Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Органичен начин на живот - мисия възможна!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Органичен начин на живот - мисия възможна!

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
    Съвсем малко усилия се изискват, за да се разбере устроен ли е човек да яде месо. Описано и научно обосновано е преди повече от век и досега никой не го е оспорил (научно). За щастие, анатомията на човек не се влиае от стереотипи, или лични предпочитания.

ss1,
    В друга тема изказахме мнения, но не съм спорил с теб (аз поне). Просто споделям нещо, което знам и изобщо не е задължително някой да ми вярва. На който му се спори, да спори с природата!
    Да, човека от хиляди години си хапва месце и продължава да съществува, защото неговото тяло е устроено да яде месо /дори има кучешки зъби/ разгражда еднакво добре и протеини и въглехидрати, малко му е по-трудно с целулозата, но не при всички индивиди. Освен това по полярните области хората живеещи там от векове консумират изключително само месо, едва в последните 30-5 год. имат достъп до зеленчуци и плодове, не защото там вече си ги отглеждат, носят си ги с транспорт.
    А това, че някои може цял живот да живее и да не хапне месо и продукти добивани от животинския свят и нищо да му няма, а други да карат само на месо нищо не означава и не бива да си правим генерални изводи за природата.

Вашето изказване, че някой спори с природата ядейки месни храни ... предизвиква усмивки.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Съвсем малко усилия се изискват, за да се разбере устроен ли е човек да яде месо. Описано и научно обосновано е преди повече от век и досега никой не го е оспорил (научно). За щастие, анатомията на човек не се влиае от стереотипи, лични предпочитания.

ss1,
      В друга тема изказахме мнения, но не съм спорил с теб (аз поне). Просто споделям нещо, което знам и изобщо не е задължително някой да ми вярва. На който му се спори, да спори с природата!
      Много ми е интересно как с много малко усилия ще се достигне до такъв сериозен извод. Аз лично се сещам за 2 начина, като и двата изискват доста усилия. Уговаряме се, че изключваме Интернет, медии, вестници, списания, комшии и т.н. като източници на информация, тъй като по природа съм недоверчив и искам данните да са колкото се може по-достоверни и обективни.

1. По-лесният: намирам хора, които се занимават професионално с тази материя - имам такива приятели, повечето работят в БАН. Провеждам няколко разговора с всеки един от тях. Установявам, че ги занимавам с глупости и очевидни неща. Очевидни, ама за тях. Все пак единият се смилява и ми заема няколко учебника. Дотук около 3 дни. Все пак информацията не е потвърдена пряко.

2. По-трудният: залавям се сериозно с учебниците - органична химия, анатомия, метаболизъм и т.н. Химичен състав на животинския протеин. Химичен състав на различните видове приемано месо. Химични процеси в човешкия организъм. Накратко: какво точно се случва на пържолата, след като мине през хранопровода и какво става после. След около 10 дни си правя съответните изводи и се консултирам отново с хората от първа точка за потвърждение. Получавам го. Общо - около 15 дни, като съм отделял средно по 1-2 часа на ден.

Сега вече напълно категорично мога да твърдя, че храносмилателната система на човек е предназначена за консумация на месо.

Горещо препоръчвам на всички въпросните начини за получаване на достоверна информация - всичко останало може лесно да се манипулира и подлежи на оспорване.
      Последно редактирано от prascho; 16-09-10, 17:40.
      "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
        Да, човека от хиляди години си хапва месце и продължава да съществува, защото неговото тяло е устроено да яде месо ...
        Човек прави безброй простотии, въпреки които продължава да съществува! И обикновено, колкото по-голяма е простотията, толкова по-страстно я отстоява.

Прасчо, има и "3" - "смачкваш" пет кИфтета и не му мислиш много много!

Моля, ако спра да пиша по темата, не приемайте това, като "липса на аргументи", или "знак за съгласие", както вероятно се е случило в други теми. За науката този въпрос е решен преди повече от век, а за мен преди повече от 20г. в час по природознание.
        Последно редактирано от Kamen13; 16-09-10, 17:24.

