Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашни климатици

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Венци, чилъра и сплита са си един дол дренки...
    Добре си го замислил, ако добавиш и възможността през лятото, чилъра с топлината която изхвърля, да ти подгрява топлата вода в къщата, ще затвориш кръга!

В твоя случай нещата са подготвени за чилър, просто ти трябват добри сметки и допълнително подряване например с газ, когато е прекалено студено...
    Ами мислейки логично и аз стигнах до този извод но към момента намерих три фирми които могат да ми доставят "чилър" (повечето дори не знаят какво е това) и трите в един глас твърдяха че е "принципно" различно от сплит системата но никой не можа да ми каже защо... Както сега разбрах защото няма разлика...

Общо взето навсякъде сме с подово, където няма ще пробваме дали радиаторите могат да свършат работа, (пре-оразмерени са) защото чилъра според мен ще дава изход не повече от 50-на градуса което е малко за радиатор...

А идеята за допълнително подгряване е задължителна. Ние и в момента сме със система с горелка но колкото и да е евтино горивото (отработило масло) климатиците са много ефективни поне при температури 0 и нагоре...

А основната причина за смяна на климатиците с чилър е много по комфортната среда която прави подовото отопление... Климатика шуми, движи въздуха... А също така няколко лекари твърдят че климатиците способстват за увеличаване броя на вредните бактерии във въздуха... Нямам в предвид централните климатици а домашните сплит системи... Дали е така аз не знам но чисто логично има някаква възможност да са прави...

Колкото до работата при ниски температури мога да дам три-годишни наблюдения. Два от климатиците не са спирани включително и при -22 (миналата година) Целите стават буци от лед и перката с вой си прави място но нито веднъж не спря...
    шумът е невероятен... Но експеримента е успешен досега няма повреден.
    А обледеняването съм забелязал че зависи не толкова от температурата колкото от влажността на въздуха. Понякога при +5 се обледенява много повече отколкото при -5...
    VPetrov.photography

Коментар

Естествено, влажността е ужаса на климатика!

По същата причина се обледяват и камерите на хладилниците...

Климатика е царството на бактериите, каквото искаш там го има - влажност, топлина, липса на слънчева директна светлина...

Старците казват "където влиза слънце, доктор не влиза"!

Сплита работи на "рециркулация" , дано не съм простак но ще дам пример - миеш се на мивката, но водата от канала се връща през чешмата!
      Който както иска да го тълкува, защото имам и по-сериозен пример от санитарното помещение!

Коментар

Xatrak-a e с термопомпена инсталация със сондажи от няколко години и може да сподели ценен опит. Обаче къде го?! Xatra-a-a-k!
        За мен това е най-логичния начин за отопление, под нас и над нас енергия в изобилие, а ние се гърчим от дървени и топлофикационни мафий

Коментар

Да, и мен ме интересува, моля те сподели как са нещата с термопомпата ако има някъде дай повече инфо, по сайтовете на фирми които предлагат термопомпи няма много обяснения-та ако някъде има повече написано дай да прочета.
          И много е важно да кажеш твоите впечатления от човек изпитал системата,.
          LZ1PER

Коментар

Volk......
            Нещо не четеш!

Казах че съм сложил чилър и котел на газ ... което според мен навежда на мисълта, че агента ми е ВОДА!
            Как според теб се наричат топлообменниците ....
            И за какви мощности ми говориш??

Вентилатора вътре е около 200 Вата.
            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Re: Домашни климатици

Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
              това го немам видено да е построено у нас.... всеки ми говори .. ама никой не може да ми гарантира. Освен това средната Т на около 60 метра у 17 - 18 градуса .. демек и да те топли .. ще е дотам .. а докам 20 -21? .. на свещи ?
              срещал съм се с няколко души които твърдят че са мноу експерти .. незнайно защо след 30 минутна среща не се обаждат никакви повече !?
              Slick, ако се докопаш до тия подземни температури, отоплението ще ти е по-евтино от осветлението....
              Тука всичко над 5 градуса е достатъчно, това не е директен топлообмен, защото изпарението и втечняването на газа става при други температури...
              А и знаеш - в тенджера под налягане водата завира много по-рано преди да стигне 100 градуса..

Ако говориш за твоите къщички, няма да стане, нито имате достатъчно външна площ /предполагам/, а и надали на някой му се експериментира толкова мащабно...

Вие сте си за газово отопление и един централен дъкт да ви климатизира, за 3 бона на къща...

Имай впредвид, че тези неща се слагат още в проекта, защото от тях тече вода и примерно ВиК, трябва да ги отведе, електрото също не е малко, а и в крайна сметка е добре коня да се слага пред каруцата, а не зад нея!

Коментар

Вчера климатика беше готов! Благодаря на всички за съветите! Сложих 7 ца на ЛГ , както ми препоръча ВОЛК. ще пусна и сники.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                  ...А и знаеш - в тенджера под налягане водата завира много по-рано преди да стигне 100 градуса...
                  Не беше ли по-късно, при по-висока температура?
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Мда , под налягане се иска по висока температура за да заври водата!

Коментар

И снимки както обещах! Телата ги закрепих на специални планки за да стане здраво (караваните са от стиропор и никъде не може да се закрепи нищо качествено) ,а спецовете ми направиха връзките и маркучите. Е някои отвори са за вентилация ама аз не стоях през цялото време. Сега обаче ще трябва да слагам и на вилата климатици, така , че въпроси те остават. Мисля да сложа голям чилър или сплитер (не знам как се казва) и в четирите стаи по един топлообменник. Ще се ползва предимно за отопление... Даваите идеи! Интерсно ми е и за термопомпите как се реализират на практика?
                      Прикачени файлове

Коментар

и още
                        Прикачени файлове

Коментар

нещо само по една картинка пращам
                          Прикачени файлове

Коментар

superMAX вращам старата тема с въпрос към теб - направи ли си климатизацията на вилата и ако си по какъв начин ? едва ли с чилър
                            поздрави
                            Toyota Hilux '07 120 hp Double Cab
                            Mercedes w212 E350 4matic
                            Ducati Monster 600
                            O888795575

Коментар

Забравих да спомена,че с това се занимавам и горе-доло мога да ти дам някои съвет по въпроса
                              Toyota Hilux '07 120 hp Double Cab
                              Mercedes w212 E350 4matic
                              Ducati Monster 600
                              O888795575

Коментар

Коя Марка климатик за в къщи?

Спрял съм се наФуджицу-Генерал (по съвет на Мишко).
                                Някой може ли да ми препоръча нещо още по-добро на подобна цена?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X