Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Някъде напред е в същата тема. Моята е комбинирана със слънчеви колектори.
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
      Аз съм изключително доволен от термопомпа, точно "направи си сам". След като, обаче ЧЕЗ уби компресора, и така или иначе е разглобена, реших да я модифицирам в посока инверторно управление и други подробности. В момента се грея с компресора и инверторния блок от бившия климатик на Ясен и пак се получава добре, но не ми стига за БГВ, ако няма сллънце. С това изгорялата ТП се справяше успешно. Очаквам новата и версия да е още по-добра.
      Магазинските решения, не е задължително да са по-добри, просто защото не са съобразени с конкретните условия, в които се очаква агрегатът да работи.
      Например моята е с комбиниран източник - въздух и/или вода, в зависимост от температурата им.
      Scrapheap Ако искаш имам един компресор даикин.Готов съм да се разделя с него безплатно.
      MG RACING

Коментар

Нали това е форум за споделяне на идеи. Защо прехвърчат искри не знам, та така за бюджета:
        Външно тяло Хитачи не инверторно от мулти сплит система,не помня точно но около 1000 лв.
        Топлообменник 15KW фреон вода 480лв., скъп излезе, щото е за високото налягане на R410 A
        Платка от вътрешно тяло на Хитачи 350лв (казаха ми че имамо доста по евтини управления, но аз не намерих).
        Медни тръби,изолации пак не помня , но примерно 80-100лв за 8м тръбен път.
        Монтаж -каса бира и така вече 3г.
        Някой спомена за сравнение с пелети. При моята система на тия температури до 0гр. си заминават един тон пелети.
        Поне аз ги взимам около 350лв тона, а на термопомпата 160-180лв ток. И така, всеки сам да си решава.
        0888543685 Валери

Коментар

Първоначално публикуван от Станислав_ Преглед на мнение
          Scrapheap Ако искаш имам един компресор даикин.Готов съм да се разделя с него безплатно.
          Дай малко подробности Фреон, мощност, ON/OF или инвертор?

Коментар

Първоначално публикуван от vgrig Преглед на мнение
            Нали това е форум за споделяне на идеи. Защо прехвърчат искри не знам, та така за бюджета:
            Външно тяло Хитачи не инверторно от мулти сплит система,не помня точно но около 1000 лв.
            Топлообменник 15KW фреон вода 480лв., скъп излезе, щото е за високото налягане на R410 A
            Платка от вътрешно тяло на Хитачи 350лв (казаха ми че имамо доста по евтини управления, но аз не намерих).
            Медни тръби,изолации пак не помня , но примерно 80-100лв за 8м тръбен път.
            Монтаж -каса бира и така вече 3г.
            Някой спомена за сравнение с пелети. При моята система на тия температури до 0гр. си заминават един тон пелети.
            Поне аз ги взимам около 350лв тона, а на термопомпата 160-180лв ток. И така, всеки сам да си решава.
            Аз точно това искам да направя-да заменя пелетния котел в преходните сезони с термопома, но никой не помага.
            Ако го свърша ще дам резултати за консумацията на ел. енергия. По напред съм дал инфо за консумацията на пелети.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Явно нещо пречи...разстояние,интереси. И аз се огледах във фабричните, ама ме заболя корема...само ддс-то не можех да си позволя, но ти си по добре, вече има избор.
              И да добавя, ако пелетите не са подарък, с тп наполовина кзлизат месечните разноди изпитано до 0гр.
              Последно редактирано от vgrig; 17-12-15, 00:24.
              0888543685 Валери

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                Аз точно това искам да направя-да заменя пелетния котел в преходните сезони с термопома, но никой не помага.
                Ако го свърша ще дам резултати за консумацията на ел. енергия. По напред съм дал инфо за консумацията на пелети.
                Понякога до голяма степен нещата се свеждат до експерименти, проба-грешка и т.н. и то в зависимост от конкретиката. Експерименти (независимо от резултата) мога да правя само и единствено на собствен гръб. Ще се почувствам тъпо, ако ти дам съвет, който не работи, но за сметка на това те вкарва в разходи. Мога да споделям какво съм направил и това че при мен работи, по никой начин не означва, че ще работи по същия начин и при теб. Безрискови начинания няма.
                На твое място бих взел една употребявана работеща машина, бих почел малко хладилна техника и бих осмислил вечерите си.
                Във всичките си постове, ти търсиш готови универсални решения, които от няколкостотин километра трудно се дават. Особено, когато не мислиш, че е редно да разполагаш с чужди средства и не се смяташ за специалист от междуфорумна величина.

-

Коментар

Имаме трима колеги от форума и тази тема които имат работещи термопомпи самоделки.
                  Вземете се свържете на живо с тях и идете да видите на место реализацията.
                  На края адаптирайте видяното към вашата апликация и сте готов с проекта.
                  Купувате си части за 2-3000 лв. И започвате.
                  Успех
                  Land Rover Discovery II, V8 4.0
                  VW Golf VI variant
                  Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Те са и колегите са и повече.

Но Scrapheap е тотално прав за експерименталната част.

Или си намираш "хоби" за следващите 2-3 месеца. или скачаш от едни 3-4к.лв за 7-9Kw машина.

Примерно при мен първоначалния план беше БГВ и климатизация на едно, но след 2 сезона разкарах БГВ-то. Трябваше му твърде сериозна преработка и автоматизация което обезсмиляше неговото съществуване в комплект със ситемата, то си остана самостоятелно със малка 9-ка конвенционална.

При други си работи успешно в тандем със отопление и охлаждане.

