Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Климатици и Термопомпи - направи/доправи си сам

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
    Човек без работа.
    Иначе по темата комбинирал съм котел видотденс с даикин алтерма 16кв на 240+ квадрата къщи.Има няма 8 броя една до друга.
    Понеже дайкина е като другите боклуци и си пуска на опредена температура ел нагревателите които са 9кв да речем там го направих да пуска газовият котел.
    И жми града.Кога стане много студено и помпата бачка като ел.котел се работеше на евтиният тогава газ.
    Далавера един път и жега един път.
    Лятото си бачкаше на охлаждане през конвекторите.Зимата конвектори и подово за всяка стая със управление за всяка стая.
    Имаше вариант за бмс управление на цялата къща онлайн през аипад/фон.
    Само бмс беше 40 бона на къща/Не управляваше само парното де.Ама и най-евтината къща беше милион и малко преди 6-7 години.
    Успех на печелившите от тотото.
    Иначе монтирал съм там и хибридни бойлери и стандартни солари и бойлери.
    Хибрида е ташак за 5 бона тогава.С много изисквания за монтажа.
    И те така.Както съм ти казал много мога да ти кажа като идеи,ама пусто от работа няма време да правя пари от акъл.
    Е тва е проблем у наше село.
    Тука òрата не плащат за акъл, щото им не требва, а искат пари !

Това дето си го преправил, са го измислили с оная електроника която смята разходи, което обаче е отразено и в цената ѝ.
    Ти си опростил нещата с адаптация по нашенски, но е хитра и проста импровизация.

Мислех по въпроса, как мога да вкарам малък газов нагревател в трасето към бойлера, защото планирам и газови котлони, но не съм намерил време да търся нещо възможно по-малко.
    Така или иначе е оптимизация, та не е зор.

... и да, много ми е скучно, затова ме бòлат гъзерете (по северозападному), та сèда ту на левия, ту на десния.
    Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 29-04-22, 23:22. Причина: гъзерете
    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

• genadi.tsvetkov
      genadi.tsvetkov коментира
      Редактиране на коментар
      ''гъзерете" са вика

• Джоу (x3mrjoe)
      Джоу (x3mrjoe) коментира
      Редактиране на коментар
      Зиам си бележка.

Понеже се занимавам с един автомобилен климатик, се сетих нещо много важно, което пропуснах да споделя относно R134a и високотемпературните ТП.

В автомобилните климатици R134a съжителства с масло PAG, което обича изключително много майките на медта и месинга, и прави здрав секс с тях като му паднат.
    В тази връзка, за да не му правят кефа, всичко в автомобилите, поне с R134a, е халумин.
    Освен това, маслото PAG го играе близко с токовете, за това и те си се разхождат през него както си искат, което е и една от причините за употребата на POE масла при актуалните към момента електрички.
    Освен заради никаквата му електропроводимост, маслото POE се ползва и заради "новият" фреон R1234yf, който е задължителен в автомобилите произведени след 2011г.

Какво масло има във фабричните високотемпературни ТП с R134a - не знам, защото не съм ги разучавал в детайли.

Предвид почти еднаквите характеристики на R134a и R1234yf, но съвместимостта на последното с POE маслата, които се ползват за битовите (малките) климатици, разглеждах възможността за изработката на ТП с него, но цената му към момента е неразумна за нещо, с което ще си правя експерименти с неясен резултат.

Въпреки всичко, R1234yf има по-ниска температура на изпарение, което съответно гарантира ефективна работа при по-ниска външна температура която е възможна по нашите ширини.

Работното налягане на R134a и R1234yf се покрива с това на R22, който отдавна е забранен, поради което е пълно с климатици втора употреба работещи с него, което пък предразполага към евтина експериментална база за ентусиастите с мераци за самоделни високотемператуни ТП.

Ето и малко информативни и сравнителни материали по темата:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_20220502-124755-856.png
Прегледи:604
Размер:97.5 КБ
ID:6854316

Име:Screenshot_20220502-152037-622.png
Прегледи:583
Размер:101.6 КБ
ID:6854317

както и сравнение с R1234ze(Е), който е микс от R1234yf и R134a (56/44%), и който има още по-ниско работно налягане

Име:Figure 2 e.jpg
Прегледи:572
Размер:20.9 КБ
ID:6854318

Проблема е, че той има по-висока температура на изпарение, която не е подходяща за работа при ниски външни температури.

