Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Медоносна 2013

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Медоносна 2013.

Днеска направих преглед на кошерчетата си и оставам малко разочарован. Имах един кошер от които акацията излезе много доволно. Направих и две отводки, но заради загубена майка, кошера оитслабна. Отвотките ги правих на 2 рамки. На първата отводка правена на 20 април днеска и сложих магазин. Имаше 2 рамки зад преградна дъска пълни с мед и запечатани. Семейството върви на пило като втората отводка. Тази година отводките не след като ги направих съм им давал по 2-3 пъти размита запечатка, че имах от миналата година останала. Има доволно паша след тези дъждове от тревите, а сега и слънчоглед.
    Наблюдавам обаче на 2 рамки не искат да слагат нито мед, нито пило. Рамките са ми от миналата година градени, едната е малко изкривена, но нямах възможност да я махна. Другата седмица ако не са ги бутали, ще ги вадя и слагам основи за градеж. То само тези рамки ми остават да сменя. Изчистих се от всички черни рамки.
    На зима ще претопя восъка и ще го заменя за основи.
    Желая на всички колеги, ако ме смятате за колега, много мед до есента.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Желая на всички колеги, ако ме смятате за колега, много мед до есента.
      Всеки регистриран потребител, независимо кой, е колега. Благодаря, подобно. Годината е добра, дано така продължи докрай.
      ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
      0878 23 58 34- Радо

Коментар

Райковски, очакваш ли да имаш и трето вадене от кошер?
        "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
          Райковски, очакваш ли да имаш и трето вадене от кошер?
          Надявам се, до началото на Септември, да вадя по още един път.
          0878 23 58 34- Радо

Коментар

Според мене ако семействата са силни и има паша миним 3 вадения. Имам познат, който ако имат рапица е правил 5 вадения на мед, а обикновенно по 4 прави. Не знам обаче по колко мед вади. По думите му от 80 кошера на година вадел 5 тона мед. Системата му е дадан блат. Аз като начинаещ, миналата година от силния кошер извадих около 40кг мед. Есента обаче са си заминали пчелите и всички пити пълни с мед. Него не го броя в сметките.
            Доста в нашия регион се оплакват че пчелите са избягали без причини. На друг познат, гледаше 15 семейства му избягали всичките, а на баща му от 45 само 17 останали. И аз се притеснявам тази зима да не ми отиде труда на вятъра, като избягат отново.

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
              От 28 магазина извадих 320 килограма липов мед.

Това кое вадене за годината ти е ?

Това ми е трето вадене.
              Първия път 4-тенекий от рапица. Имаше само един блок от 180-дк на близо и нищо друго.
              Втория път 2-тенекий от....... (незнам какво) но е тъмен като катран а по това време цъфтеше липата както и да е.
              И сега 14-тенекий от слънчоглед.
              Днес минах до пчелина и погледнах от горе без да вадя пити (че ме мързеше да паля пушилка) още някой ден и ще са пъли пак но утре ше ги погледна по обстойно и ако трябва ще разместя пити.
              В момента имам 20-тенекета от 18-кошера.
              Второто вадене беше спонтано понеже зимата 80-бр магазинни рамки ми бяха изядини от мишки и нямам достатачно граден инвентар да работят та за това извъртях всичко да има място да слагат медец.
              Тази година въстанових загубените пити и сега се змислям как да ги съхраня за догодина.
              Последно редактирано от valio zila; 12-07-13, 21:59.

Коментар

Първоначално публикуван от valio zila Преглед на мнение
                Това ми е трето вадене.
                Първия път 4-тенекий от рапица. Имаше само един блок от 180-дк на близо и нищо друго.
                Втория път 2-тенекий от....... (незнам какво) но е тъмен като катран а по това време цъфтеше липата както и да е.
                И сега 14-тенекий от слънчоглед.
                Днес минах до пчелина и погледнах от горе без да вадя пити (че ме мързеше да паля пушилка) още някой ден и ще са пъли пак но утре ше ги погледна по обстойно и ако трябва ще разместя пити.
                В момента имам 20-тенекета от 18-кошера.
                Второто вадене беше спонтано понеже зимата 80-бр магазинни рамки ми бяха изядини от мишки и нямам достатачно граден инвентар да работят та за това извъртях всичко да има място да слагат медец.
                Тази година въстанових загубените пити и сега се змислям как да ги съхраня за догодина.
                Аха. Така както го беше написал, излизаше, че това ти е от 1 вадене, затова попитах.
                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Ние вадим от около 10 - 15%, от кошерите, защото другите са пас. Пчели в/из магазините няма. Медът е само слънчоглед, друго няма. Тия дни ще се прибират магазините в складовете. Няма да коментирам, кои колко кошера има и колко е извадил, защото е смешно от към кг/бр.(даже е трагично)!
                  Последно редактирано от STROIL; 15-07-13, 05:09.

Коментар

Преди 4-5 дни и аз най-накрая оцапах центрофугата за тая година - което си е направо новина!
                    Наложи се инцидентно, само от плодниците, тъй като бяха напълнили всичко с мед и майката нямаше къде да снася.
                    От 18 броя плодникови рамки ДБ и 12 броя плодникови МК съм извадил някъде към 70-80 кг може би ( не съм го теглил, понеже го оставих за няколко дни в едни големи тенджери с тензух отгоре, малко да му излезне влагата).
                    Повечето рамки дори бяха само започнати да ги запечатват, но като ги тръсна не падаше меда, та ги извъртях. Ще вадя и от 2-3 магазина, но ги чакам хубаво да го запечатат.
                    Меда е основно слънчоглед, тъй като допреди да цъфне слънчогледа нещата бяха трагични, а сега от слънчогледа много бързо дръпнаха.
                    Жена ми си е на село, и каза че пак са напълнили рамките с мед и пак майката няма къде да снася, та пак тия дни ще въртя плодникови рамки вероятно - нямам изградени такива, за да ги подменя, няма и как да ги завъртя общо взето. Като от кошер взимам максимум по 2 до 3 рамки, според зависи колко е силен кошера.
                    Меда иначе е доста хубав, хареса ми на вкус, и най-хубавото е, че е пресен Дори от тия новите отводки, които ги купих наскоро извадих една рамка, но меда там е бил отпреди, защото беше по-тъмен и на вкус по-киселееше (не ми хареса особено), не го знам от какво е.

