Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение

Начало на работата / обезвъздушаване:
    Сондаж1 + Сондаж2 => разклонение1 => филтър => топлообменник => помпа => разклонение2 => канализацията.

.
    Няма да стане, има специфични особености, но няма смисъл да задълбаваме толкова. Разбрах ти идеята, а тя породи и други у мен, така че беше полезно.

Коментар

Водата в подовото е оживяла през лятото, омирисала се е яко и сега като я развъртях преди сезона, започна да смърди от разширителя. Аз ще я сменя, но с какво да дезинфекцирам системата, като се има предвид, че има алуминиеви и медни пластини в топлообменника? По-скоро добавка във водата, етиленгликол?

Коментар

Честито. Добавката във водата се нарича антифриз и може и трябва ама от точно тоя проблем няма да те отърве. Аз в едната си кола си отглеждам оцетна гъба (разширителният съд там не се нагрява).

От време на време трябва да вдигаш температурата над 63 градуса което с термопомпа няма лесен начин да стане, а и няма да е комфортно. Филтър на този кръг също помага.

Коментар

Антифриз, ама обемът е голям. Етиленгликолът в какви концентрации ще е отровен за гадините?
          Мисля довечера да премеря рН-то точно и да коригирам средата, белким измрат.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
            Водата в подовото е оживяла през лятото, омирисала се е яко и сега като я развъртях преди сезона, започна да смърди от разширителя. Аз ще я сменя, но с какво да дезинфекцирам системата, като се има предвид, че има алуминиеви и медни пластини в топлообменника? По-скоро добавка във водата, етиленгликол?
            Направи си разтвор с хлорна вар(най-евтино е) и завърти течната фракция през подовото. Да постои така няколко дни, ще оправи нещата. После пак някакъв антифриз.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
              Направи си разтвор с хлорна вар(най-евтино е) и завърти течната фракция през подовото. Да постои така няколко дни, ще оправи нещата. После пак някакъв антифриз.
              Алуминиеви и медни пластини в топлообменника + хлорна вар = проблем.

Но ако му се занимава с още малко топлообменници може да си направи топлинно-дезинфекционен кръг с малко разход на енергия и да го включва от време на време.

Коментар

Страх ме е от корозия по алуминиевите и медни пластини по топлообменника. Иначе имам и по-модерен дезифектант, Секусепт май беше, но и той работи с активен кислород.

Писал съм заедно с Ясен

Коментар

Никакъв проблем няма. Разтвора стои 2-3 дена и се маха. Убива живото. По-професионално се прави с разтвор на солна киселина, но там вече е въпрос на концентрация +време.

Коментар

Отделен кръг, ясно.
                    А филтър от сорта на кани Брита ли бяха... или активен въглен?!?
                    А UV лампа в разширителя? Това сега се сетих и ще припна да го патентовам

Коментар

УВ ламба в разширителя няма защо да патентоваш, може да си купиш специална за дезинфекция на вода.

Под филтър имах предвид например това: http://www.romstal.bg/index.php?rout...roduct_id=4927 ама с вътрешно тяло за 5 микрона или по-малко. Хем и помпата няма да ти се разсърди.

Коментар

Потърсих готови UV лампи, но цените са като за промишлено пречистване и ме отказаха.

Един човечец ми подсказа идеята за подходящ фунгицид. Идеята е интересна, 0.1%-тен разтвор, който не внася химически рискове за метала. След определен срок се самообезврежда... Дори мога да не сменявам водата, за да не внасям пресен кислород.

Коментар

Сребро също може да помогне.
                          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Отделен кръг, ясно.
                            А филтър от сорта на кани Брита ли бяха... или активен въглен?!?
                            А UV лампа в разширителя? Това сега се сетих и ще припна да го патентовам
                            Закъснели стеОписаното от вас ,плюс хлориране е принципа на работа на МАФС-а(Системата на военните за добиване на питейна вода ).

Коментар

За среброто, може би ще стане за профилактика по-нататък.

А УВ лампата, трябва ли да бъде потопена във водата или може да е отгоре над повърхността? В готовите решения водата обтича лампата отвсякъде.

Коментар

За среброто, може би ще стане за профилактика по-нататък.

А УВ лампата, трябва ли да бъде потопена във водата или може да е отгоре над повърхността? В готовите решения водата обтича лампата отвсякъде.
                                Може и отгоре ама нямаш никакъв проблем да я направиш с обтичане.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X