Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
    Какво му е на климата? В България е по-благоприятен, от гледна точка на рентабилност на слънчеви колектори, особено на вакуумно-тръбни, които подпомагат отопление.
    Да, бе да подпомага за тези, които продават такива. За района на Търговище няма полза, ходис също до един търговец в Разград в 1 студен и слънчев ноемврийски ден и темп на бойлера беше под 40 С, т.е. не става за подпомагане на отоплението.
    Това е поне за нашия регион за южна България нещата са коренно различни.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
      Да, бе да подпомага за тези, които продават такива. За района на Търговище няма полза, ходис също до един търговец в Разград в 1 студен и слънчев ноемврийски ден и темп на бойлера беше под 40 С, т.е. не става за подпомагане на отоплението.
      Това е поне за нашия регион за южна България нещата са коренно различни.
      Викаш, от водопровода да ти загрее температурата до 40 градуса не е никакво подпомагане? В Търговище и в Тутракан незнам как е, ама в Стокхолм и в София съм виждал температура на датчика над 250 градуса през зимата, а за съборени къщи от гръмнали бойлери, чета през ден. На всичко отгоре, слънцето има гадния навик, да не се изключва, когато системата ти прегрее. И да ти кажа, тази работа от много време ми е по-скоро хоби, отколкото да си изкарвам прехраната от нея, та ми е все тая, кой ще си гръмне къщата и ощави бабичката, или пък ще стои на студено, защото не прави разлика между подпомагане на отоплението и основно отопление. Достатъчно публична информация има, за да може всеки грамотен човек да си оразмери що годе правилно, една битова инсталация. А пък ако ще е колкото лаф да става, уверявам те, че тази тема се чете от много хора, които ефективно си подпомагат отоплението със слънчеви колектори, даже и в Разград.

Коментар

Системата я монтирах в събота. Два панела на Сънсистем 2,7 м2 + 2,15 м2, помпа Wilo 25/4, диференциален термостат на мисля някаква фирма от Благоевград, бойлер 180 л. тръбен път 2 х ~15 м... Тествана е и ел. частта и... днес стартирайки от около 25* (термометъра е малко над средата на бойлера) към 14 часа - 70*. Така, че не мисля, че ще прегрява системата, или поне не цяло лято.
        Don't hunt IF you can't kill
        първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

При тези условия, системата ти ще прегрее, в момента в който нямаш редовна консумация на топла вода. Но предполагам, че щом си попрочел туй-онуй, ако не друга защита то поне предпазни клапани по налягане, не си пропуснал да сложиш А има и още нещо. Температури от над 70-80градусаС стават опасни за битово ползване, защото не се знае кой и как ще врътне кранчето и какви последици може да има това.
          Последно редактирано от ctef; 22-08-11, 20:59.

Коментар

Първоначално публикуван от Borizanov Преглед на мнение
            Системата я монтирах в събота. Два панела на Сънсистем 2,7 м2 + 2,15 м2, помпа Wilo 25/4, диференциален термостат на мисля някаква фирма от Благоевград, бойлер 180 л. тръбен път 2 х ~15 м... Тествана е и ел. частта и... днес стартирайки от около 25* (термометъра е малко над средата на бойлера) към 14 часа - 70*. Така, че не мисля, че ще прегрява системата, или поне не цяло лято.
            Приятелю, повечето битови бойлери се изчисляват за лимит на загряване на водата до 80 градуса. 70 е "дълбоко в червената зона". 70 градуса в средата на бойлера, са не по-малко от 75 градуса в най-високата му част. И всичко това се случва до 14 часа! През лятото, това е средата на деня... Дано, както казва колегата, си взел всички защитни мерки, които не са само клапаните за нялягане, защото в момента имаш в къщата си бомба, с няколко десетки килограма тротилов еквивалент. На всичко отгоре, цялото това нещо в студено време ще работи едва-едва. Ако си беше сложил наполовина по-малко площ вакуумен колектор, хем нямаше да ти прегрява лятото, хем щеше да ти работи добре в студен слънчев ден. Това ти го казвам не за да те дразня, а защото съм го изстрадал лично, с цената на много труд, нерви и пари. На всичко отгоре, за да си оправиш системата сега, ще ти излезе доста по-скъпо, отколкото ако беше си купил един вакуумен, вместо два плоски колектора. Всъщност - незнам! Може само лятото да живееш в тази къща и зимата да не се ползва топла вода, може да е в Египет, може и друго...

