Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Медоносна 2013

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Медоносна 2013.

Екостопът е много скъп. Ако кошерите нямат магазини, няма проблеми да сложиш Варостоп. Ако имат магазини обаче, трябва да изчакаш.
    На много пчели ли има и по колко на пчела ? Направи един тест. Изчисти дъното на един от кошерите, сложи бяла хартия, сложи и лентички на кошера. След няколко дена, погледни колко акари има по хартията. Ако са много, сложи лентички и на другите кошери.
    Преди няколко дена и аз открих акар, на една пчела, но това е нормално.
    ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
    0878 23 58 34- Радо

Коментар

Ами точно тези, на които видяхме акара нямат магазини, тъй като са таз годишни отводки (които закупих преди месец от Казанлъшко), даже са по на около 8-9 рамки. Само на един кошер видяхме всъщност, на няколко пчели, по един акар, отгоре точно зад крилцата.
      Прегледах и останалите отводки, не видях акар, но не значи, че няма ... Сега в неделя ще ги прегледам всички основно.
      Останалите кошери (моите си) не съм ги преглеждал в плодниците, та не мога да кажа как е, но повечето оттях имат по 1-2 магазина отгоре ...

Да, Екостопа е доста скъп ...

А на тези, които нямат магазини, вместо Варостоп, може ли да сложа Суперстрипс?

А някой ползвал ли е такава джаджа:
      ..........................................

Ако ще е по-евтино с Fogger-а, но не знам какви пари е и откъде може да се купи, а и течност трябва за него.
      Последно редактирано от Райковски; 25-07-13, 09:23. Причина: Непозволен линк.
      Hristo Draganov
      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Това е нормално. Спокойно можеш да изчакаш още месец, два и тогава да сложиш лентички.
        Суперстрипс, за пръв път го чувам. Нямам наблюдения за него, все още.
        А за този Fogger, също нямам мнение. А и препратката си отива, защото е към друг форум.
        Ако някой има мнение за Суперстрипс и този ''пищов'' , да сподели.
        0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
          Това е нормално. Спокойно можеш да изчакаш още месец, два и тогава да сложиш лентички.
          Суперстрипс, за пръв път го чувам. Нямам наблюдения за него, все още.
          А за този Fogger, също нямам мнение. А и препратката си отива, защото е към друг форум.
          Ако някой има мнение за Суперстрипс и този ''пищов'' , да сподели.
          Да, съжалявам за линка (както и за предния), не съобразих ...
          Суперстрипс лентичките ги ползвам вече две години подред, само първата година третирах с варостоп - сръбските лентички са просто перфектни, доста хора са по-доволни оттях, спрямо Варостопа, аз не мога да кажа със сигурност кое е по-добро ...

Ами освен другия вариант, мога да направя този експеримент с бялата хартия (мисля, че имах нови лентички Суперстрипс, останали от миналата година), ако не са много акарите мога да третирам чак след медосборя изцяло с лентички ... Пък ако са малко заразените кошери, мога да им сложа от Екостопа освен ...
          Hristo Draganov

Коментар

Ползвал съм преди години суперстрепсис, доволен съм, не намирам разлика между тях и варостопа.
            НО СУПЕРСТРЕПСИС Е ЗАБРАНЕН В ЕС, нещо такова ми се върти по спомени, поинтересувайте се.
            Аз слагам август лентички, когато намалее пилото.

Как са магазините?
            Как е в плодника?
            Пчеларската година започва Август.
            "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Извинявай колега Кра-Кра, развесели ме рано сутринта

Не е стрепсис, а е SUPERSTRIPS:
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:data-superstrips2.jpg
Прегледи:1
Размер:34.9 КБ
ID:5505317

И не е забранен в ЕС, а не е разрешен , т.е. не притежава съответния сертификат за ползване в ЕС, но мисля, че е умишлено това ... Има мноого инфо по въпроса из нетя ...
              Аз ще продължавам да си ги ползвам тия сръбски лентички.

Напиши SUPERSTRIPS в гугъл картинките и цъкни на линка с картинката по-горе (с датата на производство), там има подробно описание за трите вида сръбски лентички ...
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ap-ss-vz.jpg
Прегледи:1
Размер:133.3 КБ
ID:5505318

Както и да е - в момента, не знам какво точно ще направя, тъй като ако визмам някакви лекарства, то трябва да е довечера, понеже утре си отивам при пчелите на село. Освен мога да взема 1 опаковка Екостоп (те са 6 плакички вътре) и ще ги сложа на 6-те ми казанлъшки отводки, като ще прегледам внимателно всички останали кошери в плодниците какво е положението. Ако не се забелязват много акари, вероятно ще изчакам последното вадене на мед, и тогава ще третирам мощно с тия сръбските лентички Може да направя и експеримента с бялата хартия ...
              Последно редактирано от HD; 26-07-13, 09:09.
              Hristo Draganov

Коментар

При нас обикновенно вече паша няма и се вади последния мед. Аз след ваднето слагам магазина за няколко дни и после го прибирам кдо към 10 август. Тогава си слагам и лентичките за акарите. За сега нямам време да извадя каквото са събрали и да ги поставя лентичките, но според мене за 10-тина дни, няма какво да им стане на семействата, а отводките може да ги третираш още сега, понеже от тях няма да се вади мед.

