Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Органичен начин на живот - мисия възможна!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Re: Органичен начин на живот - мисия възможна!

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
    Абсолютно всички производители в провинцията, отглеждащи животни, плодове и зеленчуци са БИО производител. ...
    Не бъди толкова сигурен! Като караме из Родопите знаеш ли на колко места виждам трева с неестествено яркозелен цвят, силно контрастиращ с цвета на тревата само метър в страни от равното, удобно за косене, място. Пък ти си мисли, че консумираш БИО млечни продукти ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

От: Re: Органичен начин на живот - мисия възможна!

Има и още нещо. В последните години сме свидетели на коренната промяна на климата на Земята и по-специално по нашите ширини. Очевидно растенията(животните в по-малка част) не могат да се приспособят своевременно към тези промени и загиват ако не бъдат защитени. Много от старите сортове с превъзходни вкусови качества вече ги няма. Налице вече са нови, по-устойчиви, с повече добив и с по-лош вкус. Разчита се предимно на семена от Холандия, Франция, Германия и т.н. , все страни извървели дълъг път в производството на нови сортове и породи. Така е и с доматите, картофите и какво ли още не. Това обаче си има своята цена, а именно вкусовите качества. По нашите земи вече рядко ще намериш нещо с вкус като отпреди 20 години. Единствено руснаците може би все още имат подобни сортове плодове и зеленчуци само и единствено поради по-малката модернизация на производството им. Но и те не са далече от това да станат като нас и останалата част на Европа. Светът се "развива". А човек е това, което яде. Затова и ставаме все по-болни, по-дебели, и мрем повече, и по-млади. А това не можеш да го промениш с диети, с фитнес или йога. Можеш да го забавиш, но не и да го промениш. Дядо ми, Бог да го прости, ядеше и пиеше, и беше 70 кила. Беше здрав като бик и не боледуваше, а за фитнес не беше и чувал. Това докато не го уби кола. А сега сме като бройлери - не можем без лекарства от като се родим , та до последния си миг. И всичко това най-вече заради храната, която ядем.

Коментар

Re: Органичен начин на живот - мисия възможна!

Абсолютно си прав.
        Даже вече няколко пъти ни казват че ако малкия се беше родил преди 20 години нямаше да го имаме този проблем

И след всичко прочетено по интернет съм склонен да вярвам, че са прави.

Коментар

От: Органичен начин на живот - мисия възможна!

Пресни впечатления.
          До преди месец, влизах нехайно по маркетите и си вземах безразборно всякакви храни.
          Резултата: за 1 година без физически усилия и движение качих 10 кг. над нормалното си тегло.
          Викам си-много важно, че станах закръглен. На тая възраст все ми е едно.
          Обаче,
          тия храни, предимно мазни и с разни консерванти и химии, ме докараха високо кръвно.
          От 20 август съм на диета и свалих около 6 кг. Кръвното мина и се чувствам чудесно.
          Но,
          вече подбирам внимателно храните, които сега основно са плодове и зеленчуци и се ограничавам от излишно тъпчене с храна.
          Дали случайно или нарочно, като минавам през селата, спирам на сергийките и си купувам от произведеното в двора. Вярата ми е, че щом нещо не е произведено за голяма търговия, е по чисто от химикали.

Странното е, че не изпитвам нужда от месо и не се дразня, ако наоколо има миризми и звуци от приготовлението и хапването.

Само нагласата ми към всичко това не мога да вкарам в норми. Постоянно ме гризе мисълта: "Що се мъчих цял живот да правя стандарт и накрая да ходя гладен".

"Органичен начин на живот - мисия възможна!"
          Ако е възможна поне на 50%, пак е успех.

Коментар

Ето и няколко рецепти от мен за любителите на мръвката -
            Пиле с кашу

Необходими продукти
            • - пилешко, нарязано на кубчета
            • - сурово кашу
            • - две супени лъжици олио
            • - една чаша нарязани гъби
            • - една средно голяма чушка (зелена или жълта)
            • - 3 чаши топла вода
            • - сол
            • - бял пипер на вкус
            Приготвяне: смелете кашуто на прах. Запържете пилето с олио от двете страни до златисто. Сложете водата и подправките и гответе докато омекне. В тигана с олиото запържете прахта от кашуто, веднага сложете бульона от пилето и разбъркайте. Прибавете пилето, гъбите, чушката и варете на слаб огън като разбърквате.
            Свински пържоли с ябълки

Необходими продукти
            • - свински пържоли
            • - една ябълка
            • - две скилидки смлян чесън
            • - четвърт чаена лъжичка канела
            • - две супени лъжици олио
            • - кленов сироп
            Приготвяне: пържолите се запържват до кафяво заедно с чесъна и олиото. Обелете и нарежете ябълките, сложете ги на дъното на тава, поръсете ги с канела и малко олио. После сложете малко кленов сироп. Сложете пържолите отгоре. Запечете около 20 минути във фурна с похлупак. Махнете похлупака и печете още малко.

