Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мухъл?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Мухъл?

Първоначално публикуван от kokoff Преглед на мнение
    Сигурна ли си в това?Аз си мисля, че климатика в режим отопление не отвежда влага от помещението.Това, което тече от външното тяло е кондензиралата влага от околната среда а не от отопляваното помещение.Виж в режим охлаждане е друга бира
    Не съм специалист по климатици. Извадих си извода от преките си наблюдения - когато сложа пране да съхне в стаята, климатикът бълва много повече вода навън (понеже се оттича на балкона, имам възможност да го виждам). Разбира се, има някаква вероятност от многократни съвпадения с други фактори.....но пък чак толкова съвпадения за последните 3 години....
    Ако има специалист тук, да ме оборва. Мога да споря за строителната част, не за ОВ.
    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
    Omnia vincit amor !

Коментар

Когато се затопля въздуха, то количеството влага (абсолютната влажност) в него не може да намалее (намалява относителната влажност). За това някой климатици са по-умни и периодично работят в режим на изсушаване. Именно от там идват и наблюденията с прането. Не съм експерт по климатична техника, но съм чел за подобни изсушаващи режими на работа.

А относно мухалът, той обича влажни места със застоял въздух. За да му се противодейства трайно, то трябва да се отстрани източника на влага. Разбира се пръскането със САВО (белина) върху вече образувал се мухъл е задължително! Защото докато мухълът е жив, той отделя отровни и алергизиращи газове, а когато умре от липса на влага, то започва да се разлага и отново е отровоен!

Източник на влага обикновенно са кондензиралите водни пари. Когато въздухът е топъл, той може да носи повече водни пари, а като се допре до студената се охлажда и способността му да носи водни пари намалява значително като разликата се вижда като конденз.

Решението е да се повиши температрата на стената чрез топлоизолация или да се намали влагата във въздуха чрез вентилация (често отваряне на прозорците или добавяне на вентилационна система) или климатик със функция за автоматично изсушаване.

Искам да обърна внимание на една грешка в разбирането на термините около влажността. Защото съм чувал абсурдни мнения, че по радиото казвали че влажността януари е 80% а у тях влагомера на часовника показвал 70% и като отвориш прозореца едва ли не вкарваш вода

Тези проценти са за "относителна влажност", а не за "абсолютна влажност" Като разликата между двете е огромна. Абсолютната влажност се измерва в грамове вода на кубик въздух. А относителната влажност показва количеството влага според максималната възможна за дадена температура.

Т.е. може да имаме абсолютна влажност от 25 грама на кубик както и такава от 3 грама на кубик, а като относителна влажност и двете да са 80% относителна влажност.
      Разликата идва от температурата. Въздуха при 30° може да носи около 30 грама вода на кубик, докато при 0° - около 4 грама.

Така че ако вземете зимата външен въздух 0° с относителана влажност 80% и го загреете до 30°, то относителната влажност ще стане 13%

Относителна влажност под 20% и над 70% е вредна дори и без мухъл. И е добре особено при детските стаи да се следи. Преди с разхлопаните дограми и евтино парно без опция за намаляване въздуха беше от сух по-сух и трябваше да слагаме съдини с вода, за да не ни пресъхва гърлото докато спим. Сега пък с херметичните дограми в опитите да пестим енергия отиваме в другата крайност. Като решението е на всеки няколко часа да отваряме широко прозорците за 5 мин.

Най-лош е варианта при който имаме херметична дограма, а не сме направили топлоизолация. Също е неприятно и при жилища ново строителство, където самите мокри процеси генерират 2-3 години влага. Най-често в тези случаи имаме мухъл. Също и при някох теч или не добре хидроизолирана бана, напукана мазилка, лошо хидроизолирана тераса на съседа над нашия хол (често при ново строителство) и т.н.

Влага се генерира и от готвене, къпане, цветя, дишане и т.н.

На кратко, при поява на мухъл веднага се третиеа със САВО (белина) а след това се търси и отстранява източника на влагата, чрез топлоизолация, вентилация (смяна на навиците за проветряване), хидроизолиране и т.н.

Извинявам се за дългия и не добре систематизиран пост и благодаря на хората, който са имали нерви да го прочетат. Ако някой има въпроси относно топлотехника, ще се радвам да помогна с каквото мога!