Коментар

Ами то и при нас вече пашата намаля доста, така че скоро ще вадя последния мед, ако не е тази седмица, може би другата ...
                  Взех 6 плочки Екостоп за отводките, ще ги сложа и това ще му е, като ще прегледам останалите за видими акари ...
                  Може би след като извадя последния мед от магазините, ще ги върна в кошерите за малко да пооберат ако има нещо, и после ще ги махна. След това ще ги сложа наесен, защото мисля тая зима магазините да ги сложа ПОД плодниците - надявам се да ги съхраня по-добре, тъй като ако магазините не са на кошерите, досега все не успявам да ги съхраня - обикновено се появява молец тук-там ...
                  Hristo Draganov

Коментар

От първата отвотка, която направих тази година, вадих мед. Сложена е в 12р ДБ. На 8р с пило, преградна дъска и 2р имах зад преградната дъска, от които исках да ги махна за претопяване. От около две седмици не съм поглеждал какво е полужението и днеска тези 2р бяха пълни и запечатани с мед. В магазина 3 рамки на 1/3 запечатани. Извадих ги за да си напълня центрофугата. От другия кошер извадих само една незапечатана рамка, от която не капеше меда. Всичко друго оставих още поне седмица. Завъртях меда и върнах едната, по-хубава плодникова рамка в отводката, към пилото, че доста от рамките са наблъскани с мед, но има и пило по тях. малко е късно вече за слагане на основи, понеже пашата ми приключи. Опита ми от минали години е че най-късно до 20 Юли последните сложени основи за градеж трябва да са. След това ги продупчват, неизграждат добре, а на следващата година, не искат да градят стари рамки.

Коментар

Ей колеги, забравих да споделя какво направих с акарите
                      Ми нищо, прегледах повечето кошери, не видях акари нито по пчелите, нито по пилото, хем си взех една голяма лупа за целта и ми стана някак си широко около врата
                      Екостопа не съм го разпечатвал даже, ама да има. Пак извадих малко мед, че пак бяха напълнили плодниковите рамки и майката бе блокирана почти - от 10 ДБ рамки излезна някъде към 40 кг грубо може би ... Ще имам и още едно вадене тук до седмица-две, сигурно последно - имам 2-3 магазина почти напълно запечатани, но ще ги изчакам още малко, и може пак някоя плодникова ...

Между другото - от първото ми вадене, чистия слънчогледов мед на втората седмица беше започнал да кристализира.
                      Hristo Draganov

Коментар

Ами нормално е да кристализира, и при мен винаги е било така!
                        Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

Първоначално публикуван от EXALIBUR Преглед на мнение
                          Ами нормално е да кристализира, и при мен винаги е било така!
                          И при мен винаги си е било така, казах го, защото преди бяхме водили една дискусия с Радо Райковски по този въпрос, учуди се, че толкова бързо кристализира, ама ето на Имам и един по-редичък, който не е чист слънчоглед явно (има и пролетни добавки малко), той е още течен, но чистия слънчоглед стегна.
                          Hristo Draganov

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                            И при мен винаги си е било така, казах го, защото преди бяхме водили една дискусия с Радо Райковски по този въпрос, учуди се, че толкова бързо кристализира, ама ето на Имам и един по-редичък, който не е чист слънчоглед явно (има и пролетни добавки малко), той е още течен, но чистия слънчоглед стегна.
                            Аз имах в предвид, че балканския мед кристализира бавно. Имах една клиентка, която ме нахули, че медът ми бил боклук, защото кристализирал бавно. Припаднах от смях и след като се съвзех и обясних, че аз много лесно мога да капвам по някоя капка вода, във всеки буркан и той да кристализира бързо.. и се започнаха едни спорове Какво да ги правиш, заблудени хора има навсякъде.
                            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Днеска преглеждах кошерите. Предимно заради отводката, понеже имах една прогризана и недобре изградена рамка. Бях я сложил през магазина. Причината да я сложа беше че всички ракми в плодника бяха пълни с мед, но има и по малко пило, така че да не може да се извади меда. В магазина много малко мед бяха сложили. Днеска видях че са я изградили перфектно рамката, даже да направили надолу и далак. Това за 2 дена само. В рамката натъпкали доста нектар, а и в магазинните рамки сложили. Сложих плодниковата рамка отдолу и добавих още няколко магазинни рамки. В другия кошер след ваденето бях върнал рамките за да си ги доизчистят и да мога да си ги прибера. Обаче пчелите не мислят да спират да работят. Доста нектар и там са сложили. В него кошер нямам проблем с блокирана майка.
                              Не знам от какво носят. Преди няколко дни оставих след центрофуженето 3 плодникови черни пити под стряхата на къщата. Друг път пчелите ги надушваха и за един ден ги обираха. След това във восакотопилката и подготвяне за нови основи. Сега нито една пчела не видях, а само оси. Това лято доста валя и предполагам че треволаците са цъфнали. Ще чакам още преди да извадя последното и да сложа лентичките. Ако продължава така, може да не се налага подхранване. Евентуално по-рядка медовина за стимулиране към края на август.

Коментар

Нещо няма паша. Пчелите са започнали да гонят и търтеите, така че не е добре.
                                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X