Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Медоносна 2013

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Медоносна 2013.

Тук до преди малко валя, а сега пече слънце. Ако е така две седмици, ще съм много щастлив. Пчелите се побъркват, при такова време.
    ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
    0878 23 58 34- Радо

Коментар

Тази седмица, осакатих всички майки, които са от 2011 година, за да направят само-смяна. Друго интересно, няма.
      0878 23 58 34- Радо

Коментар

И при мен е така, слънце, дъжд, слънце дъжд и така.
        Дават го цяла седмица така.
        Дано си прав, че е за добро.
        "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

От: Микроклимат за пчелен кошер

Понахвърляли ли са в магазините, при вас ? Тук вали и е топло и времето е перфектно за пчелите. Надявам се скоро да ги напълнят отново.
          0878 23 58 34- Радо

Коментар

И при мен са сложили по малко в магазините, но е още много малко, дано всички напълнят, защо от акацията не съм много доволен.
            Лошото е че сушата бе голяма и ливадната паша ми се струва, че ще е слаба, а аз на нея разчитам.
            Кажи моля те как правиш отвотките, кога?Аз мисля след като извъртя след месец да създам 7-8 отводки.
            "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Зависи каква е целта- размножаване на семействата, или добив на мед. Ако искаш да извадиш мед и да размножиш семействата, най-добрият вариант е сборна отвотка.
              Аз имам 30 кошера. Отвотка, по-малка от 5 рамки, не е добра. Избирам си 5 силни кошера и избирам по една рамка със разновръсно пило, в което задължително трябва да има прясно снесени яйца. Задължително, на всеки един от кошерите, намирам майката, за да не я сложа в отвотката. Уеднаквявам миризмата на всички пчели и рамки на отвотките с разтвор от ракия и вода (1 към 1, леко напръсквам с полуверизатор). Затварям и подхранвам с меден сироп, в хранилката. На 4-тия ден проверявам за заложени маточници. Всички запечатани ги унищожавам (това е за да избягвам заложени маточници, след 3 дневни личинки, но това вече е друга тема).
              0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
                Зависи каква е целта- размножаване на семействата, или добив на мед. Ако искаш да извадиш мед и да размножиш семействата, най-добрият вариант е сборна отвотка.
                Аз имам 30 кошера. Отвотка, по-малка от 5 рамки, не е добра. Избирам си 5 силни кошера и избирам по една рамка със разновръсно пило, в което задължително трябва да има прясно снесени яйца. Задължително, на всеки един от кошерите, намирам майката, за да не я сложа в отвотката. Уеднаквявам миризмата на всички пчели и рамки на отвотките с разтвор от ракия и вода (1 към 1, леко напръсквам с полуверизатор). Затварям и подхранвам с меден сироп, в хранилката. На 4-тия ден проверявам за заложени маточници. Всички запечатани ги унищожавам (това е за да избягвам заложени маточници, след 3 дневни личинки, но това вече е друга тема).

Като направиш сборната отводка на същия пчелин ли я оставяш или я отнасяш на друг пчелин (ако е на същия няма ли да се върнат при семействата си и в отводката да остане само млада пчела).
                Ако може да кажеш нещо повече сабарянето на четиридневните маточници. Или в друга тема.
                При нас от две седмици само дъждове в неделя беше слънчево и погледнах в магазините има по малко медец. Надявах се на липата но като гледам времето нищо няма да съберат и от нея.

Коментар

Първоначално публикуван от valio zila Преглед на мнение
                  Като направиш сборната отводка на същия пчелин ли я оставяш или я отнасяш на друг пчелин (ако е на същия няма ли да се върнат при семействата си и в отводката да остане само млада пчела).
                  Ако може да кажеш нещо повече сабарянето на четиридневните маточници. Или в друга тема.
                  При нас от две седмици само дъждове в неделя беше слънчево и погледнах в магазините има по малко медец. Надявах се на липата но като гледам времето нищо няма да съберат и от нея.
                  Точно така. Работната пчела се връща в своя кошер обратно, а остават само младите пчели. А ако искаш да останат всичките в кошера, оставяш отвотката на 2 километра.