Име:Screenshot_20220502-141520-147.png
Прегледи:581
Размер:44.4 КБ
ID:6854319

В крайна сметка, характеристиките които разгледах за по-малките фабрични ТП на R134a бяха с СОР почти 3, което е доста добра производителност, при необходимост или желание за употреба на по-топла вода.

Една от причините поради която не се фокусирам върху горното е, че минавам на климатици с R32, което ми е по-удобно и за термопомпа въздух/вода, предвид унифицирането на битовата ми техника.

Ще се радвам, ако някой прецени, че концепцията с R134a/R1234yf го устройва, за да сподели емпирични резултати от това което би направил.

....

Коментар

А какво приложението в бъдеще на пропан R290?
      Някъде мернах реклама за ТП въздух/вода с този агент. Но цените са Уаууу.... И пишат КОР някакъв с "А" и много +++=
      Последно редактирано от s_s1; 04-05-22, 08:57.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

И R290, и R744 ги величаят като супер-дупер щото били без отпечатък, както и с добри характеристики, което може и така да е, но за заводски изпълнения.

R290 е пропан, който всички знаем как гори, а и как може да думне ако случайно се уцели с точното количество кислород.
        R32 и R1234yf също горят, но е със скорост под 10cm/s, и то след като се запалят, което не е лесно.

R744 въобще не съм го разглеждал като вариант, но ето, това е повод да го направя поне хипотетично.

Ето сравнителната таблица, която публикувах някъде назад:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Table_1-Refrigerants_Main_Properties 1.png Прегледи:0 Размер:20.7 КБ ID:6854517

Ето ги в края, един под друг, заедно с R717, който нямам представа с какъв състав е, но и това ще разбера.

P.S. R717 е амоняк, който също го хвалят като добра алтернатива, но не знаех, че е R717.
        Явно това е причината да го забият долу в таблицата, с другите подобни.

Характеристиките на пропана, СО2 и амоняка ще разгледам друг път, че се засилвам към кревата.
        Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 04-05-22, 00:42.

Коментар

Във връзка с поста на Светльо се порових да се дообразовам поне за ниво обща култура.

Както пояснихме и по-назад, R290 е 100% пропан, който е с много добри термодинамични качества.
          Обаче, всички знаят какво е микса от пропан и бутан, както и какво може, особено при неправилна употреба.
          Капацитетите казват, че само пропана бил доста по-безопасен, но си го класифицират като А3.

Забелязах, че от битовите климатици с R290 се предлагат "мобилни климатици", каквото и да значи тази глупост, с фреон около 200гр, което е недостатъчно за поразии.

Понеже темата е за термопомпи, такива с R290 има, но те са вода/вода или въздух/вода, но само "моноблок", което ще рече, че всичко е в един корпус отвън, като в моноблока влизат само тръбите за топлата вода и захранването, разбира се.

Щом такива са опциите на всички производители, сигурно си има основателна причина.
          ...

Относно СО2, познат като R744, забелязах, че термопомпите са от 10÷11kW нагоре.
          Защо не знам, но явно има причина и няма да го разглеждам като вариант за малка битова самоделка.

R717 е 100% амоняк, който много обича всичко с мед, за което и се използва при големи отоплителни системи, което също го обезсмисля като предмет на темата.
          ...

​​​​​След всичко писано до тук, не виждам разумни алтернативи за самоделки освен R32, както и R134/ R1234yf за високотемпературни машини, ако на някой му е важно.

Коментар

R744 / CO2 има една неприятна особеност - критична температура 30 градуса. Т.е. не само че топлата страна трябва да е осезаемо под 30 градуса, но и цялата инсталация трябва да се пази под 30 градуса независимо дали се ползв или не - за да не се пръсне.
            Затова са и само големи инсталации - едно че са двустъпални (с 20 градуса не се стига далече) и друго че отделно има някакво малко хладилниче което да пази казанчето достатъчно хладно когато времето е топло.

От друга страна, пропанът (R290) е силно подценен. Особено за инсталации на открито.

Коментар

Да, добре че Ясен написа това за ниската критична (или температура на разрушаване), щото се чудех дали да го направя, понеже е видно от таблиците, както и от графиката, която обаче съм пропуснал да кача в предните постове.