Коментар

Знаете ли, че факта, че в този форум сте толкова задружни, и има толкова истински приятелства сам по себе си е предпоставка за по- дълъг живот!
          Тези, които общуват редовно със семейството и приятелите живеят средно 3,7 години по-дълго от връстниците си, които водят самотен и изолиран живот.
          Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
          Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Първоначално публикуван от Julieta Преглед на мнение
            Знаете ли, че факта, че в този форум сте толкова задружни, и има толкова истински приятелства сам по себе си е предпоставка за по- дълъг живот!
            Тези, които общуват редовно със семейството и приятелите живеят средно 3,7 години по-дълго от връстниците си, които водят самотен и изолиран живот.
            Да не е беше 6:9?

Коментар

Не, че много вярвам на дискавъри, но там имаше едно филмче в което се казваше, че маймуната е започнала да става човек когато е започнал да расте мозъкът. А това се е случило когато маймуните са започнали да ядат и месо. Показваха се кадри как маймуна залавя едно бебе маймунче-от друг вид маймуна, убива го и си го изяжда.
              Наистина в "онази тема" се изказах адоста мнения, и естествено-не се стигна до съгласие.
              Истината е, че организма сам си определя от каква храна има нужда, и ни казва какво ни се яде.
              Аз например не сядам без някакво месо на масата. Пък било то сланина, или риба...
              Даже в момента си хрупам пушени свински гърди...
              Пък колко е здравословно-колкото-толкова, всички ще умрем, ама някои ще сме живяли както на нас ни харесва, а не както са ни обяснили, че е хубаво да се живеее.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Aз пък бухам яко синтетика и се чувствам отлично (засега)! Пържоли на хапчета, яйца на прах и т.н.

Сега по темата. Проблемът ни не се състои само в продуктите за манджата, ами и в самото й приготвяне. Примерно как да обясня на някои хора, че няма смисъл да ръгат по една чаша олио в тефлоновия тиган, когато правят палачинки. Или че свинската мас не е от най-полезните храни. Или че картофите могат да се пекат, вместо да се пържат, че даже и изобщо могат да се игнорират (както правя аз) - скорбялата си е въглехидрат, отвсякъде.

Каквото и да си говорим, българите сме свикнали да ядем доста мазно. Подозирам на какво се дължи този факт, но това вече изобщо не е по темата. Хубаво е да си правим сметка по-отрано, защото какъв е смисъла от това да си отглеждаш органични домати в градината, като след 5 минути ще бъдат обилно заляти със слънчогледово олио, а след това затиснати с пръжки и ракия. След това наднормено тегло, висок холестерол, а оттам...
                С "Фармахим" - непобедим
                Дизел - само дънки!

Коментар

Първоначално публикуван от м20_маниак Преглед на мнение
                  Aз пък бухам яко синтетика и се чувствам отлично (засега)! Пържоли на хапчета, яйца на прах и т.н.

Сега по темата. Проблемът ни не се състои само в продуктите за манджата, ами и в самото й приготвяне. Примерно как да обясня на някои хора, че няма смисъл да ръгат по една чаша олио в тефлоновия тиган, когато правят палачинки. Или че свинската мас не е от най-полезните храни. Или че картофите могат да се пекат, вместо да се пържат, че даже и изобщо могат да се игнорират (както правя аз) - скорбялата си е въглехидрат, отвсякъде.

Каквото и да си говорим, българите сме свикнали да ядем доста мазно. Подозирам на какво се дължи този факт, но това вече изобщо не е по темата. Хубаво е да си правим сметка по-отрано, защото какъв е смисъла от това да си отглеждаш органични домати в градината, като след 5 минути ще бъдат обилно заляти със слънчогледово олио, а след това затиснати с пръжки и ракия. След това наднормено тегло, висок холестерол, а оттам...
                  Какво против имаш домашната ракия?
                  Човешкият организъм се нуждае и от мазничко от мен да знаеш, но в определени норми!
                  Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
                  Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Човек прави безброй простотии, въпреки които продължава да съществува! И обикновено, колкото по-голяма е простотията, толкова по-страстно я отстоява.

Прасчо, има и "3" - "смачкваш" пет кИфтета и не му мислиш много много!

