Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Слънчеви колектори

Има ЛС.

Коментар

А как ще похвалим (оплюем),т.е.коментираме плюсовете и минусите на "еди-кои си" и как ще сме полезни на обществото,като пазим тайна !? Може би тр. някой м. да пусне производство !?

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
        А как ще похвалим (оплюем),т.е.коментираме плюсовете и минусите на "еди-кои си" и как ще сме полезни на обществото,като пазим тайна !? Може би тр. някой м. да пусне производство !?
        Не виждам смисъл от излишни спорове и дебати - спазвайки правилата, ще ощетим заинтересованото общество.
        Да предъвкваме пак защо така, няма смисъл.
        Най-вероятно и аз бих могъл да дам кординати за производителя на този колектор, който ползвам преди да стана член на Форума.
        Сиреч, който търси - намира, брадата/гребенчето и т.н.
        Да не си разваляме излишно последния ден от тази година с препирни, мисля.

п.п.това с м. да стане производител, ако е некадърен такъв, ще ти олекне ли, ако август си с 50 градуса вода в бойлера?
        п.п.2 всеки може да каже какво си е купил и дали е доволен/недоволен, без препратки към други сайтове, нататък - брадата и гребенчето.

Коментар

Здравейте!
          Вчера ме хвана проклетията (явно ме е прокълнал някой) и майстори ми влезнаха в къщата... Това за проклетията - на шега разбира се!!
          Монтираха ми 180 литров неръждаем бойлер с две по 15 м. медни семпертини. Едната вързахме към котлето на твърдо гориво и работи чудесно - котела на 60* водата на средата на бойлера - 55*.
          Сега мисля да снагам и слънчеви колектори на другата семпертина и тук идват въпросите. Немога да реша кое е по-добре - дали да сложа например 3 или 4 бр. турски колектори с ниско КПД за 217 лв./бр. мисля, че са с площ по 1.8 м2, или да дам към 1200 лв. за вауумни тръбни?
          Има ли отзиви за турските колектори? Преки наблюдения ако има някой нека сподели...
          Don't hunt IF you can't kill
          първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от Borizanov Преглед на мнение
            Здравейте!
            Вчера ме хвана проклетията (явно ме е прокълнал някой) и майстори ми влезнаха в къщата... Това за проклетията - на шега разбира се!!
            Монтираха ми 180 литров неръждаем бойлер с две по 15 м. медни семпертини. Едната вързахме към котлето на твърдо гориво и работи чудесно - котела на 60* водата на средата на бойлера - 55*.
            Сега мисля да снагам и слънчеви колектори на другата семпертина и тук идват въпросите. Немога да реша кое е по-добре - дали да сложа например 3 или 4 бр. турски колектори с ниско КПД за 217 лв./бр. мисля, че са с площ по 1.8 м2, или да дам към 1200 лв. за вауумни тръбни?
            Има ли отзиви за турските колектори? Преки наблюдения ако има някой нека сподели...
            И все пак не трябва да прекаляваш с броя на колекторите, защото има голяма опасност да започне да хвърля антифриза/водата/.Мисля, че на този бойлер е удачно да сложиш максимум 2 панела.Аз съм с 200л. бойлер и 1 панел и ми е достатъчно, но при не много интензивна употреба, че е на вила и държи между 60 и 70 градуса температура на водата.
            Николай Папазов

Коментар

Здравейте!
              Преди около месец правихме система с 200л. бойлер и два панела по 2,15м2 (на български производител). Единият панел сега е загънат на 100% и пак вдига около 65 гр. в бойлера. Нямам наблюдение над турски колектори.
              Диян Димитров

Коментар

Като качество-стават!Това са думи на Българи живеещи там( южна Турция).Имах известни срещи и разговори с такива хора,а освен това и квартирата в която бяхме отседнали имаше 300л. бойлер с 2бр. 2х1м слънчеви колектори.Работната групата беше от шест човека,и прибирайки се вечер (19:00-19:30ч) имаше винаги топла вода дори и за последния.Забелязах един минус обаче на тая слънчева система!Бойлера беше монтиран на покрива(партер+3 жилищни етажа,снимка №1-червената)квартирата беше на първия жилищен етаж.Предполагам това е и причината(дължината на тръбите) топлата вода да не теква веднага,а след около минута-минута и половина,ама през това време си изтичат едни литри студена вода........!
                Иначе това е най-масово разпространената техника по тамошните ширини,няма толкова сателитни антени по зградите,колкото системи- бойлер+слънчев колектор!Нова,стара,започната,недовършена зграда-на всяка има!Вижте снимките да добиете представа.Странното беше,че по-голямата част от колекторите са ориентирани в югозападна посока,а не юг!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Antalia 016.jpg
Прегледи:1
Размер:229.6 КБ
ID:5296493Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Antalia 058.jpg
Размер:106.5 КБ
ID:5296494Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Antalia 060.jpg
Размер:89.3 КБ
ID:5296495Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Antalia 262.jpg
Размер:240.0 КБ
ID:5296496Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Antalia 263.jpg
Размер:159.7 КБ
ID:5296492
                Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Айде сега да направим една мааалка съпоставка между климата в южна Турция и в Русе да речем. Всеки ученик , завършил 4-ти клас и поне отворил учебника по география, ще каже каква е разликата. За Сандански и Петрич не говорим.
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                    Айде сега да направим една мааалка съпоставка между климата в южна Турция и в Русе да речем. Всеки ученик , завършил 4-ти клас и поне отворил учебника по география, ще каже каква е разликата. За Сандански и Петрич не говорим.
                    Какво му е на климата? В България е по-благоприятен, от гледна точка на рентабилност на слънчеви колектори, особено на вакуумно-тръбни, които подпомагат отопление.

