Ааа за загърля е още рано , само фрезовам. После естествено тази всичката пръст ще се качи на лехите
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Мотофреза...каква?
Свий
X
-
https://youtu.be/lCpuaq-62zk
Такава компановка дали не е по удачна в сравнение с варианта в който фрезата е вместо гумите
Това го предлагат и в наше село, около 1.5кИ азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
Петьо, това си е култиватор. По кьошетата и на терсене места не достига, а и трудно завива. Не че няма чалъм. На твърдо култиватора е близо до гола вода, освен ако не го минеш поне три пъти. Ако натиснеш на продълбочителя, гумите се повдигат, мотичките почват да тряскат и да те влачи напред. Докато на фрезата и натискаш на шиша отзад и я оставяш да се окопае колкото искаш. После отпускаш леко и се придвижва напред,
Култиваторът е с вътрешни гуми, и ако не са напомпани добре, при боксуване външната гума завърта вътрешната спрямо джантата и и реже вентила на отвора на джантата. Това са все неща от опит. Жалко, че ситОацЯта е такава, иначе добре дошъл да пробваш и двете на меко и на твърдо как са.
На разровкан терен, култиватора работи по-добре. Не се окопава.
-
-
Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнениеhttps://youtu.be/lCpuaq-62zk
Такава компановка дали не е по удачна в сравнение с варианта в който фрезата е вместо гумите
Това го предлагат и в наше село, около 1.5к
Коментар
-
Навесната фреза(отзад) винаги е по-добър вариант, този от клипа ще сменя гуми скоро. Иначе машината като я гледам е с постоянно зацепена фреза(не се сваля), което не знам дали те устройва. Ако се забавиш още 15-ина дни ще имам по-добър вариант с фреза, която се сваля, пак навесна, бързи и бавни скорости, към 120 кила машина на Weima. Към нея може да се вземат метални колела, браздир, плуг обръщач и др. Поръчал съм вариант със 7 и 9 коня бензин, цената на варианта с малкия двигател е някъде там, не съм ги смятал още. Предавката е директна с редуктор без ремъци. Контейнера ми ще е на Солун на 28 Април, десетина дни след това вече трябва стоката да е при мен. Това, което гледаш за 1,5к при вносителя е 1 258 лв...
Последно редактирано от dragozow; 23-04-20, 06:39.
Коментар
-
О, предвид че не мога да стигна до мястото ще се забавя и до есента така като гледам
В този ред на мисли, със сигурност ще изчакам да видя твоята.
Опитвам се да си изясня какво точно ми трябваИ азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
Метода да се запознаеш на живо с техниката в момент на работа е най-доброто. Предложението ми за техниката от продавалника беше точно за такава комплектация с фреза и палцова косачка (гледам ,че обявата вече е снета) ,като допусках ,че след почистването ще се оформи ,я овощна градина,я лозенце (апетита расте с яденето) . Обработката с тази конструкция е много по малко трудоемко (пускаш и контролираш-без да се "бориш") ,а наличието на силоотводен вал позволява разнообразни приложения. Обикновено тези мотоблокове се ползват за обработка на няколко декара .За по малки площи -по маневрената и преносима лека фреза. Абсолютно универсално решение няма и ще трябва да си решите.
-
Мога да похваля Драгозов, много сериозен младеж.
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
- 1 like
Коментар
-
Такааа.
да преговорим.
Кое ще свърши по добра работа на необработван до сега терен - фреза която се върти вместо колелата или мотоблок с навесна фреза. Мотоблока би трябвало да се справи по добре ако реша да изора, нали така
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
Два пъти ще го мине на кръст, и е готов. Ако има и плуг с разглобяема рама, може да свали второто плужно тяло, и да баца само с първото, но по-дълбоко. Фреза също може на трактора - най-накрая да разбие буците, и да продълбочи орницата.
-
Като казвам че малките трактори не вършат работа значи не вършат и точка.
Пробвал съм различни модели с различни плугове и орат до 15-20 см преко сили....
Що камъни съм извадил при реголване с правата лопата от мойто място след 3 години оране с малки трактори що нещо.
А всъщност може и да вършат ама в някой пясък
-
-
Трева и някой саморасляк.
Иначе псуването е важен момент и без него съм убеден че нема да стане
Коментар
-
А що фреза?
можеш да я държиш на едно място докато изкопае?И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнениеА що фреза?
можеш да я държиш на едно място докато изкопае?
Фрезата дето се търкаля сама може да я държиш докато изкопае ама после трябва да я дърпаш за да излезе от дупката дето е изкопала, отделно при движението си колкото фрезова толкова и трамбова.
Правил съм няколко опита да фрезовам пролет нива дето се работи постоянно преди оран, абсолютна хамалогия, фрезата просто се движи и драска земята и толкоз. Трябва и нещо да я спира за да почне да фрезова, аз съм 110 кила и нема удържане, връзвал съм брана дето да се влачи и поне малко да забавя фрезата и пак не става, окопава се и после следва сериозно дърпане токато я извадя.