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
        Не съм специалист по климатици. Извадих си извода от преките си наблюдения - когато сложа пране да съхне в стаята, климатикът бълва много повече вода навън (понеже се оттича на балкона, имам възможност да го виждам). Разбира се, има някаква вероятност от многократни съвпадения с други фактори.....но пък чак толкова съвпадения за последните 3 години....
        Ако има специалист тук, да ме оборва. Мога да споря за строителната част, не за ОВ.
        И аз не съм специалист по климатици но...Къде се образува конденз?Върху относително студена повърхност в относително топла и влажна среда.Това по теория.На практика какво става при климатика?В режим отопление вътрешното тяло става по-топло от въздуха в стаята и го затопля.В същото време външното тяло се охлажда под температурата на околната среда и ето го конденза.Обаче при положение,че външната температура не е много далеч от 0-та(зимата все пак е студеничко) и конденза по външното тяло предвит по-ниската му температура от околната среда(т.е. по-ниска от 0 градуса) замръзва.Да ама като замръзне и се влошава топлообмена, и климатика влиза в режим "саморазмразяване"-т.е затопля сам външното си тяло и тогава се получава характерното чуркане, което наблюдаваш на терасата си.Ако се вгледаш обаче тече не от маркуча излизащ от стената, по който на практика излиза лятото кондензиралата влага от стаята, а тече от дупка под външното тяло на климатика.Т.е. това е влга взета не от помещението, а от околната среда.Това разбира се е изключително грубо обяснение на нещата, но дава представа за ситуацията а не ми се влиза в подробности с обяснение на цикъла на Карно.
        Николай Папазов

Коментар

И аз не съм специалист по климатици но...Къде се образува конденз?Върху относително студена повърхност в относително топла и влажна среда.Това по теория.На практика какво става при климатика?В режим отопление вътрешното тяло става по-топло от въздуха в стаята и го затопля.В същото време външното тяло се охлажда под температурата на околната среда и ето го конденза.Обаче при положение,че външната температура не е много далеч от 0-та(зимата все пак е студеничко) и конденза по външното тяло предвит по-ниската му температура от околната среда(т.е. по-ниска от 0 градуса) замръзва.Да ама като замръзне и се влошава топлообмена, и климатика влиза в режим "саморазмразяване"-т.е затопля сам външното си тяло и тогава се получава характерното чуркане, което наблюдаваш на терасата си.Ако се вгледаш обаче тече не от маркуча излизащ от стената, по който на практика излиза лятото кондензиралата влага от стаята, а тече от дупка под външното тяло на климатика.Т.е. това е влга взета не от помещението, а от околната среда.Това разбира се е изключително грубо обяснение на нещата, но дава представа за ситуацията а не ми се влиза в подробности с обяснение на цикъла на Карно.
          Точно така е, но когато се саморазмразява затоплянето на външното тяло е за сметка на охлаждане на вътрешното. А когато вътрешното се охлади, то и въздуха в помещението се изсушава (прането изсъхва по-бързо, а локвата на балкона е по-голяма).

Коментар

Първоначално публикуван от Petyr Преглед на мнение
            Точно така е, но когато се саморазмразява затоплянето на външното тяло е за сметка на охлаждане на вътрешното. А когато вътрешното се охлади, то и въздуха в помещението се изсушава (прането изсъхва по-бързо, а локвата на балкона е по-голяма).
            Има известна логика да е така.Обаче впредвит на това,че при размразяване вътрешния вентилатор спира т.е циркулацията на въздух е малка мисля, че кондензиралата влага ще е несъществена и няма да се отведе навън, а при подновяване на цикъла отопление се изпарява обратно в помещението.В противен случай ако се отвежда навън както твърдите, смятам, че това неминуемо би довело до замръзване и запушване на кондензната тръба(тази от която тече лятото) и впоследствие до петна по стената под вътрешното тяло.А такива не съм забелязвал.Ама знае ли човек...май ще трябва да подебна дали тече нещо от кондензната тръба.И все пак ако има специалист, който се занимава професионално с климатици нека се изкаже!
            П.П Друг е въпроса ако киматика се ползва на функция изсушаване-dry (ако климатика я поддържа при отопление)
            Последно редактирано от kokoff; 19-10-09, 20:29. Причина: добавка
            Николай Папазов

Коментар

Първоначално публикуван от EWGENI AWRAMOW Преглед на мнение
              Провери ако не те затруднява.
              0.24 KW/h И това е максималната консумация при мен е наполовина горе долу,тъй като е нагласен на 60% - бачка 30 мин после изключва за час и после се повтаря цикъла!

Коментар

Има известна логика да е така.Обаче впредвит на това,че при размразяване вътрешния вентилатор спира т.е циркулацията на въздух е малка мисля, че кондензиралата влага ще е несъществена и няма да се отведе навън, а при подновяване на цикъла отопление се изпарява обратно в помещението.В противен случай ако се отвежда навън както твърдите, смятам, че това неминуемо би довело до замръзване и запушване на кондензната тръба(тази от която тече лятото) и впоследствие до петна по стената под вътрешното тяло.А такива не съм забелязвал.Ама знае ли човек...май ще трябва да подебна дали тече нещо от кондензната тръба.И все пак ако има специалист, който се занимава професионално с климатици нека се изкаже!
                П.П Друг е въпроса ако киматика се ползва на функция изсушаване-dry (ако климатика я поддържа при отопление)
                При кондензацията водните пари се движат и без много да се върти въздуха. Например като извадиш бутилка мастика от фризера и веднага се вижда конденза и без да има насочен вентилатор към нея. Имаше нещо общо с парциалните налягания и че не може един кубик въздух в помещението да е много по-влажен от съседния..., но тази материя не ми е съвсем ясна...