Колекторите се ориентират на югозапад, когато има драстична разлика в денонощният пик на потребление. Ако се консумира много повече следобед, е по-добре тогава слънцето да ги огрява директно, за да направят повече цикли студен-загрят бойлер. Това важи особено за летни курорти, където пикът е, когато хората се приберат от плаж. А например в голям град и равномерно денонощно потребление е по-добре да са леко на юг-югоизток, защото следобед въздухът е по-прашен. Разликата в производителността ще е малка, но ако инсталацията е голяма (например подгряване на басейн), ще се усеща.

Коментар

Аз съм за свестните панелни. Практически за 3-4% по-голяма ефективност /в полза на вакумно-тръбните/, не мисля че си струва човек да дава двойно повече пари.

Коментар

Те като технология почти всички са свестни. Зависи за какво и как ги ползваш, защото тези 3-4%, могат да станат 60-70% и то точно когато ти трябват, а можеш да си купиш и най-скъпия колектор и да ти върши работа, колкото черно пластмасово каче за кисело зеле. А пък ако го имаш излишно в избата, тогава не 200, ами и 20лв. са много.

Коментар

Купих вече - колектори, помпа, управление.... май само антифриз не съм взел.
                          Колекторите са селективни, на една фирма от един шумящ град на север... Човека, който ми прави бойлера слага два панела - 1,66 м2 + 2,7 м2. Било пре-достатъчно. Аз предпочетох да има "малко" резерв и взех 2,15 м2 + 2,7 м2. Ще видим дали "От много глава не боли" (ама нищо не казват как стои въпроса със соларните инсталации ).
                          Та вчера като се върнах от магазина, грабнах флекса и електрожена и от някой стари железа и една прожина направих рамката, после я боя Протекта и сега съхне. Ако е късмет днес след работа мисля да качвам и монтирам желязото на покрива, а ако има време може да кача и самите колектори.
                          Смятам да правя всичко сам, не мисля, че е "ядрена физика" инсталирането, та ако някой иска снимки мога да направя.
                          Това е за сега.
                          Лек ден на всички!

LZ1BGD

Коментар

...(ама нищо не казват как стои въпроса със соларните инсталации )....
                            Казват, казват. И в тази тема е казано поне три пъти, че при соларните инсталации най-много боли глава от многото. Сега цяло лято ще имаш прегряла инсталация, а зимата пак ще си остане недостиг, ако колекторите са плоски.
                            Ама карай, важното е да има повече, от по-евтиното!

Коментар

И защо ще да е прегряла постоянно системата? Антифриза в системата на автомобила нормално си издържа около 100* колкото време искаш. Дори и в много горещите дни не ми се вярва да заври бойлера. Има почти постоянна консумация на топла вода. Бабата е по цял ден на мивката и за нея 60* вода си е ... хладка... тя студената вода не знае от къде се пуска. Ако си измия ръцете след като е била на чешмата и не изчакам да се охлади водата - направо ми пада кожата.
                              В последствие мисля да взема и термостатен вентил и да подам към пералнята и съдомиялната вода около 40* - 45*.
                              В крайна сметка мисля, че е по-добре да да има запас от мощност отколкото да хвърлиш токова пари накрая да недозагрява - всеедно си хвърлил парите на вятъра. А й винаги мога да направя така, че ако вдигне прекалено много темперетура, да се включи и помпата на парнотои да почне да се загряваи радиаторите, което ще охлади бойлера....
                              Последно редактирано от Borizanov; 19-08-11, 15:30.

LZ1BGD

Коментар

Няма никакво прегряване на системата.Като му е предостатъчна енергията да си закачи още един боилер и готово.Аз съм с 5 панела и лятото 800 л вода си я държи на 70-80с без проблеми при тепн на батерията 90с.Не съм голям разбирач,но съседа ми има един вакуумен панел и всяка есен го точи и му маха тръбите да не се пукнели,а тези с който сме ние нямат никакви проблеми.Между другото това си е супер инвестиция-вече 3 години тези боилери са изключени от тока и сикарат само на слънце.Ако има пари живот и здраве и за фото-волтаични може дасе мисли.
                                По малко, ама с хляб!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X