Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предизвикателства при ремонт на кирпичена къща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ALEX_Z
    отговори
    От: Предизвикателства при ремонт на кирпичена къща

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
    Вместо да изчегъркваш ръчно ползвай водоструйка - не стандартния накрайник, а има един, който върти струята и бие с нея доста силно.
    За фугирането моя майстор иска рьофикс 620 - циментова хастарна и цокълна мазилка, а накрая заглажда с гъбички за миене на чинии. Най-накрая минава с телената четка.
    Чегъртането е най-малкият проблем.Пробвах с маркуч и подходящ накрайник, удълбаването става, но мизерията по зида е невероятна.По-удачно ми се струва сухото премахване и обезпрашаване.Въпроса бе по-скоро в инструмента за полагане и подходящ като качества материал със съответна констистенция за полагане.
    Това ли е цвета на Ръофикса /от снимката?

Остави коментар:

• alexalex69
    отговори

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
    Вместо да изчегъркваш ръчно ползвай водоструйка - не стандартния накрайник, а има един, който върти струята и бие с нея доста силно.
    За фугирането моя майстор иска рьофикс 620 - циментова хастарна и цокълна мазилка, а накрая заглажда с гъбички за миене на чинии. Най-накрая минава с телената четка.
    [ATTACH=CONFIG]884351[/ATTACH]

Ти рьофикс ползваш по друга причина ама айде .................

Остави коментар:

• chris_vicom
    отговори

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
    Имам една чуденка в тази връзка,нямам снимка в момента. Имам стари каменни зидове , правени на кал , но калта е почти отмита и зидовете са започнали леко да се размърдват. Докато проблема не е станал статичен, трябва да оправя фугите.Засега мисля да пробвам с изчегъртване на калта 3-4 см.,чистене, пълнене с флексово лепило/вероятно с готварски шприц/, драскане с телена четка и някакво запечатване с импрегнатор.

Приемам съвети за оптимизация на технологията от минали през това китайско мъчение.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2014-09-09 17.38.24.jpg
Прегледи:1
Размер:111.8 КБ
ID:5729373
    Последно редактирано от chris_vicom; 27-09-16, 10:57. Причина: Добавяне на снимка

Остави коментар:

• ag ro
    отговори

Гледах на къщата на едни приятели в Родопите как фугират каменните дувари, че вятъра влизаше вътре през фугите в стените, правени с кал и камъни. Бъркат кал, слагаха нещо в нея, ама не се сетих да попитам какво. С тази кал замазват, фугират, оплесквайки всичко, накрая измиват и камъните отново са чисти. Суровината си я копаеха наблизо и с количките до обекта. Цвета си остава естествения, въпреки добавката, но дъжда вече не отмива калта от фугите.

Остави коментар:

• simeon
    отговори

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
    Ползвам импровизиран шприц за силикон на салам
    Тея дни видях подобно нещо на живо. "Mortar gun" му викат:

http://www.jparrboro.co.uk/roughneck...et-c2x16143968

Остави коментар:

• TigerHunter
    отговори

Не съм против импрегнирането, адаш. Просто не ми остава време.
    Но имам МС-1 от поне 8 години изложено на пек, лед, сняг, дъжд и каквото се сетиш още и не е мръднало. За мазилка говоря.
    При това пердашена.
    Ако има възможност да се импрегнира е по-добре, но не е нещо без което няма да ти изкара камара години.
    Аз ще импрегнирам колоните, ма когато стигна догодина.
    Сега ще зимуват така.

Остави коментар:

