Той Търтея тия неща ги знае.
Сметката идва когато тока изхарчен от конвектора стане равен на тока изхарчен от климатика + разликата в цената на двата уреда. За което и беше настоящата тема - след колко време се избива климатика.
Щото няма да охлаждам тая стая.
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Китайски конвектор от 20 - 30 лв от тези, които не са за стена, топли малко по-икономично от Адакс. Въпросите от рода на колко са качествени или престижни материалите, как не се поврежда 20 години, безшумност и прегаряне на параха от въздуха нямат връзка с икономичността по отношение на използваната енергия.
Въпросните конвектори се продават под всякакви марки на цени от под 30 до 200 лв. "Екстрите" стигат до течнокристални дисплеи, електронни регуматори на температурата, таймери и какво ли не. Повечето имат едно безмислено вентилаторче отстрани, което шуми неприятно. Затова си стои иключено.
Смислената разлика между Адакс и другите, за класичекия им конвектор, е една - антиалергичните нагреватели. Което е било решаващо важно в Скандинавия, там всеки трети или 4-ти НЕ е алергичен. При нас един на 100 има същата чувствителност (точното число за това не съм проверявал).
Ползвал съм Адакс години наред, от някъде 2002, сега съм на китайски - евтини, местят се нявсякъде, и на тази цена може да си го занесеш някъде в хотел и да го оставиш, ако те домързи да го сваляш до колата на тръгване.
При дена на конвектор 30 лв за един отоплителен сезон сметката е да не се вземе климатик. Може и за два - по-горе са дадени точни примери.
Щом няма да се охлажда, на практика няма избиване. Ресурс на климатика (говорим за такъв, с който да се спи и живее комфортно), при това изложение и строеж, къртене, мазане, боядисване... . Добър конвектор, като не ти хареса в кофата и друг.
п.п.основателна и своевременна бележка от колегата Тропчо. Благодаря и се извинявам.
прегаряне на параха от въздуха нямат връзка с икономичността по отношение на използваната енергия.
[/QUOTE]
Всъщност имат. Помисли си каква е разликата между парно и печка ELBA. За мен е важен топлия въздух в стаята, а не колко ме пече инфрачервеното, като застана до него, просто защото няма как да съм постоянно до него. Като е под прозореца - още по. 100 градуса (или повече), излизащи от конвектора под прозореца, значат освен друго и повече изфирясали градуси навън, заради по-голяма температурна разлика на въздуха до прозореца, и външния такъв. Ако си ситуираш печката в средата на стаята е кажи-речи все тая, ако си си изолирал тавана (щото пак - иначе ще топлиш комшията през пода му), но и ще ти трябва резервоар за водата, стичаща се от прозореца, освен ако не проветряваш постоянно, или пук не сложиш влагоуловител.
...и къде отиде икономията?
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Ако го сложа от страни на прозореца на около 1м от пода става ли?
Или все пак по-добре да е под прозореца?
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Всичките тия въпроси за мястото са баланс между комфорт и икономия. Ниско и под прозореца е най-комфортно. Но и най-много топлина отива навън. Иначе имаш един студен въздух течащ бавно от външната стена и по-бързо от прозореца.
Мдааам, сега идват сложните въпроси:
1. Колко външни стени имаш?
2. Изолацията външна и/или вътрешна е?
3. Брой и квадратура на прозорците (тия 4 сезона по оферта ли са или някой дойде да ти ги замери с една джаджа, с лампички)?
4. Разстояние между пода и долния край на прозорците?
Сигурно има и други, ама за сега- тия поне.
Две външни стени
външна изолация
1 прозорец - мързи ме сега да го меря ама примерно 150 см ширина
1 м до прозореца
Под прозореца и на между 15 и 20см от пода му е мястото. Пробвал съм и на друга стена - разлика в топлото голяма няма, разилка в потенето на прозореца - огромна.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Ся, тук следват изложение на външните стени, място на вратата, наличие на мебели, податливи на деформация под въздействие на топлината, вътрешните стени към твои стаи ли са.... абе, мани. По събраните дотук данни, бих сложил уреда на стената срещу прозореца.
Китайски конвектор от 20 - 30 лв от тези, които не са за стена, топли малко по-икономично от Адакс. Въпросите от рода на колко са качествени или престижни материалите, как не се поврежда 20 години, безшумност и прегаряне на параха от въздуха нямат връзка с икономичността по отношение на използваната енергия.
Въпросните конвектори се продават под всякакви марки на цени от под 30 до 200 лв. "Екстрите" стигат до течнокристални дисплеи, електронни регуматори на температурата, таймери и какво ли не. Повечето имат едно безмислено вентилаторче отстрани, което шуми неприятно. Затова си стои иключено.
Смислената разлика между Адакс и другите, за класичекия им конвектор, е една - антиалергичните нагреватели. Което е било решаващо важно в Скандинавия, там всеки трети или 4-ти НЕ е алергичен. При нас един на 100 има същата чувствителност (точното число за това не съм проверявал).
Ползвал съм Адакс години наред, от някъде 2002, сега съм на китайски - евтини, местят се нявсякъде, и на тази цена може да си го занесеш някъде в хотел и да го оставиш, ако те домързи да го сваляш до колата на тръгване.
При дена на конвектор 30 лв за един отоплителен сезон сметката е да не се вземе климатик. Може и за два - по-горе са дадени точни примери.
Не бих оставил китайски отоплител да работи без надзор. Всяка година се задушават хора оставили китайска духалака да работи докато спят.
Коментар