Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Едно е сигурно - никой от енергоносителите няма да поскъпва по-бавно от другите.
    Струва ми се, че цената на тока от доста време е изкуствено задържана на ниски нива с лоши последствия за енергийния отрасъл. Стигнахме до етап да увеличаваме външния си дълг със заеми, за да се запушват дупките в енергетиката. Така не може да продължава дълго, на БЕХ вече банките не му дават заеми без държавна гаранция. В един момент ще стане невъзможно да се избегне сравнително бързо покачване на цената на тока, каквито и протести да има срещу това. Затова залагам на твърдите горива, там с малко предприемчивост може да се мисли за разни комбинации от нестандартни горива.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
    "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
      Струва ми се, че цената на тока от доста време е изкуствено задържана на ниски нива с лоши последствия за енергийния отрасъл. Стигнахме до етап да увеличаваме външния си дълг със заеми, за да се запушват дупките в енергетиката. Така не може да продължава дълго, на БЕХ вече банките не му дават заеми без държавна гаранция. В един момент ще стане невъзможно да се избегне сравнително бързо покачване на цената на тока, каквито и протести да има срещу това. Затова залагам на твърдите горива, там с малко предприемчивост може да се мисли за разни комбинации от нестандартни горива.
      Струва ми се, че темата е за термопомпи... Темата за цената на ел. енергията и горивата е също много интересна и актуална, но не е предмет на тази тема.
      А за производството на тон пелети се влагат поне 100 кв.к. ел енергия и доста течни горива. Така, че както писа Ясен посоката на цените на всички горива е предварително известна.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Големи драми с тез рекуператори и климатични камери с рекуперация на въздуха. Под 1500 - 2500 лв просто не откривам читави в България. Вероятно ще се откажа от рекуператор. Две 50 W моторчета и топлообменник не заслужават такива пари. Ако дадете координати за фирма/производител на по-нормална цена, ще съм ви задължен.
        Поздрави.

Коментар

За колко квадрата застроена площ търсиш Рекуператор ?

Коментар

Около 100 м2.

Коментар

Mitsubishi Electric имат стаен Рекуператор до 100м3/час и канални такива с КПД 75%. За повече КПД ,цената отива над 3000лв. Виж Brink

Коментар

Така е рекуператора е скъпо удоволствие.
                Там имаме много големи въздух - въздух топлообменници от скъп метал.
                Моята къща бе проектирана с въздуховоди и рекуперация.
                Цената само на климатичната камера бе 25000 лв + термопомпа ставаше 40000 лв.
                Избрах вариант само термопомпа с подово на половината от сумата.
                И честно казано като се има предвид ниския КПД на рекуператора сметките за ток биха били по високи от сегашните.

Доколкото знам въздуха в помещенията трябва да се смени 3 пъти на час те ти трябва минимум 750 кубика в час.

Само информативно рекуператорите с най високо КПД представляват медно колело пита въртящо се между входа и изхода.
                Последно редактирано от rosen_offroad; 11-11-15, 08:40.
                Land Rover Discovery II, V8 4.0
                VW Golf VI variant
                Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Рекуператорът явно се слага след преценка за платежоспособност, а не след инженерни изчисления.
                  След натрупване на определена сума като първоначална инвестиция, ТП се обезсмисля икономически.

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
                    Така е рекуператора е скъпо удоволствие.
                    Там имаме много големи въздух - въздух топлообменници от скъп метал.
                    Моята къща бе проектирана с въздуховоди и рекуперация.
                    Цената само на климатичната камера бе 25000 лв + термопомпа ставаше 40000 лв.
                    Избрах вариант само термопомпа с подово на половината от сумата.
                    И честно казано като се има предвид ниския КПД на рекуператора сметките за ток биха били по високи от сегашните.

Доколкото знам въздуха в помещенията трябва да се смени 3 пъти на час те ти трябва минимум 750 кубика в час.

Само информативно рекуператорите с най високо КПД представляват медно колело пита въртящо се между входа и изхода.
                    Рекуператорите с най-високо КПД м/у въздуха, който изпускаш от помещенията и този, който влиза има кондензатор и изпарител, а м/у тях-компресор, т.е. това си е термопомпа.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Няма компресор. Има комбинирани рекуператори с топлообменници на вода или фреон за подвързване към термопомпа или външно тяло, но са към 7000лв за 300м3/час

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Звучи като да е работа за един изостанал климатик 12 или 18 БТУ и един пластинчат топлообменник. Ако ще е само в преходните сезони.
                        Никой обаче не каза към кого да се обърна за хоум мед термопомпата.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                          Е как да ти кажа като не знам кой? Ако е за мен ще го правя сигурно цяла зима.

Коментар

Е, не ти, но като гледам колко човека вземат участие все някой трябва да знае кой прави. Знам, че може да се направи някъде в работилница и после сам да си я монтирам. А ако аз хвана хладилен техник да я направи наново ще открива топлата вода. Така, че по-добре някой с опит и знания.

Коментар

Аз съм си направил хоум мейд ТП инсталация, но вода-вода към подово. Ако имаш път към Панагюрище, ела да обменим идеи.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                                И аз не знаех към кой да се обърна и затова попрочетох малко, разни приятели ми дадоха разни чарколяци, някои си купих и ...си я направих. Дори успях и да я изгоря с ниско захранващо напрежение.
                                Ако е за обръщане към някого, мрежовото пространство е изпълнено с фирми, предлагащи термопомпи от различни порядъци, че даже и от преработени климатици.
                                Просто правенето на такива неща, трябва да е съобразено с конкретната ситуация. Една машина може да работи добре на едно място и недотам добре на друго. Ти познаваш своите условия и потребности най-добре. Та можеш да жертваш една машина и няколко зимни вечери след работа. При повечето от нас това, освен необходимост си е и тръпка
                                Готовите решения са в магазина. Ние го правим по трудния начин.
                                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X