• ALEX_Z
    отговори

Теракола също няма никакви проблеми с отмиване и подобни, та не се сещам защо импрегнирането би следвало да е задължително.
    Лепилата клас С2Т и С2ТЕ са водо и мразоустойчиви, повечето от тях са флексови и с фибри и нямат никакви проблеми за външно приложение.
    Шпакловка с такова лепило може да трае с години на открито.
    Проблемът е, че са прекалено пластични и не стават за нанасяне в дебелина на слоя като мазане и фугиране.
    Съхнат в порядъци по-бавно, защото такава е характеристиката, която се иска от тях. И съхнат отвън на вътре, образувайки първо коричка.
    Всички видове вароциментови мазилки втвърдяват еднородно.
    Ползвам МС-1 на Евромикс. Дано не се счете за реклама.
    Пробвал съм и на боро (по спомен), но ми се видя прекалено "тестено". Т.е. има склонност към свличане при по-голяма дебелина, подобно на тераколите.
    И двете са с фибри. МС-1 е с малко по-едра гранулометрия(около 1-1,5мм) Онова беше по-брашняно.
    Цимент добавям по две причини:
    Първата е, за да ускоря стягането, защото принципно машинните мазилки не стягат толкова бързо колкото хоросановите разтвори. Вероятно заради пластификаторите и фибрите. Нямам идея.
    Втората е, че иначе е доста светло сиво като изсъхне.
    Принципно, не е редно да се добавя нищо, но не съм установил нежелани ефекти.
    Знам че за много хора импрегнирането е нещо излишно, ще ти кажа моето мнение:
    Към лепилата на циментова основа трябва да се подхожда с едно наум на открито.Както и към други циментсъдържащи изделия като бетона примерно. Независимо от всички реклами,абревиатури, класове,добавки и прочие. Макар и бавно, микропорите и циклите замръзване и размръзване на влагата си казват своето,особено в планински климат.Отделно и дъждовната вода носи химически въздействия.
    Каменните творения за които си говорим, са достатъчно трудоемки и скъпи по същество , за да се икономисва от едното импрегниране по мое мнение.Гледал съм и реставрационни проекти на каменни зидове , където това предписание е задължително.
    Независимо че ставаше въпрос за продукти от класа на Ardex и Mapei.За мен това е достатъчно основателна причина да не вярвам прекомерно на по-ниско бюджетните производители.
    Сега , надявам се е ясно,че аз и ти не сме търговци на никой от споменатите материали.Споделяме нещо , което може да е полезно и за много други, и то без линкове.Случвало ми се е да ми трият постове , че съм написал нещо си конкретно , смятам че е неправомерно и лишено от смисъл действие,като не се дават линкове.
    Ще пробвам МС-1. Благодаря!

Остави коментар:

• TigerHunter
    отговори

Теракола също няма никакви проблеми с отмиване и подобни, та не се сещам защо импрегнирането би следвало да е задължително.
    Лепилата клас С2Т и С2ТЕ са водо и мразоустойчиви, повечето от тях са флексови и с фибри и нямат никакви проблеми за външно приложение.
    Шпакловка с такова лепило може да трае с години на открито.
    Проблемът е, че са прекалено пластични и не стават за нанасяне в дебелина на слоя като мазане и фугиране.
    Съхнат в порядъци по-бавно, защото такава е характеристиката, която се иска от тях. И съхнат отвън на вътре, образувайки първо коричка.
    Всички видове вароциментови мазилки втвърдяват еднородно.
    Ползвам МС-1 на Евромикс. Дано не се счете за реклама.
    Пробвал съм и на боро (по спомен), но ми се видя прекалено "тестено". Т.е. има склонност към свличане при по-голяма дебелина, подобно на тераколите.
    И двете са с фибри. МС-1 е с малко по-едра гранулометрия(около 1-1,5мм) Онова беше по-брашняно.
    Цимент добавям по две причини:
    Първата е, за да ускоря стягането, защото принципно машинните мазилки не стягат толкова бързо колкото хоросановите разтвори. Вероятно заради пластификаторите и фибрите. Нямам идея.
    Втората е, че иначе е доста светло сиво като изсъхне.
    Принципно, не е редно да се добавя нищо, но не съм установил нежелани ефекти.

Остави коментар:

• ALEX_Z
    отговори

Флексовото лепило не е решение и е трудно за работа, защото се свлича когато е на дебелина.
    Аз ползвам готова варо-циментова машинна мазилка, като добавям цимент в пропорция 3 към 1.
    Машинната мазилка си има фибри и има не по-лоша елстичност от флексовите лепила. Стяга по-бързо, лесно се орязва излишъка със шпакла и след още малко стягане, по желание може да се мине или с четка и вода, или да се почисти с телена четка.
    Импрегнирането е по желание, защото от дългогодишния ми опит с такава мазилка, не се рони, помръзва и руши и без импрегниране. Но може да се минат и камъните и фугите със силиконов импрегнатор, евентуално.
    Шприцът е много удобен в случая. Гъстотата на разтвора е според ширината на фугите, но е по-хубаво да е по-рядък, за да лепи добре.
    Ползвам импровизиран шприц за силикон на салам, но се добавя гумичка на буталото, защото не уплътнява добре и се пълни и от другата страна.
    Мие се веднага след това, щото иначе го хвърляш.
    ..............
    Импрегнирането го смятам че е задължително с теракола,иначе с мазилката не би трябвало, ако камъка не е пясъчник или варовиков.
    Ще споделиш ли коя точно е мазилката с фибри? Интересно ми е защо да се добавя още цимент към нея/което зависи от нейните готови пропорции/.
    П.п. Точно твоята фуга ми харесва и на мен, а не разни обработки с лъжици или изпъкнали, както имат навика в Пиринско.

