Обява

Свий
Няма добавени обяви.

OFRM Geotrade 5.50

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: OFRM Geotrade 5.50

Първоначално публикуван от stevensgr Преглед на мнение
    Колега,на светофара като го гледаш в лявата страна има ли табела за забранен обратен завой,ако има значи е забранен.
    Здравей,

Всъщност няма нужда да има знак за забрана за обратен завой. Ако има отделна секция за ляв завой и стрелка на светофара <-- то това автоматично означава, че не е разрешено да се прави обратен завой, т.е. може да се завива само наляво (задължителна посока на движение), но не и в обратна посока. На кръстовище със светофар (в България) единствено може да се прави обратен завой само ако на светофара няма стрелки (не съм виждал светофар със стрелка за обратен завой).
    Аз съм шофьор сравнително отскоро и много добре си спомням тези ситуации от листовките, дори както споменах горе на вътрешния ми изпит ме прекараха през такова кръстовище специално с тази цел, за да го запомня (Дондуков и Черковна).

Поздрави!

Коментар

Това противоречи на моите знания по въпроса а именно, че може да се прави обратен завой навсякъде където има право на ляв завой или е прекъсната осовата линия. Естествено има много ограничения - да не е на пешеходна пътека и други подобни. Знака за "място за обратен завой" се слага извън кръстовищата както пише и в правилника "(7) Пътен знак Ж9 указва специално устроени места за завиване в обратна посока
      извън кръстовища."

Коментар

Гледам продават нувитата с абревиатура BG или BG City. Примерно "Nuvi1200 BG" и "Nuv1200 BG City"Каква е разликата ?

П.П. City било без 2 годишен безплатен ъпдейт. Това истинско ли е , има ли такава "опция"?
        Интересно , че модела BG (с 2 г. ъпдейт) в момента има промоция и е с 3 лева по евтин от модела City без ъпдейта. Интересни търговски трикове. Няма да казвам къде.
        Последно редактирано от milstan; 18-05-11, 14:42.

Коментар

Точно така. City e без обновления. Трябва да се заплатят на www.karta.bg 39лв за да се получават обновления и поддръжка за 2 години. Що се отнася до цените - има промоция както каза. Използвайте я

Коментар

Първоначално публикуван от sabin Преглед на мнение
            Това противоречи на моите знания по въпроса а именно, че може да се прави обратен завой навсякъде където има право на ляв завой или е прекъсната осовата линия. Естествено има много ограничения - да не е на пешеходна пътека и други подобни. Знака за "място за обратен завой" се слага извън кръстовищата както пише и в правилника "(7) Пътен знак Ж9 указва специално устроени места за завиване в обратна посока
            извън кръстовища."
            Sabin,

Силно препорчъвам да се консултирате с инструктор, или служител на КАТ по въпроса. Убеден съм, че на кръстовище със светофар с отделна секция за ляв завой и стрелка на светофара

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:strelka.JPG
Прегледи:1
Размер:6.3 КБ
ID:5279143,

не може да се прави обратен завой. За да не съм голословен, ето линк към правилника за прилагане ЗДП:

http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/C0ACA...0/PPZDP_BG.pdf

Ето и извадката от него, от която става ясно защо обратния завой не е позволен при такава конфигурация на светофара:

чл.31 ал.4 и 5 -
            (4) Когато светещото поле за зелената светлина на светофар с 3 светещи
            полета е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета на червената и
            жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), значението на
            сигналите на този светофар се отнася само за посоката (посоките), указвана
            (указвани) от стрелката (стрелките).
            (5) Светофар с 3 светещи полета, на който светещото поле за зелената
            светлина е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета за червената и
            жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), се използва
            само когато сигналите за преминаване и спиране не се подават едновременно към
            всички пътни превозни средства от даден вход на кръстовището. В този случай
            конфигурацията на стрелките в светещите полета на отделните светофари от този
            вход съответства на разрешените посоки за движение от отделните пътни ленти и на
            този вход на кръстовището не може да се поставя светофар, светещото поле за
            зелената светлина на който е с формата на кръг.

