Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мухъл?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Мухъл?

Първоначално публикуван от pepito1007 Преглед на мнение
    Голям зор виждам с мухъла по външните стени. Жена ми се побърква, защото имаме дете на 2 години, а мухъла водел до алергии. Пръскаме с разни препарати на основа хлор, но после пак избива. Някакви идеи какво да правя?
    Не прочете ли съветите дотук? Всички общо пролижими методи са описани. На чудо няма какво да се надяваш. Пръскаш с хлор-съдържащ препарат и после изолираш. С каквото прецениш за най-подходящо. Важното е да спреш влагата в топла зона, без конденз.
    Дори не си уточнил за какви стени става въпрос - вид, изложение и т.н. - та да се надяваш на конкретен съвет!
    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
    Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
      Да,

-ликвидиране на причината за мухлясване - специална боя, ако не може да се направи друго
      -ликвидиране на мухъла - САВО - това е препарата

успех!!!
      "Смотри в корень!" - съветва Козма Прутков.

Всички средства са временни, ако не се отстрани източникът на влагата!!!
      Понякога това е недостатъчно проветряване, друг път повредени ВиК инсталации.

Банално е, но - отстрани причината, не последствията

Коментар

Форума е обширен и до някои раздели не бях стигал. Проблема с мухала се дължи на кондензиращата вода по студената повърхност-нищо ново Това са трегерите(гредите) и колните на бетонната конструкция на къщата. Водата (влагата) е в резултат на нашата жизнена дейност дишане, къпане, миене, поливане на цветя и т.н. дори работещата газова печка отдав Н2О в прилични количества. Старите дървени дограми не прилягаха добре и позволяваха на топлия въздух да излезе отнасяйки със себе си и влагата....ама баше. Новите алуминиеви, пластмасови или дървени дограми с 1-2-3 уплътнителя не го позволяват! влагата остава и кондензира най-вече по така наречените термо мостове (горе споменатите бетонни елементи) Общото нагряване не върши работа защото разходите се увеличават по експонента, а и не е здравословно да живееш при температура 25-26 гр. при външна 0 или "-", аз в моята къща се боря с влагата и мухала чрез просто проветряване освен гореспоменатото "Саво" (което е временно но ефективно решение) и двойна външна и вътрешна термоизолация. Всички казват "външна" заради акумулиращ ефект, по равномерна температура и т.н. Обаче в стаята с вътрешна термоизолация мухала е в пъти по-малко (визуално).
        Най-новите системи дограми имат в горната част малки отворчета за циркулация на въздуха, но за да не сменям скъпа дограма ми казаха, че и 2-3 отвора Ф6 в горната част на дограмата вършат работа. НЕ СЪМ ГО ПРБВАЛ!!! Климатиците също имат функция "сушене", друг е въпроса колко от нас е ползват. За да няма мухъл трябва да се намери начин да се отведе влагата.
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Ами да, интересни обяснения за влагата...

Моят случай е: външна стена тухла, ПВЦ дограма. От миналата зима изолация на външната страна. Вътрешните са с итонг, но там нямам проблеми, мухъла избива на външните стени, които са тухла.

Коментар

"мухъла избива на външните стени, които са тухла." щото те са най-студени (термомост) и на тях кондензира влагата.
            В интерес на истината ще кажа, че докато не бях боядисъл с латекс мухъла беше в пъти по-малко при хубава дограма и външна изолация. Може би старото "постно" боядисване си има предимства. Чувал съм че за да не цапа в "постната" боя слагалт Ц200 ама не съм опитвал
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
              Всички казват "външна"изолация заради акумулиращ ефект, по равномерна температура и т.н. Обаче в стаята с вътрешна термоизолация мухала е в пъти по-малко (визуално).

Ами ето ти и възможната причина: стените ти „не дишат” и затова мухлясват. Аз, преди време, направих и външните стени с итонг, без изолация и съм доволен, стената диша ...

А и по-честото проветрение със сигурност върши работа

А колкото до дограми, коите "решават" проблема с мухъла - имат три степени на затваряне - затворено, отворено и срещу влагата.
              Никой обаче не казва какво става с шума в този случай...а по-точно - губиш шумоизолиращия ефект...

Коментар

Има една течност, на която й казват "водно стъкло". Прилича на безцветен лак. Мухълът се изчиства от стените или таваните и се намазва с това водно стъкло. Може и така да се остави, защото като изсъхне не си личи нищо, а може и да се боядисва отгоре или тапети да се слагат. След това, мухъл вече никога няма.
                Савото го прехахва само времено-не си струва.
                Успех!