Телешко

Необходими продукти
            • - телешко, нарязано на кубчета, хубаво сварено
            • - две глави нарязан лук
            • - шест скилидки смлян чесън
            • - пет моркова – обелени и нарязани
            • - 10 нарязани гъби
            • - едни домат – настърган
            • - една чаена лъжичка риган
            • - 2 чаени лъжички сол
            • - една чаена лъжичка бял пипер
            • - 3 супени лъжици олио
            Приготвяне: всички съставки се задушават. Прибавят се в олиото солта, риганът и чесънът в тиган, другото се слага после и се пържи.

Пиле със зеленчуци

Необходими продукти
            • - 3 бр. пилешко филе
            • - 3 бр. червени чушки
            • - 3 бр. зелени чушки
            • - 200 гр. маслини
            • - сол
            • - червен пипер
            • - черен пипер
            • - чубрица
            • - магданоз
            • - копър
            • - чесън на прах
            • 1 с.л. зехтин

Приготвяне: чушките и филетата се нарязват на кубчета или ивици, а маслините се обезкостяват. Първо се запържват чушките и маслините със зехтина за 10-12 мин, като непрекъснато се бъркат. Добавят се подправките и филето и се бъркат още 10-12 мин.
            Пилешкото филе може да бъде заменено със свинско бон филе.
            Свинско по мексикански

Необходими продукти
            • - свински пържоли
            • - една средна глава лук, нарязана на четири части
            • - две скилидки чесън – нарязани
            • - една чаена лъжичка сол
            • - половин чаена лъжичка риган
            • - четвърт чаена лъжичка кимион
            • - вода
            • - сол
            Приготвяне: сложете месото, лука, чесъна, ригана, солта и кимиона в дълбок тиган. Прибавете вода да покрие месото. Сварете го два часа. Преместете месото в тава във фурната и го печете 45 минути.
            Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
            Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

1. "Органичен начин на живот" за човека е несъвместим с консумирането на месо, защото храносмилателната му система не е устроена за това. Месото е канцерогенно за човешкия организъм!
              2. Тезата, че доматите вече не зреели без химия, че се пробиват от киселинния дъжд, че почвите са безвъзвратно отровени и затова трябва да се гледат в изкуствена почва, на изкуствена светлина, да са от модифицирани сортове, които нямат поколение и трябва всеки път да си купуваш наново разсад и семена, оставям на по умните от мен да коментират. Тук е пълно с такива!

Коментар

http://www.cosmetic-check.com/
                Открих този немски сайт и мисля, че би бил много полезен за всички нас!
                В него са публикувани материали за тест на различни марки козметика!
                Сайта открих докато търся инфо за слънцезащитните продукти, а за тях прочетох, че
                Слънцезащитен фактор 20 е достатъчен

Достатъчен ли ни е фактор 15? За съжаление ЕС не слага край на игрите със слънцезащитните фактори и се взимат мерки само срещу „прекаленият“ фактор 100.
                Истината е, че продуктите с крайно висока слънчева защита са по-скъпи и имат само малко повече защита. Всички продукти с фактор над 20 има незначителна разлика в предpазващия ефект, като при фактор 15 UVB защитата е 93.3%, за факор 20 е 96%, а за фактор 30 е 97,4%, за фактор 40% е 97,5 %.
                При нарастването между слънцезащитните фактори от 15 до 50+ общата процентно увеличение между 6те категории(от 20, 25,30,40,50 и 50+) е само 6.7%, което дава около 1% подобрение за всяко нарастване. Разлика между 40 и 50 ти фактор няма!
                Проф. Брейтбърт( Head of Dematological Center Buxtehude) казва: “ Използването на фактор над 20 няма никакъв смисъл“.
                Неговата гледна точка е в съответствие с Препоръка на Европейската Комисия от 2006 година: „Слънцезащитен фактор 15 абсорбира 93% от UVB лъчи, слънцезащитен фактор 30 абсорбира 97% от слънчевите лъчи. Фактори над 50 не увеличават UV защитата.