Име:refrigerants_pressure-temperature_curves_1.png
Прегледи:509
Размер:72.3 КБ
ID:6855166

В горната сравнителна графика се виждат работното налягане, както и критичната температура на газовете, която е в десният крак на всяка графика.

В таблицата отдолу са масовката към момента и бъдещите им алтернативи.

R290 е в средата, а точно под него е R744, или СО2, както и се вижда разликата в критичната им температура, която е в графа tc.

Име:table_1-refrigerants_main_properties.png
Прегледи:505
Размер:96.9 КБ
ID:6855167

... и, както е казал и Ясен, R290 си е убав, ама за навън.

Коментар

Аз пак за пропана... при положение че години наред държа бутилка с 10кг пропан за готварската печка у дома, не виждам с какво ще ме уплашат 300 грама пропан в климатика.

Важно е да се уточни също така, че пропанът е доста по-лек от другите фреони (има го горе в таблицата) и 300 грама са къде 600мл - количество обчайно за климатик 12000 или 18000. На същото място R410 примерно ще бъде 800-1000 грама.

Коментар

• kalin09
                  kalin09 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Представи си дограмата от апартамента изхвърлена в градинката на блока ,и вратата на стаята висяща на едната панта. Това от 200мл пропан-бутан изтекли от патрончето на ръчна газова горелка. И искра в точния момент. От опит говоря.

• Ясен
                  Ясен коментира
                  Редактиране на коментар
                  С твоя опит не можем да се мерим.

Мисълта ми беше, че рисковете са ограничени и управляеми.

Значително по-страшни неща стават с битовата газификация, дотолкова че ги четем в новините от страни където има масова битова газификация. И въпреки това трудно можем да убедим хората да се откажат от лесното и евтиното.

Просто трябва да се внимава.

Насочете ме към някой който може да дойде и да ми даде насоки или направо да свърши работата. Държа да бъде читав и проверен. Май сам няма да се справя или по-точно ще стигна до никъде и после само ядове...

​​​​​​

Коментар

Рязко намаля интереса към темата, явно жегата не е достатъчна, а студа - свършИ . Сега сериозно - ако имам вода на 7-8 градуса от сондаж с необходимия дебит има ли резон да действам с термо помпа вода/вода ?
                  За 30кВ термопомпа вода/земя на колко м. под земята трябва да закопая серпентината и каква е приблизителната площ на която трябва да я събера ? Става ли на 2 нива ?

Правилно съм се ориентирал, че всички варианти без въздух/вода са на практика безшумни, или бъркам

Коментар

Няма хладилен компресор който да е безшумен. Има тихи, но не и безшумни.
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• I.Stoyanov
                      I.Stoyanov коментира
                      Редактиране на коментар
                      Компресора не ме притеснява като шум, най-много ме дразнят вентилаторните перки които създават едно монотонно бучене което е мега дразнещо и се разнася из цялата къща.

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
                    Рязко намаля интереса към темата, явно жегата не е достатъчна, а студа - свършИ . Сега сериозно - ако имам вода на 7-8 градуса от сондаж с необходимия дебит има ли резон да действам с термо помпа вода/вода ?
                    За 30кВ термопомпа вода/земя на колко м. под земята трябва да закопая серпентината и каква е приблизителната площ на която трябва да я събера ? Става ли на 2 нива ?

Правилно съм се ориентирал, че всички варианти без въздух/вода са на практика безшумни, или бъркам
                    Относно дължината на вкопаните тръби за вода/вода, не мога да съм в помощ, защото никога не съм се интересувал от сметките, но за 30kW ще е бая, както и като квадратурата в която да ги положиш, но пък е еднократна инвестиция която си заслужава, защото t на 1.5÷2m е постоянна в порядъка на 12±3°С според където си.

Ако може да докараш достатъчно вода с температура 7÷8°С и през зимата, също става, но трябва да сложиш хубави филтри, щото въпреки тях се прецакват топлообменниците на външната вода.

Коментар

• I.Stoyanov
                      I.Stoyanov коментира
                      Редактиране на коментар
                      Вода имам но е 4-5*, което със сигурност не е достатъчно.... Ще копая, да видим колко.
                      Геоток що за типове са ?
                      Последно редактирано от I.Stoyanov; 16-05-22, 15:46.

• s_s1
                      s_s1 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Имат лош имидж създаден преди доста години.