Коментар

Първоначално публикуван от incognito Преглед на мнение
                  Има една течност, на която й казват "водно стъкло". Прилича на безцветен лак. Мухълът се изчиства от стените или таваните и се намазва с това водно стъкло. Може и така да се остави, защото като изсъхне не си личи нищо, а може и да се боядисва отгоре или тапети да се слагат. След това, мухъл вече никога няма.
                  Савото го прехахва само времено-не си струва.
                  Успех!
                  Колега, струва ми се, че съветът Ви не е най-подходящия в ситуацията. Водното стъкло е добро за запечатване на хигроскопични материали (например YTONG), но той нито прекъсва топлинния мост, нито предпазва от конденз. Ако няма постоянно движение на въздуха покрай така обработената повърхност, за да изсъхва бързо, мухъл пак ще се появи.
                  НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                  Omnia vincit amor !

Коментар

Мухълът е голям проблем. Най вероятно никога нямя да можеш да го махнеш. Белина (хлорин ) НЕ УБИВА мухъла! Губиш си времето и парите като исползваш хлорин. Гъбите образуват защтитна спора която хлорина не може да унищожи. Това е натурална защтита на гъбите.
                    Или вземи специалисти които се занимават със това, или се концентрирай на потдържане на мухъла в минимални колочества.
                    Физически премахваи видими образования, и поттискай размножаването със прясна боя всяка година, минимализирай влажноста, и потдържай топла температура.
                    Ако си майстор, свали мазилката, сложи нова мазилка, и нова боя. Това също ще ти даде възможност да видиш колко на дълбоко е влязъл мухъла. След това гледай да премахнеш условията които потдържат развитието на мухъл. Потдържай сухо, чисто, и топло.
                    Една идея е да инсталираш вентилатор на прозореца в банята да изкарва водните испарения на вън. Свържи му тока към лампата и така когато включиш лампата се включва и вентилатора. Това ще помогне. Но не знам дали имаш възможност да инсталираш това. Зависи от това как е направена банята.
                    В това отношение дървените къщи тука в америка са по лесно за правене. Можеш да смъкнеш цялата стена и да сложиш нова за 1 ден. За не повече от $500.
                    С тухли и бетон е много по трудно.
                    И относно мухъла и алергиите това е вярно. Не само алергии, но може и много сериозни заболявания дори и смърт в зависимост от вида на мухъл.
                    Успех.
                    CHEVY COLORADO, Z-71, I-5, 4door,Auto
                    http://www.coloradofans.com/album_pe...p?user_id=3094
                    http://www.geocities.com/sharrko/pictures.html

Коментар

не карайте човека да си сваля мазилката. Така ще заблудите много хора, че разните там специални бои са ефикасни срещу мухъла. Нали опитах: външна изолация, термишилд, церезит и влагоуловител - няма спасение. На всички им идва проблема след смяната на дограмата - то е ясно, че жилището няма откъде да диша. Що го нямаше този проблем преди? Много рядко се чуваше някое влажно неотоплено мазе да е мухлясало. Така че трябва да има циркулация на въздуха. Друг е въпросът как ще я осигурите. Сега чакам един специалист да си каже тежката дума, но съм решил да изпълнявам съветите му, защото досега сам се опитвах да си решавам проблема.

Коментар

Имах същият проблем - къща,певесе дограма,ал врата - конденз
                        Мухълът бе на власт.Белина-по ефтина.В шише с пръскачка.Яко пръскане на всеки 30-35 дена.Но в един момент ми светна за
                        проветряването.Понеже имам два комина, а ползвам само единия
                        за парното на другият махнах розетките на първия и втория етаж
                        и сложих вентилатори без ел.захранване-на самотек.Резултатът е
                        огромен.Един вентилатор е с цена около 2 лева.
                        Дано съм полезен.Успехи.

Коментар

Първоначално публикуван от lubomoto Преглед на мнение
                          Имах същият проблем - къща,певесе дограма,ал врата - конденз
                          Мухълът бе на власт.Белина-по ефтина.В шише с пръскачка.Яко пръскане на всеки 30-35 дена.Но в един момент ми светна за
                          проветряването.Понеже имам два комина, а ползвам само единия
                          за парното на другият махнах розетките на първия и втория етаж
                          и сложих вентилатори без ел.захранване-на самотек.Резултатът е
                          огромен.Един вентилатор е с цена около 2 лева.
                          Дано съм полезен.Успехи.
                          Тези самотечни "вентилатори" е по-добре да ги няма.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            Тези самотечни "вентилатори" е по-добре да ги няма.
                            Колега пак се обаждаш неподготвен,невиждам нищо полезно в поста ти,обоснови се защо така мислиш?

Коментар

Първоначално публикуван от hamilton Преглед на мнение
                              Колега пак се обаждаш неподготвен,невиждам нищо полезно в поста ти,обоснови се защо така мислиш?
                              Ами според мен само пречат. Ако си на друго мнение - обоснови се!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                                Ами според мен само пречат. Ако си на друго мнение - обоснови се!
                                Пречат на какво???

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X