Ако на 4тия ден има запечатани маточници, това означава, че в тях има захранени личинки, на повече от 3 дена (до третия ден всички снесени яйца се хранят само с пчелно млечице. След 3тия ден, започват да ги хранят със смес от нектар, прашец и пчелно млечице.) Забравих да отбележа, че на шестия ден, се запечатват всички маточници.
                  Целият стадий, от снасянето на яйцето, до излюпването на майката, е 16 дена, на пчелата 21 дена, а на търтея 26 дена.
                  Когато едно яйце се храни само с пчелно млечице, се излюпва майка. Когато след третия ден, започва да се храни със смес от нектар, прашец и пчелно млечице, се излюпва пчела.
                  0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
                    Точно така. Работната пчела се връща в своя кошер обратно, а остават само младите пчели. А ако искаш да останат всичките в кошера, оставяш отвотката на 2 километра.

Ако на 4тия ден има запечатани маточници, това означава, че в тях има захранени личинки, на повече от 3 дена (до третия ден всички снесени яйца се хранят само с пчелно млечице. След 3тия ден, започват да ги хранят със смес от нектар, прашец и пчелно млечице.) Забравих да отбележа, че на шестия ден, се запечатват всички маточници.
                    Целият стадий, от снасянето на яйцето, до излюпването на майката, е 16 дена, на пчелата 21 дена, а на търтея 26 дена.
                    Когато едно яйце се храни само с пчелно млечице, се излюпва майка. Когато след третия ден, започва да се храни със смес от нектар, прашец и пчелно млечице, се излюпва пчела.

Мерси за информацията.
                    Ще се опитам да направя 3 отводки на по 5 пити пило но няма каде да ги занеса по далеч та ще останат на същия пчелин но ме притеснява че ще се върне доста пчела при старото семейство и при пилото в отводките да няма достатъчно пчела да се грижи за него.

Коментар

Проблем с кошер

Здравейте, за да не отварям нова тема, ще си задам въпроса тук.
                      Миналата година от 3 кошера през зимата ми остана само един. Бяха пълни с мед, а нямаше грам пчела.
                      Така от този кошер на 20 април извадих 3 рамки и направих отводка. На 16 май извадих акациев мед с примеси 16кг и направих още една отводка. На 3-тия ден прегледах как е отводката, имаше хубави маточници и оставих 3-4. Проверих и семейството, където имаше напълнено с доста маточници. Може да съм изхвърлил случайно майката, понеже имаше 3-4 рамки от първия магазин осеменени. Оставих и там няколко маточника и зачаках. На 9 Юни прегледах семейството и отводката. Отводката имаше 2 рамки с прясно осеменени килийки, а семейството ми нямаше никакво пило. Чудих се какво да правя и напрая реших от ранната отводка да извадя една рамка с прясно пило. Имаше една частично осеменена. Поогледах да не е майката там, стръсках пчелите и сложих прясно пило. На извадената рамка сложих основа за градеж. Преди малко направих преглед и на семейството с придаденото прясно пило не видях да има маточници, но на другите рамки нямаше снесени яйца.
                      Отводката с основата за градеж е изградила горната половината на рамката хубави килийки и са осеменени, а отдоло е проядена основата по теловете. Извадих я крайна за да я хвърля след като се излюпи пилото.
                      Времето последната седмица е лошо и вали почети всеки ден, липата може да се каже че прецъфтя, а при прегледа в неделя извадих 8кг мед от семейството.
                      Дали в семейството има майка, но все още е неоплодена и за това да няма прясно пило?

