Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Медоносна 2013

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Медоносна 2013.

Днес прегледах половината си кошери, сложили са по малко в магазините, с това темпо до 2-3 седмици може и да напълнят.
    Липата още не е цъфнала, чакам я след 10 дни.
    Но са сложили и по малко търтеево пило в магазинните пити, изрязах го и надрасках незапечатаното.
    Райковски, кажи моля те как осакатяваш майката?
    След колко време я сменят?
    Като сложиш два магазина не разхвърлят много меда по тях и бавно да го запечатват?
    Последно редактирано от kra_kra; 16-06-13, 21:49.
    "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Вземи малка ножичка, за изрязване на нокти. Намираш майката. С удобната ръка я хващаш за едното крило, след това с другата ръка я хващаш за две от краченцата, като целта е да не пипащ тялото, за да не го нараниш. След това взимаш ножичката и внимателно отрязваш половината от едното крило и едно краченце, като внимаваш да не и нараниш тялото. После я пускаш обратно в кошера и така предизвикваш самосмяна.

След колко време ще я сменят... относително- може след месец, може и след два.

Втори магазин се слага, когато първият е пред запечатване, или са започнали да го запечатват. Празният магазин се слага върху плодника, а пълният, отгоре.
      ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
      0878 23 58 34- Радо

Коментар

При нас е леко казано капо. Едвам изкараха по 1-2 кг. рапица и това е. От началото на май месец до сега нито една килийка с мед. Рамките в магазините хлопат празни. Няма подвижно - няма стационарно. Когато цъфна акацията излезе бурен вятър със силен дъжд и събори всичкия цвят. Кориандър няма, голямата част от земеделците не го сяха тази година. Практикуващите подвижно намериха едно парченце около 200дка(друг кориандър няма) и сложиха около 150 кошера до него. Всичко е черно от пчели, но няма грам медец. Явно няма нектароотделяне. Целият май месец не падна грам дъждец, всичко изгоря, което беше като ливадна паша. Юни вали всеки ден, но няма какво да цъфти при нас. Остава една липа, която почти е прецъфтяла и един слънчоглед, на който не може да се разчина много за медодобив.
        Всички пчелари наблегнахме на отводки и това е. Никога не е имало такава година, според пчелари с 30-40 до 50 годишен опит в бранша. Не е нормално от около 400 кошера подвижно, да изкарат около 420-450кг мед. Средно е около килограм мед на кошер предимно рапицов, в сравнение с минали години, когато са дали около 20-30 килограма от кошер.

Поне при вас да напълнят магазините!

Коментар

Първоначално публикуван от STROIL Преглед на мнение
          При нас е леко казано капо. Едвам изкараха по 1-2 кг. рапица и това е. От началото на май месец до сега нито една килийка с мед. Рамките в магазините хлопат празни. Няма подвижно - няма стационарно. Когато цъфна акацията излезе бурен вятър със силен дъжд и събори всичкия цвят. Кориандър няма, голямата част от земеделците не го сяха тази година. Практикуващите подвижно намериха едно парченце около 200дка(друг кориандър няма) и сложиха около 150 кошера до него. Всичко е черно от пчели, но няма грам медец. Явно няма нектароотделяне. Целият май месец не падна грам дъждец, всичко изгоря, което беше като ливадна паша. Юни вали всеки ден, но няма какво да цъфти при нас. Остава една липа, която почти е прецъфтяла и един слънчоглед, на който не може да се разчина много за медодобив.
          Всички пчелари наблегнахме на отводки и това е. Никога не е имало такава година, според пчелари с 30-40 до 50 годишен опит в бранша. Не е нормално от около 400 кошера подвижно, да изкарат около 420-450кг мед. Средно е около килограм мед на кошер предимно рапицов, в сравнение с минали години, когато са дали около 20-30 килограма от кошер.

Поне при вас да напълнят магазините!
          Покрай валежите при вас, нямаше ли и слънце ? Ако е имало, трябва да са събрали медец, пчелите обичат такова време. Тук последните две седмици, е много топло и вали много, времето е влажно и е перфектно за пчелите. Затова ще слагам и втори магазин, на развитите кошери.
          0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
            ... трябва да са събрали медец, пчелите обичат такова време...
            То трябва, но магазините дрънчат празни. Плодника пълен с муха, а магазина празен, не се качват. Какво да правят горе, когато няма паша?
            Сега ще поковем малко рамки, ще вържем малко тел по тях, че да има готови за догодина. Чудна година, какво да я правиш.

Коментар

Първоначално публикуван от STROIL Преглед на мнение
              То трябва, но магазините дрънчат празни. Плодника пълен с муха, а магазина празен, не се качват. Какво да правят горе, когато няма паша?
              Сега ще поковем малко рамки, ще вържем малко тел по тях, че да има готови за догодина. Чудна година, какво да я правиш.
              Хм, все едно живеем в различни държави. Говорих и с други пчелари, и те не се оплакват, не знам защо е така при вас. Онзи ден даже мислех, да завъртя всички пити през центрофугата, за да направя място за липата. Но като си помислих, реших да сложа по втори магазин. Тук на места, липата цъфна, дано времето остане благоприятно за пчелите. Това е рискът на пчеларството- една година е хубава, друга не. Зависимостта от Природата, е голямо нещо..
              0878 23 58 34- Радо