Дано модераторите не изтрият този пост!
                Не искам да правя реклама!

Незнам как използваш така лесно определенията - глупав и умен!
                Японците със сигурност са най-глупавата нация и нямат много столетници, защото не ядат риба!
                Прадядо ми е би ловджия, село Градище, Габровско!
                Изхранвал е цялото село с канцерогенно месо и са живяли в перфекто здраве до 90-100 години!
                Аз съм против тая мания, особено в Америка и Западният свят да се живее презадоволено и да изразходваме много повече ресурси от необходимите ни, но не мисля, че яденето на месо е проблем!
                А за промените в климата и че това се отразява във всички аспекти на живота на хората е неуспорим факт!
                Последно редактирано от maxxx; 16-09-10, 12:19.
                Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
                Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Първоначално публикуван от Julieta
                  Незнам как използваш така лесно определенията - глупав и умен!
                  Японците със сигурност са най-глупавата нация и нямат много столетници, защото не ядат риба!
                  Прадядо ми е би ловджия, село Градище, Габровско!
                  Изхранвал е цялото село с канцерогенно месо и са живяли в перфекто здраве до 90-100 години!
                  Аз съм против тая мания, особено в Америка и Западният свят да се живее презадоволено и да изразходваме много повече ресурси от необходимите ни, но не мисля, че яденето на месо е проблем!
                  А за промените в климата и че това се отразява във всички аспекти на живота на хората е неуспорим факт!
                  Можеш да се разтърсиш в нета за грандиозния скандал с пенсионни измами в Япония, съвсем пресен е. Там напрактика живеят хора и на по 150г., но никой не ги е виждал, защото получават пенсиите си по банков път. Моята пра-пра баба, е живяла до 109г. Пушела е, пила е ракия всеки ден, преживяла е четири войни. Добре, че не е писала тя учебниците по "анатомия", "статистика" и "обществени науки"!

Коментар

Първоначално публикуван от Julieta Преглед на мнение
                    Ето и няколко рецепти от мен за любителите на мръвката -
                    ....
                    Да, ама ако хапна от тези вкусотии ще ми се издразни шкембето, защото само четейки преброих мисля, че 6 пъти действието "пържи", а търбуха много не ми го понася. Друг е въпроса, че пилешкото съм го отказал, защото не става за ядене /не включвам домашно отгледаното/, защото е безвкусно, та чак гадно, но пърженото нещо ми дразни стомаха.

Да използвам същия пост и да отговоря на колегите, които застъпват тезата, че вече природата много се е изменила и без ПРЗ нищо не може да се добие, че старите сортове вече не виреят в новите реалности в които живеем и вкусът никога няма да бъде същия като преди години.

Не съм съгласен с това! Макар, че сме в края на септември вчера сина ми откъсна домат около 1/2 кг., леко зелен, който довечера ще изпие някое питие на салатка.
                    Мой приятел всяка есен обикаля т.н. Генгерлик из малките селца и си купува патки, кокошки, юрдечки пуйки и си хапва сладко, сладко /и аз съм опитвал/. Купуваме си домашно отгледани яйца, мляко и другото си го добиваме/гледаме.
                    Има начин... Дявола не е толкова челен и не бива да се примиряваме и да се тъпчем с храните от Маки Даки КФС и др.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      Не съм съгласен с това! Макар, че сме в края на септември вчера сина ми откъсна домат около 1/2 кг., леко зелен, който довечера ще изпие някое питие на салатка.
                      Мой приятел всяка есен обикаля т.н. Генгерлик из малките селца и си купува патки, кокошки, юрдечки пуйки и си хапва сладко, сладко /и аз съм опитвал/. Купуваме си домашно отгледани яйца, мляко и другото си го добиваме/гледаме.
                      Има начин... Дявола не е толкова челен и не бива да се примиряваме и да се тъпчем с храните от Маки Даки КФС и др.
                      +1