П.С. Към момента имам 20 кошера, обаче 7 оттях са отводки (таз годишни). Остават 13, от тези 13 вадих мед от може би повече от половината, не ги броих точно, тъй като другите са назад с материала.
                    Сменихме една от майките с ловешка (само че не от Апиакта, ами от някакъв частник, понеже Апиакта тази година яко се гаврят ), просто съществуващата майка беше поопърпана и на доста време, а от тази опърпаната направихме пак една отводка с по-малко пило обаче, тъй като пък си снасяше редовно.
                    Последно редактирано от HD; 15-07-13, 11:01.
                    Hristo Draganov
                    http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

• От: Медоносна 2013.

Миналата седмица при прегледа и поставяне на рамки за градеж, на първата ми направена отводка и поставих магазина, не толкова за да ми носяд мед, а за да им е по-широкичко. В 10р ДБ са настанени и в момента са на 8р, с преградна дъска и пита зад преградната дъска, която я пълнят с мед. За това им сложих магазина. Днеска, имах една рамка прогризана при дъждовното време, и реших да я подменя. Беше в отводката и като отворих с учудване видях понапълнените рамки от магазина. Бях сложил само 6р, имам две рамки изградени без основи и за да не ги нанесе майката с търтей, не ги сложих, но днеска ги сложих. Надявам се да не се качи М там и да нямам проблеми.

Коментар

Нека да ни е медоносна на всички, но ще видим ,какво ще донесат пчеличките !
                        Като цяло преди два дена ги отварях за осведомителен преглед и ми направи впечатление , че магазините са запълнени до половината.
                        Може ли да попитам, как се разбира кога е готов меда за вадене, т.е. е узрял ?
                        Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от ludau Преглед на мнение
                          Нека да ни е медоносна на всички, но ще видим ,какво ще донесат пчеличките !
                          Като цяло преди два дена ги отварях за осведомителен преглед и ми направи впечатление , че магазините са запълнени до половината.
                          Може ли да попитам, как се разбира кога е готов меда за вадене, т.е. е узрял ?
                          Поздрави!
                          Принципно трябва поне 1/3 от рамката да е със запечатан мед, НО ако майката е блокирана и няма къде да снася (както при мен се получи), дори и да не е запечатан, просто като тръснеш рамката и меда не пада, пак може да се вади, като тогава го оставям няколко дни в съд с тензух отгоре, да му излезне влагата малко.
                          Вчера вадих малко от магазини (но не стигна времето, имам още 1-2 магазина за вадене), в тези магазини бяха почти на 100% запечатани и от двете страни.
                          Hristo Draganov

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                            Принципно трябва поне 1/3 от рамката да е със запечатан мед, НО ако майката е блокирана и няма къде да снася (както при мен се получи), дори и да не е запечатан, просто като тръснеш рамката и меда не пада, пак може да се вади, като тогава го оставям няколко дни в съд с тензух отгоре, да му излезне влагата малко.
                            Вчера вадих малко от магазини (но не стигна времето, имам още 1-2 магазина за вадене), в тези магазини бяха почти на 100% запечатани и от двете страни.
                            Принципът е следният- 2/3 от питата трябва да е запечатана, или килийките да са започнали да свиват. Те свиват когато медът е узрял и е въпрос на дни да ги запечатат.
                            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Днес въртях и прегледах няколко, тези, който въртях преди две седмици са на около 50 % пълни, дори има и запечатъно, живот и здраве, след две-три седмици пак ще трябва да въртя.
                              "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Хюстън, имаме проблем! Спешно.

При последния преглед на новите отводки (искахме да видим дали да им добавяме още по някоя нова рамка) забелязахме върху няколко пчели по един акар ... Вероятно човека, от който взех отводките не е третирал с нищо напролет, не знам, но досега не бяхме забелязали такова нещо, а ги имаме от месец някъде, че може и малко повече.

Само че при нас акара беше отгоре на тялото, точно зад крилцата, и сякаш беше един по-подут такъв ...

За пръв път ми се случва, досега нашите си пчели винаги са били чисти, но си се грижа за тях подобаващо.
                                Та сега ще трябва СПЕШНО да третирам с нещо - суперстрипс няма как да сложа, плаки с мравчена киселина също, че е жега - преди 1-2 седмици взимах за един приятел със същия проблем - от магазина ми препоръчаха ''Екостоп'', тъй като сега по време на медосбора само с него можело да се третира - някъде обаче срещнах в листовката му, че пише да не се прилага по време на медосбор.
                                Екостоп ползвах пролетта за по-слабите кошери, върши работа, но не знам в момента подходящ ли е ...
                                Моля дайте съвети с какво да третирам - такъв акар забелязахме в 1-2 кошера само, обаче понеже знам, че бързо се разпространява, ще сложа задължително във всички кошери (общо 20) ...
                                Довечера или утре вечер трябва да взема нещо, че в събота късния следобед като си отида да мога да сложа каквото ще слагам ...

Благодаря предварително!
                                Последно редактирано от Райковски; 25-07-13, 08:51. Причина: Непозволен линк
                                Hristo Draganov

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X