Коментар

Потвърждавам думите на колегата Строил - кошерите ми са в едно село, на около 40 км западно от Ямбол, все още не съм вадил мед, и като гледам ще е чак наесен, евентуално ...
                Долу в плодниковите рамки има медец, обаче повече са мухите, даже на някои по-силни кошери се налага да местя пило по други по-слаби, за да има майката къде да снася. В магазините е слаба работа, само на въпросния кошер имам ЕДНА запечатана магазинна рамка, обаче само от едната страна е запечатана ...
                От моите кошери си направих само 1 отводка тая година, че да не ги отслабя много, а иначе си подсилих съществуващите кошери.
                И понеже така и така няма мед, утре отивам да купя 6 отводки, барем да увеличим малко сандъците, белким догодина е по-медоносна ...
                Иначе самите пчели са доста добре, като изключим, че няма мед - имам 1-2 майки за сменяне, дърти са или са мързеливи ...
                Hristo Draganov
                http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Към STROIL и HD
                  От другите ви постове досега съм останал с убеждение че сте хора обичащи пчелите и онова необяснимо състояние пчеларството. Изключително ми е неприятно да чувам от хора, особено такива като вас, когато става дума за тези прекрасни създания пчеличките, да ги наричате мухи. Това е огромна обида за тези създания и за хората грижещи се за тях. Бих писал много повече по тая тема, но ми е изключително неприятна и ще спра до тук.
                  Тази земя, по която тъпча сега,
                  тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                  тази земя – не е моя земя,
                  тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнение
                    Към STROIL и HD
                    От другите ви постове досега съм останал с убеждение че сте хора обичащи пчелите и онова необяснимо състояние пчеларството. Изключително ми е неприятно да чувам от хора, особено такива като вас, когато става дума за тези прекрасни създания пчеличките, да ги наричате мухи. Това е огромна обида за тези създания и за хората грижещи се за тях. Бих писал много повече по тая тема, но ми е изключително неприятна и ще спра до тук.
                    Напиши, напиши, интересно ми е. Не знам какво е обиждащото, като и двамата го казват, в кръга на шегата, един вид като синоним. Доколкото познавам и двамата, чрез Интернет, не съм останал с впечатление, че целят да се подиграват с пчеларството. По нашия край, доста хора казват на пчелите бръмбари. Е като ме питат, дали са добре бръмбарите, трябва да се обиждам ли ?
                    0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
                      Напиши, напиши, интересно ми е. Не знам какво е обиждащото, като и двамата го казват, в кръга на шегата, един вид като синоним. Доколкото познавам и двамата, чрез Интернет, не съм останал с впечатление, че целят да се подиграват с пчеларството. По нашия край, доста хора казват на пчелите бръмбари. Е като ме питат, дали са добре бръмбарите, трябва да се обиждам ли ?
                      А сега подкрепям на 300% поста на колегата Райковски!!!

Чисто на шега им казвам мухи, чили, и т.н. - ако ти не си могъл да го разбереш е друг въпрос.

Аз съм компютърджия - на компютрите хората им викат как ли не, от компоти, през щайги и какво ли още не - и компютрите обичам, и пчелите също, но не се обиждам ...

Доказателство, че обичам пчелите - снощи купих 6 нови отводки Така и така няма мед тая година ...
                      Hristo Draganov
                      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Към STROIL и HD
                        От другите ви постове досега съм останал с убеждение че сте хора обичащи пчелите и онова необяснимо състояние пчеларството.
                        Уважаеми, vladstudio, уверявам ви, че това е точно така, както сте го описал. Поради тази причина помолих и администрацията на форума да направи този подфорум, за да съберем на едно място всичко свързано с пчеларството, както и самите пчелари. Сигурен съм, че тук ще се получат много по-смислени коментари относно пчеларската практика, от колкото в други специализирани пчеларски форуми.

Изключително ми е неприятно да чувам от хора, особено такива като вас, когато става дума за тези прекрасни създания пчеличките, да ги наричате мухи. Това е огромна обида за тези създания и за хората грижещи се за тях. Бих писал много повече по тая тема, но ми е изключително неприятна и ще спра до тук.
                        Сега осъзнавам, че употребената дума "мухи" звучи обидно, но категорично не е направено с някаква обидна умисъл, въпреки това имате право. Комуникацията ми с пчеларите от окръга видно повлиява, защото често употребяват "мухи/муха" за наличие на пчели в даден кошер. Те също не използват думата "муха/и" като обида, защото всеки разказва за пчелина си, а не за мухарника си.

Приемам забележката ви.
                        Щом сте се почуствал обиден от нещо, което съм написал, приемете моите най-искрени извинения!

Сега по темата.
                        От 25 кошера имам извадени 2 килограма мед за тази година от кориандър. Имаме напредък. Липа грам няма, остава слънчоглед и това е при мен.

Коментар

HD, как върви на пазара една отводка?
                          "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
                            HD, как върви на пазара една отводка?
                            Само майката е 15-18 лева. Цялата отводка с три рамки, е в порядъка на 70-80 лева.
                            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Понапълнили са. Както се очертава, на 5,6 юни, ще вадя мед.
                              0878 23 58 34- Радо

Коментар

И при мен са понапълнили, живот и здраве, другата седмица трябва да въртя.
                                А още не е цъфнала липата, след нея ливадите.
                                Мисля да направя и няколко сборни отвотки.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X