Ако фрезовам след оран пък разбива буците ама до 10см дълбочина а надолу така трамбова все едно не е орано 10 години.
При мене цялата тая драма е с двор половин декар, посредните години фрезовам в началото на март преди оран ама по няколко квадрата на ден че иначе е по зле от с правата лопата, и така за една седмица съм готов,
фрезата смила каквото е останало от есента и новите поникващи плевели, като доиде момента минавам с плуга и готово.
Та мотоблок с навес би свършил перфектна работа, самоходна фреза втори път не бих купил освен ако не е за леха с цветя.
Коментар
-
Моята фреза на второто минаване се забива почти до щитовете, а ако мина трети път-щитовете започват да опират тук-там.
Това е поне 20 см дълбочина.
Зора е първото минаване-тогава пада голямо подскачане, и се налага да се натиска върху крака за да не се търкаля само фрезата като на колела.
Обаче веднъж като свършиш първото минаване после си пее и върви без особени усилия от страна на човека.
Щом мястото е целина и не може да се оре-аз бих ползвал самоходен мотоблок съз закачена към него фреза. Така отпада зора от подскачането на ръчната фреза и опитите за озаптяването и.
После става всякак.
Но на веднъж обработена земя-ръчната фреза сякаш би дала по-голяма дълбочина.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Коле правилното е моята фреза при мене в моята почва щото от почва до почва има балкан разлика
Аз в моя двор дебна момента да е след валежен ама не много изъхнало че да може едва едва да захапе първия път и така за да стигна до щитовете минава 5-6 пъти
И накрая като сметнеш хамалогията и времето по добре излиза с правата лопата и накрая с ръчната фреза да раздробиш буците
-
Това за почвите е много вярно, но пък на село земята е по-скоро клисава и тежка за обработка, та не мисля, че може да е много по-тежко.
Дебненето на влагата също си е от значение, но пък доста често се случва да нямаш комфорта да чакашщ дъжд-просто трябва да се обработи сега, няма друга възможност.
А относно правата лопата-предпочитам да мина 5 пъти двора с фрезата отколкото да ма'ам няколко дни с лопатата.
Разбира се-най-правилното е да се изоре, макар и плитко(ако е с малък и немощен трактор), и напролет с фрезата става като пясък, то си е удоволствие да работиш изорана земя.
Обаче щом няма как да се качи трактор дотам(малко ме съмнява, ама щом се казва...два пъти фрезоване есента(може и 20 пъти де, според мерака), и напролет още веднъж.
При мен мина ли втори път изорана почва-фрезата се забива дълбоко и започва да вади влажни буци кал, кйоито като изсъхнат стават като камъни, и после само пречат.
Затова само едно минаване, и се влиза да се засажда каквото там, или което е запланувано.
-
-
Недостатъците и на двете съм ги описал по-нагоре в темата. Имам и фреза и култиватор. С култиватора за кьошета можеш да забравиш. Култиватор или мотоблок, за да фрезова затревено, трябва да е много тежък. Дори малките, струват колкото две фрези.За тежък дизелов мотоблок, няма да отварям приказка, че струва колкото малолитражка втора употреба. Доколко е рентабилно да се набият такива пари за един двор, е съвсем друг въпрос. На моя култиватор, ако натисна да забие мотичките, предните точила се отлепят и се получава ефекта на фрезата, когато не си натиснал на продълбочителя (шиша). Втурва се подскачайки и невършейки нищо напред.
На мнението на Кольо съм. С фрезата първо плитко да разрови тревата и чимовете, после второ и трето минаване и е ток. Разбира се, добре е първо да се окоси с корда до земя и да се махне сеното.
След разораването, рано напролет едно минаване пак и Стомп. Хубаво е, да завали после. Така едногодишните повечето отиват фира. После се изчаква да тръгне оная напаст овчарската торбичка и пирето и се поставя леееекинко Глифозат.
ПП: Петьо съм го поканил да опита и двете техники на обработено и затревено.
Когато имаш мерак, идваш и пробваш.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
За неработен терен говорите... хмм... аз с малко ровене в нета открих подходящия инвентар. Намерих го в рускоезичния ютуб - ротоватори. Имат и някакви патешки крачета и тн, но това ми се стори най-удачно. И почна търсене у нас на таво инвентар... няма, та няма. Неочаквано го открих, докато разглеждах разни работни органи и то търсейки само картинки. Продават се като разрохкватели в една известна верига всичкомаркети и то като работни органи за конкретен модел фреза, която естествено не продават. Отидох в люлинския им клон и взех последните две за малкия шестограм.
https://weima-opt.com/p547767082-fre...tor-weima.html
Не беше за вейма, предупреждавам. Веригата е Х.м.кс. Бившата Б.м.кс.
Понеже моята фреза е мъничка, мъничка, косачка направена на фреза... купена като последна бройка на половин цена... взех една под наем. Закачих въпросните органи и за два часа разрових 30+ години непипана земя, чернозем станал на бетон. Номера беше фрезата да е с подходящия шестостен и да има бавна предавка напред. Получи се определено. Сега вече ще си го фрезовам с кенгуруто.