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
              Приятелю, повечето битови бойлери се изчисляват за лимит на загряване на водата до 80 градуса. 70 е "дълбоко в червената зона". 70 градуса в средата на бойлера, са не по-малко от 75 градуса в най-високата му част. И всичко това се случва до 14 часа! През лятото, това е средата на деня... Дано, както казва колегата, си взел всички защитни мерки, които не са само клапаните за нялягане, защото в момента имаш в къщата си бомба, с няколко десетки килограма тротилов еквивалент. На всичко отгоре, цялото това нещо в студено време ще работи едва-едва. Ако си беше сложил наполовина по-малко площ вакуумен колектор, хем нямаше да ти прегрява лятото, хем щеше да ти работи добре в студен слънчев ден. Това ти го казвам не за да те дразня, а защото съм го изстрадал лично, с цената на много труд, нерви и пари. На всичко отгоре, за да си оправиш системата сега, ще ти излезе доста по-скъпо, отколкото ако беше си купил един вакуумен, вместо два плоски колектора. Всъщност - незнам! Може само лятото да живееш в тази къща и зимата да не се ползва топла вода, може да е в Египет, може и друго...
              Логично е в първия слънчев ден в който няма кой да ползва гореща антифриза да изкипи от системата.
              Но и да сложиш вакуумни колектори не се надявай много на зимното слънце. Трябва ти втори бойлер или поне втора серпентина вързана към водогреен котел.
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

• От: До: Слънчеви колектори

Колеги моля Ви някой от вас,който е запознат с монтажа на слънчевите колектори да ми помогне. Преди три дни един специалист ми инсталира слънчев колектор -панел на Сънсистем- "Селект" 2,7 м2 с помпена система и диференциален термостат "Интел". Проблема е, че водата в бойлера не се загрява достатъчно бързо ( а бойлера е 100 литра). За цял ден слънчево греене при температура на въздуха около 30 градуса, датчика в бойлера отчете 57 градуса в 5 часа след обяд, при положение че през целия ден не е ползвана топла вода. Системата циркулира нормално, обезвъздушена е, в най високата точка е монтиран 8 литров разширителен съд. Мисля си че има нещо нередно или в монтажа или в самия панел. Възможно ли е да са ми продали вместо селективен панел някакъв обикновен, който няма тази мощност. По какво да различа този без и този със селективно покритие? Панела съм го закупил в магазин на "Ерато" за 530 лв. с 5 години гаранция. Мощността му е изчислена за 120 литров бойлер а не може да загрее 100 литров . Възможно ли е причината да е в термостата. Системата е отворен тип и тръбите са пластмаса с метална вложка и са изолирани. Дължината на линията от бойлера до панела е 18 м вертикално. По логичното е с тази мощност на панела водата да прегрява.

Коментар

Хубаво е да имаш термометър на изхода на колектора. Така ще разбереш директно дали той просто толкова си може. Най-вероятно е така, защото ако има излишък на енергия, която не може да се усвои, някъде просто ще заври.

Коментар

Първоначално публикуван от сашо75 Преглед на мнение
                    Колеги моля Ви някой от вас,който е запознат с монтажа на слънчевите колектори да ми помогне. Преди три дни един специалист ми инсталира слънчев колектор -панел на Сънсистем- "Селект" 2,7 м2 с помпена система и диференциален термостат "Интел". Проблема е, че водата в бойлера не се загрява достатъчно бързо ( а бойлера е 100 литра). За цял ден слънчево греене при температура на въздуха около 30 градуса, датчика в бойлера отчете 57 градуса в 5 часа след обяд, при положение че през целия ден не е ползвана топла вода. Системата циркулира нормално, обезвъздушена е, в най високата точка е монтиран 8 литров разширителен съд. Мисля си че има нещо нередно или в монтажа или в самия панел. Възможно ли е да са ми продали вместо селективен панел някакъв обикновен, който няма тази мощност. По какво да различа този без и този със селективно покритие? Панела съм го закупил в магазин на "Ерато" за 530 лв. с 5 години гаранция. Мощността му е изчислена за 120 литров бойлер а не може да загрее 100 литров . Възможно ли е причината да е в термостата. Системата е отворен тип и тръбите са пластмаса с метална вложка и са изолирани. Дължината на линията от бойлера до панела е 18 м вертикално. По логичното е с тази мощност на панела водата да прегрява.
                    Забелязвам 3 много странни неща!!!
                    1. системата е отворен тип т.е. няма нужда от разширителен съд(ходрофорен тип), но ти имаш монтиран такъв! Може пък да е просто като тези старите дето са с капак за доливане - не си уточнил
                    2. разширителния съд е монтиран горе, а не долу(т.е. не ми става ясно кое трябва да се разшири(течността или парата) за да го поеме?) Пък отгоре на всичко имаме т.1!?
                    3. Тръбите са "пластмаса с метална вложка и са изолирани", нещо което е доста непрепоръчително за такъв тип инсталация. Моята инсталация, като загрее бойлера и изключи помпата, понякога при разширението на парата горе, до самата помпа достига течност с темперетарура около 140-150 град С. Тръбите с алуминиева вложка са полиетиленови и ако са китайски(евтини) от топлото вътрешния слой се отлепя и става на мехури, които пречат на циркулацията и резултатът на незагряване може би е точно поради тази причина. РЕХ-AL-PEX тръбите ги дават(ако се не лъжа) максимално до към 110 град, при това тези които не са китайски. Никой не може да гарантира, че в някой момент няма по тръбите да мине и доста по-гореща течност.
                    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                      Хубаво е да имаш термометър на изхода на колектора. Така ще разбереш директно дали той просто толкова си може. Най-вероятно е така, защото ако има излишък на енергия, която не може да се усвои, някъде просто ще заври.
                      Точно казано. От две години, вече трето лято заФащам с тези :
                      http://integral2005.com/online.html
                      Ползвам 200л бойлер с две серпентини, като втората мислех да взимам топло от него за парното, но колекторите трябва да не са два и водата да е значително повече.
                      Наличието на термометри на изхода и на двата, ти позволява при паралелно включване да си настроиш системата до перфектен баланс. Показанията са свалени в жилищното пространство чрез малко табло и винаги ако искаш, можеш да погледнеш как работи системата, колко е температурата на носителя, колко на всеки от колекторите и до колко се е загрял бойлера.
                      LZ1AIV