Остави коментар:

• TigerHunter
    отговори

Флексовото лепило не е решение и е трудно за работа, защото се свлича когато е на дебелина.
    Аз ползвам готова варо-циментова машинна мазилка, като добавям цимент в пропорция 3 към 1.
    Машинната мазилка си има фибри и има не по-лоша елстичност от флексовите лепила. Стяга по-бързо, лесно се орязва излишъка със шпакла и след още малко стягане, по желание може да се мине или с четка и вода, или да се почисти с телена четка.
    Импрегнирането е по желание, защото от дългогодишния ми опит с такава мазилка, не се рони, помръзва и руши и без импрегниране. Но може да се минат и камъните и фугите със силиконов импрегнатор, евентуално.
    Шприцът е много удобен в случая. Гъстотата на разтвора е според ширината на фугите, но е по-хубаво да е по-рядък, за да лепи добре.
    Ползвам импровизиран шприц за силикон на салам, но се добавя гумичка на буталото, защото не уплътнява добре и се пълни и от другата страна.
    Мие се веднага след това, щото иначе го хвърляш.
    Ето някои снимки:

Име:IMG-1467805713189-V.jpg
Размер:152.1 КБ
ID:5728790Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0272.jpg
Размер:174.1 КБ
ID:5728791Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0276.jpg
Размер:182.3 КБ
ID:5728792Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0278.jpg
Размер:185.1 КБ
ID:5728793Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0279.jpg
Размер:192.3 КБ
ID:5728794Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0280.jpg
Размер:199.8 КБ
ID:5728795

Остави коментар:

• ALEX_Z
    отговори

Комплименти и от мен!
    Определено радва окото и прозира мерака.
    Единствената ми забележка, макар че все пак е въпрос на личен вкус, е към фугирането.
    Бих оставял фугите по-дълбоки, за да се очертае повече камъка и да изпъкне.
    Дори където е възможно, суха зидария.
    С тия хубави оформени камъни, ще е приказка.
    Аз направих едно дуварче от далеч по-безформени.

.....
    Благодаря за добрите думи.
    За съжаление камъните никак не са добри.Това което се вижда на снимките е просто възможно най-добрият участък от всеки камък след фугирането. Всъщност твоите имат равнина , а при мен равнината е изключение. Затова и се наложи по-сериозно фугиране, не че много ми харесва.Иначе и аз съм мераклия на сухата зидария с малки фуги , но за тая работа се искат много по -добри камъни-почти квадри.

Имам една чуденка в тази връзка,нямам снимка в момента. Имам стари каменни зидове , правени на кал , но калта е почти отмита и зидовете са започнали леко да се размърдват. Докато проблема не е станал статичен, трябва да оправя фугите.Засега мисля да пробвам с изчегъртване на калта 3-4 см.,чистене, пълнене с флексово лепило/вероятно с готварски шприц/, драскане с телена четка и някакво запечатване с импрегнатор.

Приемам съвети за оптимизация на технологията от минали през това китайско мъчение.

Остави коментар:

• TigerHunter
    отговори

Всяко дърво ми е ценно там, заради сянката. Лятото е адското пекло.

Остави коментар:

• Кольо
    отговори

Кефи как си заобиколил дървото

Остави коментар:

• TigerHunter
    отговори

Комплименти и от мен!
    Определено радва окото и прозира мерака.
    Единствената ми забележка, макар че все пак е въпрос на личен вкус, е към фугирането.
    Бих оставял фугите по-дълбоки, за да се очертае повече камъка и да изпъкне.
    Дори където е възможно, суха зидария.
    С тия хубави оформени камъни, ще е приказка.
    Аз направих едно дуварче от далеч по-безформени.

Име:DSC_0267.jpg
Размер:192.0 КБ
ID:5728755Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0266.jpg
Размер:167.5 КБ
ID:5728756Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0270.jpg
Размер:152.6 КБ
ID:5728757

Остави коментар:

• BatGeorgeone
    отговори

Едно огромно евала, надали има някой който да не ти завижда, че постигаш мечтите на много хора, браво колега!

Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X