Венци, чилъра и сплита са си един дол дренки...
Добре си го замислил, ако добавиш и възможността през лятото, чилъра с топлината която изхвърля, да ти подгрява топлата вода в къщата, ще затвориш кръга!
В твоя случай нещата са подготвени за чилър, просто ти трябват добри сметки и допълнително подряване например с газ, когато е прекалено студено...
Добре си го замислил, ако добавиш и възможността през лятото, чилъра с топлината която изхвърля, да ти подгрява топлата вода в къщата, ще затвориш кръга!
В твоя случай нещата са подготвени за чилър, просто ти трябват добри сметки и допълнително подряване например с газ, когато е прекалено студено...
Общо взето навсякъде сме с подово, където няма ще пробваме дали радиаторите могат да свършат работа, (пре-оразмерени са) защото чилъра според мен ще дава изход не повече от 50-на градуса което е малко за радиатор...
А идеята за допълнително подгряване е задължителна. Ние и в момента сме със система с горелка но колкото и да е евтино горивото (отработило масло) климатиците са много ефективни поне при температури 0 и нагоре...
А основната причина за смяна на климатиците с чилър е много по комфортната среда която прави подовото отопление... Климатика шуми, движи въздуха... А също така няколко лекари твърдят че климатиците способстват за увеличаване броя на вредните бактерии във въздуха... Нямам в предвид централните климатици а домашните сплит системи... Дали е така аз не знам но чисто логично има някаква възможност да са прави...
Колкото до работата при ниски температури мога да дам три-годишни наблюдения. Два от климатиците не са спирани включително и при -22 (миналата година) Целите стават буци от лед и перката с вой си прави място но нито веднъж не спря...
шумът е невероятен... Но експеримента е успешен досега няма повреден.
А обледеняването съм забелязал че зависи не толкова от температурата колкото от влажността на въздуха. Понякога при +5 се обледенява много повече отколкото при -5...
Коментар