Коментар

Не става ясно каква е дължината на тръбите, ако са много дълги, от там може да пада ефективноста. Моите съм ги изолирал двойно, един път всяка тръба по отделно, след това двете заедно.
                        По принцип единия датчик на диференциалния термостат се монтира на изхода на колектора, така че ако термостата има опция, от дисплея му може да се отчита каква температура подава колектора. Но тя зависи и на каква Делта t е настроен да работи термостата. Аз лично съм го настроил на сравнително малка, 4 градуса. Така според мене започва да работи по-рано сутрин при първите лъчи на слънцето, и от там има повече време за ефективно загряване. От друга страна работата на по-ниска температура , поне в началото, допринася за по-малки топлинни загуби по трасето, а и от самия панел ако не е вакумен. И трето, дори и при слабо греене на слънцето и недостигане на кой знае колко високи температури в колектора, така настроена, системата все пак извлича някаква температура за подгряване.

Коментар

Толкова си може! Имаш един бойлер 100л. вода на ден.
                          Който иска да ти го обяснява с формули , кпд, ватове на кв.м,...
                          Това не е перпетуум, пести ти 30-40лв. на месец от ток. Температурата на въздуха няма никакво значение а слънцето дали огрява колектора.
                          Аз съм със вакуумно - тръбен колектор и бях свикнал зимата бойлера да е тотално офф от Еон заради парното, но парното е едни киловати а колекторчето едни други.
                          Не си мисли че като цопнеш колектора и имаш неограничено количество топла вода.
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

С поставянето на още един слънчев колектро за 530 лв би следвало да си решиш проблема. Т.е. Колекторът, който имаш е слаб.

Оборва ми се това мнение:
                            Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                            Забелязвам 3 много странни неща!!!
                            1. системата е отворен тип т.е. няма нужда от разширителен съд(ходрофорен тип), но ти имаш монтиран такъв! Може пък да е просто като тези старите дето са с капак за доливане - не си уточнил
                            2. разширителния съд е монтиран горе, а не долу(т.е. не ми става ясно кое трябва да се разшири(течността или парата) за да го поеме?) Пък отгоре на всичко имаме т.1!?
                            3. Тръбите са "пластмаса с метална вложка и са изолирани", нещо което е доста непрепоръчително за такъв тип инсталация. Моята инсталация, като загрее бойлера и изключи помпата, понякога при разширението на парата горе, до самата помпа достига течност с темперетарура около 140-150 град С. Тръбите с алуминиева вложка са полиетиленови и ако са китайски(евтини) от топлото вътрешния слой се отлепя и става на мехури, които пречат на циркулацията и резултатът на незагряване може би е точно поради тази причина. РЕХ-AL-PEX тръбите ги дават(ако се не лъжа) максимално до към 110 град, при това тези които не са китайски. Никой не може да гарантира, че в някой момент няма по тръбите да мине и доста по-гореща течност.
                            1: Разширителен съд се слага и на отворения тип и на затворения тип системи.
                            2: Разширителният съд винаги се монтира в най-горната точка. Отгоре не се затапва, за да може течността като се разшири да има къде да отиде, а не да прави налягане. Затова разширителният съд се пълни на 1/3 или 1/2 - да остане място за разширение.
                            Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Borizanov Преглед на мнение
                              Купих вече - колектори, помпа, управление.... май само антифриз не съм взел.
                              Колекторите са селективни, на една фирма от един шумящ град на север... Човека, който ми прави бойлера слага два панела - 1,66 м2 + 2,7 м2. Било пре-достатъчно. Аз предпочетох да има "малко" резерв и взех 2,15 м2 + 2,7 м2. Ще видим дали "От много глава не боли" (ама нищо не казват как стои въпроса със соларните инсталации ).
                              Та вчера като се върнах от магазина, грабнах флекса и електрожена и от някой стари железа и една прожина направих рамката, после я боя Протекта и сега съхне. Ако е късмет днес след работа мисля да качвам и монтирам желязото на покрива, а ако има време може да кача и самите колектори.
                              Смятам да правя всичко сам, не мисля, че е "ядрена физика" инсталирането, та ако някой иска снимки мога да направя.
                              Това е за сега.
                              Лек ден на всички!
                              Купи си още някой бойлер ,да имаш за буферен съд ,защото ще ти отиде зиан антифриза и не антифриз приятел ,а гликол си купи!Гарантирай се с медни тръби срещу температурни изненади!
                              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                                С поставянето на още един слънчев колектро за 530 лв би следвало да си решиш проблема. Т.е. Колекторът, който имаш е слаб.