Отделно и конвекцията си казва думата, все пак студеното вътрешно тяло е качено горе и въздуха след като се охлади пада долу и на негово място веднага идва нов топъл(влажен) въздух. Падналия студен веднага се загрява от стените и пода (въздуха е много лош топлоносител) поема нова влага от прането, която в крайна сметка пак кондензира... Полезното е, че при тази кондензация се печели топлина, която отива за загряване на външното тяло

Най-добре е като захладнее, някой ако се сети да погледне дали тече нещо различно от разтопен лед при размразяването на външното тяло. Че така само суха теория дъвчем, а истина може да е съвсем друга.

Коментар

Първоначално публикуван от ccceco Преглед на мнение
                  Проблема го решихме с обезвлажнител на einhel от метро за около 300 лв.С първото включване в спалнята /преди 2 дена / свали за няколко часа почти литър.Ползвам го вече 2 години и нямаме никакъв мухъл.Консумацията на ток е малко ако някой го интересува мога да проверя колко
                  Изчетох цялата тема и това май се оказва най-бързото,лесно и не на последно място евтино решение.
                  SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
                  0878299791

Коментар

Така е за лепилото Ц200 със сигурност. Друг вариант-тапетно лепило. Но най-сигурно-допълнителен фиксаж с воден р-р на Ц200.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                      Така е за лепилото Ц200 със сигурност. Друг вариант-тапетно лепило. Но най-сигурно-допълнителен фиксаж с воден р-р на Ц200.
                      Какво правиш с това лепило?
                      Nissan Pathfinder 4.0L

Коментар

Отговаря на колегата преди няколко страници - в постната боя се слагало Ц200. Може и в латекса да се сложи. По добре хваща - аз като правех макети задължително смесвах боя+ц200 за да не се рани от картона.
                        За влажни помещения, решението не е никакви фасагени и латекси, а постна боя. Може и латекс за мокри помещения, то май сие пак нещо като постна боя. За вентилация, има едни профили които се монтират заедно с дограмата на отваряемите крила и осигуряват постоянна естествена вентилация. Ако си на последен етаж е много вероятно да се просмуква влага от покрива. Ако си в панелка - уплътнени ли са ви фугите? Ако се появи след смяна на дограмата - те колегите са ви го казали - влагоуловители, вентилатори, климатици за изсушаване на въздуха. И поне веднъж дневно за половин един час отваряте за проветряване. То и да няма влага си е препоръчително да се проветрява. Не се залъгвайте с препарати, термошийлда по принцип го хвалят много но аз досега не съм виждал някъде някой да си е сложил - адски е скъп, а има и ментета някакви. Може да сложите корк по външните - хем красиво, хем върши работата прекрасно. А и е приятно на пипане. Скъпо е обаче.
                        Александър

Коментар

И аз имах този проблем до преди 2 години.
                          Въпреки вътрешната изолация избиваше мухъл на външните стени.

С риск да излезе като реклама:

http://www.megachim.com/?m=36&id=1&id2=55

Това нещо ми реши проблема. След като боядисах стаята с него вече втора година няма грам мухъл.

хехе.. прочетох си поста преди да го пусна.. звучи като "WS Teleshop" :-)
                          но е самата истина.

Коментар

Не е телешоп , тези бои са доста интересни. А колко ти излезе като пари / квадратен метър имаш ли спомен. Преди ни ги демонстрираха като студенти, оригиниалните термошийлд. Едни снимки в инфрачервения спектър на стена с и без въпросното нещо по нея. Наистина впечатляващо. Няма голям ефект върху енергията за отопление, но намаля температурата на вътрешната повъркност на стената, и оттам вероятността за конденз. Също така стената не "дърпа" толкова ако си наблизо до нея.
                            Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                              А колко ти излезе като пари / квадратен метър имаш ли спомен.
                              За съжаление спомен нямам знам само, че трудно се намира, защото била скъпа, та ходих директно във фабриката (иначе по магазините не намерих)

За разлика от Termoshield, с която ми е кухнята и е релефна (т.е. трябва да има поне милиметър-два боя) с тази се боядисва като с латекс.

Коментар

Първоначално публикуван от the shaman Преглед на мнение
                                И аз имах този проблем до преди 2 години.
                                Въпреки вътрешната изолация избиваше мухъл на външните стени.

С риск да излезе като реклама:

http://www.megachim.com/?m=36&id=1&id2=55

Това нещо ми реши проблема. След като боядисах стаята с него вече втора година няма грам мухъл.

хехе.. прочетох си поста преди да го пусна.. звучи като "WS Teleshop" :-)
                                но е самата истина.
                                Цената на това удоволствие според мен е важна Т.е. дали не е по-добре да се повиши температурата на стената например с външна изолация, която ще се изплати от по-ниските разходи за отопление, а ще има същия ефект.

Искам да отбележа, че това: http://www.megachim.com/data/downloa...teProtokol.pdf
                                е рекламен трик! Разликата от 20-30% при отоплението идва от акумулиращата способност на стените на въпросния сутерен и на това след тях. С толкова дебела изолация няма как да се постигне такава разлика Просто явно и Назърски си е получил паричките, за да направи тест заблуждаващ хората.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X