Коментар

От: Проблем с кошер

Нормално е. Поради лошото време, най-вероятно, майката не е успяла да излезе и да се оплоди. Поставянето на контролна рамка, е правилно решение, за проверка дали има майка, или няма. Щом няма маточници на контролната рамка, е сто процентов показател, че в семейството има майка, но все още е неоплодена.
                        Когато няма приток на нектар, не е препоръчително да се слагат основи за градеж, защото ги прояждат. Хубаво е да има изградени рамки, които да се поставят, в такива случаи. Такива си правя, като спускам през магазина. Пак е задължително, да има приток на нектар, за да има градеж. Изграждат ги перфектно. Слагаш ги и на третия, четвъртия ден ги махаш.
                        0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от valio zila Преглед на мнение
                          Мерси за информацията.
                          Ще се опитам да направя 3 отводки на по 5 пити пило но няма каде да ги занеса по далеч та ще останат на същия пчелин но ме притеснява че ще се върне доста пчела при старото семейство и при пилото в отводките да няма достатъчно пчела да се грижи за него.
                          През всичките ми години, никога не съм изнасял отвотките извън пчелина. Винаги остават достатъчно пчели, които отглеждат добра и качествена майка. И следващата година събират доста мед.
                          0878 23 58 34- Радо

Коментар

Днес ги преглеждах, насложили са в магазините, но не много. Другата седмица ще сложа на силните кошери, по още един магазин и се надявам да съберат от липата.
                            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Днеска прегледах проблемното семейство. Майката беше осеменила 2 рамки и доосеменила придадената рамка с пило предната седмица. Много благодаря на колегата Райковски за успокоението което внесе в мене с отговора си. Бях се шашнал че пак нещо съм объркал. От 3 години вече се занимавам с пчели и се опитвам да ги увеличавам, но все нещо се случва.
                              Първата година, от кошера който купих, си направих една отводка. Мястото и беше засенчено от сграда и през зимата умря от студ на кълбо с много мед около кълбото.
                              Миналата година правих отводка, но така и не се върна оплодена майка, придавах ракми с пило и пак не се върна майката, трети път придавах рамки с пило и пак без майка и така се наложи да ги върна в семейството. Купих си две отводки след това на 7-8 рамки.
                              През декември месец старото семейство което имах установих че го няма в кошера, катао беше пълен с мед от горе до долу. А едната от отводките които купих при първото подхранване с мед си прибра всичкия мед, но при второто не го бутна. Като отворих кошера имаше 2 пити осеменени, но нямаше и грам щчела.
                              Така от тези които ми останаха тази година на 20 април направих отводка, днеска при прегледа е с 4 ракми осеменени една с мед и една, основа съсипана в лошото време. В горния край има малко пило по изградените килиики. Така че след излюпването ще се претопява. Днеска сложих една рамка от старите за притопяване. Имам още 10-тина рамки. Лятото е пред мене и ще има достатъчно време. Оставям ги във восъкотопилката колкото се може по-дълго. Още там преминава восъка през тензух и се излива в една купичка.
                              При нас миналата година даваха 13 основи ДБ и соплащане 0,16лв за основа. Сега не знам как ще бъде. Имам още 7-8 основи. Но не съм доволен от основите. Стоят сиви, а не като моя восък жълти.
                              Има ли начин да си дам моя восък и да ми изработят основи от моя восък? Имам събрах около 3кг и сега от тези рамки ще извадя около 1кг.

Коментар

Първо, напиши в профила си, откъде си.
                                Второ, откъде взимаш основите ?
                                Аз ги взимам от Ловеч и нямам проблеми. Но няма как да са жълти като восък, защото слагат и добавки, не са от чист восък.
                                Няма как от твоя восък да ти направят основи, по простата причина, че трябва огромно количество восък, за да се задвижи машината и да направи основите. А и никой няма да се съгласи, да ти прави само от твоя восък, само за теб.

П.С- Аз също имах един кошер, на който на 6 май му убих майката, без да искам. Установих го, седмица по-късно, когато видях маточниците. В началото на юни, трябваше да има оплодена майка. На 5 юни го прегледах и нямаше яйца и не можах да намеря майката, а пчелите бяха неспокойни. След два, три дена, пак го проверих и пак нямаше майка. Веднага му сложих контролна рамка (от друг кошер, рамка с прясно пило) На следващия ден, в друг кошер намерих зрели маточници. Сложих му и рамка със зрял маточник. На 14 юни го прегледах и видях, голяма майка и прясно снесени яйца. Това е било, по простата причина, че от лошото време, майката не е имала възможност да излезе и да се оплоди.
                                Последно редактирано от Райковски; 16-06-13, 18:13. Причина: п.с.
                                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X