Оборва ми се това мнение:

1: Разширителен съд се слага и на отворения тип и на затворения тип системи.
                                Не оборваш нищо! Всяка тръбна с-ма трябва да може да поема топлинните разширения, т.е. задължително трябва да има разширителен съд! В първа точка на предишното ми мнение съм казал, че е възможно разширителния съд да е във вид на казан като на старите отоплителни с-ми, просто човека не е уточнил, дали разширителния съд е точно от този тип или е затворен с мембрана.

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                                2: Разширителният съд винаги се монтира в най-горната точка. Отгоре не се затапва, за да може течността като се разшири да има къде да отиде, а не да прави налягане. Затова разширителният съд се пълни на 1/3 или 1/2 - да остане място за разширение.
                                Веднага показвам защо това не е правилно според мене! При спиране на тока(нещо напълно нормално за България), или бойлера достигне до зададената температура и помпата спре, ако разширителния съд е най-горе, а панела грее ли грее до като стигне температура на кипене, парата почва да се бори да излиза през разширителя, което автоматично го прави врящ котел. За кратко време течността се изпарява и трябва да следиш непрекъснато нивото и, за да може да работи слънчевата с-ма, което е меко казано странно, защото нещата трябва да работят за нас, а не ние да се превръщаме в техни роби и слуги.
                                Какво става ако с-та е затворена с мембранен разширителен съд поставен долу, а не на най-високата точка? В края на краищата това не е котелна с-ма. Има доста разлики. Та ако разширителния мембранен тип съд е долу, при спиране на тока(помпата), течността в панела почва да ври и отделената пара избутва течността от панелите към разширителния съд до тогава, докато панела се изпразни и няма как да се отделя нова пара. Така без значение колко време ще го грее слънцето, панела не произвежда повече топлина(пара), която да има нужда да се извежда за да не гръмне системата. При спиране на слънчевото греене, парата кондензира и течността запълва панела и така е готова за работа през следващия слънчев ден.
                                На мене този тип логика ми харесва повече и моята слънчева с-ма е направена точно по този начин и вече 3г се радвам доволно(на практика никога не е свършвала) на безплатна топла вода. А цялата с-ма сам съм си я правил, като съм гледал да не спестявам нищо от финансова гледна точка.
                                Ето и малко картинки за онагледяване, нарочно избрани и с плоски селективни и с вакуумно тръбни панели:
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:concentrated-solar-water-heating-system.jpg
Прегледи:1
Размер:15.2 КБ
ID:5371376Натиснете снимката за да я уголемите

Име:lexikon_sos4.gif
Размер:7.3 КБ
ID:5371377Натиснете снимката за да я уголемите

Име:solarsystem.gif
Размер:25.0 КБ
ID:5371374Натиснете снимката за да я уголемите

Име:solar-floor-heating-system-large.jpg
Размер:87.5 КБ
ID:5371375

Не казвам, че такъв тип с-ма с горен разширителен съд е невъзможна, но не е практична при положение че бойлера е долу в мазето примерно, пък панелите са горе на тавана.
                                Във всеки случай всеки да прави каквото иска, лошо е когато плащаш понеже не може да разбираш от всичко, а някой ти прави с парите ти нещо което не е удачно като техническо решение и вместо да те радва, ти създава непрекъснато проблеми.
                                ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X