Моля, ако спра да пиша по темата, не приемайте това, като "липса на аргументи", или "знак за съгласие", както вероятно се е случило в други теми. За науката този въпрос е решен преди повече от век, а за мен преди повече от 20г. в час по природознание.

Да, прави големи грешки, но въпроса дали месоядството е една от тях.

Аз лично не мисля, че храненето с месо е простотия, а и на Вас не Ви налагам норми какво е просташко да се яде. Сещам се за героя на Елин Пелин-Душко Добродушков и печената тиква:

– Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква – почна да размишлява той, като вървеше с наведена глава по улицата. – Ям ги като прасе. Но да им не е пустото име такова! Тиква! Звучи някак просташко, дявол да го вземе! Глупешко, селяндурско нещо! Ще кажат: тоя и тоя яде тиква – махни го – човек без култура, простак, с една дума – свиня. Някога ще ида в село, само тикви да се отям! Далече от хората!
                    И въображението му почна да слага пред него само тикви, сладки, хубави и ароматни...
                    Припомнете си: http://balgarin.bravehost.com/elinpelin/tikva.htm

Та аз си хапвам каквото ми душа поиска. И не страдам от псевдонаучни, социални, етнически и други предрасъдъци. За себе си съм установил какво и в какви количества ми понася и си хапвам с удоволствие.

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    Не, че много вярвам на дискавъри, но там имаше едно филмче в което се казваше, че маймуната е започнала да става човек когато е започнал да расте мозъкът. А това се е случило когато маймуните са започнали да ядат и месо. Показваха се кадри как маймуна залавя едно бебе маймунче-от друг вид маймуна, убива го и си го изяжда.
                    Наистина в "онази тема" се изказах адоста мнения, и естествено-не се стигна до съгласие.
                    Истината е, че организма сам си определя от каква храна има нужда, и ни казва какво ни се яде.
                    Аз например не сядам без някакво месо на масата. Пък било то сланина, или риба...
                    Даже в момента си хрупам пушени свински гърди...
                    Пък колко е здравословно-колкото-толкова, всички ще умрем, ама някои ще сме живяли както на нас ни харесва, а не както са ни обяснили, че е хубаво да се живеее.
                    Напълно споделям. Не винаги ми се яде месо, плодове и зеленчуци ям в огромни количества, според жена ми насила се тъпча, но това ми го иска организма.
                    Пример: дояде ми се варена царевица, един мой съсед казва, че царевица не хапва, че това е на свинята шоколада и т.н.т. Да ама ми харесва и си купих.

Това с хапчетата и прахчетата също не го разбирам. Опитвал съм само някакъв препарат - хранителна добавка с витамини, аминокиселини и минерали. Вкуса беше гаден, положителна промяна не почувствах.
                    Може би наистина в храната, която повечето хора консумират няма в достатъчни количества от необходимите на човешкия организъм вещества. И трябва да се "зобим" с добавки, за да "нахраним" организма си.

Но също съм установил че пърженото не ми понася, 1 бутилка зехтин стига за 1/2 година на семейството ни. Маргарин и майонеза не обичам. Ракия, вино и бира си пийвам редовно в зависимост от сезона. Кафе-също, но газирани напитки и "натурални" сокове в кутия не харесвам. Фреш от плодове прясно изстискани -да.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Re: Органичен начин на живот - мисия възможна!

Не трябва да има ограничения във видовете храна, напротив колкото по разнообразна толкова по добре.
                      Но всичко с мярка,
                      Едно време постите също са били супер полезни (днес не много), очиствал се е организма преди/след яденето
                      на прасенца и сланинки.

Аз например много обичам кренвирши ей така на скарата на ход дог или с боб - прияждат ми се обаче само като ги видя в магазина и се отказвам
                      и ей така от много време вече не ги ям.

Коментар

От: Re: Органичен начин на живот - мисия възможна!