Другото дали да е инвертор или он/офф машина, също е много относително. Първоначално си направих инсталацията за инвертор, малък обем за да няма инертност. ДА обаче за БГВ ти трябва чист он/офф и инвертора работеше на макс, със следващите последствия.

Минах на конвенционална система със увеличен обем на водата и малък буфер. и нещата се успаха нищо че работи он/офф, да но сега като нямам БГВ чакам Дайкина да умре и да мина пак на инвертор.

Само добавям че първия сезон имах 10!!!! температурни сензора 2 за влажност комбинирани, и един следящ консумацията, онова ардуино пишеше на всяка секунда логове кат съдрано, и после анализ четене и те така.

Преди имаше едни готини китайчета само на отопление през германия ги вкарваха на смислени пари около 2-3к лв бяха. за 9кв. Мисля че на пазара все още има LG външното касетъчно тяло със електрониката и пластинчатия топлообменник бяха някаде около 2800 за 8кв.

А по нагоре гледам че се споменава Ванко, парадоксалното е че съм му виждал негови неща и работят, не знам защо изведнъж изчезна и станаха проблемите. На мен лично ми е помагал в началните ми опити, но тогава имаше само Дайкин за едни пари.......

П.С. първия сетъп.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20140122-00267.jpg
Прегледи:1
Размер:137.2 КБ
ID:5695215

Име:IMG-20140122-00269.jpg
Размер:129.7 КБ
ID:5695216

Име:IMG-20140122-00270.jpg
Размер:196.3 КБ
ID:5695217
                    Последно редактирано от manta2005; 17-12-15, 12:16.

Коментар

Твоето е само на ТП. Аз сложих топлообменника директно след котела. Там чугуна и водата правят някакъв буфер. Ползвам си неговата помпа, но и аз се отказах от БГВ-то. Тая платка моята има само до 30гр. обхват, все пак е от обикновено вътрешно тяло. За това сложих датчика на връщането. Сега и казвам да държи 18гр примерно и подаването веднага скача на 38. явно Хитачи така са го настроили, винаги 20гр отгоре.

Ех сега видях за експерименталната част..Според мен , а и според някои други предполагам, всеки елементарен климатик си е термопома. Значи ,ако
                      си в район дето не бачкат климатиците, явно и ТП няма да свърши работа, сиреч около полярния кръг...другото е точно като това време сега, ще ми се скапят пелетите, още не съм пуснал горелката.
                      Последно редактирано от vgrig; 17-12-15, 17:21.
                      0888543685 Валери

Коментар

това 20 градуса отгоре е discharge temp.

Коментар

Първоначално публикуван от vgrig Преглед на мнение
                          Твоето е само на ТП. Аз сложих топлообменника директно след котела. Там чугуна и водата правят някакъв буфер. Ползвам си неговата помпа, но и аз се отказах от БГВ-то. Тая платка моята има само до 30гр. обхват, все пак е от обикновено вътрешно тяло. За това сложих датчика на връщането. Сега и казвам да държи 18гр примерно и подаването веднага скача на 38. явно Хитачи така са го настроили, винаги 20гр отгоре.

Ех сега видях за експерименталната част..Според мен , а и според някои други предполагам, всеки елементарен климатик си е термопома. Значи ,ако
                          си в район дето не бачкат климатиците, явно и ТП няма да свърши работа, сиреч около полярния кръг...другото е точно като това време сега, ще ми се скапят пелетите, още не съм пуснал горелката.
                          Ти колко градуса мислиш че може да вдигне едностъпална компресорна машина работеща на R22 или R410?

Мястото на температурния датчик (бивш въздушен) му е мястото на входа, преработени от климатик управления бачкат най-добре така, слагаш си го на 30 градуса и ако си подбрал нормален топлообменик всичко ще е наред на изхода ще имаш около 38-40 градуса което е ОК за ниско температурна система.

А по втората точка всяка хладилна машина си е термопомпа.

Коментар

• Не зная думата и защо е така,но точно ми върши работа, колега..

Не мисля за нищо...искам , както някой каза жена или ъъъ секретарка да се стопли с подобно нещо, та така че според мен системата се справя..

Ти явно за фреоновата част говориш, аз си меря водната, щото това ме интересува, но карай..
                            Последно редактирано от alex_markov; 18-12-15, 10:22.
                            0888543685 Валери

Коментар

Първоначално публикуван от manta2005 Преглед на мнение
                              Ти колко градуса мислиш че може да вдигне едностъпална компресорна машина работеща на R22 или R410?

Мястото на температурния датчик (бивш въздушен) му е мястото на входа, преработени от климатик управления бачкат най-добре така, слагаш си го на 30 градуса и ако си подбрал нормален топлообменик всичко ще е наред на изхода ще имаш около 38-40 градуса което е ОК за ниско температурна система.

А по втората точка всяка хладилна машина си е термопомпа.
                              Термопомпа не е всяка хладилна машина а само тази която има обърнат хладилен цикъл и топли

Например хладилника не е термопомпа!

Вече дали ще може да охлажда термопомпата е друг въпрос - ако има вентили да сменя циркулацията на кондензатора и изпарителя ще може и да охлажда и да топли
                              Land Rover Discovery II, V8 4.0
                              VW Golf VI variant
                              Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Ако бях заядливо копеле ( добре че не съм ) бих казал че хладилника си е баш термопомпа. но ще влезем в една полемика кое е първо яйцето или кокошката.

Ако кажем енергийно трансферираща машина работеща на цикъл на Карно по-добре ли ще е?

или викаш щом е по баира нагоре е кола а когато е надолу не е кола

Ебаси оффтопика където сътворих.

А сега по темата към колегата VGRIG, няма значени е какво мериш важното е да ти върши работа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X