т.е. разрешената посока от светофара е ляв завой, а не обратен. Законът третира различно ляв и обратен завой. Ако е разрешен левия, то това не означава автоматично, че е разрешен и обратния. Също така може да е забранен левия завой, но да е разрешен обратния. Ето една листовка, която показва именно това:

http://www.svetofar.com/index.php?ac...ovka=3&page=13

Мисля, че ако коригирате рутирането спрямо горепосоченото (при включен U-turn на GPS-a) картата ви ще спестява доста главоболия на шофьори с органите на реда. Мисля, че би било доста полезно и няма да е кой знае какво усилие, тъй като горното важи наистина само за по-големите кръстовища с отделна лява секция.

Поздрави!

Коментар

Благодаря за отделеното време. Вече се консултирах. Прав си, че при знак направо и наляво е забранен обратния завой. Що се отнася за светофарите не мисля че те забраняват посоки на завиване, но ще се консултирам и за това, че вече не съм толкова сигурен в знанията си по въпроса.
              Последно редактирано от sabin; 25-05-11, 19:09.

Коментар

Първоначално публикуван от sabin Преглед на мнение
                Благодаря за отделеното време. Вече се консултирах. Прав си, че при знак направо и наляво е забранен обратния завои. Що се отнася за светофарите не мисля че те забраняват посоки на завиване, но ще се консултирам и за това, че вече не съм толкова сигурен в знанията си по въпроса.
                Успя ли да се консултираш по въпроса със стрелката на светофара? . Мисля, че ще е доста ценно ако оправите това поведение на картата. Даже мисля, че OFRM ще е първата, която съобразява това правило (може и да греша, но например Европейската карта на Гармин също ми предлага неразрешени обратни завои). Има и доста дискусии по темата в нет-а, но най-добре консултация с инструктор или КАТ. Само ще дам един пример - на кръстовището към болница "Токуда" в посока към бул. "Черни връх" имаше знак Ж9 (т.е. място за извършване на обратен завой) и светофар със стрелка за наляво (отделна секция)... е, вече знака го няма , стърчи само колчето, т.е. ако беше разрешен там обратния, нямаше да махат знака (въпреки, че изобщо не му е там мястото, но това е друга тема).

Коментар

Здравейте!!!
                  Имам следния проблем:Преди няколко дни реших да изпробвам Garmin Mobile XT на Nokia E52.Всичко беше ок с инсталацията,но когато качих OFRM Geotrade 5.50на кирилца нещо се бъгна.Когато търся някакъв адрес или град ми пише че не го намира,което е мн страно защото като качих по стара версия на OFRM Geotrade обаче на латиница всичко беше ОК.Някой знае ли дали това е проблем на самата карта OFRM Geotrade 5.50 или става нещо с телефона??

Коментар

Проблемът е в самата програма. Не разчита коректно кирилица (по-точно енкодинга е грешен), затова не ти намира адреси и т.н. Просто когато напишеш нещо на кирилица, Garmin MobileXT го прочита като маймунки, а маймунки в картата няма...

Имаш два варианта:
                    1. Да ползваш руски интерфейс на програмата.
                    2. Да ползваш карти на латиница. Аз лично го предпочитам, когато става дума да телефони.

Коментар

И най-вече , да си я купи!

Коментар

Мерси много за бързите отговори но немога да разбера това за руския интерфейс.Какво значи това???Че трябва да си сваля руската версия на програмата или просто да отида в настройки и да дам руски език.А иначе карта която ползвам мисля че е купена защото си я получавам на пощата от годишния ми абонамент при закопуването на Гармин Нуви 250.

Коментар

Здравейте отново.
                          Имам още няколко въпроса относно OFRM Geotrade 5.50.
                          Защо невиждам 3Д сгради и релефите на планинските местности,както е показано на скриншотовете от презентацията на картата?
                          ГПСа ми е Нуви250.

Коментар

Защото GPS-а ти не е такъв като на скриншотовете. Прочети характеристиките му и ще разбереш какво може и какво не може.

Коментар

Миналата седмица пътувах от София до Видин, за първи път с 5.50. За съжаление беше по тъмно, но ми се стори, че версиите до 5.40 се оправяха по-добре във Враца и Монтана. Да не би да сте променяли приоритетите на пътищата...

Коментар

Ами не много. Сравнени маршрути с 5.40 и 5.50 нямат разлика. Къде е проблема да го погледнем?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X