На мен от февруари тази година ми се наложи да си преобърна целия хранителен режим на 180 градуса и си мислех, че това е абсолютно невъзможно за осъществяване. Обаче в момента съм го постигнал почти на 100%, много по-внимателно от преди чета етикетите на храните в магазина(първият месец се бях озорил много и си мислех, че няма нищо за ядене, което да мога да консумирам от стандартен магазин). Няма да споменавам какво вече не консумирам, защото знам, че повечето от вас могат и да ме сметнат за луд, но ще споделя, че се чувствам много добре.
                      В момента най-култовото ядене за мен е хубави домашни плодове и зеленчуци. Консумирам много салати, защото ги харесвам и мога да направя следното сравнение - снощи ядох салата от домати, краставици и печени чушки...вичко без чушките купено от пазара. В неделя ядох абсолютно същата салата, но приготвена изцяло от домашни родопски зеленчуци...ами разликата във вкуса е покъртителна. Домашната беше сладка, супер вкусна и питателна, за купешките зеленчуци се досещате сами

Всъщност именно разликат между моите две салати е предмета на темата - едната е БИО сертифицирана, другата е стндартна, безвкусна. Това е и идеята в западните страни да има БИО сертифицирани храни - плащаш повече (понякога до 10 пъти повече), но знаеш, че това което плащаш не е просто етикета БИО върху опаковката, а гаранцията, че това което консумираш е отгледано съгласно множество изисквания и стандарти, които тепърва ще стават задължителни за здравословната храна. В Германия, Англия, Франция, Испания, Италия етикет БИО върху продукт не само ти гарантира естествения вкус на храната, гарантира и начина по който е достигнала до щанда - от семката, през поливането и почвата, опаковането и доставянето до потребителя.

Всичко хубаво, но кое е проблемното в случая? За съжаление, това което регулира пазара - цената. Едно време от УБО са отглеждали плодове и зеленчуци по естествен начин, без торове и т.н. за комунистическата върхушка, продавани на последните по стандартизирани цени като всички останали зеленчуци. Само че докато висшия червен ешалон е купувал ягоди на 2.50 лева за килограм, себестойността им е била над 40 лв. за килограм. Днес всички сме принудени да плащаме себестойността + печалбата за производителя и т.н., но това е цената на органичното хранене. Блазе на онези, които сами си го отглеждат.
                      Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                        1. "Органичен начин на живот" за човека е несъвместим с консумирането на месо, защото храносмилателната му система не е устроена за това. Месото е канцерогенно за човешкия организъм!
                        2. Тезата, че доматите вече не зреели без химия, че се пробиват от киселинния дъжд, че почвите са безвъзвратно отровени и затова трябва да се гледат в изкуствена почва, на изкуствена светлина, да са от модифицирани сортове, които нямат поколение и трябва всеки път да си купуваш наново разсад и семена, оставям на по умните от мен да коментират. Тук е пълно с такива!
                        1. Абсолютно не съм съгласен, че човешката храносмилателна система не е устроена да обработва месо. Организмът ни не може да обработва целулоза, месо може. Въпрос на личен избор е как ще си набавяш необходимите протеини, но месоядството си е естествено за хората. Да се твърди, че е канцерогенно, е меко казано неуместно. Коментирано е много във форума и няма нужда да навлизаме в подробности.
                        2. Определено, ако искаш да си производител и да си конкурентен на пазара не можеш да минеш без гореописаните фактори. Няма как - след един сезон си фалирал.

Иначе съм абсолютно съгласен, че в момента болшинството неща, които консумираме са "тъпкани с химия". Изискват се доста усилия особено за градски човек да се сдобие с нормални продукти, но си заслужава.
                        От друга страна съм много песимистично настроен към различните храни и хранителни добавки, които вървят в масовата търговска мрежа, като "ЕКО, "ОРГА", "БИО" и т.н. Почти никой не ги изследва и не следи за качеството им - това е оставено на съвестта и възможностите на производителя или вносителя.
                        "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Първоначално публикуван от prascho Преглед на мнение
                          1. Абсолютно не съм съгласен, че човешката храносмилателна система не е устроена да обработва месо. Организмът ни не може да обработва целулоза, месо може. Въпрос на личен избор е как ще си набавяш необходимите протеини, но месоядството си е естествено за хората. Да се твърди, че е канцерогенно, е меко казано неуместно. Коментирано е много във форума и няма нужда да навлизаме в подробности.
                          2. Определено, ако искаш да си производител и да си конкурентен на пазара не можеш да минеш без гореописаните фактори. Няма как - след един сезон си фалирал.
                          1. 5 до 7 минути критичност и запознаване с общодостъпна информация, могат да спестят на човек, цял един живот самозаблуждение.
                          2. Бизнесът с натурални продукти е милиардна индустрия и просперира повече от всякога.

