Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Медоносна 2013

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Медоносна 2013.

Днес ги гледах, положението си е същото. Септември месец ще вадя за последен път.
    ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
    0878 23 58 34- Радо

Коментар

През изминалия уикенд приключих медоносната 2013 г
      Извадих окончателно от всички магазини, и пак по една рамка от плодниците, че пак бяха натъпкали всичко.
      По груби сметки досега общо съм извадил може би към 250-300 кг. основно слънчоглед, но има и примеси тук-там. От плодниците като вадих, меда стана един по-червеникав и не чак толкова гъст като чистия слънчо, на вкус е страхотен.
      Като извадих меда им върнах магазинните рамки, хубаво напръскани с вода, да ги оберат.
      Вече мисля да почвам да ги подхранвам със захарен сироп ..., при нас паша вече почти няма.
      Hristo Draganov
      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Аз също извадих последния мед преди 3 дена. От един кошер + първата отводка съм извадил 40кг мед. От кошера направих 2 отводки. Втората отводка сега е развита на 5 рамки с пило и една пълна с мед. Сложена е в ДБ 12 и зад преградна дъска имах 2 рамки с мъничко мед, сложен да си го оберат. Да обаче преди 3 дена видях че и там са напълнили рамките почети до долу с мед, а в горния край е запечатан. Не съм вадил рамките, а на есен ще им ги сложа за зимуване.

Коментар

HD, каква е логиката да извадиш мед от плодника и след това да подхранваш със захар?
          Ако е да стимулираш майката да снася има логика, но не е сега времето.
          Ако е за запасяване няма логика.

Майката сега трябва да ограничи снасянето, пилото да намалее и е времето за варостопа.
          И аз трябва да свалям магазините, но ме притесняват тези горещини.
          "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
            HD, каква е логиката да извадиш мед от плодника и след това да подхранваш със захар?
            Ако е да стимулираш майката да снася има логика, но не е сега времето.
            Ако е за запасяване няма логика.

Майката сега трябва да ограничи снасянето, пилото да намалее и е времето за варостопа.
            И аз трябва да свалям магазините, но ме притесняват тези горещини.
            Не за запасяване, за стимулиране на майката е идеята, и понеже към момента тя пак нямаше къде да снася, извадих по една рамка от плодника на почти всеки кошер, като имат по още 2-3 100% пълни с мед, отделно от тия с пило+мед.
            Освен това зимата ще храня и с тесто отгоре на рамките (взимам едно купешко в едни плоски пликове, сръбско, май на Евротом беше - миналата година много добре изкараха с него).

Мислех даже тези дни да започвам сиропа, обаче ще поизчакам малко, че гледам все още правят мед от нещо - тази вечер отворих само няколко магазина да видя какво е положението - тези центрофужените рамки, дето сме им ги върнали са ги обрали идеално - тук-там имаше по някоя рамка, дето само в няколко кутийки имаше мед, тях не съм ги въртял даже, сега са поувеличили меда там, колкото за бела

Значи по-скоро първо ще сложа Суперстрипс лентичките, и после сиропа (с PowerBee в него), нещо такова ще се получи май.

П.П. Пропуснах да кажа, че от плодниците вадих предимно рамки със слънчогледов мед, понеже нали не е хубаво да зимуват с него, защото бързо кристализира - в магазинните рамки напарво си беше започнал да кристализира, трябвало е от магазините даже малко по-рано да го извадя ...
            Последно редактирано от HD; 14-08-13, 23:30.
            Hristo Draganov

Коментар

Да ти кажа това с питката няма ефект.
              Питка се слага да се възбуди майката февруари да почне да снася, и да се развият семействата за акацията.
              За спасяване от глад зимата е по добре пита с мед или захаросан мед върху рамките.
              Добре зазимени семейства не ги безпокоя до февруари.
              На каква цена взимаш сръбските лентички?
              "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Да ти кажа това с питката няма ефект.
                Питка се слага да се възбуди майката февруари да почне да снася, и да се развият семействата за акацията.
                За спасяване от глад зимата е по добре пита с мед или захаросан мед върху рамките.
                Добре зазимени семейства не ги безпокоя до февруари.
                На каква цена взимаш сръбските лентички?
                Първата година не им бях оставил достатъчно мед, и напролет загубихме два кошера от глад. Следващата година оставих повече мед, но и още късна есен сложих от тия купешките питки горе на рамките - напролет някои още имаха да обират от питките, да не говорим колко стар мед имаше за обиране, който им разпечатвах постепенно и те си го обраха
                Сега трябва някакъв среден вариант да приложа - може би докъм края на годината или януари ще си карат на собствения мед, а след това ще им сложа питките, да си пооберат меда първо поне.
                Разбира се ще броим пилците наесен, според зависи колко е силно семейството и колко мед ще имат ...

За лентичките - не си спомням на какви пари бяха, тъй като последно миналата година взимах, но скоро ще взимам и ще доложа.

П.П. Тази година съм решил да сложа магазините ПОД плодниците и така да зимуват - като са извън пчелина магазинните рамки, все не успявам да ги съхраня добре и все има молец ... Тази година мисля да пробвам така, какво мислите?
                Hristo Draganov

Коментар

Аз съм с ДБ и нямам възможност да слагам магазините от долу, но пробвай на няколко кошера и напролет ще споделиш.