4-5С е недостатъчна темр. ТО може да замръзне. В повечето случаи темп. вода е 9-12 С и като "отнемиш" 5С все остава нЕкой и друг положителен градус, за да не смръзне.

• I.Stoyanov
                      I.Stoyanov коментира
                      Редактиране на коментар
                      Благодаря, отказаха ме още 3-ма които попитах.

А може ли да се ползва вода от реката за термопомпа ?
                    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

• gy6ter
                      gy6ter коментира
                      Редактиране на коментар
                      Антифриз се ползва за да не замръзне ,даже вкопаните серпентини ги зареждат са антифриз и вода ,че има опасност да работят при температури около нулата .
                      Скоро ми показаха термопомпа с топлообменник сглобен от гумен маркуч с медна тръба за фреона мушната в него и заедно навити на спирала за по-малко обем .През медната фреона ,през гумения водата .Та този топлообменник и да замръзнел не се пукал ,а и бил устойчив на пясъци и други замърсявания според собственика .Доста проста машина .
                      Последно редактирано от gy6ter; 16-05-22, 21:59. Причина: допълване

• pan_rt
                      pan_rt коментира
                      Редактиране на коментар
                      Някъде четох че тръбите в земята ги пълнят направо с фреон, та може и тия във водата

• Джоу (x3mrjoe)
                      Джоу (x3mrjoe) коментира
                      Редактиране на коментар
                      Има и такъв вариант, който лично на мен ми харесва.
                      Не се слагат само тръбите с фреона, а е малко по-сложно.
                      Инсталацията е подобна на вакуумнотръбните слънчеви колектори.
                      Абе който има интерес да почете и погледа, щото с два-три реда не може да се обясни.

Хрумна ми много дивашка идея - вместо да извличаме топлина от течна вода, да я замразяваме!

По принцип това е нежелан процес при термопомпите, но ако може да се извлече топлината на замръзване на водата, това е същото количество топлина което получаваш като охладиш течна вода от 85 до 5 градуса.

Примерно: вземаш отнякъде вода (течна), замразяваш я с термопомпата на тухлички и ги изхвърляш някъде (трупаш в двора или ги мяташ в дерето).

Някой знае ли как работят ледогенераторите?

Коментар

• gy6ter
                      gy6ter коментира
                      Редактиране на коментар
                      Четох преди години за такова нещо ,зимата замразява и топли ,лятото размразява и охлажда .

... и забравих да споделя нещо интересно.

Преди седмица или десетина дни, докато си търсех некви работи за R134a, случайно попаднах на инфо за R152a, след което доста се поразрових за него.

Няма да навлизам в подробности, а само ще маркирам някои неща, пък за който представлява интерес, да си чете.

Това на което попаднах беше, некви миксове когато са се опитвали да заменят R22 с нещо по-еко.

R152a е с подобно работно налягане като R134a, но е HFC.
                    Това на което попаднах беше, че го бъркаха с 10÷30% R32, което даваше доста добри резултати при директно заместване на R22, като разбира се слагаха POE в компресора.

Не са го ползвали самостоятелно, въпреки характеристиките му, защото е по-запалим от R32, но микса от двата се палел трудно.

На мен R152a веднага ми хвана окото за високотемпературни термопомпи, защото директно се пъха в машина за R22, след смяна на маслото в компресора, разбира се.

След доста четене на лабораторни експерименти, ми се завъртя еретичната идея за лек тунинг на R32 при ТП, но не мога да го намеря у нас, за разлика от UA и RU.

Пускам малко инфо за по-любознателните.

Име:Physical-properties-of-refrigerants.png
Прегледи:372
Размер:28.4 КБ
ID:6859376

Име:The-COP-h-of-air-source-heat-pump-with-R152a-under-varied-outdoor-air-and-supply-water.png
Прегледи:361
Размер:45.4 КБ
ID:6859377

а ето и сравнителна графика с R134a

Име:The-COP-h-of-air-source-heat-pump-operated-with-R134a-under-varied-outdoor-air-and-supply.png
Прегледи:365
Размер:45.8 КБ
ID:6859378

както и с R32

Име:The-COP-h-of-air-source-heat-pump-operated-with-R32-under-varied-outdoor-air-and-supply.png
Прегледи:359
Размер:56.5 КБ
ID:6859379

.....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                    X