Коментар

Аааа, НЕ! Вече семе спорили по този въпрос. Храносмилателната система и на човека и на човекоподобните маймуни, както и на мечките /с които сме доста близки като анатомия според някои учени/ еднакво добре обработват и месни и немесни храни. Вегетарианството и най-вече веганството е нетипичното за хомо сапиенс. Естествено това не означава, че трябва да се храним изключително и само с месо, защото и вълците похапват горски плодове и треви. Но човека не е във никакъв случай тревопасно.

Първоначално публикуван от Чичка Преглед на мнение

На мен от февруари тази година ми се наложи да си преобърна целия хранителен режим на 180 градуса и си мислех, че това е абсолютно невъзможно за осъществяване. Обаче в момента съм го постигнал почти на 100%, много по-внимателно от преди чета етикетите на храните в магазина(първият месец се бях озорил много и си мислех, че няма нищо за ядене, което да мога да консумирам от стандартен магазин). Няма да споменавам какво вече не консумирам, защото знам, че повечето от вас могат и да ме сметнат за луд, но ще споделя, че се чувствам много добре.
                            В момента най-култовото ядене за мен е хубави домашни плодове и зеленчуци. Консумирам много салати, защото ги харесвам и мога да направя следното сравнение - снощи ядох салата от домати, краставици и печени чушки...всичко без чушките купено от пазара. В неделя ядох абсолютно същата салата, но приготвена изцяло от домашни родопски зеленчуци...ами разликата във вкуса е покъртителна. Домашната беше сладка, супер вкусна и питателна, за купешките зеленчуци се досещате сами

....
                            Различен е вкуса, едното ми е много вкусно, другото го ям, защото съм гладен и все с нещо трябва да се нахраня. Не робувам на ЕКО и Био, просто хапвам от това, което ми е вкусно и ми понася на организма.

Първоначално публикуван от prascho Преглед на мнение
                            ...
                            От друга страна съм много песимистично настроен към различните храни и хранителни добавки, които вървят в масовата търговска мрежа, като "ЕКО, "ОРГА", "БИО" и т.н. Почти никой не ги изследва и не следи за качеството им - това е оставено на съвестта и възможностите на производителя или вносителя.
                            Напълно съм съгласен!
                            Има ли изследвания, които да доказват че вегетарианците "рак не ги хваща"?

А за "ЕКО, "ОРГА", "БИО", знайте че каквото и да Ви говорят става дума за пари.
                            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

1. 5 до 7 минути критичност и запознаване с общодостъпна информация, могат да спестят на човек, цял един живот самозаблуждение.
                              2. Бизнесът с натурални продукти е милиардна индустрия и просперира повече от всякога.
                              1. Няколко елементарни консултации с антрополози и биолози могат да спасят мръвката на трапезата. Общодостъпната информация не е като научно издържаната. Първата я има масово и може да се манипулира много лесно. За втората трябва да се отдели време и нерви, което напоследък изобщо не е модерно. Лично аз мога да ти покажа стотици изследвания в потвърждение и на едната и на другата теза, които са абсолютно издържани в научно-популярен стил. Сериозните учени изобщо не се занимават с тези неща - те си ги знаят
                              2. Тук си прав на 100%. Огромен, невероятно проспериращ бизнес, който използва всяка възможност за разрастване и покоряване на нови пазари и продукти. Обаче кой контролира съдържанието на продукцията? Намесят ли се маркетинг-специалисти в една дейност и край - вече няма нищо чисто в нея

Julieta - благодаря за хубавата тема. Дотук провокира доста мислене, според мен в правилната посока - да си дадем сметка какво консумираме, какво ни карат да консумираме и какви са алтернативите

Off Topic:
                              Kamen13, този начин на форумен диалог е много удобен и практичен. Поздравления за което!
                              "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Съвсем малко усилия се изискват, за да се разбере устроен ли е човек да яде месо. Описано и научно обосновано е преди повече от век и досега никой не го е оспорил (научно). За щастие, анатомията на човек не се влиае от стереотипи, или лични предпочитания.

ss1,
                                В друга тема изказахме мнения, но не съм спорил с теб (аз поне). Просто споделям нещо, което знам и изобщо не е задължително някой да ми вярва. На който му се спори, да спори с природата!
                                Последно редактирано от Kamen13; 16-09-10, 15:35.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X