Тарта със сини сливи
                        рецепта за кекс с овесени ядки, орехи, канела и много сини сливи. Изпечен във форма за тарта, а сливите подредени като цветя

1 ч.ч. овесени ядки
                        1 ч.ч. брашно
                        2 яйца
                        1 ч.ч. захар (непълна!)
                        1 ч.ч. кисело мляко
                        1 ч.л. сода за хляб
                        4 с.л. олио
                        1 ч.л. канела
                        топинг
                        1/2 ч.ч. орехи
                        2 с.л. кафява захар
                        1 с.л. овесени ядки
                        * Яйцата се разбиват със захарта;
                        * Добавя се киселото мляко в което е разтворена содата за хляб, олиото и лъжица по лъжица овесените ядки и брашното. Ако е необходимо се добавя още малко брашно, сместа трябва да стане по-гъста от кексова;
                        * Сместа се разпреля във формата за печене, отгоре се нареждат синисте сливи, почистени от костилките и нарязани на парченца;
                        * Поръсва се с нарязани орехи, кафява захар и овесени ядки;
                        * Пече се на средна фурна на средна скара на 190 градуса до готовност. проверява се с метода на сухата клечка за зъби.

Коментар

Първоначално публикуван от Julieta Преглед на мнение
                          ...
                          Човешкият организъм се нуждае и от мазничко от мен да знаеш, но в определени норми!
                          В къщи имам трима лекари, а освен това съм учил биология в училище. Така че това ми е пределно ясно, но "мазничкото" е полезно в определени количвества. Също така силно зависи какво е мазното - например маслото е за предпочитане пред маргарина...

@s_s1
                          Не знам какво точно си пил, но моите "прахчета" категорично са по-вкусни от повечето храни в която и да е верга за хранителни стоки. Да не говорим, че тренирам и ми трябват повечко протеини, които ако трябва да си ги набавям от магазина, вместо от аптеката, не ми се мисли колко палмови масла, 20-годишни кайми и т.н. трябва да погълна...
                          С "Фармахим" - непобедим
                          Дизел - само дънки!

Коментар

Темата е много хубава и предполагам, че всеки може да добави по нещо полезно.
                            Преди 33 - 34 години когато брат ми тръгна на ясла разви хранителна алергия към бройлерите;купешките яйца;шоколад и др.
                            В къщи тези продукти не се слагат на масата и няма проблем, такива домашни консумира без ограничение.
                            Преди 5 години ако не се лъжа ХЕИ взех проби от градския пазар точно от бабите с домашните продукти и резултатите бяхя меко казани смайващи в домашните продукти имаше повече нитрати и фосфати отколкото в оранжерийните.
                            За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                            0878 79 20 61 Борис

Коментар

В къщи имам трима лекари, а освен това съм учил биология в училище. Така че това ми е пределно ясно, но "мазничкото" е полезно в определени количвества. Също така силно зависи какво е мазното - например маслото е за предпочитане пред маргарина...

@s_s1
                              Не знам какво точно си пил, но моите "прахчета" категорично са по-вкусни от повечето храни в която и да е верга за хранителни стоки. Да не говорим, че тренирам и ми трябват повечко протеини, които ако трябва да си ги набавям от магазина, вместо от аптеката, не ми се мисли колко палмови масла, 20-годишни кайми и т.н. трябва да погълна...
                              От фитнеса съм се нагледал на бивши напомпани дебеловрати,а като спрат да зобят и тренират стават лоени топки. 3 мата лекари у вас одобряват ли здравословния ти начин на хранене?До кога ше блъскаш? до колко годишен?Сам си отговори.И дали вкусните прахчета не вредят повече от кренвирша и нитратните зеленчуци?
                              [COLOR=red]ГАААЗ до тенекията![/COLOR]
                              [COLOR=palegreen]Спирачките са за страхливите.[/COLOR]

Коментар

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                                Преди 5 години ако не се лъжа ХЕИ взех проби от градския пазар точно от бабите с домашните продукти и резултатите бяхя меко казани смайващи в домашните продукти имаше повече нитрати и фосфати отколкото в оранжерийните.
                                Нормално. Виждал съм в дворове лехите със зеленчуци да са потънали в лайна, не тор, а именно лайна. Има разлика между двете. Но на бабките по пазарите, на които се радвате, това им убягва - толкова са учили.
                                За да получиш качествен продукт, трябва да вложиш и малко акъл, а не само да бухаш с мотиката. Така че не мислете, че щото е от село, е органично и качествено. И там гледат да ударят кьоравото, има разлика между това, което произвеждат за себе си и това, което продават по пазарите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X