, които ще обитаваме. В края на месеца се включва и водната ТП и затова има скок но за малко, месецът беше топъл. Това е оптималният ми вариант за отопление сега. Ако надуя навсякъде да поддържа 22-24гр. е Х2 и нагоре
Февруари беше топъл и го изкарах само на ТП.
Отоплявам напълно 85м2, на втори етаж и частично същата площ на първи етаж.
Втори етаж: темп от 07 до 23 часа - 21,5С от 23 часа до 07 часа - 18С, коридор с 1 радиатор 10 ребра чугунен поддържа темп. - 15- 18С.
Първи етаж темп 12-15 С - битова стая /механа, тоалетна, баня, перално помещение, коридор и голям гараж.
Отоплявам частично и почти същата площ таванско помещение, като темп. е 8,5-14С.
Отоплявам и 200 литра бойлер. Но темп е недостатъчна за къпане и последователно е включен ел. бойлер.
Системата е изградена само с радиатори и един конвектор за кухнята, че там е с таван -стъклопакет и 2 стени също стъклопакет. Беше стара гравитачна отворена система на която добавих помпа.
Изолацията е 3 см. рехав стиропор полаган 2002-2004 г. и ПВЦ дограма монтирана на части 2002-2007 г.. Остъкление на кухнята с алуминиева дограма.
Тавана с 3 см стиропор с фуга и замазка върху него положен 1998 г.
Надморска височина около 300 м., но къщата граничи с река и има постоянно студено течение.
Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
- 1 like
Коментар
-
Абонирам се за темата!
Аз се интересувам какви са опциите са ТП вода-вода, без кладенец. Сонда мога да бия, но водата е над 80-90м. надолу и със сигурност няма да е над 7-8 градуса. Та въпроса ми е ако направя сондаж в който да поставя тръбите и да ги залеем с нещо, което да е топлопроводимо, ще мога ли да постигна желания ефект ?
Термопомпата трябва да е 30-тина киловата, трифазна, щото отоплявам 4 етажа от по 100-тина квадрата, не се отопляват винаги всички стай, но все пак държа да има запас. Отделно запазвам инсталацията с котел на трвърдо гориво и в най-студените дни мога да го припалвам на въглища (не ми е проблем). Търся алтернатива с огледн най-напред икономическия фактор, че донбаските въглища станаха кът и с цената на златото. То не, че тока не е, но поне няма хамалогия и мърсотия. Живея в Банско и тука зимите са студени, дълги и напоителни, та затова ми се иска да направя комбо система (да запазя твърдото гориво) макар и да не ми се иска. С ТП въздух/вода незнам какви резултати ще постигна. Отоплението ми е на радиатори (панелни и алуминийеви), температура от 45* на водата ме устройва напълно и в най-големите студове. Именно и затова съм се ориентирал за ТП вода/вода макар и с по-голяма първоначална инвестиция. Очаквам всякакви идей и насоки в областта
Като цяло всякаква специализирана (може и платена) литература би ми влезнала в полза, въпреки че да стигна до момента направи си сам май ми е далечно с оглед, че ще ми е за пръв път, но пък и за пръв път си направих парното на цялта къща и стана перфектно, така че знае ли се
- 1 like
Коментар
-
Принципно всичко може ама дали си струва?
Правил съм по търновско преди 15 години с бащата една къща на англичани.
Беше на баир и вода йок.
Ни питейна ни никаква.
Та човека извади пари и направи пречиствателна станция с езеро в което обираше дъждовни и т. н. води, пречистваше тези дето му бяха отпадни до ефект да могат дс се пият ама не ги пиеше.
Там ме извикаха първо да му направя инсталацията вътре в къщата.
След това обаче се изхитриха и решиха, че местните ще му навиват серпентините във земните траншеи да вземат лесните пари...
Някой ги бе взел ама момчетата дето го бяха правили не бяха и му нарязали тръбите още при полагането.
Та викна ме човека след това и айде на ново един масов изкоп.
полагане и заравяне на ръка с пясък, а после и до багера плътно с лопатата, че излизаха едни големи камъни... а пясъка не им стигна... абе приключение...
Та системата си бачкаше екстра в последствие. Сега какво е станало в годините не знам.
Ама почти никой освен този и един двама още не са ме карали да им правя вода вода със серпентини.
Последно време никой почти и не слага такива системи,защото са капризни/скъпи за изпълнение.
Къде изкопи и полагане, а си иска площ къде сондажи. И нс къде ще се връща водата,пясък, задръстени филтри и топлообменници.
Та помисли я работата преди почване.
Не е лошо иначе.
Ей на аз например сондаж имам и канала на квартала се излива директно в река Искър.Та не е проблем да я направя така.
Ама от миналата година имам грижи с пясък в сондажа,а е на 30 години.
Това ако имам филтриране ще ми е смърт за експлоатация.Ял съм го тоя на една такава система до Павел Баня преди години.Няма страшно в умирачката...
Коментар
-
Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнениеАбонирам се за темата!
Аз се интересувам какви са опциите са ТП вода-вода, без кладенец. Сонда мога да бия, но водата е над 80-90м. надолу и със сигурност няма да е над 7-8 градуса. Та въпроса ми е ако направя сондаж в който да поставя тръбите и да ги залеем с нещо, което да е топлопроводимо, ще мога ли да постигна желания ефект ?
Термопомпата трябва да е 30-тина киловата, трифазна, щото отоплявам 4 етажа от по 100-тина квадрата, не се отопляват винаги всички стай, но все пак държа да има запас. Отделно запазвам инсталацията с котел на трвърдо гориво и в най-студените дни мога да го припалвам на въглища (не ми е проблем). Търся алтернатива с огледн най-напред икономическия фактор, че донбаските въглища станаха кът и с цената на златото. То не, че тока не е, но поне няма хамалогия и мърсотия. Живея в Банско и тука зимите са студени, дълги и напоителни, та затова ми се иска да направя комбо система (да запазя твърдото гориво) макар и да не ми се иска. С ТП въздух/вода незнам какви резултати ще постигна. Отоплението ми е на радиатори (панелни и алуминийеви), температура от 45* на водата ме устройва напълно и в най-големите студове. Именно и затова съм се ориентирал за ТП вода/вода макар и с по-голяма първоначална инвестиция. Очаквам всякакви идей и насоки в областта
Като цяло всякаква специализирана (може и платена) литература би ми влезнала в полза, въпреки че да стигна до момента направи си сам май ми е далечно с оглед, че ще ми е за пръв път, но пък и за пръв път си направих парното на цялта къща и стана перфектно, така че знае ли се
Другото което ме интересува е, колко е голям дворът ти ?ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар