Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Франко

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: И аз съм вече с Витара.

За точната степен на редукция - преброй зъбите само на бронзовото колело.

Коментар

Честито.
      На бронзовото колело аз броя 30 зъба, червяка - едноходов. Ако е така, то е 1:30.

Нещо не успях да ти разбера идеята за сепараторите от карета за какво ще ги ползваш...?
      Предложението да използваш ръчен хъб за свободния ход на лебедката е хитро. На фланеца му захващаш барабана, а през оста на барабана минава един вал от редуктора до хъба. Лесно и компактно!
      о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Не сепараторите бе. Вътре което е-тук някои му викат "звезда" заради формата. Тази част от карето в която влизат шлиците на полуоската. Тя е с вътрешни шлици, и ще я ползвам за съединителна муфа-да съединява двете части с шлици от полуоската които сега вече ще са една срещу друга. Звездата ще е подвижна по шлиците, и когато няма нужда от лебедка ще си стои върху задвижвания вал. Демек-няма да се върти. Когато искам да се вадя-звездата се плъзва по шлиците(ръчно) и се нанизва и върху другите шлици които са част от междинния вал на раздатката и се въртят постоянно. През нея се предава въртенето към задвижвания вал. Абе съединителна муфа. Ако не ти е ясно-от снимките ще се ориентираш. Когато ги пусна де, още няма готово за снимане.

Това за хъба ми харесва и на мен, но имам едни съмнения, че няма да устиска. Пък и нямам наличен хъб, моите отдавна ги продадох...
        Баси, покрай този проект съм луднал на тема здравина, въртящи моменти, обороти...

Щях да казвам, но забравих, та да се поправя:

Почти всички и обработки са направени в автосервиз Карими. Пръв помощник там ми е Игнат Донев-Wheels, стругар, монтьор, инжинер без диплома, и не на последно място-ЧОВЕК.
        Благодаря ти Игнате, без твоята помощ щеше да ми е много по-трудно да се справя, даже може би изобщо нямаше да се захващам с такива сериозни промени по франко.
        Това преден мост, това раздатка, сега и лебедката-всичко това е с помощта от Игнат и търпението от колегите му... А снощи малко останало да запаля сервиза, че един парцал се запалил от заварките, и тлял, тлял... А вътре оборудване, два скрападжийски камина за ремонт...

В този сервиз се занимават предимно с камиони, което автоматично означава, че и хората са читави и оборудването е каквото трябва. В момента завършват основен ремонт на двигателя на един МАН. Респектиран съм от професионализма с който се прави ремонта.
        Там също преустройват зилове-сменят оригиналния бензинов на 131 с дизелов от мерцедес, и го правят доста добре. Та ако някой има ЗиЛ131 за смяна на двигател-там са точните хора.
        Последно редактирано от Кольо; 01-02-13, 19:56.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
          Не сепараторите бе. Вътре което е-тук някои му викат "звезда" заради формата. Тази част от карето в която влизат шлиците на полуоската. Тя е с вътрешни шлици, и ще я ползвам за съединителна муфа-да съединява двете части с шлици от полуоската които сега вече ще са една срещу друга. Звездата ще е подвижна по шлиците, и когато няма нужда от лебедка ще си стои върху задвижвания вал. Демек-няма да се върти. Когато искам да се вадя-звездата се плъзва по шлиците(ръчно) и се нанизва и върху другите шлици които са част от междинния вал на раздатката и се въртят постоянно. През нея се предава въртенето към задвижвания вал. Абе съединителна муфа. Ако не ти е ясно-от снимките ще се ориентираш. Когато ги пусна де, още няма готово за снимане.
          Сега разбрах.
          о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Коле, муфата дето включва, ще се движи по двете полуоски - това е ясно, но как ще направиш втората полуос да стои точно срещу тази!
            Ние го правим като махаме тази капачка дето си и сложил семеринг и на нейно място слагаме направено на струг, цяло тяло /нещо от рода на БТРския ком/, в което има два лагера и в тези лагери е набита втората ос! За по- голяма сигурност, че ще са точно една срещу друга осите, едната е разстъргана да влиза малко в другата и е сложена бронзово втулка ! Не е изпробвано още, тия дни, Киро ще го пробва и ще каже!
            Не знам дали обясних правилно, ако си ме разбрал, кажи какво мислиш ти!

Коментар

Разбрах те напълно. И при мен ще има лагерно тяло(поръчано е при стругарите, за понеделник ще е готово), като мисля да го захвана към раздатката с две шини 50х10. Понеже раздаткаа е от чугун, а не е добре да се заварява към него ще сложа един стоманен фланец върху разпробитата капачка. Пак с три отвора, ще се хваща към същите отвори на корпуса. Именно към този фланец ще заваря шините.

Центроването... Трудната част, ама ще се справим, няма "няма". Това с бронзовата втулка е добро решение, но има два недостатъка-ще има постоянно въртене(единия вал се върти постоянно, а другия почти винади е неподвижен), и другото-при мен този възел ще е открит, съответно подложен постоянно на кал, вода, и всякаква друга гняс. Бронза ще се износи много бързо. Затова при мен двата вала просто ще са добре центровани един срещу друг, но на разсояние 1-2 мм. Т.е няма да има пряк конакт един към друг.

Коментар

О.К., но това като е на открито, малко засъхнала кал и муфата няма да включи, аз мисля по добре е да се затвори!
                Няма лошо направи и снимай, кво да се прави ще го играем проба-грешка докато не стане, но отказване няма!
                Ооо забравих, откъде извади тоя жесток редуктор, намери ми един и на мен да не режа Молотовската раздатка!

Коментар

Има един с предавателно число 20:1, ама е 32 кила и изглежда много дървено.
                  Ако искаш мога да го спазаря, но не знам колко му искат. Доколкото виждам не е слаган никога на машина.

Коментар

КОМ-а вече е готов. Изглежда зловещо, но работи и е здрав. Реших да има пружина която да връща муфата при отпускане на ръчката. Както е при електрическите лебедки-докато държиш бутона-лебедката навива. Отпуснеш-спира. С тази разлика, че тук се иска малко повече сила за да се държи ръчката в положение "включено". Ама не се плаша, не съм женско.

Тук е във включено положение. Понеже лоста сега е малко къс-държането в това положение е малко трудно, а и лоста е ръбат... Когато се сложи във франко ще удължа лоста и ще е по-лесно за удържане в работна позиция.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0129 (Medium).jpg
Прегледи:1
Размер:48.5 КБ
ID:5452021
                    Тук се виждат зъбчетата които заварих за корпуса на аксиалния лагер. Те служат за принудително издърпване на муфата, защото има леко несъосие, и понякога силата на пружината не може да върне съединителната муфа.

Име:IMG_0130 (Medium).jpg
Размер:57.7 КБ
ID:5452022

Днес започнах работа по редуктора и самия барабан за въжето. Утре би трябвало да съм привършил и с това, и след Стара Загора започвам монтаж в джипа.

Име:IMG_0132 (Medium).jpg
Размер:56.6 КБ
ID:5452023
                    Прикачени файлове

Коментар

Любопитно ми е какво ще излезе накрая. Що не го затвори в някаква тръба поне да не влиза кал.
                      На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Щото пак ще влезе, но няма да може да излезе. А че Кольо си е извратен, няма спор.
                        За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Благодаря, за разлика от много други аз се кефя като ми кажат, че съм откачен, извратен, нямам грам акъл...

За калта таргата е прав-не мога да го уплътня така, че да не влиза никаква кал вътре. А веднъж влязла става гадно.

Има една гадна вероятност задния кардан да опира в цялата система при ход на моста нагоре, но дали е така ще се разбере след монтажа на място. Не, че не може да се сметне предварително, ама късно се сетих. Нейсе, ако кардана се сбие с КОМ-а, в главата си имам готов проект за подобен КОМ, но на първичния вал. Т.е-по-нависоко, там гарантирано няма да се бият.

Коментар

Кольо, тази тема може да ти дойде полезна, а и не само на теб. Аз също мисля някога да слагам карданна лебдка и мисля да направя кома както е в тази тема. Човекът още не го е завършил,но изглежда обещаващо. Ще го питам за някакви чертежи.

ПП. Качвам снимките от темата за тези които нямат акаунт в сайта.

Име:ком3.jpg
Размер:164.2 КБ
ID:5452070Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ком.jpg
Размер:164.8 КБ
ID:5452068Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ком2.jpg
Размер:178.3 КБ
ID:5452069Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ком4.jpg
Размер:168.8 КБ
ID:5452071Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ком66.jpg
Размер:150.5 КБ
ID:5452074Натиснете снимката за да я уголемите

Име:вал.jpg
Размер:164.4 КБ
ID:5452066Натиснете снимката за да я уголемите

Име:вал2.jpg
Размер:170.0 КБ
ID:5452067Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ком22.JPG
Размер:168.2 КБ
ID:5452072Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ком23.JPG
Размер:168.0 КБ
ID:5452073Натиснете снимката за да я уголемите

Име:КОМ33.JPG
Размер:192.0 КБ
ID:5452075Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ком вал.jpg
Размер:134.0 КБ
ID:5452076Натиснете снимката за да я уголемите

Име:корпус.jpg
Размер:169.1 КБ
ID:5452077Натиснете снимката за да я уголемите

Име:набор.JPG
Прегледи:2
Размер:192.2 КБ
ID:5452078Натиснете снимката за да я уголемите

Име:рк.jpg
Размер:185.5 КБ
ID:5452079Натиснете снимката за да я уголемите

Име:рк2.jpg
Размер:194.2 КБ
ID:5452080Натиснете снимката за да я уголемите

Име:рк3.jpg
Размер:167.2 КБ
ID:5452081

Газ 69 2.4i
                            Густо майна, пътят свърши !!!
                            GSM: О895 7О6О59

Коментар

И аз отначало си мислех за нещо такова-да ползвам корпуса и карантията за включването на предния мост(хем имам един комплект резерва), но не можах да реша как да стегна зъбчатката да не мърда вътре в кутията, а и други технологични трудности.
                              Но ако дойде до слагане на първичния вал-определено ще почерпя идеи от снимките. Благодаря ти.

Коментар

Емиии...
                                Предния КОМ не ми свърши работа. Поради високото положение на лебедката се оказа, че кардана който трябва да върти редуктора не може да работи под този ъгъл. Изоставих този проект, и се заех с направата на КОМ като на снимките по-горе.
                                Удължих първичния вал, като вече имам шлици излизащи извън раздатката, сочещи назад:

Име:Picture 002 (Medium).jpg
Размер:68.9 КБ
ID:5453772

Използвам стандартен възел за включване на предния мост. Всъщност удължението на първичния вал е с частта от вторичния вал която работи с модула за включване на предния мост. С помощта на малко допълнителни железа:

Име:Picture 001 (Medium).jpg
Размер:112.1 КБ
ID:5453774

Направих това:

Име:Picture 003 (Medium).jpg
Размер:61.1 КБ
ID:5453775 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 004 (Medium).jpg
Размер:55.6 КБ
ID:5453776

Всъщност представлява свързващото звено между кутията и възела за включване на предния мост, който вече е за включване на КОМ-а.
                                В сглобен вид изглежда така:

Име:Picture 005 (Medium).jpg
Размер:65.4 КБ
ID:5453777 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 006 (Medium).jpg
Размер:65.9 КБ
ID:5453778

Сглобено е само за снимка, утре ще го досглобя както трябва, и следва монтаж във франко.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X