Коментар

Аз съм с ДБ и нямам възможност да слагам магазините от долу, но пробвай на няколко кошера и напролет ще споделиш.
                    Мдам, пропуснах да спомена, че няколко от ДБ кошерите ми са стандартно изпълнение, и на тях естествено няма как да сложа магазините отдолу.
                    Повечето ми кошери обаче са с отделно дъно от плодника (както на МК-то), и там мога да сложа магазина отдолу ...
                    Аз нямам много магазини в момента, може би 6-7 общо, така че може би ще успея да ги разпределя по ДБ кошерите с отделното дъно.
                    Hristo Draganov

Коментар

Това лагане отдолу на магазините съм слушал много за него. Но най-добре ако има мед в самите магазини. Така на пролет не се налага да подхранваш майката, а и няма опасност от осеменяване. Иначе слизат долу и започват да осеменяват в магазина. И аз мислих да ги съхранявам под плодника, но се отказах. Поне за сега не мога да си позволя оставяне на цял магазин с мед през зимата. Молеца е страшна напаст. И аз имам големи проблеми с него. В едното ми пренодно съндъче беше паднало малко восък от питите по дъното. Преди няколко дена като го ползвах за вадене на мед, в падналия восък от питите имаше 2 червейчета на молец. Сега обмислям да си правя нови съндъчета, казаха ми че от ореховата дървесина бяга молеца. Имам няколко орехови клона и си мисля по някоя летвичка да слагам от ореха. От орех съм си разбичил летвички за рамки и съм доволен, нямах проблем с молеца, но нямам много орех. Сега където намеря го прибирам.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                        Това лагане отдолу на магазините съм слушал много за него. Но най-добре ако има мед в самите магазини. Така на пролет не се налага да подхранваш майката, а и няма опасност от осеменяване. Иначе слизат долу и започват да осеменяват в магазина. И аз мислих да ги съхранявам под плодника, но се отказах. Поне за сега не мога да си позволя оставяне на цял магазин с мед през зимата. Молеца е страшна напаст. И аз имам големи проблеми с него. В едното ми пренодно съндъче беше паднало малко восък от питите по дъното. Преди няколко дена като го ползвах за вадене на мед, в падналия восък от питите имаше 2 червейчета на молец. Сега обмислям да си правя нови съндъчета, казаха ми че от ореховата дървесина бяга молеца. Имам няколко орехови клона и си мисля по някоя летвичка да слагам от ореха. От орех съм си разбичил летвички за рамки и съм доволен, нямах проблем с молеца, но нямам много орех. Сега където намеря го прибирам.
                        Срещу молец използвай течен формалин. Някъде бях писал за него. Слагаш една кутийка, пълна с течен формалин, под магазините и молци няма да имаш. Само трябва да гледаш, когато се е изпарил, да слагаш отново.
                        0878 23 58 34- Радо

Коментар

Продава ли се в малки разфасовки? Чувал съм за мравчена киселина и бях питал за нея, но се продава на литър, а цената никак не ми хареса за моите нужди. Предполагам и формалина е в подобна ситуация. Този препарат ако не се лъжа, не е ли една от съставките в лентичките за акар?

Коментар

Няма го в малки разфасовки. А за лентичките за акари се бъркаш. Съдържат флуметрин.
                            0878 23 58 34- Радо

Коментар

След няколко години, като увелича бройките ще започна да ги ползвам. За момента за рамки от два магазина не си заслужава. Имам възможност за заселване на 20-30 кошера в двора, в близост имам голям плевник (празен от години), където си съхранявам инвентара. Ще си подготвя място там за нареждане на кумин и отдолу да има възможност за смяна на купичка с препарата за молци, без махане на магазините. Все още не съм се ориентирал към система на отглеждане. За сега имам два 12р ДБ, един 10р ДБ и един лежак 24р с два магазина по 12р. Лежака миналата година го заселих и през лятото се развиваше много добре, извадих прилично количество мед от него, но през декември са избягали пчелите. Като отворих кошера вътре всички пити пълни с мед от горе до долу не бутани, никакви умрели пчели по дъното. Пролетта след първото подхранване се зарадвах че имам 2 оцелели кошера. Единия 10р, другия 12р. Второто подхранване в 10р не беше бутано. Като отворих кошера пчелите са си избягали и оставени 2 рамки с малко запечатано и малко прясно пило. Тази година беше добра. От оцелелия кошер направих 2 отводки. От едната извадих един магазин мед. Днеска сложих лентичките за акари "Варостоп" На слабата отводка сложих 2 лентички, а на другите по 3. Излих си днеска всичката разпечатка за годината с топла вода, и около 2л меден сироп налях на всички кошери, понеже днеска при прегледа пилото беше ограничено доста. Разпечатката занима във восакотопилката. Имам още 3 плодникови рамки да топя, след което в тенекия и ще го направя на калъпче за смяна за основи.

Коментар

Как ще ти е ограничено пилото ? Много е рано бе човек.
                                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X