Та какъв е морала, какво смятам за правилно - да купя средна фреза като тая която наех, е неоправдан разход. Да, първия път ще свърши работа - а по нататък пак ще върши, но след първоначалната обработка, както е казал Кольо, вече всяка върши. И със съседите сме го обсъждали и са потвърдили. Тая която си купих, не крия - взех я за 230 лв, пак от голяма верига. Хем с гаранция ми дадоха. Дребна е, такъв модел предлагат райдър, заявената мощност е 3 к.с., хоризонтален ремък и с жилото опъваш целия мотор за да изпъне ремъчето. Продават я с четири реда мотички и няма смисъл да са повече. Нито от какъвто и да е друг инвентар. Задължителното притягане на болтчета, с туба лепило за резби, с връзване на тел на всеки шплент за да не избяга. Плюс донастройки от типа на обтягане на жилото, че от завода са оставили ремъка да свири.
От зор и мерак фрезовах 2/3 от двора директно с нея, като най степаните места ги разкъртих предварително с вилача/копача. Бавно и спокойно, стана, просто разделих мястото на няколко малки порции. Тактиката с тея ротоватори/разрохкватели и по яката фреза под наем оставих за най табаносаното място. И съм доволен - спестих си разхода за по скъпа фреза.
Още повече, аз обработвам за тревната смеска, че и тя искала рохка почва. Не се предвижда докато живее, повече да я фрезовам. Предвидил съм и градината, но там може да работи малко тракторче, а когато евентуално стигна до нея, така ще подредя нещата, че с кенгуруто да си я работя. То, прочее, има едно голямо предимство - 60 санта размах, може да ходи и в редовете, ако някога се наложи. И се завира навсякъде.
Та като епилог - ако трябва да си купите по мощна и голяма машина, само защото мястото е твърдо, по добре е да се търсят алтернативни варианти. Гот е да имаш машина, която няма никога да те предаде, но тя ще глътне средства, които примерно могат да се вложат в поливането, а това ще даде много по добри резултати във времето. Или покривна мрежа, колци, тор, фунгициди...
Разходите са 230 лв за малка фреза Matrix PMT 40-3, 140 лв за ротоватори 2 x 50 см на малък шестостен, 81 лв за тридневен наем на среден размер фреза.
П.С. Едно от съображенията за малката фреза е че като е лека я нося на ръце и мога да си я скрия в къщата или да си я прибера в гаража в София.
- 1 like
Коментар
-
Фриско, към сметката слагай и ръчкането с рогача и въртележката из малките парчета, накрая след 500 лв разход оставаш пак с една машинка за 230 лв /може да е малко, може да е много, зависи/ и едни ротоватори дето я ги сложиш втори път, я не. Вариант наем на такава машина за мен е неприемлив, а 230 лв пък е наистина малко, браво щом ти харесва. Това че е малка пък я прави още по-лесна за кражба. Абе и тако и вако...
Пак да повторим - мотофрезата е за фрезоване. Всякакви лястовици, ротачки, пачи крака и т.н. рихлители са търговски мурафети - продават щампован прокат. Това че някой пробва с мотофреза да прави мулчиране на балур, подметка на стърнище и после оран, не значи че фрезата не става за фрезоване. За да стане качествено фрезоване освен определени ТТД на машината трябват някакви минимални почвено-климатични условия. Вероятно някакво фрезоване може да се прави с дрелка, моторен трион, храсторез, косачка и т.н., но нямам мерак да се пробвам.
Аз преди години съм правил с мотофреза есенна обработка сега по това време и после пролетна, но сега - не, не бих си го причинил. По-добре две пролетни, отколкото есенна и пролетна. Същото е като млад и здрав срещу стар и болен.
Ето тука е втората половина на март месец. Месец и нещо преди това е изорано с японски трактор, но може и с коня на комшията, хаха, резултат ще е същи. Есента беше сухо и притъпкано след зелето, затова само чистене на остатъците.
Минавам веднъж /по-точно веднъж и половина щото заравям браздичката от щеката/, карам само напред и надясно, няма подскачане няма тичане, няма блъскане, няма умора, 84 кила съм с гумените ботуши. Ако има много време до сеитба/разсаждане и тръгне тревата, може да направя втора лека обработка, но почти не се е случвало напоследък. Машина евтин китаец, няма скорости, още е с оригиналния ремък, 16 години я имам, 10 години половин декар лозе е фрезовала, сега само двора. Сам я качвам/свалям на ремарке, сам мога да я кача в багажник на Пежо 307 но предпочитам да сме двамата със сина. Ако ми я откраднат, отивам на момента и купувам пак нещо подобно от сервиз/магазина в съседния блок. И да, фрезова на 90, на 60 и нещо, ама може и на трийсе сантима.
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 4 потребители онлайн. 0 потребители и 4 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар