Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газ или пелети ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Газ или пелети ?

    Аз съм с котел на Имергаз от 8 години. Теоретично може да топли 500 квадрата, че и практично, пробвал съм, но аз 1 етаж не го топля. Захранва и 300 литров бойлер. При мен има управление на връщащата вода от радиаторите и на оборотите на помпата, която е отделно от котела. Сега в момента е настроен на 40 градуса. При голям студ, зимата, повече от 45 при мен няма нужда, топло е. Водата в бойлера лятото е около 40, сега и зимата 45 градуса. Сметките паднаха здраво. За последния месец имам под 150лв. Преди 3-4 години беше почти двойно.

    Коментар


    • От: Газ или пелети ?

      Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнение
      Mдааа за водата в радиаторите май за сезона е добре да е около 40 С, но за БГВ ме хвърлихте в размисъл. Какви гадни, какви чудесии ? Относно икономичността при БГВ, заслужава ли си да топлиш водата и после да я разхлаждаш ?
      Прави се БГВ колкото си искаш-то си е проточно и никакви гадини не се развиват.Развиват се в конвенционалните бойлери дето застоява,вендинг автомати,диспенсъри и т.н.Развива се легионела.Впрочем котлите си имат едни режими дето си правят собствено обеззаразяване,поддържат и системата да не замръзва и т.н.Аз се придържам към златната среда.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

      Коментар


      • От: Газ или пелети ?

        Темата малко замряла, но е интересно да чуем отзивите на автора две години по-късно.
        За удобство, спор няма газът е номер едно, но мит ли е високата цена?

        Коментар


        • От: Газ или пелети ?

          Цената в момента не е добра, но Дочолу и Гочолу дето ни управляват не правят нищо по въпроса. За тях е важно руснаците да са добре. Няма интерконектори няма нищо само празни приказки и лъжи като за глупави хора.
          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

          Коментар


          • От: Газ или пелети ?

            Те и пелетите не са на фиксирана цена, за 2 години не е като да не се вдигнаха.
            Ford Maverick II 2.3 XLT
            Ford Mondeo MK5

            Коментар


            • От: Газ или пелети ?

              За какво щавене говорите?И моята логика е,че на проточен котел не е необходимо да загравяш водата и след това да я разреждаш...В този ред на мисли при мен е 42 градуса задаради жената,на мен и детето и 40 ни е ок.Водата за отопление за сега е 48 градуса.
              Cherokee WJ 4.0L- NP242
              Honda Africa Twin XRV 750

              Коментар


              • От: Газ или пелети ?

                Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
                За какво щавене говорите?И моята логика е,че на проточен котел не е необходимо да загравяш водата и след това да я разреждаш...В този ред на мисли при мен е 42 градуса задаради жената,на мен и детето и 40 ни е ок.Водата за отопление за сега е 48 градуса.
                В момента у дома отоплението е на 45°, а на топлата вода 43°, че от мазето до втория етаж дълго трасето, лятото 38°. И за мен е тъпо да топлиш вода, после да я охлаждаш.
                Ford Maverick II 2.3 XLT
                Ford Mondeo MK5

                Коментар


                • От: Газ или пелети ?

                  Но не всички котли работят добре когато греят водата проточно, трябва да са от по скъпите. Аз също ползвам за къпане основно вода проточно, но за през деня когато се ползва топла вода за мивките ползвам 100 литров бойлер с две серпентини. Едната е предвидена за солара а другата се топли от котела като се загрява достатъчно при температура на отоплителния кръг 45-48 градуса. Дори стига за къпане на един човек спокойно, след това с електрически кран когато свърши в бойлера превключвам на проточна. Основната цел обаче е да се избегне постоянното превключване на котела от парно на проточно и обратно за краткото пускане на топлата вода за изплакването на ръце примерно, (нещо което жена ми прави постоянно докато готви). Доста механизми влизат в този процес и целта ми е да не се натоварват излишно.
                  Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

                  Коментар


                  • От: Газ или пелети ?

                    Битовата топла вода е хубаво да е поне 55-60 градуса за да не развъжда микроби (Легионела и подобни). Или поне веднъж на седмица-две да се нагрява резервоарът и тръбите до 70-75.

                    (Л. Пастьор е казал 63 градуса, от точността на термометъра 2 и от мене още 5)

                    Коментар


                    • От: Газ или пелети ?

                      Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                      Но не всички котли работят добре когато греят водата проточно, трябва да са от по скъпите.
                      Ще те разочаровам ама не си прав! Защо трябва да е от скъпите?! Какво точно им е по хубавото?
                      Я аз да ти кажа скромно мнение.Газифицирал съм почти всичките ни имоти.По традиция слагам евтин качествен котел който мога аз да обслужвам без да се моля на тоз и оня.Та накратко.4 имота съм газифицирал с Тесито от Шумен.Самия котел е 950 кинта.В 2 от тези имоти котела се екплоатира на мах.Вече 10(десет) години. Жестока екплоатация ти казвам.Освен тези 4 броя имам и един който монтирах преди около 3 години.Използван котел и го сложих в апартамент който е под наем.Казвам ти скъсват го.
                      Сметките?! 150 лв за 250м2 апартамент "топъл" месец и 200-250 "студен" месец.
                      Понеже става дума за доста котли на мое име се наложи да ги изуча подробно и да знам разликите.По какво се различават.Ама точно.А не приказки.
                      Та мога да ти кажа че сега кондензните не са по икономични от конвенционалните.Или икономията им е 5-10 %. Ама са 3 пъти по скъпи.Съответно и три пъти повече се развалят.А ремонта е пари.И нерви.
                      Защо ми е скъп кондензен котел с цифрово управляем мотор на вентилатора?!Монтирали цял процесор за това(Висман) Ти знаеш ли че това няма ремонт?Защо в Бош слагат такива сложни решения? Те не подобряват процеса.Усложняват го.
                      Италианските котли-Имергаз Радиант - проблеми с трипътния вентил и газовия клапан.Ама струват пари.
                      Защо защо? Знаеш ли колко е лесно да направиш евтин и сигурен котел? Слагаш прост механизъм твърда логика разглобяем клапан открит прост вентилатор и си ти.Пишеш едно хубаво описание и логика за сервизните техници и това е.
                      Имаме 2 броя Баксита на 15 години.Петнайсет години?!
                      Когато "скъп" котел изкара повече от 4-6 години ела ми се обади...

                      Коментар


                      • От: Газ или пелети ?

                        Моят котел също е Теси, 10 годишен обикновен двуконтурен. Доколкото помня възли и детайли бяха доста качествени.
                        Обаче мисля поне от 5г не се произвеждат.
                        RAV 4
                        F650GS

                        Коментар


                        • От: Газ или пелети ?

                          "Евтин и качествен" звучи много добре. Аз съм с BAXI, но не е толкова простичък модел както го описваш. Модулацията му е 1 към 7 и може без хардуерни намеси да превключва между природна и пропан-бутан газ. Не е съвсем простичък. Купих го изгодно нов но не използван от Англия и съм доволен. А за това дали по обикновен котел работи добре проточно съдя по разговори с хора по въпроса. Но може и да бъркам.
                          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

                          Коментар


                          • От: Газ или пелети ?

                            Първите имоти платих като поп.Луди пари.На умни хора.Инженер ми смята колко ребра топлинни загуби и прочие... И казвам че искам да платя за качествено нещо ама без изгъзици.Вятър.Платих 12 бона за големия обект.От които 6 бона някъде бяха радиаторите. Големи готини алуминиеви италиански.
                            После като се изучих така метнах "разбирачите". Викам им Вие що не ми казахте че ламаринетите са същите по ефективност? Ама са 3 пъти по евтини.И от фирмата ми казаха.Ми щото имаш пари и алуминиевите са по красиви.Ами по красиви са верно.Ама кел файда от тази красота? Монтираха ги и си скрихме зад рафтове(щото е в магазин). Та нищо не се вижда.Ама нали...парата дадена.От все разбирачи.
                            Та за котлите.Като ме ожулиха толкоз седнах и ги научих.
                            Та Тесито е котел който е направен да не се разваля.Ако ли пък се развали нещо всичко се прави.Платката му е с трансформаторно захранване.Твърда логика.Процесора е смд с външна памет.Няма умиране.Издържа на токови удари.Пресостата му е огромен.Няма повреждане.Няма трипътен вентил- означава че може да се ползва в райони с варовита вода.Тръбите голям диаметър не се запушват. Има два проблема. Газовия клапан отказва и релето на вентилатора.Това е.Газовия клапан се ремонтира и то успешно. Платката и тя...
                            Всичко имам за този котел.Отделно имам и два котела за части.Ако нещо се наложи вадя и слагам.Не се моля на никого.
                            Покрай Тесито научих останалите котли.Хоби ми стана.Само за една година имам ремонтирани повече от 50-60 бройки..Висмани Радианти и всякви.
                            Боша не искам и да го виждам.Висмана е добре направен ама докато работи.Спре ли идвам с голямата секира.
                            Та така..

                            Коментар


                            • От: Газ или пелети ?

                              Бакситата от най първия модел(11киловата едноконтурен) съм ремонтирал страшно много.Защото просто техниците като чуят за повреда и първата им дума е Айде нов тоз вече работи 5-8 години.Не искат да ремонтират.
                              Та като ги научиш няма проблеми.Вентилатора е прост правят проблеми със пресотата и оттам се бърка логиката.Но всичко се разглобява прави и наново се сглобява. Баксито е котел дълговечен.Работи години наред.Ремонта е от 50-100 лв с частите.. Прави се за два три часа.
                              Струваше около 800 лв.. Последните модели не ги знам.
                              Напоследък в нашия район са полудели по Висмана.
                              Но и румънските почнаха да навлизат.Но те имат проблеми.Те са настроени на по високо налягане на газта.Около 35 милибара вход.А нашите по закон трябва да има 22-23 милибара на входа.

                              Коментар


                              • От: Газ или пелети ?

                                Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                                "Евтин и качествен" звучи много добре. Аз съм с BAXI, но не е толкова простичък модел както го описваш. Модулацията му е 1 към 7.
                                Да ти кажа не е голяма кирия това да е модулиран.На единия обект точно на едно Теси монтирахме такова изнесено управление което модулира.Да ти кажа все тая е. Съдя по сметките и по комфорта.
                                Значи или 1 час на мах или 2 часа на половин мощност - резултата е същия Нема файда.Обмисляме да го сменим с обикновено управление.
                                Да ти кажа кое наистина има смисъл за икономичността.
                                Дебели тръби от котела до колектора.Мощна помпа по бързо да превърта водата.Или( един руснак ме учи) - водната помпа е монтирана в котела обикновено и мощността му е фиксирана.Има определени начини кръговрата на водата да се улесни.Един вид почти естетвено а помпата да го подпомага-едва ли не.Дебели тръби към всеки радиатор и много важното... Много радиаторна мощ.Ама много.
                                Това е. Газа като гори има едни калории и толкоз може.Имам съмнения че газта ни не е чиста.Има примесен въздух.Оттам и котела гори - ама не топли.Съответно гори по дълго и разходомера се върти.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X